Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
MIKII11
Wys³any: 2012-03-20, 22:25   Pomocy! chyba spieprz...³em lakierowanie :(
0
UP DOWN

Witam, jestem nowym ale zwracam siê o pomoc bo zdaje mi siê ¿e zwali³em lakierowanie plastików, a mianowicie ju¿ mówiê co zrobi³em:

-przygotowa³em plastiki (zmatowi³em, po szpachlowa³em i dotar³em zrobi³em plastiki na glanc)
-przygotowa³em pomieszczenie (wszystko co potrzeba)
-zacz±³em lakierowaæ: odt³u¶ci³em, po³o¿y³em podk³ad no i nie dotar³em i to chyba by³ mój b³±d tak jak siê doczyta³em:( (lub podk³ad by³ za gêsty chod¼ zrobi³em proporcje takie jak mi powiedzieli w mieszalni ) wysz³a mi powierzchnia ala baranek.... odczeka³em 12h bo chcia³em aby dobrze wysch³o (co¶ mi ju¿ nie pasowa³o ale zacz±³em k³a¶æ bazê 2 warstwy no i wszy³o jak wysz³o czyli chropowata powierzchnia. Sam na siebie by³em z³y ze nie poczyta³em o tym wcze¶niej.

Chcia³ bym to naprawiæ ale nie wiem jak..... przelecieæ to papierem oko³o 1500 wodnym... czy zedrzeæ do go³ego lub ewentualnie pomo¿e co¶ pasta lekko ¶cierna TEMPO i polerka???

Przyznaje siê do w³asnego b³êdu ;( a chcia³ bym siê dowiedzieæ co teraz z tym zrobiæ......
PROSZÊ O POMOC!!!!

kubazjan
Wys³any: 2012-03-20, 22:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
gdybys kochanienki nawet wyla³ ten podk³ad z wiadra na te plastiki to po tych 12 godzinach wystarczy³o je zmatowc odpowiednimi gradacjami papierów...zaczynajac nawet od 400 a konczac na 1000... :D

kubazjan
Wys³any: 2012-03-20, 23:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
teraz to zmatuj je 800 i polakieruj od nowa

gugun 
Wys³any: 2012-03-20, 23:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Ale najpierw przymatuj i spoleruj kawalek bo mozliwe ze wciaglo ci w podklad,ale zakladam ze juz sama baza ci sie zle ulozyla na chropowatej powierzchni.wiec jedyne rozwiazanie to ponowne lakierowanie.

MIKII11
Wys³any: 2012-03-21, 06:37   
0
UP DOWN

Tak my¶la³em.... sierdzieli³em sam sobie robotê... no ale có¿ cz³owiek uczy siê na b³êdach....
Dziêki wielkie za pomoc.....

a mam jeszcze jedno pytanie co do polerowania je¿eli czytaj±c wcze¶niej inne posty i wysz³o mi z nich ¿e najpierw zmatowiæ lakier papierem oko³o 1500-2500 raz na sucho i raz na mokro.

potem polerowaæ t± past± lekko ¶ciern± TEMPO
i na koniec jakie¶ mleczko czy co¶ takiego do pielêgnacji lakieru ....

Tak ???

MIKII11
Wys³any: 2012-03-21, 06:43   
0
UP DOWN

A i jeszcze jedno czy ten lakier co teraz jest to jest po³o¿ony to tylko zmatowiæ czy do zera.....??? ewentualnie czy mo¿na tak tylko ¿e w paru miejscach to zmatowiæ i waln±æ od razu baz± czy te¿ musi byæ podk³ad?? (bo to co mnie dziwi to to ze sta³o siê to tylko w paru miejscach ) nie na ca³ym plastiku tylko tak ³atami jak by ) Czym to mo¿e byæ to spowodowane ??

jacenty 741
Wys³any: 2012-03-21, 07:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Wiêc skoro sta³o siê tylko w kilku miejscach ,,nie wiadomo czemu",to nie ryzykuj,¿e stanie siê we wszystkich ,,nie wiadomo czemu" tylko dlatego,¿e znowu poszed³e¶ na skróty.Drzyj do podk³adu.

gugun 
Wys³any: 2012-03-21, 09:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ja bym tego calego do podk³ad nie zdziera³,nie wiem co to jest ale jak ma pelno zakamarkow to gdzie¶ nie dojdzie ,beda przecierki i beda sie one wazyæ znaj±c zycie i dopiero bedzie mexyk :D wrzuc mo¿e lepiej fotke o co ci chodzi wtedy ocenimy i wmiare mo¿liwo¶ci pomo¿emy

kzyho3
Wys³any: 2012-03-21, 20:28   
0
UP DOWN

Sk±d: KNS
Ja te¿ malowa³em plastiki i wysz³o to samo :/ Podejrzewam ¿e przez w±¿ z zestawu za 50 z³ .
No ale tak podk³ad mi na kilku plastikach baran wyszed³ zmatowi³em na g³adko da³em baze ca³kiem niezle siada³a chocia¿ baza by³a kupiona 5 miesiêcy wcze¶niej i za dobrze siê nie rozpu¶ci³a no i tak samo niektóre baran a niektóre g³adkie te co na czarno by³y to maj± bardziej barana a te co na bia³o g³adkie prawie . No i klar na niektórych plastikach baran a na nie których ca³kiem nie¼le.
Nawet mi siê nie chce tego poprawiaæ bo to motorower enduro i nie musi byæ na b³ysk jak choper.
Jak bêde mia³ czas to spróbuje polerke zrobiæ. W ogóle mam jaki¶ problem z malowaniem bo pistolet s³abo rozprasza materia³ jak farba nie jest jak woda to ciapy jak ch*j.
Kompresor to chinol 50l a pistolet sico hvlp 1.4. Ale teraz tobie kompresor na 2 jelczach tak¿e powinno byæ dobrze :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: