Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Ryland
Wys³any: 2012-03-17, 17:49   jakn powinna wygl±daæ powierzchnia pokryta podk³adem akrylow
0
UP DOWN

Witam wszystkich! Je¶li trzeba to przywitam siê ale pó¼niej poniewa¿ jestem nowych u¿ytkownikiem i w miarê pilnie potrzebuje pomocy.

Tak jak w temacie, jak ma wygl±daæ a raczej jak± mieæ fakturê powierzchnia pokryta podk³adem akrylowym? Powinna ona byæ idealnie g³adka niczym kartka papieru?

U mnie problem dotyczy zbiornika od motocykla. Stara powierzchnia zosta³a zmatowana, odt³uszczona i na to na³o¿y³em dwie warstwy podk³adu akrylowego. Nastêpnie ca³o¶æ zmatowa³em papierem 320 (jak na razie) i jestem trochê zaniepokojony. Powierzchnia nie jest idealnie g³adka, ma fakturê tzw. skórki pomarañczy, pod palcem mo¿na wyra¼nie to wyczuæ. Nie wydaje mi siê te¿ aby po :przejechaniu" tego papierem o wiêkszej gradacji uleg³o to zmianie. My¶lê ¿e tak nie powinno byæ, poniewa¿ kiedy po³o¿ê na to bazê (zielona per³a) to taka w³asnie faktura zostanie odwzorowana w koñcowym efekcie... A mo¿e jestem w b³êdzie i po na³o¿eniu bazy wszystko powinno staæ siê g³adkie?

Zaznaczê od razu, ¿e przeczyta³em ju¿ sporo tematów lecz tylko w jednym by³o wspomniane co¶ na ten temat ale tylko pobie¿nie.
Proszê o wyrozumia³o¶æ. Je¶li trzeba mogê wrzuciæ zdjêcia (niestety to tylko zdjêcia i ciê¿ko zauwa¿yæ opisany przeze mnie problem).

gugun 
Wys³any: 2012-03-17, 17:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ciê¿ka sprawa jak na sobotni wieczor...proponuje to zostawiæ do poniedzialku i sie piwka napiæ:)

Ryland
Wys³any: 2012-03-17, 18:12   
0
UP DOWN

Mo¿e i masz racjê, chocia¿ poszed³em jeszcze do gara¿u i sprawdzi³em jak to siê ma do papieru o wiêkszej gradacji. Przejecha³em 600 na sucho i siê poprawi³o, ale to chyba jeszcze nie jest to. Producent podk³adu zaleca przecieranie tego jeszcze papierem 1000 na mokro, mo¿e faktycznie w tym tkwi problem, ¿e u¿ywam zbyt ma³ych ziarnisto¶ci... W najbli¿szym czasie siê oka¿e, a teraz tak jak napisa³e¶ pora na piwo ;)

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-03-17, 22:16   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Ryland napisa³/a:
Powinna ona byæ idealnie g³adka niczym kartka papieru

Tak jest kolego :tak:
Pozdrawiam! :spoko:

Ryland
Wys³any: 2012-03-17, 23:25   
0
UP DOWN

OK, taka odpowied¼ mnie jak najbardziej satysfakcjonuje, bardzo dziêkuje :)

jacenty 741
Wys³any: 2012-03-18, 21:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Ryland napisa³/a:
jak to siê ma do papieru o wiêkszej gradacji. Przejecha³em 600 na sucho i siê poprawi³o, ale to chyba jeszcze nie jest to. Producent podk³adu zaleca przecieranie tego jeszcze papierem 1000 na mokro, mo¿e faktycznie w tym tkwi problem, ¿e u¿ywam zbyt ma³ych ziarnisto¶ci...
Ale Ty w³a¶nie ¼le rozumujesz!!!600 jest drobniejszy ni¿ 360,i grubszy ni¿ 1000,wiêc powiniene¶ szybciej osi±gn±æ g³adk± powierzchniê papierem 360,ni¿ 600.Inna sprawa,¿e powiniene¶ przygotowuj±c powierzchniê doj¶æ do 1000 (albo nawet 1200),aby zniwelowaæ rysy po grubszych gradacjach.A czy aby szlifuj±c podk³ad robi³e¶ to z pomoc± twardego klocka,czy tylko z pomoc±...paluchów?

Ryland
Wys³any: 2012-03-18, 21:30   
0
UP DOWN

¬le rozumuje? Przecie¿ przecieraj±c powierzchniê papierami o co raz wiêkszej gradacji sprawiamy, ¿e jest ona g³adsza.... Przynajmniej tak mi siê wydaje. Za pocz±tku próbowa³em maszyn±, potem samymi rêkami, a pod sam koniec przerzuci³em siê na klocek. Pod sam koniec powierzchnia powoli zaczê³a nabieraæ odpowiedniej g³adzi. Jutro napiszê co z tego wszystkiego wyjdzie kiedy przejadê zbiornik papierem 1000.

...kuba... 
Wys³any: 2012-03-19, 17:04   
0
UP DOWN

Ryland napisa³/a:
Przecie¿ przecieraj±c powierzchniê papierami o co raz wiêkszej gradacji sprawiamy, ¿e jest ona g³adsza....

Dok³adnie.
Zaczynasz od zgrubnego szlifowania powierzchni zaczynaj±c od "grubego" papieru, o ma³ej gradacji. Po czym bierzesz papier oko³o 2x drobniejszy i koñczysz na 1000/1200... bo inaczej to nie ma sensu, i szkoda tylko pracy, ¶cieraj±c 600 a potem np. 320...
Po to zwiêksza siê gradacje, ¿eby zetrzeæ powsta³e przy poprzedniej obróbce rysy i ewentualnie pozosta³e nierówno¶ci powierzchni... wiadomo chc±c szlifowaæ sam± 1000 zu¿yliby¶my 1km papieru i pare godzin, ¿eby doj¶æ do tego samego efektu...

P.S. Jak chcesz siê nauczyæ szlifowaæ to zniszcz na studiach na zajêciach próbkê metalu do badañ pod mikroskopem, autentyczne 6h. docierania nowej bez maszyny, w ramach rekompensaty... :/

Ryland
Wys³any: 2012-03-19, 22:14   
0
UP DOWN

I o to mi chodzi³o. Jeszcze pytanie odno¶nie przetaræ do "go³ego" metalu. Jak to zabezpieczyæ? Mieszanie nowej porcji podk³adu, brudzenie pistoletu, a potem czyszczenie wszystkiego jest trochê, a nawet bardzo czasoch³onne i niewygodne...

...kuba... 
Wys³any: 2012-03-19, 23:41   
0
UP DOWN

odpowied¼ masz dos³ownie w tym samym dziale, pod swoim tematem ;) : ->>podklad reaktywny i epoksydowy<<-

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: