Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
kipp
Wysłany: 2008-01-24, 08:18   Lakierowanie nowego elementu - zamiennika
0
UP DOWN

Witam, mam do polakierowania nowy bÂłotnik. Jest to zamiennik jakiejs hiszpanskiej albo wÂłoskiej firmy, nazwy nie pamietam. Jak kazdy zamiennik, jest pokryty czarnym fabrycznym podkÂładem i teraz niewiem czy wystarczy go przematowac np 240 i na to kÂłasc podkÂład akrylowy czy lepiej zedrzec wszystko do goÂłej blachy i dalej lakierowac wg wuiadomego schematu, podkÂład, baza (woda), klar.
Gdyby byÂł to oryginaÂł to wiadomo ze lepiej nie zdzeirac czarnego do blachy ale co z tym zamiennikiem ?

rbfm 
Wysłany: 2008-01-24, 09:33   
0
UP DOWN

ja dla pewnosci podrobki szlifuje do golej blachy. nawet te ktore maja na naklejce napis "cataphoretic". nie ufam im :)

Wysłany: 2008-01-24, 12:25   
0
UP DOWN
MTGarage.

RBFM nie wierze, Âżeby podrĂłbki byÂły po kataforezie, wiec dobrze robisz wg mnie :wink:

targaj to czarne dziadostwo!! jakieÂś 2 tyg. temu byÂł u mnie wujek, ktĂłry oddaÂł do lakiernika bitÂą astre w przĂłd. czĂŞsci takie jak blotniki byly oryg. ale maska juz nie. kupili nowy zamiennik.

co sie okazaÂło?
lakiernik przematowa³ czarny podklad, waln¹³ akrylowca i bia³y akryl. efekt taki, ¿e z po³owy maski zszed³ seryjny czarny podklad, a z 2 po³owy zacz¹³ odpadaÌ akryl wraz z podkladem akryl. :!:

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

kipp
Wysłany: 2008-01-24, 13:03   
0
UP DOWN

dzieki panowie za odpowiedzi

jak juz zedre czarny podkÂład do blachy to wystarczy ze pomaluje dokÂładnie podkÂładem akrylowym 2K z dwoch stron bÂłotnika, czy lepiej kupic epoksyd albo reaktywny i przypruszyc element przed poÂłozeniem podkÂładu akrylowego. Element bedzie malowany baza wodnÂą

Wysłany: 2008-01-24, 14:08   
0
UP DOWN
MTGarage.

wah primer, tzn reaktywny
akrylowy
baza
klar.

najlepsze zabezpieczenie antykorozyjne :wink:

rbfm 
Wysłany: 2008-01-24, 14:22   
0
UP DOWN

online napisał/a:
wah primer, tzn reaktywny
akrylowy
baza
klar.

najlepsze zabezpieczenie antykorozyjne :wink:

ja ostatnio sie zastanawiam nad polozeniem epoksydu na akrylowy. mysle ze ma to sens.

Wysłany: 2008-01-24, 17:10   
0
UP DOWN
MTGarage.

rbfm napisał/a:

ja ostatnio sie zastanawiam nad polozeniem epoksydu na akrylowy. mysle ze ma to sens.

kurde, masz na mysli chyba to co ja? bo wlasnie wczoraj myslalem o idealnym zabepzieczeniu np. drogich aut. i wymyslilem washprimer, akryl, epoksy. o tym samym myslaÂłeÂś?

rbfm 
Wysłany: 2008-01-24, 17:41   
0
UP DOWN

online napisał/a:
washprimer, akryl, epoksy. o tym samym myslaÂłeÂś?

no dokladnie. skoro zabroniono dawac epox na wash, to ja musialem cos wymyslic, zeby jednak zastosowac epoksydowy.

kifcioo
Wysłany: 2008-01-24, 19:50   Lakierowanie nowego elementu - zamiennika
0
UP DOWN

online napisaÂł/a:
washprimer, akryl, epoksy. o tym samym myslaÂłeÂś?

z tego co mi wiadomo to na washprimer mozna stosowac akryl, ja wkasnie kilka razy zabezpieczylem tak: wash, eopksyd, akryl i podobno niemozna tak ale dosc dawno to zrobilem w kilku wozkach i od czasu do czasu je widze i jest ok. to jest na przykladzie RM-a nie wiem jak u innych producentow to wyglada. pozdr.

