Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41
Autor Wiadomość
Wysłany: 2007-05-19, 00:18   GruboœÌ szpachli natryskowej-warstwy.
0
UP DOWN
MTGarage.

Witam! Tak jak w temacie. Bazuje na tym, Âże:
1. Usuwam to co nie potrzebne
2. Dodaje, scalam itp. przy pomocy wstĂŞpnego zgrzewania lutownicÂą, a nastĂŞpnie ÂżywicÂą+mata. Po drodze uÂżywa siĂŞ czĂŞsto do robienia i wspomagania pianek montaÂżowych, kartek, kartonĂłw, siate itd...

Wszystko sie powtarza kilkadziesiÂąt razy, aÂż na koniec przychodzi nieszczĂŞsny szpachel wykoĂączeniowy. Do tej pory robiÂłem to tak, Âże wyprowadzaÂłem wszystko wÂłaÂśnie wykoĂączeniĂłwkÂą, szlifowaÂłem i tak siĂŞ to powtarzaÂło. WaliÂłem grubo podkÂładem wypeÂłniajÂącym (dysza 2.5 gĂŞsto 1-2warstwy).

Teraz chce spróbowaÌ u¿yÌ na plastik szpachli natryskowej. Tu pytanie: ile moge tego na³o¿yÌ aby to nie mia³o skutków ubocznych. Ze szpachl¹ tak¹ ju¿ mia³em stycznoœÌ ale tylko na samochodach i to w "ma³ych" warstwach.

Zapodam pare fotek, aby mniej wiĂŞcej to zoobrazowaĂŚ :arrow:

Fotki

djpolak1985
Wysłany: 2007-05-19, 22:55   
0
UP DOWN

ja osobiscie bez wahania uzylbym szpachlowki natryskowej oczywiscie gestej , nalozylbym od 1,5 do 2,5 warstwyw zaleznosci od jakosci wykonczenia. Szpachlowka daje swobode obrabiasz ja na sucho jest lepsza do obrobki anizeli podklad, masz pewnosc ze wypelni wszystkie drobne dziurki, a co najwazniejsze pokrywasz nia rownomiernie cala zadana powierzchnie i powinno sie ja traktowac ja ostatnia warstwe szpachli wykonczeniowej. Po dobrej obrobce podklad to tylko formalnosc .Mam rowniez pytanie czy ktorys z forumowiczow korzystal z wykonczeniowej szpachli firmy U-POL to jest szpachla w tubie o nazwie "dolphin" Jestem ciekaw opinii na jej temat.

Wysłany: 2007-05-19, 23:22   
0
UP DOWN
MTGarage.

DziĂŞki za odpowiedÂź. JesteÂś dj, czy tylko taki nick? Swego czasu (2 lata wstecz miaÂłem mixer gemini, 2 numarki i sterte winyli).

To teraz co polecacie ze szpachlĂłwek natryskowych ale jakichÂś w miare tanich? Z uwagi na to, iÂż na 1 motocykl bĂŞdzie jej schodziÂło od 0.5 do 1L mieszanki muszÂą byĂŚ tanie, aby klient mi za to zapÂłaciÂł :!:

Ja do tej pory uÂżywaÂłem 4CR i nie narzekaÂłem-komplet 1L ok 60zÂł.
SpotkaÂłem w praktikerze szpryce 1L Novola za 40zÂł komplet. Wie ktoÂś coÂś o niej, bo cena wydaje siĂŞ byĂŚ b. tania?

A co do przewagi szprycy nad podkÂładem to rzeczywiÂście wiem jak to jest :) Szpryce szlifuje siĂŞ na sucho tak idealnie jak "kredĂŞ"...

djpolak1985
Wysłany: 2007-05-20, 14:03   
0
UP DOWN

Co do mojej ksywy to ma sie nijak do tego co robilem. Jedyne mixery z jakimi mialem i mam do czynienia to te do mieszania farb :grin: A co do cen i jakosci to generalnie nie jestem zorientowany. Juz pol roku jestem poza granicami kraju i teraz pracuje przy tirach, tu nie uzywamy szpachlowek.Jednak takie moje osobiste zdanie jest takie ze lepiej wydac troche wiecej na podklad anizeli na szpachlowke. Jeszcze w polsce uzywalem dosc taniej bodajze 35 zl za 0.7. Obrabiala sie rewelacyjnie a co najciekawsze , te drozsze byly gorsze w obrobce. Lecz podobno im twardzsze sa materialy lakiernicze tym lepiej o nich swiadczy.Uzywalem nawet takiej z opilkami aluminium.

lukas
Wysłany: 2007-05-21, 11:39   
0
UP DOWN

40 pln za natrysk novola to bardzo drogo :shock: , lepiej poszukaj go w mieszalni, jest caÂłkiem przyzwoity

Wysłany: 2007-05-22, 22:02   
0
UP DOWN
MTGarage.

Ile mniej wiĂŞcej kosztuje szpryca novola w mieszalniach? Chodzi o komplet 1L. Mam 3 mieszalnie obok siebie i chce sprawdziĂŚ gdzie najlepsza cena :] ale znowu siĂŞ nie zdziwiĂŚ kiedy mi powiedzÂą nie 40zÂł a 38zÂł... :P

Co jeszcze polecacie z natryskĂłw?

jarek1111
Wysłany: 2007-05-28, 22:33   
0
UP DOWN

novol jest nie zly a za dobry szpryc trzeba dac ponad stowe.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu