Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
maverik
Wys³any: 2012-03-16, 00:58   Oczka.
0
UP DOWN

Temat wa³kowany wiele razy. Znam siê, pracujê zawodowo 12 lat w aerografii z w³asn± lakierni± kabin± itp . Mam takie pytania:
- czy je¶li psikn±³em plakiem (dzisiaj przez zmêczenie przemy³em biurko nie my¶l±c) , to po zmyciu dok³adnie antysilkonem, przepruszeniu baz± powinno nic siê nie dziaæ?
- czy je¶li 10 m od lakierni jest komin s±siada który na pewno wrzuci jaki¶ plastik do pieca ma to wp³yw?

Problem pojawi³ siê od tygodnia, wymienione s± wszystkie nowe wk³ady do saty 400 (nie ma szans na puszczanie przez ten zestaw, mówcie co chcecie), pod pistolet te¿ (devilbiss). To nie jest powietrze. Instalacja prawid³owa, spadki krany itp. Pomó¿cie proszê g³ównie co do plaka, jutro lakierujê elementy za które klient p³aci ponad 10 tys z³ z zatopionym prawdziwym srebrem, nie mogê tego zepsuæ. No i mam deadline do niedzieli ;-)

pozdrawiam

[ Dodano: 2012-03-16, 01:03 ]
i proszê o poradê kogo¶ kto mia³ taki problem przez zanieczyszczenie przez komin itp obok lakierni (2 osoby ju¿ takie przypadki mia³y, równie¿ w kabinie). Jutro wybieram siê na rozmowê z s±siadem która raczej mi³a nie bêdzie.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-16, 08:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
maverik napisa³/a:
nie mogê tego zepsuæ.

Zrób jaki¶ element inny ni¿ ta praca jako natrysk próbny.
Nie chcê ¼le doradzaæ, wiêc tak bêdzie bezpieczniej.

Co do oczek z zanieczyszczeñ z komina... tak, to jest problem, dlatego ja czêsto lakierujê jak ju¿ s±siedzi rozpal± swoje piece, lub jak ruch nie jest szczytowy w okresie buraczanym.
Mieszkam na wsi z drog± lekko pod górkê, wiêc ci±gniki obci±zone ³adunkiem generuj± t³uste spaliny.

gugun 
Wys³any: 2012-03-16, 10:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
moze poprostu jak masz w±tpliwo¶ci a praca taka droga to szuraj z tym to kogo¶ innego niech ci na 2h wynajmnie kabine :D no ale jak to mowia±-jest ryzyko jest przyjemno¶æ ;)
a tak wogole to po co ci ten plak???z daleka nawet w sklepie sie 3maj od takich rzeczy zeby nie korcilo :D plak to chyba najwieksza zmora i chyba kazdy juz sie o tym przekona³??i chyba nie do odtluszczenia calkowicie jak juz trafi na element :tak:
ja kiedys wypsika³em ca³e bmw na gielde i jak wrocilem postanowilem je cale polakierowac...to z 5 razy antysylikonem z 5 razy nitrem,matowlem z plynem a itak kilka dziurek bylo...nie duzo ale kilka tak mimo ze nawet wlewalem odtluszczacze w pistolet i pod cisnieniem na lakier to itak...wiec nawet na plaka nie patrz w promieniu kilometra :D :D :D

936
Wys³any: 2012-03-16, 19:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Witam Maveric
Plak, WD 40 i inne smary w sprayu na bazie siliconu s± zmor± ka¿dego lakiernika.
Je¶li chcesz wk........ lakieruj±cego rozpyl troszeczke i robi wszystko od nowa.
(dzia³a nawet na hali o powierzchni 150 X 80 m w ka¿dej jej czê¶ci )
Przerabia³em wielokrotnie w pracy gdy musia³em wykonaæ zaprawke a ch³opaki przygotowali pojazd do wysy³ki Kierownik mia³ to w dupie.
Po wielu pora¿kach i zostawaniu po godzinach Upora³em siê ze z³o¶liwo¶ci± ludzk±.
NITRO, Zmywacze i inne rozpuszczalniki nie pomaga³y.
Przez przypadek u¿y³em zmywacza do szyb z alkoholem.( dostêpnego w ka¿dym sklepie- CLIN, WINDOW, itp.)
Pó¼niej ju¿ standartowo, zmywacz, antystatyk....
O dziwo problem znikno³...
I teraz to mi lotto :) co zarz±dzi gamoñ.
Ps. Ciekawe czy filtry kabinowe po takiej sytuacji nie s± do wymiany ?
S±siad i tak nie przestanie paliæ szmat, plastiku i innych syfów
Sprubój nie zaszkodzi...
Pozdrawiam.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum