Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Lackdoctor 
Wysłany: 2012-03-13, 19:53   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
oj chyba troche sobie dodajesz...ja biore od 200zl jak duza ilosc i Âładnych elementow od miejscowych od 250 kasuje i to jest max jak na nasze warunki ile mozna wziasc ale ty to troche przegioleÂś paÂłe.za tyle to juz prawie w aso mozna pomalowac a juz napewno w kabinie wiec sie nie przechwalaj bo na krzycha gadasz a sam nie lepszy:) moze dlatego od 2010r zrobileÂś tylko pare aut skoro sie tak cenisz:)nawet papierem nie oklejasz tylko gazetami a gadasz cenzura.zejdz na ziemie,tu wiekszosc jedzie na tym samym wozku wiec nie musisz sie przechwalac,bo jakby ci tak dobrze szlo jak piszesz to bys juz dawno mial z 300kwadratow i 2 kabiny a masz tyle co ja i wiekszosc i lakierujesz po godzinach bo malo sie oplaca

Kosior to taki typ.
Im gorzej przĂŞdzie tym bardziej siĂŞ lansuje.
Zarabia hajsu w trzy dupy, patrzy na wszystkich jak na nieudacznikĂłw...... a za chwile pyta o najgorszy szajs kompresor expo w innym kolorze o magicznej wydajnoÂści i cenie jak to za chiĂąski zÂłom.

Ale nic mi do tego.
KaÂżdy orze jak moÂże.
Kosior,,, niech ci siĂŞ wiedzie. ÂŻyczĂŞ Ci tego jak kaÂżdemu.
Bo ani mi nie zabierzesz ani nie dasz.
WiĂŞc bierz nawet 800 zÂł , ale na boga odpuÂśc sobie ten chiĂąski szajs, weÂź markowy kompresor,,, choĂŚby na raty.
Bo gotĂłwa moze w autach utopiona, wiĂŞc nie szukaj znĂłw zÂłoÂśliwoÂści.

kosior
Wysłany: 2012-03-13, 20:03   
0
UP DOWN

MK .... kompresor nie dla mnie .... koniec

a czemu taki atak na mnie jest ja sie poprostu cenie i tyle wiec niewem skad to oburzenie spoÂłeczne , powtarzam po raz kolejny rĂłbta co chceta i za ile chceta co mnie to obchodzi mĂłwisz cena jak w aso niestety tylko poÂłowa , od. 350 to u nas norma ludzie gdzie wy mieszkacie ze norma u was to 200 niewiem moze tanszy chleb u was jest , materiaÂły i ogĂłnie Âżycie taĂąsze wiec i mozecie sobie pozwolic na takie ceny ja niestety nie moge i tyle w temacie.

JAROGTS
Wysłany: 2012-03-13, 20:11   
0
UP DOWN

Szczerze za 200 to po znajomoÂści ludzie robiÂą , tak to minimum 300 liczÂą u nas ( podlasie)
pozdro

pawel1108 
Wysłany: 2012-03-13, 20:16   
0
UP DOWN

kosior napisał/a:
od. 350 to u nas norma

Kolego Kosior a skÂąd jesteÂś? pytam z ciekawoÂści,nic mi do Waszych sporĂłw

kosior
Wysłany: 2012-03-13, 20:19   
0
UP DOWN

niewiem co kieruje tym forum to powinni d¹zyÌ do coraz wiekszych cen a nie do pochwa³ ze ktos robi za pó³ ceny co to ma byc atak na kogos kto ceni normalnie nie wygórowanie , przeceiez cena poni¿ej normy to niezdrowa konkurencja .

kubazjan
Wysłany: 2012-03-13, 20:37   
0
UP DOWN

no to jak juz piszemy...u nas jest roznie ale ja biore 300 za element ...znajomym to roznie jak w dobrym stanie to 200-250...bywa ze i 350 wyjdzie jak trzeba rzezbic kapke...takze wszystko zalezy od wszystkiego...Od Poniedzialku robie gosciowi co ma Kadetta starego jak swiat ale chce wymienic reperaturki i jeden prog...wyjdzie go to 1000 z moimi reperaturami i materiaÂłami ale tylko dlatego ze gosc jest wporzadku i wiem ze zarabia nieduzo.Ja nie zbiednieje a i czasem zrobie cos dla wÂłasnej satysfakcji i ku pokrzepieniu serc...czasami trzeba byc czÂłowiekiem i nie robie tu nikomu zadnego przytyku :cool: pozdro.

mwierzba78
Wysłany: 2012-03-14, 09:15   
0
UP DOWN

Pawel 1108- ile bierzesz za element, a ile za przejscia? Jak mozesz to napisz mi procentowo ile warsztatow we Wrocku ma kabine [nie chodzi mi o przystosowane pomieszczenia, tylko o kabine] , oraz ile warsztatow ma mieszalmik, a ile warsztatow jezdzi do mieszalni lakierow. Zastanawiam sie czy samo lakiernictwo ma sens, bo wydaje mi sie ze ludzie wybieraja raczej kompleksowe naprawy tam gdzie jest tez blacharstwo i zastepcze auto.

pawel1108 
Wysłany: 2012-03-14, 09:41   
0
UP DOWN

Puki co mam klientĂłw,ktĂłrzy pÂłacÂą od 300-350,wiadomo maska ,dach wiĂŞcej,przewaÂżnie robiĂŞ albo bok,przĂłd calaka i wtedy jakieÂś przejÂście gratis.Rzadko trafia mi siĂŞ 1-2 elementy
Ale...
Mam teÂż zaprzyjaÂźnionego handlarza,ktĂłremu czasem zrobiĂŞ za 200-250 ,po prostu za to,Âże mi duÂżo w Âżyciu pomĂłgÂł.
We WrocÂławiu znam ok 12 lakierni,z ktĂłrych max 5 ma kabinĂŞ ale nikt nie ma u siebie mieszalnika,kupujÂą lakiery w mieszalniach ,ktĂłre sÂą we Wrocku 3-4,bynajmniej ja znam tyle.
Co do kompleksowych napraw,to wg.mnie masz racjĂŞ.
Ja robiÂłem blacharkĂŞ do ok grudnia 2011,zaprzestaÂłem poniewaÂż blisko siebie mam Kuzyna,ktĂłry lubi spawy,rdzĂŞ,ÂłaĂącuchy ramĂŞ itp i wolĂŞ daĂŚ Jemu zarobiĂŚ niÂż traciĂŚ zdrowie,krĂŞgosÂłup na ramie.On blacharka ja lakier.
Auta zastêpczego nie mam i nie zauwa¿y³em takiej potrzeby,aczkolwiek by³by to du¿y atut dla obcych klientów,ale puki co dzia³am jak dzia³am mam co prawda dzia³alnoœÌ ale nie mam typowej lakierni w mieœcie z reklam¹,szyldem itd.,tylko dzia³am na wsi z boku,grzecznie do s¹siadów,¿eby nie przeszkadza³o i jakoœ siê ¿yje.

mwierzba78
Wysłany: 2012-03-14, 10:38   
0
UP DOWN

300-350 to rewelacyjna cyfra jezeli robisz sam na siebie i na swoim podworku. Zamierzam cos zaczac dzialac maj- czerwiec i albo sam bez kabiny, albo znajde kogos kto ma juz male lakiernictwo i chcialby zeby ktos zainwestowal w kabine i troche sprzetu oraz dal swoje rece do pracy.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-14, 11:19   
0
UP DOWN

mwierzba78 napisał/a:
... Zastanawiam sie czy samo lakiernictwo ma sens, bo wydaje mi sie ze ludzie wybieraja raczej kompleksowe naprawy tam gdzie jest tez blacharstwo i zastepcze auto.

Je¿eli to pytanie o to czy da siê z tego ¿yÌ ... To lakiernictwo ma sens. Jest te¿ jednak masa innych zawodów z których wykonywania mo¿na wy¿ywiÌ rodzinê i raz na trzy lata pojechaÌ na wakacje ^^ . Klienci sami czasami nie wiedz¹ dlaczego wybrali taki a nie inny zak³ad i na trzech zapytancyh o wybór klientów padnie piêÌ ró¿nych uzasadnieù. Ludzie s¹ ró¿ni maj¹ ró¿ne doœwiadczenia pogl¹dy uprzedzenia i w zró¿nicowany sposób pofalowane mózgi. Niektórym fa³dek starcza tylko do odychania i poruszania koùczynami ... innym pomys³y na biznes i ¿ycie rozpychaj¹ czaszkê ^^

Jednak lakiernictwo samochodowe jako biznes to w wiêkszoœci przypadków strata bezcennego czasu którego nikt ju¿ nikomu nie zwróci. W naprawach samochodów nie da siê dyktowaÌ takich cen jak byœcie sobie wymarzyli bo konkurencja jest gigantyczna i trzyma ka¿dego na ziemi. Tu mo¿na jedynie ( mówi¹c o prawdziwym interesie ) pójœÌ w masê przerobu. Czyli w uk³ad w którym te same narzêdzie i inwestycje w obiekcie przynosz¹ wiêksze dochody z jednej godziny zegarowej. Kabina w lakierni mo¿e wykonaÌ szeœÌ cykli w ci¹gu 8 godzin. Dlaczego wiêc ma wykonywaÌ jeden ? Pistolet za 2 tyœ nie zniszczy siê nagle jak bêdzie pracowaÌ 4 godziny dziennie zamiast 0,5 godziny i w obu przypadkach kosztuje tyle samo. Tu docieramy do tego co czêsto poruszam ... do "progu wejœcia" w lakiernictwo samochodowe :tak: Nawet ci z was którzy kiedyœ siê ze mn¹ sprzeczali o sprzêt wyposa¿enie, czy standard budynku dziœ ju¿ sami widz¹, ¿e bez wyposa¿enia lakierni w kabinê promiennik, czy mieszalnik nie ma mowy o robieniu biznesu na lakierowaniu samochodów. Ka¿da inwestycja i zmiana wyposa¿enia na lepsze przyspiesza pracê.

Dopiero maj¹c normalny warsztat z kilkoma stanowiskami jest mo¿liwoœÌ robienia biznesu. Koszty oczywiœcie wiêksze, ale i mo¿liwoœci wzrastaj¹. Wzrastaj¹ niewspó³miernie do nak³adów. Na tym to w³aœnie polega. Wk³ada siê w biznes kilka, czy kilkadziesi¹t tysiêcy, a wyjmuje miesiêcznie kilkaset z³otych wiêcej.

Teraz Tu gdzie kaÂżdy z was jest ze swojÂą sytuacjÂą niech sam sobie wyznaczy poziom ktĂłry nazywa siĂŞ "maksymalnÂą zdolnoÂściÂą przerobowÂą" :

10 godzin pracy. Zarabiam na czysto 300 zÂł = 300 zÂł na dobĂŞ. 300 zÂł na dobĂŞ x 26 dni = 7800 zÂł.

JeÂżeli to przykÂładowo tak wyglÂąda to znaczy, Âże gdyby ktoÂś nie jadÂł i nie piÂł i nie sikaÂł i nie gadaÂł przez telefon i w trakcie tych 10 godzin tylko pracowaÂł i pracowaÂła, a do tego jeszcze robiÂł to soboty i ÂświĂŞta to rok po roku zarobi maksymalnie 93 600 zÂł !

Wydaje siê du¿o ... ale jak zdacie sobie sprawê ¿e w praktyce to niemo¿liwe bo œwiêta bo choroby bo przerwy technologiczne bo ... powodów jest du¿o to trzeba bêdzie na te 7800 nanieœÌ poprawkê i urealniÌ to co jest maksymaln¹ zdolnoœci¹ przerobowa do poziomu np 70 % lub 50 % tego teoretycznie osi¹galnego poziomu przerobu.

Teraz jak wychodzi na to, Âże zarabiacie miesiĂŞcznie 3 900 zÂł to wiecie teÂż Âże teoretycznie moÂżna by zarabiaĂŚ dwa razy tyle przy lepszej organizacji.... ale najwaÂżniejsze jest to, Âże w tym obliczeniu pada kwota bariery nie do przekroczenia. 7800 zÂł przy stawce za godzinĂŞ 30 zÂł. Teraz moÂżna planowaĂŚ kredyty zobowiÂązania i inwestycje. PrzyjmujÂąc za okres rozliczeniowy rok i pamiĂŞtajÂąc Âże sÂą takie miesiÂące jak grudzieĂą, luty, czy wrzesieĂą moÂżna juÂż urealniaĂŚ formowane plany. Nie zmienia to faktu, Âże w tym przykÂładzie 7800 to maks nie do osiÂągniĂŞcia .... a co dopiero do przekroczenia ? Teraz trzeba sobie odpowiedzieĂŚ na pytanie ... Czy robiÂąc w ciÂągu dnia coÂś innego mogĂŞ zarobiĂŚ wiĂŞcej ? Czy umiem coÂś co da mi wiĂŞksze zarobki niÂż maksymalna zdolnoÂści przerobowa maÂłej lakierni ?

W tym przypadku nie chodzi o to czy przyjadÂą do was klienci i czy bĂŞdzie robota bo zaÂłoÂżyliÂśmy, Âże plac pĂŞka w szwach, a klienci czekajÂą nawet dwa miesiÂące na naprawĂŞ ;) .
Mamy u siebie HILIFE ... i maks jaki mo¿emy osi¹gn¹Ì to tylko 7800 z³ miesiêcznie !
A jak jednak weÂźmiemy poprawkĂŞ na te przestoje, reklamacje, choroby, gorsze dni, ÂświĂŞta ???

Niech kaÂżdy sobie sam policzy i zobaczy to w cyfrach ... a potem odpowie na pytanie Czy lakiernictwo samochodowe w jednoosobowej firmie to biznes czy tylko ciuÂłanie kasy na Âżycie ... bo nie widaĂŚ na horyzoncie innej alternatywy ? :tak:

Ciekawa sprawa, Âże niektĂłrzy mali chÂłopcy marzÂą o tym Âżeby zostaĂŚ pilotem samolotu, albo kierowcÂą rajdowym, ale nikt nie marzy o tym Âżeby caÂłe Âżycie byĂŚ robolem. ... a w praktyce gdzieÂś topnieje zapaÂł i zaczyna siĂŞ egzystencja. Potem sÂączy siĂŞ jad na sytuacjĂŞ geopolitycznÂą, a nastĂŞpnie po 60-siĂŞtce szuka siĂŞ oparcia w koÂściele.

... a wystarczy teraz gdy jest na to czas ... gdy sÂą na to siÂły ... zrobiĂŚ kilka szybkich skokĂłw do przodu daleko po za poziom nory. Bo albo faktycznie cwany i bystry ze mnie koleÂś, albo tylko piÂździoch marzÂący o wygranej w lotto ?

gugun 
Wysłany: 2012-03-14, 11:25   
0
UP DOWN

tak lakiernictwo to jest biznes w 1 osobowej firmi,norze i innych ale nie lakierowanie samochodow:) do mnie juz leci 1 partia mdf/u i innych gadzetow nie zwiazanych z autami gdzie tak naprawde moze to robic kazdy kto potrafi trzymac maszynke w reku i papier scierny...bez roznicy czy bedzie to robione w blaszaku za 2k czy za 200k byle by seria szybko szÂła:) ale nie zapesza m poki co

mwierzba78
Wysłany: 2012-03-14, 13:07   
0
UP DOWN

PROJEKTER - zdaje sobie sprawe ze z jedno lub dwuosobowego lakiernictwa domu sobie nie kupie, bo nie te czasy jezeli chodzi o stosunek ceny materialow do ceny uslugi,[rowniez domy podrozaly]. Pierwotnie chcialem otworzyc pierwsza we wroclawiu mobilna mieszalnie lakierow- - czyli mieszalnik jedzie do warsztatu, a nie warsztat do mieszalni. Generalnie wszystko ze strony technicznej mialem juz zaplanowane, ale doszedlem do wniosku ze nie jestem kolorysta i ze powinienem zajac sie tym co robilem przez lata .

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-03-14, 13:28   
0
UP DOWN

mwierzba78 napisał/a:
zdaje sobie sprawe ze z jedno lub dwuosobowego lakiernictwa domu sobie nie kupie,

JeÂżeli dasz sobie wmĂłwiĂŚ Âże nie to nie kupisz.

Chino 
Wysłany: 2012-03-14, 13:39   
0
UP DOWN
LPLCC

Dok³¹dnie tak.
Mój znajomy lakiernik w³aœnie postawi³ kozack¹ cha³upe, super wyposa¿on¹, na fajnej ziemi o wielkosci jakiegoœ 1,5ha do tego obok pro lakiernie z 3 stanowiskami... a na wszystko wzi¹³ ze 100 tys kredytu.
ResztĂŞ odÂłoÂżyÂł przez 10 lat lakierowania w ASO + u siebie prywatnie.
ChcieĂŚ znaczy mĂłc.

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, SzkieÂłkowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

robercik9876 
Wysłany: 2012-03-15, 21:28   
0
UP DOWN

Witam koledzy forum sledze od dluzszego czasu i mam male pytanie mianowicie. Pacjentem ma byc vw golf 6 i jest do zrobienia 2x dzwi od strony pasazera i przedni blotnik z tym ze te elemety trzeba bedzie pewnie wymienic 2xzdezak poszycie progu od strony pasazera do wymiany,tylna klapa ma 2male wgniecena maska przednia ma zagiety lewy dolny rog i tylni blotnki na rancie jest zagiety.Ile za taka uluge byscie krzykneli?

pawel1108 
Wysłany: 2012-03-15, 22:00   
0
UP DOWN

robercik9876 napisał/a:
Witam koledzy forum sledze od dluzszego czasu i mam male pytanie mianowicie. Pacjentem ma byc vw golf 6 i jest do zrobienia 2x dzwi od strony pasazera i przedni blotnik z tym ze te elemety trzeba bedzie pewnie wymienic 2xzdezak poszycie progu od strony pasazera do wymiany,tylna klapa ma 2male wgniecena maska przednia ma zagiety lewy dolny rog i tylni blotnki na rancie jest zagiety.Ile za taka uluge byscie krzykneli?

Kolego za³ó¿ nowy temat,bo tu trudno bêdzie Cie zlokalizowaÌ.

kalbi 
Wysłany: 2012-03-15, 22:08   
0
UP DOWN

Cytat:
trzeba wyczuÌ klienta i ci¹gn¹Ì jak najwiêcej ^^ , a tak na powa¿nie to wszystko zale¿y kto na jakich materia³ach pracuje, jakie ma warunki i oczywiœcie jakie zdolnoœci do wykonania poprawnej technologicznie us³ugi! tak¿e ceny bêd¹ bardzo zró¿nicowane spoœród u¿ytkowników

robercik9876 
Wysłany: 2012-03-15, 22:26   
0
UP DOWN

Dzieki kolego za odpowiedz. Z tego co gosc mowil to samochod ma isc do zyda,materialy na to pewnie by poszly z lini novola a baza i klar to jeszcze by sie zobaczylo warunki w miare dobre garazowe.

gugun 
Wysłany: 2012-03-15, 22:36   
0
UP DOWN

Temat sie podzieli jutro,chyba ze nokia nas uraczy swoja obecnoscia,bo ja teraz z kom.a co do golfa to napisz skad i daj jakies zdjecie podgladowe najlepiej

robercik9876 
Wysłany: 2012-03-16, 22:15   
0
UP DOWN

Zdjec nie mam bo samochod jest jeszcze w Niemczech.

Robertlodz09 
Wysłany: 2012-03-17, 11:26   
0
UP DOWN

robercik9876 napisał/a:
Zdjec nie mam bo samochod jest jeszcze w Niemczech.

To szukasz kolego podpowiedzi ,jak sam jeszcze nawet nie widziaÂłeÂś tego auta i tak naprawdĂŞ to nie wiesz w jakim ono jest faktycznie stanie :D Dobre....... ;)
Pozdrawiam! :spoko:

soine 
Wysłany: 2012-03-20, 13:48   
0
UP DOWN

Chino napisał/a:
Dok³¹dnie tak.
Mój znajomy lakiernik w³aœnie postawi³ kozack¹ cha³upe, super wyposa¿on¹, na fajnej ziemi o wielkosci jakiegoœ 1,5ha do tego obok pro lakiernie z 3 stanowiskami... a na wszystko wzi¹³ ze 100 tys kredytu.
ResztĂŞ odÂłoÂżyÂł przez 10 lat lakierowania w ASO + u siebie prywatnie.
ChcieĂŚ znaczy mĂłc.

Nic tylko pozazdroœciÌ d¹¿enia do celu, w tych czasach czêsto przeszkody na naszej drodze bior¹ górê. ;)

Siekiera
Wysłany: 2012-08-16, 23:44   
0
UP DOWN

Jak tam wasza ocena sytuacji na rynku? ZmieniÂło siĂŞ coÂś od marca na lepiej lub gorzej?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Odpowiedz do tematu