Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
billy2000
Wys³any: 2012-03-23, 12:19   PODK£AD REAKTYWNY NIE MA¯E SIÊ I JEST RZADKI
0
UP DOWN

Witam. Zacz±³em malowaæ podk³adem reaktywnym dwusk³adnikowym naprawiony próg, aby potem daæ szpachlówkê na niego. Niestety nie mogê pomalowaæ. Rozrobi³em 1:1 tak jak nale¿a³o ale jest zdecydowanie za rzadki. Powierzchnia by³a odt³uszczona rozpuszczalnikiem NITRO. Jedyne co mi przychodzi do g³owy to to, ¿e nie pomiesza³em dobrze farby. Jedynie wstrz±sn±³em kilka razy puszk±. Chyba wylejê to co rozrobi³em, wymieszam i jeszcze raz spróbujê. Co o tym s±dzicie?

sawmaster 
Wys³any: 2012-03-23, 12:34   
0
UP DOWN

Sk±d: Bia³ystok
ja tak samo robi³em i reaktywny by³ jak woda

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-03-23, 12:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
billy2000 napisa³/a:
Zacz±³em malowaæ podk³adem reaktywnym dwusk³adnikowym naprawiony próg, aby potem daæ szpachlówkê na niego.

Robisz sobie tutaj "jaja z nas" czy piszesz to powa¿nie ;) Na reaktywny podk³ad nigdy nie wolno nak³adaæ poliestrów :tak:
billy2000 napisa³/a:
Powierzchnia by³a odt³uszczona rozpuszczalnikiem NITRO.

To te¿ jest "mocny patent" z Twojej strony ;) proponuje "odt³uszczaæ" powierzchnie zmywaczem do usuwania silikonu oraz zastosowaæ podk³ad epoksydowy je¶li chcesz szpachlowaæ elementy po na³o¿eniu podk³adu :tak:
Pozdrawiam! :spoko:

chudson
Wys³any: 2012-03-23, 13:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Reaktywny jest rzadki , taki ma byæ, i nak³ada siê go cieniutk± warstw±.

Szpachlowaæ powinno siê na epoksydowy , ewentualnie po³ó¿ najpierw na reaktywny chocia¿ akrylowy podk³ad i dopiero szpachluj.

billy2000
Wys³any: 2012-03-24, 01:02   
0
UP DOWN

chudson napisa³/a:
Reaktywny jest rzadki , taki ma byæ, i nak³ada siê go cieniutk± warstw±.

Szpachlowaæ powinno siê na epoksydowy , ewentualnie po³ó¿ najpierw na reaktywny chocia¿ akrylowy podk³ad i dopiero szpachluj.

Sprzedawca lakierów i za razem lakiernik doradzi³ mi aby na³o¿yæ na go³± blachê podk³ad reaktywny w postaci kilku warstw. Na to szpachlówkê, a nastêpnie podk³ad poliuretanowy 2- sk³adnikowy, a po nim poliuretanow± farbê koloru czarnego. Inni lakiernicy mówili abym da³ od razu sam szpachel na go³± blachê. To mo¿e jak po³o¿ê tyle podk³adów, to nie bêdê musia³ szpachlowaæ? :)

billy2000
Wys³any: 2012-03-24, 01:31   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:
billy2000 napisa³/a:
Zacz±³em malowaæ podk³adem reaktywnym dwusk³adnikowym naprawiony próg, aby potem daæ szpachlówkê na niego.

Robisz sobie tutaj "jaja z nas" czy piszesz to powa¿nie ;) Na reaktywny podk³ad nigdy nie wolno nak³adaæ poliestrów :tak:
billy2000 napisa³/a:

To te¿ jest "mocny patent" z Twojej strony ;) proponuje "odt³uszczaæ" powierzchnie zmywaczem do usuwania silikonu oraz zastosowaæ podk³ad epoksydowy je¶li chcesz szpachlowaæ elementy po na³o¿eniu podk³adu :tak:

Napisa³em w pomocy dla amatorów. Je¶li masz zamiar robiæ sobie kpiny, to daruj sobie w ogóle pisanie. Tak mi doradzili lakiernicy i cz³owiek w sklepie.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-24, 01:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
billy2000 napisa³/a:
cz³owiek w sklepie.

Cz³owiek w sklepie to klient????
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-24, 01:51   
0
UP DOWN

billy2000 napisa³/a:
Tak mi doradzili lakiernicy

Dlatego te samochody naszych dróg tak w³asnie wygl±daj±.
Pozdrowienia dla Panów Szanownych LAKIERNIKÓW.
Wiedz± jak wiedz± siê podzieliæ. ^^ ^^ ^^ ^^ ^^

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-24, 07:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Cytat:

Robertlodz09 napisa³/a:
billy2000 napisa³/a:

billy2000 napisa³/a:

Napisa³em w pomocy dla amatorów. Je¶li masz zamiar robiæ sobie kpiny, to daruj sobie w ogóle pisanie. Tak mi doradzili lakiernicy i cz³owiek w sklepie.

Kolego,mo¿e powiniene¶ wcze¶niej przed rozpoczêciem pracy popytaæ tu na forum,na pewno otrzyma³by¶ lepsze i bardziej fachowe odpowiedzi i nie ma co siê dziwiæ Koledze RobertLodz bo piszesz dyrdyma³y zamiast popytaæ.
a tu kolejny Twój pomys³:
billy2000 napisa³/a:
To mo¿e jak po³o¿ê tyle podk³adów, to nie bêdê musia³ szpachlowaæ? :)

to lepiej kup czarny podk³ad i wylej na ten próg z litr bo po co bêdziesz lakierowa³ na czarno :help:

Jest tyle tematów i opisów co i jak z epoksydem i reaktywnym,mo¿na by³o poszukaæ a tak straci³e¶ swój czas i pieni±dze a i tak jest ¼le i musisz zrobiæ od nowa.
Kolego amatorze pytaj szukaj,nie jeste¶ na forum od dzi¶ s±dz±c po liczbie Twoich postów i dlatego patent na odt³uszczanie nitrem zawsze bêdzie budzi³ zdziwienie.

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-24, 07:59   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Pozdrowienia dla Panów Szanownych LAKIERNIKÓW.
Wiedz± jak wiedz± siê podzieliæ. ^^ ^^ ^^ ^^ ^^

chyba MALARZY ^^ ^^ ^^ ^^

PROJEKTER
Wys³any: 2012-03-24, 09:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
billy2000 napisa³/a:

To wróæ do sklepu .... wylej temu "cz³owiekowi" ten reaktywny na ³eb ... na to nalej mu poliester z utwardzaczem i spokojnie wyja¶nij .... ¿eby siê nie stresowa³ bo poliester nie trzyma siê reaktywnego wiêc jak to wyschnie i siê utwardzi to samo mu odpadnie :D .

W przyszlo¶ci lakiery kupuj w jakiej¶ mieszalni z materia³ami dla bran¿y samochodwej zamiast w sklepie przemys³owym z farbami. :spoko: ... i oczywi¶cie nawet w takich miejscach na rady techniczne patrz "przez palce" ... Jest wiele zagadnieñ technologicznych gdzie nawet fachowcy nie s± zgodni co i jak wolno robiæ, lub jak najlepiej jest to zrobiæ ... wiêc siê nie dziw, ¿e przestrzegam ciê przed radami ze sklepu.

Jeszcze niedawno na obu forach internetowych dla lakierników temat , reaktywny poliester epoksyd i akryl wzbudza³ wiele kontrowersji w uk³adzie co na co mozna nak³adaæ i dlaczego ? ;)

billy2000
Wys³any: 2012-03-24, 10:54   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
billy2000 napisa³/a:
cz³owiek w sklepie.

Cz³owiek w sklepie to klient????
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Sprzedawca

billy2000
Wys³any: 2012-03-24, 11:00   
0
UP DOWN

No to zedrê reaktywny i po³o¿ê szpachel na go³± blachê jak mi radzili na pocz±tku i tyle. Kumpel robi³ fabiê i ju¿ 8 lat siê trzyma. Wiêcej nie musi. Raz na 5 lat mogê to robiæ od nowa. Dziêki wszystkim za "mi³e" komentarze.

billy2000
Wys³any: 2012-03-24, 11:58   
0
UP DOWN

Mam akrylowy podk³ad akrylowy w sprayu ale znowu pojawiaj± siê dwa problemy:
1. Pisz± na forum ¿e podk³ad akrylowy w sprayu jest do kitu
2. Bym musia³ teraz reaktywny szlifowaæ przed akrylowym.
Poje*ane to wszystko.

P.S. Mogê farbê podk³adow± Hempel Poliuretanow± 2-sk³±dnikow± po³o¿yæ na szpachel? Czy te¿ muszê kilka innych podk³adów po³o¿yæ wcze¶niej?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-24, 12:07   
0
UP DOWN

billy2000 napisa³/a:
Poje*ane to wszystko.

Noo, z twojego punktu napewno.

Ale wyluzuj i chwilê po¶wiêæ na rzeczow± dyskusje na forum a wynik bêdzie bardzo zadowalaj±cy.
Oczywi¶cie dla Ciebie. :spoko:

billy2000
Wys³any: 2012-03-24, 12:27   
0
UP DOWN

Nie mam czasu zbytnio, bo auto ma byæ gotowe na wczoraj, a ja stojê w miejscu przez jakiego¶ barana, co mi sprzeda³ jaki¶ badziewny podk³ad reaktywny, który siê maza³ pó³ dnia. Nie mam pistoletu wiêc sprawa siê komplikuje. Ka¿dy ma inne zdanie i dlatego taki chaos jest.

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-24, 16:55   
0
UP DOWN

billy2000 napisa³/a:
Nie mam czasu zbytnio, bo auto ma byæ gotowe na wczoraj

a to Ty Kolego us³ugê robisz?

billy2000
Wys³any: 2012-03-25, 16:39   
0
UP DOWN

pawel1108 napisa³/a:
billy2000 napisa³/a:
Nie mam czasu zbytnio, bo auto ma byæ gotowe na wczoraj

a to Ty Kolego us³ugê robisz?

Tak ja robiê sam. Za farbê na próg i szpachel itp dam jakie¶ 300z³. Za naprawê i malowanie bym zap³aci³ 1000z³.

Nokia 
Wys³any: 2012-03-25, 17:32   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
billy2000 napisa³/a:
Robertlodz09 napisa³/a:
billy2000 napisa³/a:

billy2000 napisa³/a:

I bardzo dobrze Ci powiedzia³. Jak masz zamiar cos robic to najpierw pytaj a potem rób.
A jak juz odazu chcesz robic to najpiejw miej jak±¶ wiedze, a nie sugeruj sie tym co Ci powiedzia³ sprzedawca w Castoramie w dziale artyku³y samochodowe. Miej pretensje sam do siebie, a nie skacz do ludzi.

billy2000 napisa³/a:
Za farbê na próg i szpachel itp dam jakie¶ 300z³.

Te produkty to z domieszka z³ota ?

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-03-25, 17:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
billy2000 napisa³/a:
Je¶li masz zamiar robiæ sobie kpiny, to daruj sobie w ogóle pisanie. Tak mi doradzili lakiernicy i cz³owiek w sklepie.

Przepraszam ¿e "zabra³em g³os" w Twoim temacie ,skoro tacy "wybitni spece" udzielili tak "fachowej porady" ,przepraszam doradzili ^^ tj. lakiernicy i cz³owiek w sklepie ^^
A tak na powa¿nie to naucz siê czytaæ tekst ze zrozumieniem :tak: poniewa¿ napisa³em Ci w swojej odpowiedzi jak mo¿esz prawid³owo wykonaæ t± naprawê ;)

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-25, 18:00   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:
proponuje "odt³uszczaæ" powierzchnie zmywaczem do usuwania silikonu oraz zastosowaæ podk³ad epoksydowy je¶li chcesz szpachlowaæ elementy po na³o¿eniu podk³adu :tak:

dok³adnie a potem wystarczy³o tylko popytaæ...

billy2000
Wys³any: 2012-03-25, 22:38   
0
UP DOWN

Nokia napisa³/a:
billy2000 napisa³/a:
Robertlodz09 napisa³/a:
billy2000 napisa³/a:

billy2000 napisa³/a:

I bardzo dobrze Ci powiedzia³. Jak masz zamiar cos robic to najpierw pytaj a potem rób.
A jak juz odazu chcesz robic to najpiejw miej jak±¶ wiedze, a nie sugeruj sie tym co Ci powiedzia³ sprzedawca w Castoramie w dziale artyku³y samochodowe. Miej pretensje sam do siebie, a nie skacz do ludzi.

billy2000 napisa³/a:
Za farbê na próg i szpachel itp dam jakie¶ 300z³.

Te produkty to z domieszka z³ota ?

To wszystko cholernie drogie. Za sam± farbê na lusterka zap³aci³em 80z³ nie licz±c innych rzeczy. Mam niestety na aucie czarny akryl, a na to bezbarwny. Jaki¶ chyba rzadki lakier, bo mi 3 razy dobiera³. Raz mi sprzeda³ akryl ,to wyszed³ szary przy moim, potem sprzeda³ mi jaki¶ inny i te¿ by³ szary. Za trzecim razem siê uda³o. Lakier 418555/BL.
Podk³ad reaktywny, akrylowy lub epoksydowy, lakier + baza, a do tego szpachlówka z w³óknem szklanym i zwyk³a oraz ¶cierniwa i inne takie.
Jak bêdê chcia³ pomalowaæ podk³adem i kolorem poliuretanowym HEMPEL to te¿ sporo wydam bo puszka 750gr to jakie¶ 140z³. Drogo ro wszystko kosztuje niestety.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: