Otwarty przez: Tech 2008-07-17, 11:03 |
Autor |
Wiadomość |
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-03, 17:06 moro
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2008-02-04, 00:53
|
0
|
|
|
|
Witam! Ja bym robiÂł tak- SÂą tam trzy kolory.SÂą ostre odciĂŞcia ,a wiĂŞc jakiÂś szablon,ale wyklejany to raczej nie ,bo w ch...j roboty. ProponowaÂłbym maskowanie mydÂłem malarskim. CaÂły samochĂłd pomalowaĂŚ na najjaÂśniejszy kolor. PĂŞdzlem zamalowaĂŚ te Âłaty ktĂłre majÂą byĂŚ jasne, pÂłaskim grubo. Zamalowac caÂły samochĂłd posrednim kolorem,jak przeschnie ,to kerherem zmyĂŚ Âłaty z mydÂła ,odtÂłuÂścicc i pomalowaĂŚ nastepne Âłaty+jasne.zmyĂŚ .Masz juÂż dwa kolory i jeszcze raz to samo+Âłaty juÂż gotowe i bezbarwny /bÂłysk lub mat/. Przy takim rozwiazaniu traciÂś na farbie ,ale zaoszczĂŞdzisz duÂżo czasu na szablonach . mydÂło moÂżesz malowac nawet jak jest mokre i bedziesz widziaÂł gdzie malowaĂŚ . MalowaÂłem kiedyÂś Stary wojskowe do Libanu wÂłaÂśnie w ten sposĂłb. Teraz sÂą juÂż gumy lateksowe w pÂłynie /o ktĂłrych juÂż pisaÂłem/. Pzdr JK. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-04, 14:53
|
0
|
|
|
|
chyba sobie odpuszcze w takim razie. za duzo pieprzenia sie |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2008-02-04, 16:36
|
0
|
|
|

|
nie odpuszczja zrob tak!!
Wytnij z 10 roznej wielkosci szablonow przypominajacych kleksy:)), czym wiecej ich wytniesz tym bardziej wzor bedzie ciekawy, Zalatw sobie magnesy, polecam takie z lodowki posluza one do przytrzymania szablonow, zacznij od malowania szarych plam, kazdy nastepny kolor musi byc ciemniejszy od poprzedniego, pamietaj rzeby plamy byly proporcjonalne do wielkosci samochodu:)) technika rodem z monu i do tego dziala:))
Pozdrawiam
Dawid |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
bio
|
Wysłany: 2008-02-04, 17:25 Do aeroarte.Gumy lateksowe?
|
0
|
|
|
|
Teraz sÂą juÂż gumy lateksowe w pÂłynie /o ktĂłrych juÂż pisaÂłem/. Pzdr JK.
Witam.Gdzie i za ile moÂżna takowe gumy nabyĂŚ?przydaÂły by siĂŞ. |
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2008-02-04, 18:13
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
danielpainter
|
Wysłany: 2008-02-04, 22:36
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
|
ja bym to moro zrobil inaczej, wydaje mi sie ze moja metoda jest szybsza i latwiejsza, najierw pomalowal bym najciemniejszym kolorem wszystko, na to nakleil bym latki w tych miejscach gdzie maja zostac najciemniejsze plamy, potem to pomalowal bym jasniejszym kolorem, nie zrywajac tych pierwszych latek, nakleil bym nastepne latki wystajace poza te pierwsze w tych miejscach w ktĂłrych chcemy, potem pomalowalbym to najjasniejszym kolorem i po wyschnieciu zerwalbym wszystkie obklejki, jedno ale, 2 i 3 warstwa musza byc cieniutko malowane zeby nie narobic mega progĂłw wiec musimy miec farby o super kryciu, ja bazuje na mieszalniku spies hecker i tam oprocz bialego pigmentu 501 mamy bialy pigment nr 511 o podwyzszonym kryciu, kryje super nawet jak sie maluje czystym, do takiej pracy bylby super.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-05, 10:02
|
0
|
|
|
|
hm z magnesami pomysl dobry ale sprawdzi sie tylko na plaskich powierzchniach.
teraz juz sam nie wiem czy malowac od czarnego do bialegoczy na odwrot. wolalbym klasc ciemny na jasny niz odwrotnie zeby nie porobic wlasnie progow. |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2008-02-05, 21:39
|
0
|
|
|

|
Tylko i wylacznie od bialego tym bardziej ze auto jest biale:)) po drugie ciecia beda minimalne, w miejcach gdzie sa przetloczenia czy jak kto woli zalamania:)) uzyj fine line mozesz tez sprobowac zrobic szablony z bardziej miekkich kartek a cisnienie zrobi swoje:)) pamietaj tez ze kazda niedoskonalosc mozesz poprawic wracajac do poprzedniego koloru:)) nie jest to trudny wzor do wykonania:))
Powodzenia |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2008-02-05, 23:03
|
0
|
|
|
|
Ja bym Ci radziÂł jednak malowaĂŚ opisanÂą wyÂżej metodÂą malowanych szablonĂłw. JeÂżeli nie wymaga tego wzĂłr ,to nie musisz zmywaĂŚ kolejnych warstw mydÂła /na ciĂŞÂżarĂłwkach byÂł okreÂślony ksztaÂłt/. Uzyskasz wtedy najjaÂśniejsze plamy na wierzchu. Potem uÂżywali koledzy kleju do tapet ,barwionego ,ale ja juÂż tam wtedy nie pracowaÂłem wiĂŞc dokÂładnie nie wiem ,ale moÂżesz sobie poprĂłbowaĂŚ . Wygodne to jest ,bo lecisz pĂŞdzlem jak Ci siĂŞ podoba ,w zakamarkach ,w przetÂłoczeniach itp. |
|
|
|
 |
rebelart
|
Wysłany: 2008-03-02, 01:05
|
0
|
|
|
|
Witam.
MalowaÂłem ostatnio skuter w moro z kurtki croppa. ByÂły tam co prawda tylko dwa kolory, ale poradziÂłem sobie tak.
CaÂły skuter na ciemny kolor, potem na to jasne plamy na to. MalowaÂłem perÂłami o dobrym kryciu wiĂŞc mogÂłem tak zrobiĂŚ w twoim przypadku pomalowaÂłbym od jasnego do ciemnego.ÂŁatwiej pokryĂŚ ciemnymi kolorami z maÂłymi progami.
Ja swoje szablony wycina³em rêcznie z foli bezbarwnej transportowej- ma s³aby klej s³u¿y do przenoszenia naklejek wycietych na ploterze. Zalet¹ jej jest ze nie zerwie pod³o¿a i da siê przykleiÌ wielokrotnie. wyci¹³em kilka ró¿nych kszta³tów i wedle uznania nak³ada³em te szablony. By uzyskaÌ ró¿norodnoœÌ stosowa³em np. dwa ro¿ne szablony na³o¿one po sobie w tym samym kolorze - uzyskiwa³em zupe³nie now¹ plamê.
Jak chcesz uniknaĂŚ progĂłw miĂŞdzy lakierami odrywaj szablon gdy farba jeszcze dobrze nie wyschnie to wtedy wysychajac kant zleje sie idealnie z podÂłoÂżem.
fragment Skutera na http://www.fotolog.com/deanone/32728005
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-03-02, 13:39
|
0
|
|