Benos77
Wysłany: 2008-01-24, 21:20   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
skoro zabroniono dawac epox na wash, to ja musialem cos wymyslic, zeby jednak zastosowac epoksydowy

a czemu zabroniono? Nic nie sÂłyszaÂłem? W karcie technicznej na stronie Novola piszÂą Âże wash primer jest pokrywalny przez podkÂład epoksydowy?
http://www.novol.pl/att/1.../LT_2_08_PR.pdf

baqo 
Wysłany: 2008-01-24, 22:41   
0
UP DOWN

Benos77 napisał/a:
a czemu zabroniono? Nic nie sÂłyszaÂłem? W karcie technicznej na stronie Novola piszÂą Âże wash primer jest pokrywalny przez podkÂład epoksydowy?
o podkÂładzie proteck 340 piszÂą co innego.nie wiem czym one siĂŞ :?: oba sÂą na poliwinylach.moÂże kwasem?
online napisał/a:
i wymyslilem washprimer, akryl, epoksy.
hy...hy...hyyy... :idea: :?:

rbfm 
Wysłany: 2008-01-25, 06:22   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
online napisaÂł/a:
hy...hy...hyyy... :idea: :?:

czego nie rozumiesz?
wiesz czym sie charakteryzuje epoksyd w stosunku do calej reszty?

[ Dodano: 2008-01-25, 06:26 ]
Benos77 napisał/a:
http://www.novol.pl/att/1.../LT_2_08_PR.pdf

najnowszy wash primer novolu nie mozena juz pokrywac epoksydem.

ale ja chce miec i wash primer i epoksyd wiec nie pozostaje nic innego jak oddzielic je akrylem.

baqo 
Wysłany: 2008-01-25, 08:54   
0
UP DOWN

online napisał/a:
rbfm napisał/a:
czego nie rozumiesz?
tego Âże jeszcze Âżaden producent lakierĂłw tak nie zalecaÂł. :idea: coraz to cytujecie karty techniczne,Âże niby tak siĂŞ do nich stosujecie,a robicie jakieÂś inne kombinacje.dla mnie to dziwne,ale kaÂżdy robi po swojemu :neutral:

Wysłany: 2008-01-25, 09:02   
0
UP DOWN
MTGarage.

baqo napisał/a:
online napisał/a:
rbfm napisał/a:
czego nie rozumiesz?
tego Âże jeszcze Âżaden producent lakierĂłw tak nie zalecaÂł. :idea: coraz to cytujecie karty techniczne,Âże niby tak siĂŞ do nich stosujecie,a robicie jakieÂś inne kombinacje.dla mnie to dziwne,ale kaÂżdy robi po swojemu :neutral:

ja nic takiego nie robie. po prostu zastanawiaÂłem siĂŞ nad tym z czysto teoretycznej strony! :wink:

rbfm 
Wysłany: 2008-01-25, 09:28   
0
UP DOWN

Cytat:
tego Âże jeszcze Âżaden producent lakierĂłw tak nie zalecaÂł.

ale nigdzie nie napisal ze tak nie wolno.

baqo napisał/a:
coraz to cytujecie karty techniczne,Âże niby tak siĂŞ do nich stosujecie,a robicie jakieÂś inne kombinacje.dla mnie to dziwne,ale kaÂżdy robi po swojemu :neutral:

to co wymylsilem jest w pelni zgodne z wszelkimi kartami charakterystyk. zadna karta nie mowi o zakazie stosowania epoksydu na akryl. czy to jest dla ciebie jasne?

idac dalej twoim tokiem rozumowania nie mozna by uzyc epoksydu do naprawy czesci elementu bo nalezalo by wjechac nim na stara powloke akrylowa.

baqo 
Wysłany: 2008-01-25, 09:57   
0
UP DOWN

dla mnie i dle mojej dziaÂłalnoÂści to poronione! co! dasz te trzy podkÂłady mokro na mokro :?: tutaj liczy siĂŞ czas i dobre wykonanie,jak producent pisze Âże wystarczy trawienny i akrylowy podkÂład do odpowiedniej ochrony antykorozyjnej,to co! chcecie byĂŚ lepsi chociaÂżby od firmy NOVOL,czy innych producentĂłw.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-25, 10:27   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
dla mnie i dle mojej dziaÂłalnoÂści to poronione!

ale zrozum wreszcie ze ty i twoja dzialalnosc nie jest zadna wykladnia dla wszystkich.

baqo napisał/a:
tutaj liczy siĂŞ czas

jak wyzej. to co dla ciebie sie liczy nie musi sie liczyc dla innych.

baqo napisał/a:
jak producent pisze Âże wystarczy trawienny i akrylowy podkÂład do odpowiedniej ochrony antykorozyjnej,to co!

nico. mozliwe ze ma racje, a mozliwe ze jej nie ma. badan nikt z nas przeprowadzac nie bedzie. nic nie stoi na przeszkodzie zebym dodal dla spokoju ducha jeszcze jednej warstwy ktora w niczym ie zaszkodzi a moze tylko pomoc.

baqo napisał/a:
chcecie byĂŚ lepsi chociaÂżby od firmy NOVOL,czy innych producentĂłw.

tak wlasnie chcemy. ale nie od nich tylko np od ciebie. jak myslisz co daje lepsza ochrone: wiecej czy mniej warstw? tak na chlopski rozum nie zaglebiajac sie w szczegoly wlasciwosci epoksydu ktorych najwyrazniej nie znasz?

baqo 
Wysłany: 2008-01-25, 12:37   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
to sobie po³ó¿ kie³basê na suchy chleb,a po tej kie³basie dopiero posmaruj mas³em :lol: albo jeszcze lepsze! daj baranka na go³¹ blachê,a potem pomaluj go epoxydem :?: ciekawe czy nie bêdzie korodowaÌ :lol: to co? ten epox ma zabezpieczaÌ blachê przed rdz¹ ,czy inne materia³y lakiernicze PRZED RDZ¥ :!: :!: :!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: 2008-01-25, 12:39 ]
rbfm napisał/a:
ale nie od nich tylko np od ciebie.
A TU CHÂŁOPCZE TO CI DUÂŻO BRAKUJE :!: jak juÂż siĂŞ mnie czepiasz :twisted:

lukas
Wysłany: 2008-01-25, 16:41   
0
UP DOWN

ZnĂłw epoxydy to siĂŞ znĂłw wetnĂŞ :mrgreen:

Pewnie Âże normalnej naprawie dla normalnego Kowalskiego taka wydumka siĂŞ nie kalkuluje ale...???

Gdybym robiÂł dla siebie jakieÂś cenne autko zabytkowe to kto wie czy tak bym nie zrobiÂł jak pisze RBFM i Online.

Mamy wtedy wash primera ktĂłry daje zabezpieczenie chemiczne, pokryty akrylem, wiĂŞc OK a epoksyd w takim ukÂładzie traci swoje zabezpieczenie chemiczne o ktĂłrym pisze Baqo ale dalej daje nam bardzo dobrÂą ochronĂŞ barierowÂą dziĂŞki duÂżemu usieciowaniu Âżywicy epoksydowej. Jest mniej przepuszczalna dla wilgoci i tlenu niÂż Âżywica akrylowa.

Moim zdaniem ukÂład OK choĂŚ raczej dla wybranych, kasiastych klientĂłw.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-25, 17:00   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
albo jeszcze lepsze! daj baranka na go³¹ blachê,a potem pomaluj go epoxydem :?: ciekawe czy nie bêdzie korodowaÌ :lol: to co? ten epox ma zabezpieczaÌ blachê przed rdz¹ ,czy inne materia³y lakiernicze PRZED RDZ¥ :!: :!: :!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

powien jedno - gÂłupiÂś.
a teraz odrob zadanie domowe pt. "jak dziala wash primer oraz epoksyd".

lukas dal ci podpowiedz.

to co epoksyd "straci", z powodzeniem nadrabia wash primer. to co tracisz nie kladac epoksydu, nie nadrobisz akrylem. rozumiesz? czy ci to narysowac ?

baqo 
Wysłany: 2008-01-25, 17:20   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
powien jedno - gÂłupiÂś.
ty nie potrafisz dyskutowaæ-tylko od razu piszesz JESTE¦ G£UPI.SAM NIESTETY JESTE¦ CIEÑKI I WSTYD CI SIÊ PRZYZNAÆ,NIE POTRAFISZ SIÊ WYT£UMACZYÆ ,TYLKO PRZY SPORACH MÓWISZ-G£UPI.jeszcze raz napiszê ¿e twój uk³ad jest poprostu p.....,
lukas napisał/a:

Mamy wtedy wash primera ktĂłry daje zabezpieczenie chemiczne, pokryty akrylem, wiĂŞc OK a epoksyd w takim ukÂładzie traci swoje zabezpieczenie chemiczne o ktĂłrym pisze Baqo ale dalej daje nam bardzo dobrÂą ochronĂŞ barierowÂą dziĂŞki duÂżemu usieciowaniu Âżywicy epoksydowej. Jest mniej przepuszczalna dla wilgoci i tlenu niÂż Âżywica akrylowa.
lukas napisał/a:
Jest mniej przepuszczalna dla wilgoci i tlenu niÂż Âżywica akrylowa.
to moÂże nie nadaje siĂŞ na podkÂład antykorozyjny!ty kolego trochĂŞ kombinujesz prawie jak rbfm.
Cytat:
Moim zdaniem ukÂład OK choĂŚ raczej dla wybranych, kasiastych klientĂłw.
p......!!! to tak jak ten goœÌ co sobie dziury wierci³ w aucie ¿eby lepiej zakonserwowaÌ ni¿ fabryka.sami mu pisaliœcie ¿e to auto i tak kiedyœ zgnije!!! wiêc jak wystarczy 50 micron epoxydu na blasze to co pomo¿e dodatkowo trawienny i akryl pod spodem :?: œmiaÌ mi siê chce :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: 2008-01-25, 17:48 ]
rbfm napisał/a:
powien jedno - gÂłupiÂś.
mówisz to do wszystkich tych,którzy siê z tob± nie zgadzaj±.niez³e podej¶cie! to zobacz sobie do galerii jak G£UPI cieniuje srebrne kolory!G£UPI :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: A MO¯E TY POKA¯ESZ JAK¡¦ SWOJ¡ ROBOTÊ.BO TAUNUSA TO SIÊ NIE CHCE OGL¡DAÆ :lol: :lol: :lol: HEJ :!: :!: :!:

[ Dodano: 2008-01-25, 17:51 ]
rbfm napisał/a:
to co epoksyd "straci", z powodzeniem nadrabia wash primer. to co tracisz nie kladac epoksydu, nie nadrobisz akrylem. rozumiesz? czy ci to narysowac ?
TO DAJ NA BLACHÊ EPOXYD A NA AKRYL TRAWIENNY ,TO ZOBACZYMY KTO CO STRACI :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

lukas
Wysłany: 2008-01-25, 17:56   
0
UP DOWN

Ja nie kombinuje, ja to wiem.

WyobraÂź sobie, Âże podkÂład eksydowy bez Âżadnych dodatkĂłw antykorozyjnych wytrzyma ze dwa razy dÂłuÂżej w komorze solnej niÂż podkÂład arylowy z takimi dodatkami. DziaÂła jako bariera przed solankÂą. Akrylowy teÂż tak dziaÂła ale w mniejszym zakresie.

WÂłaÂśnie ze wzglĂŞdu na usieciowanie Âżywicy epoksydy bdb nadajÂą siĂŞ na wyroby antykorozyjne.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-25, 20:19   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
NIE POTRAFISZ SIÊ WYT£UMACZYÆ

t....., przez kilka postow nie robie nic innego jak tlumacze. jak dla mnie koniec dyskusji bo z betonem dyskutowac sie nie da.

zreszta tlumaczy ci tez lukas o co chodzi z epoksydem. ze ma mniejsza przepuszczalnosc od akrylu. ale skad ty to mozesz wiedziec przeciez ty robisz masowke, na ilosc byle szybko i byle skroic klienta na pare stow za swojego duponta.

baqo 
Wysłany: 2008-01-25, 20:24   
0
UP DOWN

lukas napisał/a:
WyobraÂź sobie, Âże podkÂład eksydowy bez Âżadnych dodatkĂłw antykorozyjnych
chodzi ci o dodatki do epoxa ?przecieÂż to jest podkÂład antykorozyjny! no ale dobra kolego! jak tak siĂŞ orientujesz w czasach komĂłr,to powiedz mi ile wytrzyma epoxyd +lakier nawierzchniowy w komorach wilgotnoÂściowej i solnej,oraz ile wytrzymuje podkÂład trawienny + lakier nawierzchniowy w tych komorach :?: :?: :?:

[ Dodano: 2008-01-25, 21:40 ]
rbfm napisał/a:
ale skad ty to mozesz wiedziec przeciez ty robisz masowke, na ilosc byle szybko i byle skroic klienta na pare stow za swojego duponta.
sk±d ty wiesz ile aut przerabiam? przy twoim przerobie to i jedno auto tygodniowo to ju¿ MASÓWKA.co do materia³ów duponta,to ty wiesz ile kosztuj± :?: DP nie jest mój :roll: ! ja na nim poprostu wykonujê naprawy lakiernicze,ca³ym systemem od podstaw i jestem z niego zadowolony!nie pisz bzdur,gdy nie widzia³e¶ jak ja robiê naprawy :twisted: a skoro mam auta do naprawy ,to o czym¶ to ¶wiadczy,w przeciwieñstwie do ciebie co nic nie robi bo pewnie nie ma co,a pisze ¿e mu siê nie chce :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

MAJSTER
[Usunięty]
Wysłany: 2008-01-26, 01:16   

Bago
Epoksyd jest antykorozyjny bo po usieciowaniu (usieciowanie czyli zwiÂązanie z utwardzaczem), nie przepuszcza nic przez siebie, wiĂŞc stanowi barierĂŞ dla czynnikĂłw powodujÂących korozjĂŞ, a wiĂŞc idÂąc tymi faktami jest sens stosowania epoksydu na akryl.
O tym czy coÂś jest antykorozyjne mĂłwi PN (nie znam numeru), gdzie jest napisane ile godzin ma wytrzymaĂŚ jakiÂś epoksyd czy WP w komorze solnej aby mĂłc nazwaĂŚ go antykorozyjnym, tak wiĂŞc kaÂżda szanujÂąca siĂŞ firma majÂąca takie produkty na pewno przeprowadziÂła takie badania by mĂłc je nazwaĂŚ antykorozyjnymi, wiĂŞc po co pÂłaciĂŚ tyle za DP skoro sÂą inne rĂłwnie dobre Âśrodki antykorozyjne. PamiĂŞtaj BAGO czasy kiedy papier wszystko przyjmowaÂł juz siĂŞ skoĂączyÂły, teraz jak coÂś napisaÂłeÂś na opakowaniu to za to odpowiadasz!!!

rbfm 
Wysłany: 2008-01-26, 05:07   
0
UP DOWN

baqo wyobraz sobie (choc w twoim przypadku moze byc to niewykonalne) taka rzecz:

siatka na ryby z duzymi oczkami powiedzmy 10x10cm to akryl, firanka to epoksyd. pileczka do pingponga to czasteczka wody.

pojmujesz czy nie?
jesli nie to sprubuje ci to naszkicowac w wolnym czasie.

baqo 
Wysłany: 2008-01-26, 13:11   
0
UP DOWN

ale wy mi nie musicie tego tÂłumaczyĂŚ :lol: jak was to interesuje to dawno tomu byÂł temat o epoxie,DR CRUEL opisywaÂł to co wy tutaj teraz chcecie mi uÂświadomiĂŚ. :lol: chyba nie czytacie forum od poczÂątku :oops:

[ Dodano: 2008-01-26, 13:18 ]
Cytat:
jak tak siĂŞ orientujesz w czasach komĂłr,to powiedz mi ile wytrzyma epoxyd +lakier nawierzchniowy w komorach wilgotnoÂściowej i solnej,oraz ile wytrzymuje podkÂład trawienny + lakier nawierzchniowy w tych komorach
jak tacy znawcy jesteÂście to odpowiedzcie na to pytanie!a nie tÂłumaczcie mi jakÂą strukturĂŞ ma akryl i epox.

[ Dodano: 2008-01-26, 13:19 ]
rbfm napisał/a:
(choc w twoim przypadku moze byc to niewykonalne)
:lol: :lol: :lol:

[ Dodano: 2008-01-26, 13:33 ]
MAJSTER napisał/a:
wiĂŞc po co pÂłaciĂŚ tyle za DP skoro sÂą inne rĂłwnie dobre Âśrodki antykorozyjne
staÌ mnie to p³acê! klient p³aci :!: a ja mu dajê gwarancjê!!!robiê ca³ym systemem to ca³ym! jak coœ odpadnie,to wiem od czego! a kto inny jak kombinuje z dziesiêcioma ró¿nymi firmami ,to potem jeden na drugiego zwala.a bo baza z³a,a bo klar z³y,a bo to podk³ad a nie szpachla,itd.a poza tym du ponta uwa¿am za najwy¿sz¹ pó³kê,wiêc cenê te¿ ma dobr¹. równie¿ mój warsztat chcê aby by³ profesjonalny na najwy¿szym poziomie ,to do tego materia³y odgrywaj¹ najwiêksz¹ rolê.badziewiami ju¿ siê narobi³em!!! jak was nie staÌ na DP to nie czepiajcie siê jego ceny :!: tak na boku- powiem ogl¹da³em ceny materia³ów sikkensa. :shock: bez komenta¿a :!:

marikk 
Wysłany: 2008-01-26, 16:27   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
tak na boku- powiem ogl¹da³em ceny materia³ów sikkensa. bez komenta¿a
a mo¿e s¹ porównywalne do Du Ponta jeœli chodzi o jakoœÌ wydaje mi sie ¿e Sikkens ma dobre materia³y ale niestety w moich okolicach za bardzo nieidzie dostaÌ sikkensa

rbfm 
Wysłany: 2008-01-26, 17:28   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
Cytat:
jak tak siĂŞ orientujesz w czasach komĂłr,to powiedz mi ile wytrzyma epoxyd +lakier nawierzchniowy w komorach wilgotnoÂściowej i solnej,oraz ile wytrzymuje podkÂład trawienny + lakier nawierzchniowy w tych komorach
jak tacy znawcy jesteÂście to odpowiedzcie na to pytanie!a nie tÂłumaczcie mi jakÂą strukturĂŞ ma akryl i epox.

ja ci odpowiem. najdluzej wytrzyma reakt+akryl+epox.

baqo 
Wysłany: 2008-01-26, 19:01   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
ja ci odpowiem. najdluzej wytrzyma reakt+akryl+epox.
weÂż juÂż z tym nie wyjeÂżdÂżaj! jeszcze nigdzie w Âżyciu nie sÂłyszaÂłem Âżeby ktoÂś tak robiÂł. pytaÂłem o co innego,a to o czym ty piszesz mnie nie interesuje :!:

rbfm 
Wysłany: 2008-01-26, 20:03   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
w Âżyciu nie sÂłyszaÂłem Âżeby ktoÂś tak robiÂł.

a kogo obchodzi co ty w zyciu slyszales?

baqo napisał/a:
a to o czym ty piszesz mnie nie interesuje :!:

to tak jak wiekszosci osob czytajacych ten watek nie obchodzi co ty piszesz

mirh
Wysłany: 2008-01-26, 20:14   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
to tak jak ten goœÌ co sobie dziury wierci³ w aucie ¿eby lepiej zakonserwowaÌ ni¿ fabryka.sami mu pisaliœcie ¿e to auto i tak kiedyœ zgnije!!!

Poczytaj gdzieÂś sobie w necie jak siĂŞ profesjonalnie konserwuje klasyki i przestaĂą siĂŞ nabijaĂŚ :evil: to Âże czegoÂś nie stosujesz wcale nie oznacza Âże nie jest skuteczne...

baqo 
Wysłany: 2008-01-26, 20:33   
0
UP DOWN

mirh, a ! to ty pytaÂłeÂś o tÂą konserwacjĂŞ.

[ Dodano: 2008-01-26, 21:00 ]
online napisał/a:
washprimer, akryl, epoksy.
rbfm napisaÂł
Cytat:
to czemu fabryka tego nie przewidziala? moim zdanie za bardzo zdziwiasz.
:lol: :lol: :lol:

Benos77
Wysłany: 2008-02-07, 21:31   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
najnowszy wash primer novolu nie mozena juz pokrywac epoksydem.

ale ja chce miec i wash primer i epoksyd wiec nie pozostaje nic innego jak oddzielic je akrylem.

Wczoraj dzwoniÂłem do Novola i rozmawiaÂłem z ich technikiem.PowiedziaÂł Âże nie ma Âżadnych przeciwskazaĂą do pokrywania podkÂładu reaktywnego epoksydowym.No tylko zwrĂłciÂł mi uwagĂŞ na ekonomiczny aspekt takiej naprawy.
UPS...ale wÂłaÂśnie w karcie technicznej przeczytaÂłem Âże piszÂą Âże nie wolno. I dalej chodzĂŞ gÂłupi :mrgreen:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu