Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-16, 09:01
Autor Wiadomość
malarz
Wysłany: 2007-01-13, 18:43   JakieÂś Âśmieszne oÂświadczenia???
0
UP DOWN

W mieszalni goœÌ mi pokazywa³ oswiadczenie które trzeba podpisaÌ ¿eby robiÌ baz¹ rozpuszczalnikow¹ :shock: s³yszeliœcie coœ o tym? Czy to legalne? W koùcu jak coœ sprzedaj¹ to ja mogê chyba to kupowaÌ :evil:

Q..wa juÂż niedÂługo jak czÂłek bedzie chciaÂł gazete kupiĂŚ to bĂŞdÂą chcieli Âżeby im pokazaĂŚ umowĂŞ na recykling :mrgreen:

acidhouse
Wysłany: 2007-01-13, 22:26   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

Licho (czytaj Unia Europejska) nie spi no i od 2007 roku wprowadzona zostala dyrektywa unijna ograniczjÂąca udzial substancji szkodliwych lotnych w lakierach i farbach na bazie zywic rozpuszczlnikowych-hmm moze to oto chodzi - sprzedawcy wprawdzie moga to sprzedawac ale sa ograniczeni liczba sprzedazy- wiadomo ze musza sie gdzies tam, rozliczac, a nie wiadomo kto ich rozliczy i kiedy, moze za pomoca oswiadczen rozwiazujÂą ten problem - to tylko moja teoria ale jaÂśniej by bylo gdybys mogl zacytowac wyzej wspomniane oswiadczenie lub dokÂładniej przytoczyc jego tres -pozdrĂłwki

lukas
Wysłany: 2007-01-20, 21:37   
0
UP DOWN

Faktycznie coœ takiego siê pojawi³o na rynku ale to raczej próba "zamieszania" w temacie VOC przez firmy które ju¿ wycofa³y rozpuszczalniki i nie maj¹ "przemys³ówek refinish-owych" :wink:
A nawet gdyby jakiœ w³aœciciel mieszalni siê upar³ i ¿¹da³ oœwiadczenia to mo¿esz podpisaÌ siê jako np. Andrzej Lepper :mrgreen: bo jakie prawo pozwala mu kontrolowaÌ twój dowód?

DrCruel
Wysłany: 2007-01-21, 20:57   
0
UP DOWN

A mi siĂŞ wydaje Âże z tymi bazami przemysÂłowymi to nie bĂŞdzie takie proste jak z piwem bezalkoholowym :wink: . Wszysto siĂŞ okaÂże jak pojawiÂą siĂŞ przepisy wykonawcze do ustaw. Teraz kaÂżdy mĂłwi to co jemu jest wygodne.

malarz
Wysłany: 2007-01-22, 20:41   
0
UP DOWN

A ktĂłre bazy sÂą przemysÂłowe?

maja28
Wysłany: 2008-02-05, 21:25   
0
UP DOWN

:?:

[ Dodano: 2008-02-05, 21:26 ]
malarz napisał/a:
W mieszalni goœÌ mi pokazywa³ oswiadczenie które trzeba podpisaÌ ¿eby robiÌ baz¹ rozpuszczalnikow¹ s³yszeliœcie coœ o tym?
:?:

[ Dodano: 2008-02-05, 21:29 ]
wÂłaÂśnie spotkaÂł siĂŞ ktoÂś z tym
w mojej okolicy niktĂłre firmy sprzedajÂą bazĂŞ konwencjonalnÂą

rbfm 
Wysłany: 2008-02-05, 21:38   
0
UP DOWN

u mnie sklepy daja do podpisu wlasnie jakies takie smiecie. ale to tylko klientom z ulicy, stali klienci biore bez takich ceregieli. uwazam ze to idiotyzm.

piotrusiek
Wysłany: 2008-02-05, 22:33   
0
UP DOWN

ja bym radziÂł uwaÂżaĂŚ z tymi oÂświadczeniami , pare lat temu podpisaÂłem oÂświadczenie na zakup oleju opaÂłowego ( w celach grzewczych !) i w listopadzie 2007 miaÂłem wezwanie do urzĂŞdu celnego i musiaÂłem im udowodniĂŚ Âże faktycznie ten olej zuÂżyÂłem do ogrzewania a nie do auta ( musiaÂłem podaĂŚ nawet typ palnika jaki mam w komorze lakierniczej , niewiele brakÂło bym miaÂł rewizje.

Z tymi oswiadczeniami moze byc podobnie ,za jakis czas moga szukac po co komu naco i zacznie sie cyrk!!!

mogwai
Wysłany: 2008-02-05, 23:53   
0
UP DOWN

piotrusiek napisał/a:
ja bym radziÂł uwaÂżaĂŚ z tymi oÂświadczeniami , pare lat temu podpisaÂłem oÂświadczenie na zakup oleju opaÂłowego ( w celach grzewczych !) i w listopadzie 2007 miaÂłem wezwanie do urzĂŞdu celnego i musiaÂłem im udowodniĂŚ Âże faktycznie ten olej zuÂżyÂłem do ogrzewania a nie do auta ( musiaÂłem podaĂŚ nawet typ palnika jaki mam w komorze lakierniczej , niewiele brakÂło bym miaÂł rewizje.

Z tymi oswiadczeniami moze byc podobnie ,za jakis czas moga szukac po co komu naco i zacznie sie cyrk!!!

zgadzam siĂŞ, lepiej nie zostawiaĂŚ po sobie za wiele ÂśladĂłw, bo za chwilĂŞ zacznÂą sprawdzaĂŚ warsztaty pod kÂątem odstawiania odpadĂłw polakierniczych, rozpuszczalnikĂłw po myciu pistoletĂłw itd. W mieszalniach w ktĂłrych siĂŞ zaopatrujĂŞ dajÂą do podpisu tylko wtedy gdy ktoÂś chce lakier na fakturĂŞ ( ja wtedy wysyÂłam po farbĂŞ klienta niech sobie pisze co bĂŞdzie malowaÂł pÂłot, drzwi czy kopyta koniowi :mrgreen: jak juÂż zacznÂą sprawdzaĂŚ to bĂŞdzie nieciekawie bo zawsze coÂś znajdÂą

maras 
Wysłany: 2008-02-06, 00:34   
0
UP DOWN

WÂłaÂśnie, ciekawe, co wtedy, gdy ten lakier kupi ktos, kto nie prowadzi dziaÂłalnoÂści zwiÂązanej z lakiernictwem?? Ja w tym roku jeszcze nic nie kupowaÂłem, ale w przyszÂłym tygodniu wracam do roboty, wiĂŞc zobaczĂŞ jak to u mnie bĂŞdzie

maja28
Wysłany: 2008-02-06, 14:04   
0
UP DOWN

nie tak dokoĂąca pomalowaÂł pÂłot czy coÂś innego
to s¹ farby do aut a nie do pod³óg mieszalnia nie mo¿e ich sobie od tak sprzedaÌ
w kartach technicznych jest napisane do czego lakier siĂŞ nadaje
tak wiĂŞc niech sprzedajÂą na te Âśmieszne oÂświadczenia myÂślÂą Âże sÂą kryci i nic im nie grozi, a w dyrektywie napisano zakaz stosowania i rozprowadzania. skoro sprzedaje to rozprowadza sprzedawcy sie cieszÂą Âże sprzedajÂą na oÂświadczenie. myÂśle Âże jak zacznÂą siĂŞ kontrole to nie bĂŞdzie tÂłumaczenia sprzedaÂłem po kolo zapewniaÂł mnie Âże potrzebuje na pÂłot. lakiery samochodowe nie sÂą do tego przeznaczone. na fakture ok ale dla firm-przemysÂłowych
rbfm wypowiadaÂł siĂŞ coÂś o tym
tak wiêc kary za u¿ywanie za sprzedawanie równie¿. jakby w³œciciele mieszalni nie kombinowali z konwencjonalnymi tylko przeszli wszysy na wode to by nie by³o problemu.
:roll:

mogwai
Wysłany: 2008-02-06, 15:18   
0
UP DOWN

z oÂświadczeniami jest sprawa nieuregulowana do koĂąca bo np. Standox kaÂże podpisywaĂŚ w przypadku jakiegokolwiek zakupu farby, natomiast RM tylko w przypadku lakierĂłw bazowych, rzekomo ich produkty akrylowe speÂłniajÂą normy VOC.
A jeÂśli chodzi o przeznaczenie lakierĂłw to malowaÂłem juÂż samochodĂłwkÂą meble, lodĂłwki, osÂłony grzejnikowe itp. :lol:

rbfm 
Wysłany: 2008-02-06, 15:48   
0
UP DOWN

maja28 napisał/a:
rbfm wypowiadaÂł siĂŞ coÂś o tym

pisalem o tym ale do niektorych nie dociera. krociotko i na temat o tzw przemyslowce:

to ze sam lakier jest legalny, nie sprawia od razu ze legalne jest jego uzycie.
kupic i uzyc moze tylko podmiot gospodarczy posiadajacy zarejestrowana i uprawniona instalacje, ktory rozlicza sie z emisji LZO. to wszystko na ten temat i nawet nie chce mi sie dyskutowac z oponentami ktorzy sa madrzejsi i uwazaja ze tak nie jest.

imnothep
Wysłany: 2008-02-06, 15:49   
0
UP DOWN

maras napisał/a:
WÂłaÂśnie, ciekawe, co wtedy, gdy ten lakier kupi ktos, kto nie prowadzi dziaÂłalnoÂści zwiÂązanej z lakiernictwem?? Ja w tym roku jeszcze nic nie kupowaÂłem, ale w przyszÂłym tygodniu wracam do roboty, wiĂŞc zobaczĂŞ jak to u mnie bĂŞdzie

W³asnie takim u¿ytkownikom lakieru ktorzy jak ja sporadycznie kupuj¹ lakier do celów powiedzmy domowych powinno sie zezwalaÌ nabyÌ ma³a iloœÌ lakieru bez ograniczeù.
Kazdy kto prowadzi dziaÂłalnoÂśc zwiÂązanÂą z lakierami powienien mieĂŚ nakopane do d.... aby w podskokach ograniczyĂŚ emisjĂŞ szkodliwych substancji lotnych do tej nieszczĂŞsnej atmosfery. Rozumiem Âże przez ostatnich kilka lat narobiÂło sie "fachowcĂłw" ktĂłrzy kupujÂąc pistolet oraz kompresor w Castoramie zajeli siĂŞ na caÂłego lakierowaniem.
Dlaczego to ja mam pisaĂŚ oÂświadczenia w momencie kiedy nabywam 1 litr bazy na rok, a pacjent ktĂłry wali tego na setki litrĂłw ma pracowaĂŚ bezkranie ?
OgĂłlnie jestem za dyrektywami UE, rynek siĂŞ oczyÂści, zniknÂą papraki i samozwani fachowcy. WodÂą w byle zapchlonej dziupli nie pomaluje najwiĂŞkszy kozak, sama technologia wymusi pewne obostrzenia.

maja28
Wysłany: 2008-02-06, 17:57   
0
UP DOWN

A jeÂśli chodzi o przeznaczenie lakierĂłw to malowaÂłem juÂż samochodĂłwkÂą meble, lodĂłwki, osÂłony grzejnikowe itp. :lol: [/quote]
to nie jest przeznaczenie lakierami samochodwymi pmalujesz wanne, telewizor i pÂłot ale ich przeznaczenie jest inne dlatego nie ma tÂłumaczenia potrzebowaÂłem pomalowaĂŚ ogrodzenie do tego sÂą przeznaczone inne farby

[ Dodano: 2008-02-06, 17:59 ]
mogwai napisał/a:
A jeÂśli chodzi o przeznaczenie lakierĂłw to malowaÂłem juÂż samochodĂłwkÂą meble, lodĂłwki, osÂłony grzejnikowe itp.

[ Dodano: 2008-02-06, 17:59 ]
rbfm napisał/a:
to ze sam lakier jest legalny, nie sprawia od razu ze legalne jest jego uzycie

lw
Wysłany: 2008-02-06, 19:30   
0
UP DOWN

Ta woda to lobby producentĂłw samochodĂłw i serwisĂłw Âżeby wykoĂączyĂŚ drobne warsztaty,Âżeby im utrudniĂŚ i doprowadziĂŚ do zamkniĂŞcia czĂŞsci warsztatĂłw.
Wtedy cena elementu skoczy na serwisie do 800-1000zÂł a lakiernicy ktĂłrzy pracowali w maÂłych warsztatach pĂłjdÂą na serwis do roboty. takie jest moje zdanie, widaĂŚ przecieÂż co sie dzieje :???:

lukas
Wysłany: 2008-02-06, 20:35   
0
UP DOWN

nie straszcie :mrgreen: tak Âźle nie bĂŞdzie ale zamiast zastanawiaĂŚ siĂŞ jak tu zakombinowaĂŚ to lepiej siĂŞ rozejrzeĂŚ po rynku za przyjaznÂą wodÂą

OÂświadczenia to lipa!!!

maja28
Wysłany: 2008-02-06, 21:23   
0
UP DOWN

lw napisał/a:
Ta woda to lobby producentĂłw samochodĂłw i serwisĂłw Âżeby wykoĂączyĂŚ drobne warsztaty,Âżeby im utrudniĂŚ i doprowadziĂŚ do zamkniĂŞcia czĂŞsci warsztatĂłw

co wedÂług ciebie znaczy maÂły warsztat?
wykoĂączyĂŚ? W garaÂżach malujÂą wodÂą.
cena za element 800-1000 super wiĂŞcej napchasz kieszenie
lw napisał/a:
widaĂŚ przecieÂż co sie dzieje

co takiego?
prosta rada zacz¹Ì wkoùcu malowaÌ wod¹ a nie k¹binowaÌ sk¹d wzi¹Ì konwenjaln¹
PomalowaĂŚ kilka razy wdroÂżyĂŚ siĂŞ

[ Dodano: 2008-02-06, 21:24 ]
lukas napisał/a:
nie straszcie tak Âźle nie bĂŞdzie ale zamiast zastanawiaĂŚ siĂŞ jak tu zakombinowaĂŚ to lepiej siĂŞ rozejrzeĂŚ po rynku za przyjaznÂą wodÂą

Omnix
Wysłany: 2008-02-06, 21:41   
0
UP DOWN

Tak czy srak na wode bêdzie 3ba w koùcu wejœÌ bo konwencje wszyscy ju¿ zastêpuj¹ wod¹ nawet jakby ktoœ sie upiera³ :grin:
ZresztÂą klienci fur typu A6/A8 nowych SUV'Ăłw itp nie pytajÂą siĂŞ ile, tylko czy na wodzie prowadzona naprawa. Chyba, Âże ktoÂś gulfy klepie to mu nie zaleÂży :razz:
ZresztÂą Âświat idzie do przodu i nie wiem po co kombinowaĂŚ...
Mieszalnik moÂżna mieĂŚ juÂż przy nie duÂżym obrocie wiĂŞc lepiej mieĂŚ u siebie niÂż traciĂŚ czas na jazdy w "miasto".
NaleÂży inwestowaĂŚ, inwestowaĂŚ, powiĂŞkszaĂŚ siĂŞ, najmowac pracownikĂłw i zdzieraĂŚ za usÂługe bo bidowanie do niczego nie prowadzi :!:

ewa 
Wysłany: 2008-02-06, 22:25   
0
UP DOWN

co rozumiesz przez "zdzieraĂŚ za usÂługĂŞ" (czytaj: ile )? raczej trudno windowaĂŚ ceny w
sytuacji kiedy:a)stawki za rbg 'od ubezpieczalni sÂą takie same od kilku lat ,b) wypÂłaty szkĂłd z oc z vatem "na kasztorys" uszczĂŞÂśliwiajÂą tylko szarÂą strefĂŞ.

rbfm 
Wysłany: 2008-02-06, 22:51   
0
UP DOWN

niestety u nas w miescie to paproki dyktuja ceny. jest duzo 'warsztatow' gdzie lakieruje sie po stowce czy poltora za element. duza czesc klientow to ludzie ze starymi szrotami i wiadomo ze taki nie pojedzie tam gdzie robia dobrze i odpowiednio drogo (300-400) tylkko wybierze swiadomie paproka za stowke liczac sie z niedorobkami technicznymi. gdyby wszyscy w miescie sie zgadali i dali jednakowa odpowiednio wysoka cene to lakiernicy nie przymierali by glodem, a np mi pewnie chcialo by sie robic nawet w zimie :D . niestety to jest niewykonalne bo zawsz esie znajdzie jeden z drugim ktory sie wylamie i caly plan w pizdu...

Omnix
Wysłany: 2008-02-06, 22:59   
0
UP DOWN

ewa napisał/a:
co rozumiesz przez "zdzieraĂŚ za usÂługĂŞ"

Rozumiem przez to podnoszenie ceny na tyle, ¿e moge jechaÌ systemowo na najlepszych produktach w warunkach "szpitalnych" z duuu¿ym zyskiem i z du¿¹ wyszkolon¹ kadra pracowników. A sorry 350-400 za element to nie kokosy i to, ¿e Aso bior¹ po 700 ju¿ to dla mnie nic dziwnego a niektórzy siê oburzaj¹...
ewa napisał/a:
raczej trudno windowaĂŚ ceny wsytuacji kiedy stawki za rbg 'od ubezpieczalni sÂą takie same od kilku lat

Raczej trudno nie windowaÌ cen jak masz w okolicy 5 paproków a pracy 24h na 10 super pracowników. Paproki skubi¹ za grosze i robi¹ kiche i nikt im dobrego samochodu nie wstawi a teraz w Polsce przybywa nowszych samochodów i klienci ju¿ patrz¹ czy szef jest kierownikiem w "bialych rêkawiczkach" czy majstrem. Mam nadzieje, ¿e wiesz co mam na mysli. Nie chcia³em tym nikogo uraziÌ, ale czasy siê zmieniaj¹ i sam widze, ¿e cz³owiek, który ¿¹da profesjonalizmu nie liczy siê z kosztami bo sam wie czego chce i wie ile to kosztuje. wszystko idzie w góre a ja mam siê nie podnosiÌ bo sk³adki nie id¹ w góre? Pod koœcio³em nie mam zamiaru wylondowaÌ :mrgreen:
ewa napisał/a:
wypÂłaty szkĂłd z oc z vatem "na kasztorys" uszczĂŞÂśliwiajÂą tylko szarÂą strefĂŞ.

Niech uszczĂŞÂśliwiajÂą dalej. Ten kto ma zapÂłaciĂŚ i wie za co pÂłaciĂŚ zawsze wrĂłci drugi raz do mnie a nie do poÂłowe taĂąszej "konkurencji".
A jak ktoÂś chce na szkodzie jeszcze zarobiĂŚ to ja przepraszam.

kobra
Wysłany: 2008-02-06, 23:01   
0
UP DOWN

Panowie!!!
PodpisujÂąc oÂświadczenia wskazujemy siebie jako osobĂŞ do skontrolowania!!!!
Sklep sprzedajÂący rozp. wpieprza swojego klienta w bagno bez wyjÂścia, materiaÂły w obrocie kontrolowanym powinny byĂŚ sprzedawane imiennie (w innym przypadku to przestĂŞpstwo- tj. kaÂżda apteka sprzedajÂąca antybiotyk czy hurtownia olej opaÂłowy do komory, majÂą w du-ie ochronĂŞ praw - Âłba za to nie podstawiÂą)
PrzykÂład z mojej rodziny:
Mój teœÌ jest ch³odnikiem, niedawno mia³ kontrolê z och.œrod. interesowa³ ich obrót freonami zakazanymi ich dyrektyw¹. Przedstawia³ dokumenty zakupu i sprzeda¿y do 5 lat w ty³.
Kontrolerzy zapytali co siĂŞ staÂło z freonem ktĂłry zakupiÂł przed wejÂściem dyr.?
WskazaÂł miejsca instalacji (po naradzie z prawnikiem), bo gdyby powiedziaÂł, Âże uleciaÂł w powietrze to by miaÂł tak przesrane jak w Âżadnej latrynie!!!!!!!!!!!! A tak czeka na werdykt!!
A wy sklepikarze co powiecie - wylaliÂście do WisÂły????
NiektĂłrzy siĂŞ broniÂą - producent wprowadziÂł do obrotu i ich to nie interesuje. A po przejÂściu siĂŞ do PIH-u dowiedziaÂłem siĂŞ, Âże kupujÂąc komponenty i tworzÂąc mieszankĂŞ jesteÂśmy producentem, wiĂŞc robiÂąc sztuczne obejÂścia mamy zajebiÂście przesrane!!!
I jeszcze jedno:
wody nie naleÂży siĂŞ baĂŚ , (w warunkach garaÂżowych) wodÂą DuPonta maluje siĂŞ w kaÂżdych warunkach tylko uÂżywamy jej jak konwencjonalnej bazy - odczekaĂŚ miĂŞdzy warstwami - no i struktura kulek uÂłatwia cieniowanie nawet paskudnych sreberek.
Mam dwie wody, byÂłem na pokazach wielu, prĂłbowaÂłem wiele, powiem jedno nie stĂŞkaĂŚ jak osÂły nad suchÂą marchewkÂą tylko nauczyĂŚ siĂŞ lakierowaĂŚ!!!!!!!!

Omnix
Wysłany: 2008-02-06, 23:11   
0
UP DOWN

kobra napisał/a:
Mam dwie wody

Jakie?
MoÂże opiszesz je bo wiele osĂłb na forum czĂŞsto siĂŞ dopytuje.
kobra napisał/a:
powiem jedno nie stĂŞkaĂŚ jak osÂły nad suchÂą marchewkÂą tylko nauczyĂŚ siĂŞ lakierowaĂŚ!!!!!!!!

DokÂładnie :grin: :grin: :grin:
Czasy siĂŞ zmieniajÂą syntetyki odeszÂły to i konwencja odpada. Taka kolej rzeczy.

rbfm 
Wysłany: 2008-02-07, 08:28   
0
UP DOWN

Omnix napisał/a:
Paproki skubiÂą za grosze i robiÂą kiche i nikt im dobrego samochodu nie wstawi a teraz w Polsce przybywa nowszych samochodĂłw i klienci juÂż patrzÂą czy szef jest kierownikiem w "bialych rĂŞkawiczkach" czy majstrem.

to ja chyba zyje w innej Polsce :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
zebys ty widzial jakie fury u nas paproki robia !!!!

ps. ostatnio troche zasiegnalem opinii nt szkodliwosci lakierow i calej reszty syfow na zdrowie i sie mocno zastanawiam czy ta robota ma sens w perspektywie takich a nie innych dochodow! lakiernik powinien zarabiac min 10.000 zeby sie dorbic i nie pracowac cale zycie w tym syfie. zdrowia nikt nam nie zwroci !

ewa 
Wysłany: 2008-02-07, 17:09   
0
UP DOWN

widocznie ja ¿yjê te¿ w tej "innej Polsce". nie chcê robiÌ "na kosztorys" ,bo mam gdzieœ dyganie ,czy w razie wypadku w³aœciciel auta nie bedzie lata³ do s¹du i us z jêzorem na brodzie. ¿ebranie pod koœcio³em te¿ mnie nie interesuje ,ale stawka za rbg 56/66 ,to czyste z³odziejstwo. piszecie ,¿e 300-400 za element ,to du¿o . od 2 lat nie schodzimy poni¿ej 350 (ale zderzaków np. u f.galaxy poni¿ej 500z³ nie biorê)a i tak.naprawdê trudno przy takiej stawce konkretnie zarobic . widocznie najwy¿szy czas zacz¹Ì robiÌ byle czym , byle z³om wstawiaÌ ...

lukas
Wysłany: 2008-02-08, 00:09   
0
UP DOWN

No... wreszcie wiĂŞcej poszanowani dla dyrektywy :razz:

Jeszcze chwila i zacznÂą siĂŞ kontrole. SkÂąd wiem?
A no st¹d, ¿e znam ju¿ kilka przypadków rozmów tych co siê dostosowali do dyrektywy i sprzedaj¹ tylko wodê z ró¿nymi s³u¿bami, które mog¹ byÌ zainteresowane kontrol¹.

Rozmowy miaÂły podobny przebieg np:
"Skoro obowiÂązujÂą odpowiednie przepisy i ja siĂŞ do nich dostosowaÂłem/Âłam to dlaczego Pan X sprzedaje wyroby niezgodne z przepisami. To jest nieuczciwa konkurencja."

To by³y tylko rozmowy ale jak te osoby wysmaruj¹ pisma to urz¹d musi w ci¹gu jakiegoœ czasu daÌ wi¹¿¹c¹ odpowiedŸ. A urzêdasy teraz dbaj¹ o swoje sto³ki i bêd¹ musieli coœ z tym fantem zrobiÌ.

glover
Wysłany: 2008-02-08, 09:36   
0
UP DOWN

Ja juÂż spĂŞkaÂłem :neutral:
Mam jeszcze na sklepie ramy nie vocowskie ale sprzedajê tylko naprawdê zaufanym kolegom a i tak siê zastanawiam czy warto bo tyle co z tego zarobku jest, to nie kalkuluje siê ryzykowaÌ. Jak bêdzie kontrola w warsztacie to i tak przyjd¹ do mnie bo lakiernik powie gdzie kupi³. Mia³em ju¿ przeboje z tak¹ jedn¹ pind¹ z sanepidu i wola³bym z ni¹ teraz nie zadzieraÌ. Wtedy uda³o mi siê jakoœ wybrn¹Ì ale teraz mo¿e nie byÌ przebaczenia :sad:

DrCruel
Wysłany: 2008-02-08, 10:06   
0
UP DOWN

lukas napisał/a:
No... wreszcie wiĂŞcej poszanowani dla dyrektywy :razz:

Jeszcze chwila i zacznÂą siĂŞ kontrole. SkÂąd wiem?
A no st¹d, ¿e znam ju¿ kilka przypadków rozmów tych co siê dostosowali do dyrektywy i sprzedaj¹ tylko wodê z ró¿nymi s³u¿bami, które mog¹ byÌ zainteresowane kontrol¹.

Rozmowy miaÂły podobny przebieg np:
"Skoro obowiÂązujÂą odpowiednie przepisy i ja siĂŞ do nich dostosowaÂłem/Âłam to dlaczego Pan X sprzedaje wyroby niezgodne z przepisami. To jest nieuczciwa konkurencja."

To by³y tylko rozmowy ale jak te osoby wysmaruj¹ pisma to urz¹d musi w ci¹gu jakiegoœ czasu daÌ wi¹¿¹c¹ odpowiedŸ. A urzêdasy teraz dbaj¹ o swoje sto³ki i bêd¹ musieli coœ z tym fantem zrobiÌ.

To byÂło do przewidzenia, Âże tak siĂŞ stanie. Brakuje nam jeszcze UrzĂŞdu Antymonopolowego na karku. Ech... sami sobie szkodzimy tymi kombinacjami.

glover
Wysłany: 2008-02-09, 10:55   
0
UP DOWN

To siĂŞ nazywa konkurencja a Âże ustawodawca na to pozwala swoimi nieudolnymi ustawami to juÂż jest tradycja :mrgreen:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu