Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Chali68
Wysłany: 2012-03-29, 19:26   
0
UP DOWN

Witam. Do Lukasa nie chodzi³o mi o skopane fabrycznie spoiwo tylko takie,które skopa³ pan jurek z hurtowni a potem pan zdzisiek polepszy³ w mieszalni bo przypomnia³ sobie o racie leasingowej na auto firmowe a lakiernik musi rzeŸbiÌ w lipie aby zadowoliÌ klienta marudnego. Bo od ma g³êboko po³¹czenia molekularne i wi¹zania na poziomie atomowym kumasz? Bo ja siê niegniewam.

Siekiera
Wysłany: 2012-03-29, 19:47   
0
UP DOWN

A skÂąd bĂŞdziesz wiedziaÂł Âże masz ÂżywicĂŞ podmienionÂą? Lanie utwardzacza do kaÂżdej bazy na wszelki wypadek to bezsens.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-29, 19:51   
0
UP DOWN

lukas napisał/a:
wiekowy napisał/a:
Dodanie utwardzacza zwiêksza po³¹czenie miêdzycz¹steczkowe pomiêdzy pigmentami i to powoduje ¿e zwiêksza siê si³a krycia.

Proszê ciê, zastanów siê co piszesz bo to tutaj zostaje i póŸniej ktoœ z kim popadniesz w konflikt jeszcze ci to wygarnie :sciana:

Te¿ tak myœlê. To raczej absurdalne uzasadnienie ^^ . Utwardzacz dodawany do bazy konwencjonalnej to sztuczka z przed wieków. Faktycznie pomaga w aplikacji bez chmur jasnych kolorów ale jednoczeœnie powoduje œciemnienie koloru. Dodawano go tak¿e ¿eby wywo³aÌ chemiczne wi¹zanie pomiêdzy baza firmy X i lakierem firmy Y ... ale to sztuczki z kiepskich lakierni. W ¿adnym przypadku absolutnie nie wp³ywa to na lepsze krycie !!! ... Panowie zastanówcie siê troszkê ... za krycie odpowiada proszek rozpuszczony w spoiwie zwany pigmentem ... jak do takiej zawiesiny zaczniemy dodawaÌ coœ bezbarwnego np utwardzacz ... to zwiêkszymy sile krycia ? .... co to za powyginana teoria ? .... Mo¿e poprawimy jakoœ szybkoœÌ wi¹zania siê warstw co pozwoli na szybkie naniesienie 10 czy 20 kolejnych bez ryzyka zacieków ... ale co to ma wspólnego z si³a krycia mieszaniny pigmentów i dodatków zmienooptycznych ?

wiekowy
Wysłany: 2012-03-29, 20:10   
0
UP DOWN

Projektor. Z teorii to moÂże i jesteÂś dobry ale z praktycznego punktu widzenia bardzo siĂŞ mylisz. UdowodniĂŞ Ci to w kaÂżdym miejscu i czasie na produktach Palinala .
Miejsce i czas do wyboru :spoko:

Chali68
Wysłany: 2012-03-29, 20:32   
0
UP DOWN

SÂłuchaj Siekiera Robi siĂŞ dil ze sprawdzomymi firmami i urzywa siĂŞ produktu sprawdzonego nie kupy. Z kaÂżdego systemu moÂżna coÂś wybraĂŚ,ktĂłre to coÂś bĂŞdzie Ci odpowiadaĂŚ i jest git.

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-03-29, 23:23   

PROJEKTER napisał/a:
lukas napisał/a:
wiekowy napisał/a:
Dodanie utwardzacza zwiêksza po³¹czenie miêdzycz¹steczkowe pomiêdzy pigmentami i to powoduje ¿e zwiêksza siê si³a krycia.

Proszê ciê, zastanów siê co piszesz bo to tutaj zostaje i póŸniej ktoœ z kim popadniesz w konflikt jeszcze ci to wygarnie :sciana:

Te¿ tak myœlê. To raczej absurdalne uzasadnienie ^^ . Utwardzacz dodawany do bazy konwencjonalnej to sztuczka z przed wieków. Faktycznie pomaga w aplikacji bez chmur jasnych kolorów ale jednoczeœnie powoduje œciemnienie koloru. Dodawano go tak¿e ¿eby wywo³aÌ chemiczne wi¹zanie pomiêdzy baza firmy X i lakierem firmy Y ... ale to sztuczki z kiepskich lakierni. W ¿adnym przypadku absolutnie nie wp³ywa to na lepsze krycie !!! ... Panowie zastanówcie siê troszkê ... za krycie odpowiada proszek rozpuszczony w spoiwie zwany pigmentem ... jak do takiej zawiesiny zaczniemy dodawaÌ coœ bezbarwnego np utwardzacz ... to zwiêkszymy sile krycia ? .... co to za powyginana teoria ? .... Mo¿e poprawimy jakoœ szybkoœÌ wi¹zania siê warstw co pozwoli na szybkie naniesienie 10 czy 20 kolejnych bez ryzyka zacieków ... ale co to ma wspólnego z si³a krycia mieszaniny pigmentów i dodatków zmienooptycznych ?

Kolego PROJEKTER - nie " z przed" ale "sprzed" .... niestety

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-29, 23:48   
0
UP DOWN

wiekowy napisał/a:
Projektor. Z teorii to moÂże i jesteÂś dobry ale z praktycznego punktu widzenia bardzo siĂŞ mylisz. UdowodniĂŞ Ci to w kaÂżdym miejscu i czasie na produktach Palinala .
Miejsce i czas do wyboru :spoko:

@wieczko ! ... ka¿dy pajac tak pier doli, a potem i tak siê okazuje w praktyce ¿e gówno wie ... ^^ . To ju¿ siê staje nudne. Najpierw kole¿ko @wiekowy to musisz dowieœÌ ¿e jesteœ na tyle dobry w tym co robisz ¿eby mi siê chci³o ruszyÌ du psko z krzes³a przy biurku ¿eby siê z tob¹ postrzelaÌ na wiedzê parktyczn¹ ... Tylko co Ty mi chcesz udowodniÌ w parktyce ... wi¹zania miêdzycz¹steczkowe ^^

[ Dodano: 2012-03-29, 23:50 ]
POLYKAR.PL napisał/a:
PROJEKTER napisał/a:
lukas napisał/a:
wiekowy napisał/a:

I co to wnosi do tematu polonisto z czeskim towarem ?

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-03-30, 08:38   

PROJEKTER napisał/a:

ZnĂłw niestety .... z wyksztaÂłcenia jestem prawnikiem , nie polonistÂą ...
A wnosi tyle , ¿e o jakoœÌ jêzyka nale¿y dbaÌ i broniÌ go tak , jak Ty na
forum bronisz swoich racji ... :spoko:

A Ty zamiast podziĂŞkowaĂŚ za grzecznie zwrĂłconÂą uwagĂŞ nerwowo ripostujesz ....
WiĂŞcej luzu kolego i wewnĂŞtrznego spokoju :spoko:

wiekowy
Wysłany: 2012-03-30, 08:41   
0
UP DOWN

Tak przypuszczaÂłem. Brak argumentĂłw, zaczynajÂą siĂŞ inwektywy.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-30, 09:48   
0
UP DOWN

POLYKAR.PL napisał/a:
PROJEKTER napisał/a:

ZnĂłw niestety .... z wyksztaÂłcenia jestem prawnikiem , nie polonistÂą ...
A wnosi tyle , ¿e o jakoœÌ jêzyka nale¿y dbaÌ i broniÌ go tak , jak Ty na
forum bronisz swoich racji ... :spoko:

A Ty zamiast podziĂŞkowaĂŚ za grzecznie zwrĂłconÂą uwagĂŞ nerwowo ripostujesz ....
WiĂŞcej luzu kolego i wewnĂŞtrznego spokoju :spoko:

To serdecznie ci dziêkujê, a na przysz³oœÌ od taki uwag kolego @polykar.pl to jet funkcja PW.

gugun 
Wysłany: 2012-03-30, 10:42   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Mo¿e poprawimy jakoœ szybkoœÌ wi¹zania siê warstw co pozwoli na szybkie naniesienie 10 czy 20 kolejnych bez ryzyka zacieków
czy oby napewno??
PROJEKTER napisał/a:
jak do takiej zawiesiny zaczniemy dodawaĂŚ coÂś bezbarwnego np utwardzacz ... to zwiĂŞkszymy sile krycia ?
i to fakt.do mnie kiedyÂś dzwonil kolega i pytal czy moze akryl zmieszaĂŚ z bezbarwnym zeby miec wiecej farby :D teoretycznie moze ale krycie bedzie mial takie jakby dolal rozpucha...ale nie do konca...bo bedzie miaÂł gĂŞste.wiec powiedzialem mu ze jak juÂż musi to niech da jednolite tÂło zeby mu pokrylo mimo slabego krycia i jakos to wyszlo.. ;) a zanim mnie zjedziecie to powiem wam ze to bym golf2 umyty obklejony i odswiezony po raz ktĂłryÂś wiec nie o jakosc chodzilo.
POLYKAR.PL napisał/a:

:rotfl: wkoncu i projekter siĂŞ z czymÂś pomyliÂł :D POLYKAR.PL, jestes wielki i chyba jedyny do tej pory ;)
PROJEKTER napisał/a:

kultury troche :spoko:

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-30, 10:55   
0
UP DOWN

wiekowy napisał/a:
Tak przypuszczaÂłem. Brak argumentĂłw, zaczynajÂą siĂŞ inwektywy.

Inwektywy to polecÂą jak zaczniesz broniĂŚ tego co napisaÂłeÂś o zwiĂŞkszeniu siÂły krycia bazy konwencjonalnej przez dodawanie do niej utwardzacza ^^ .

Jak chcesz coœ @wiekowy przekazaÌ ze swojej ogromnej praktycznej wiedzy to zrób to kolego tak ¿eby nie by³o ¿adnych w¹tpliwoœci, ¿e to co piszesz to fakty, pomocne innym w codziennej pracy. Na razie to raczej s¹ dyrdyma³y i do tego mog¹ wprowadzaÌ ludzi w b³¹d
bo ten utwardzacz w bazie konwencjonalnej to jak na razie tylko pomysÂł ludzi zwiÂązanych z Palinalem.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

PALINAL to firma ktĂłra system dla refinishu wprowadziÂła ok 1980 roku, a do tego czasu ( niestety nie wiem ile lat ) istniaÂła jako wytwĂłrnia farb i lakierĂłw przemysÂłowych. Taka sama historia dotyczy kilku innych systemĂłw jak np Deber. To o tyle istotne Âże jak siĂŞ buduje system mieszalnikowy w oparciu o system przemysÂłowy to czasami siĂŞga siĂŞ do takich rozwiÂązaĂą ktĂłre w lakiernictwie samochodowym nie sÂą, ani dobrze tolerowane, ani korzystne dla lakiernika, czy wykonywanej naprawy.

Je¿eli utwardzacz w bazie Palinal ma poprawiaÌ jej zdolnoœÌ krycia tzn ¿e to gówniany system bo DuPont Sikkens PPG, czy SH nie musz¹ tego robiÌ, a ich bazy kryj¹ tak jak powinny. Utwardzacz w bazie konwencjonalnej to dodatkowe koszty, gwarantowana zmiana odcienia w stosunku do tej samej próbki bez utwardzacza i inny uk³ad ziarna w przypadku lakierów z aluminium bo w³aœnie to zjawisko powoduje ¿e jasna baza metaliczna z utwardzaczem jest mniej podatna w trakcie aplikacji na chmurzenie.

W systemach przemysÂłowych utwardzacz w bazie pozwala na dÂługie lakierowanie wielkich pÂłaszczyzn ( np boku autobusu ) Pozwala na unikniĂŞcie za kurzu na polakierowanej juÂż czĂŞÂści, bo baza z utwardzaczem jest aktywna znacznie dÂłuÂżej. W przemyÂśle ( samochody ciĂŞÂżarowe i autobusy ) utwardzacz w bazie pozwala takÂże na malowanie wielokolorowe, poniewaÂż taka baza moÂże byĂŚ pokryta lakierem bezbarwnym nawet po dwĂłch dniach. ( TAKA BAZA tzn. te produkty ktĂłre sÂą dedykowane do lakierowania ciĂŞÂżarĂłwek naczep i autobusĂłw, a nie po prostu kaÂżda baza z mieszalnika + utwardzacz do lakieru bezbarwnego ). W przypadku Palinala i zalecanego dodawania do bazy utwardzacza wyglÂąda na to, Âże caÂły ten system ma korzenie w lakiernictwie przemysÂłowym i dodatkowo to sztuczka na wyczyszczenie bazy konwencjonalnej z czĂŞÂści LZO.

Dodanie utwardzacza do bazy konwencjonalnej powoduje wiele zmian ... ale tego to na pewno nie powoduje :

wiekowy napisał/a:
Dodanie utwardzacza zwiêksza po³¹czenie miêdzycz¹steczkowe pomiêdzy pigmentami i to powoduje, ¿e zwiêksza siê si³a krycia.

[ Dodano: 2012-03-30, 10:59 ]
gugun napisał/a:
PROJEKTER napisał/a:
kultury troche :spoko:

Noo tak zapomniaÂłem Panie kierowniku, Âże u Ciebie w norce od nie dawna pistolet i powÂłoki lakiernicze gadajÂą po czesku ... a kurs byÂł za darmo ^^

gugun 
Wysłany: 2012-03-30, 11:03   
0
UP DOWN

ja jak lakierowalem ciĂŞzarĂłwki,za moich czasĂłw byÂł dupont ale wczeÂśniej byla jakaÂś firma gdzie w karcie tech. bylo podane zeby dodaĂŚ 5% utw.
PROJEKTER napisał/a:
W systemach przemysÂłowych utwardzacz w bazie pozwala na dÂługie lakierowanie wielkich pÂłaszczyzn ( np boku autobusu ) Pozwala na unikniĂŞcie za kurzu na polakierowanej juÂż czĂŞÂści, bo baza z utwardzaczem jest aktywna znacznie dÂłuÂżej. W przemyÂśle ( samochody ciĂŞÂżarowe i autobusy ) utwardzacz w bazie pozwala takÂże na malowanie wielokolorowe, poniewaÂż taka baza moÂże byĂŚ pokryta lakierem bezbarwnym nawet po dwĂłch dniach
wÂłaÂśnie, tylko ze to co napisales teraz zaprzecza temu:
PROJEKTER napisał/a:
Mo¿e poprawimy jakoœ szybkoœÌ wi¹zania siê warstw co pozwoli na szybkie naniesienie 10 czy 20 kolejnych bez ryzyka zacieków
z daoÂświadczenia wiem ze utw. w bazie nie przyÂśpiesza schniecia,wrecz przeciwnie

gugun 
Wysłany: 2012-03-30, 11:06   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Noo tak zapomniaÂłem Panie kierowniku, Âże u Ciebie w norce od nie dawna pistolet i powÂłoki lakiernicze gadajÂą po czesku ... a kurs byÂł za darmo

kiedys nauczyÂł sie sprzet polskiego,potem niemieckiego,a teraz gada po czesku... ;) i mĂłwi to ten co z polskim ma problem :D zazdroscisz "swiatowoÂści" mojej saciny ;P :?:

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-03-30, 11:31   

PROJEKTER napisał/a:
od nie dawna pistolet
PROJEKTER napisał/a:

a na przysz³oœÌ od taki uwag kolego @polykar.pl to jet funkcja PW

"od niedawna" poszÂło na PW

Przepraszam i pozdrawiam :D

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-30, 12:00   
0
UP DOWN

niestdedy niepozszÂło ^^

gugun 
Wysłany: 2012-03-30, 12:51   
0
UP DOWN

POLYKAR.PL napisał/a:
"od niedawna" poszÂło na PW

Przepraszam i pozdrawiam

PROJEKTER napisał/a:
niestdedy niepozszÂło

jak ty tak piszesz do tych gazet te artykuÂły to musza miec w redakcji z Ciebie ostry ubaw :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-03-30, 13:00   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
musza miec w redakcji z Ciebie ostry ubaw

My teÂż mamy ubaw.
Robert co siĂŞ dzieje?
WeÂź moÂże popraw pofalowanie pÂłatĂłw czoÂłowych, bo w tej materii przypominasz balon,,, obyÂś nie zrobiÂł pyfff.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-30, 15:27   
0
UP DOWN

To fyjnie bo Ja tysz mam ubaf ^^

Krzysiu ale co dokÂładnie mam poprawiĂŚ :D :

PÂłat czoÂłowy odpowiada za :
planowanie
myÂślenie
pamiĂŞĂŚ
wolĂŞ dziaÂłania i podejmowanie decyzji
ocenĂŞ emocji i sytuacji
pamiĂŞĂŚ wyuczonych dziaÂłaĂą ruchowych, np. taniec, nawyki, specyficzne schematy zachowaĂą, wyrazy twarzy
przewidywanie konsekwencji dziaÂłaĂą
konformizm spoÂłeczny, takt
uczucia bÂłogostanu (ukÂład nagrody), frustracji, lĂŞku i napiĂŞcia.

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-03-30, 19:11   

PROJEKTER napisał/a:
Krzysiu ale co dokÂładnie mam poprawiĂŚ :D :

PÂłat czoÂłowy odpowiada za :
planowanie
myÂślenie
pamiĂŞĂŚ
wolĂŞ dziaÂłania i podejmowanie decyzji
ocenĂŞ emocji i sytuacji
pamiĂŞĂŚ wyuczonych dziaÂłaĂą ruchowych, np. taniec, nawyki, specyficzne schematy zachowaĂą, wyrazy twarzy
przewidywanie konsekwencji dziaÂłaĂą
konformizm spoÂłeczny, takt
uczucia bÂłogostanu (ukÂład nagrody), frustracji, lĂŞku i napiĂŞcia.

OczywiÂście bez urazy drogi forumowiczu , ale po przeczytaniu kilkudziesiĂŞciu Twoich postĂłw ( tak , tak - zadaÂłem sobie tyle trudu ) mĂłgÂłbym zaryzykowaĂŚ , Âże do poprawy nadajÂą siĂŞ :
1 . myÂślenie
2 . wola dziaÂłania i podejmowanie decyzji , ocena emocji i sytuacji
3 . przewidywanie konsekwencji dziaÂłaĂą , konformizm spoÂłeczny, takt

OczywiÂście proszĂŞ potraktowaĂŚ mĂłj post jako sugestiĂŞ , broĂą BoÂże nie agresjĂŞ czy chĂŞĂŚ obraÂżenia . Po prostu zwrĂłciÂłeÂś siĂŞ kolego do Krzysztofa o poradĂŞ - on milczy , dlatego pozwoliÂłem sobie odpowiedzieĂŚ . Pozdrawiam serdecznie :spoko:

Chali68
Wysłany: 2012-03-30, 20:11   
0
UP DOWN

Witam. Ja z po³¹czeù miêdzycz¹steczkowych najbardziej lubiê Ruskie Pierogi. Teraz koniec ¿artów. Projekter napisa³ Painall to przemys³ Tak,Tak,Tak Palinal to w³aœnie by³a fabryka farb na p³oty dak jak do tej pory hiszpanowe Barpimo tam te¿ lej¹ utwardz. I maluj¹ autobusy i poci¹gi.Pozdrawim kolegów co rozumiej¹ ¿e baza konwencja palinal to ¿enuaa.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-30, 21:41   
0
UP DOWN

POLYKAR.PL napisał/a:
OczywiÂście bez urazy drogi forumowiczu , ale po przeczytaniu kilkudziesiĂŞciu Twoich postĂłw ( tak , tak - zadaÂłem sobie tyle trudu )

KikadziesiÂąt postĂłw ???!! .... ÂŁoj .... Nie zadaÂłeÂś sobie kolego trudu ... nawet ... napizalbym rze poszleÂś na Âłatfizne ... musisz niestety wrĂłciĂŚ do lektury ;) Czesiu !

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-03-30, 21:48   

PROJEKTER napisał/a:
POLYKAR.PL napisał/a:
OczywiÂście bez urazy drogi forumowiczu , ale po przeczytaniu kilkudziesiĂŞciu Twoich postĂłw ( tak , tak - zadaÂłem sobie tyle trudu )

KikadziesiÂąt postĂłw ???!! .... ÂŁoj .... Nie zadaÂłeÂś sobie kolego trudu ... nawet ... napizalbym rze poszleÂś na Âłatfizne ... musisz niestety wrĂłciĂŚ do lektury ;) Czesiu !

No jednak tym co napisaÂłeÂś utwierdziÂłeÂś mnie w przekonaniu , Âże do musisz jednak popracowaĂŚ nad :
1 . myÂśleniem
2 . taktem
JeÂśli potrzebujesz neurologa - google twoim przyjacielem jest . Ale to widzĂŞ masz opanowane tzn.kopiuj -wklej , tak jak pisaÂłeÂś o funkcjach pÂłata czoÂłowego . Wikipedia pomogÂła :spoko:
A to Czesiu ? Nie wiem co chcesz mi powiedzieĂŚ ? Jak na tak inteligentnego faceta trochĂŞ to poniÂżej moÂżliwoÂści ...

wiekowy
Wysłany: 2012-03-30, 23:59   
0
UP DOWN

Nie chcĂŞ nikogo obraÂżaĂŚ ale to co Projektor wypisuje , nasuwa mi myÂśl Âże nie ma chyba wszystkich w domu.

Gdybym nie pracowaÂł na : ICI , PPG, Standoxie, Glasuriicie, Du Poincie , to czytajÂąc twoje
mÂądre wypociny , moÂże bym i w to uwierzyÂł.

GdybyÂś nie byÂł takim bufonem , moÂże i podyskutowaÂłbym z TobÂą ale z tego co widzĂŞ to po prostu strata czasu. Z Mistrzami ÂŚwiata siĂŞ nie wygra. :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana:

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-03-31, 00:55   
0
UP DOWN

wiekowy napisał/a:
ale to co Projektor wypisuje

BywaÂło juÂż fajnie i nawet miÂło byÂło z Robertem porozmawiaĂŚ.

DziÂś (wczoraj) miaÂł zÂły dzieĂą i wrĂłciÂł do starych przyzwyczajeĂą.
U blondynek to tzw. reset a u Roberta restart lub po ciĂŞÂżkim faulu najbliÂższy znany punkt przywracania systemu.

PS.
Ja chyba teÂż miewam zÂłe dni a ostatnie nie sÂą zbyt kolorowe.
Jednak czytajÂąc Roberta nowelki nie mam zamiaru wszczynaĂŚ wojenki.
Robert, wróÌ do nas, normalnym b¹dŸ.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-31, 01:30   
0
UP DOWN

Zawsze na internetowym forum s¹ dwie mo¿liwoœÌ ... albo siê zamykasz i nie wypisujesz bzdur ... albo dostajesz po dupsku za wypisywanie bzdur i wtedy siê ju¿ nie odzywasz.
W obu przypadkach jest OK, bo w postach nie ma durnot o tym jak to utwardzacz zwiêksza po³¹czenie miêdzycz¹steczkowe miêdzy pigmentami. ^^

wiekowy napisał/a:
GdybyÂś nie byÂł takim bufonem , moÂże i podyskutowaÂłbym z TobÂą ale z tego co widzĂŞ to po prostu strata czasu. Z Mistrzami ÂŚwiata siĂŞ nie wygra.

Gdyby na fora internetowe nie zagl±da³ co jaki¶ czas jaki¶ przyg³up któremu siê wydaje ¿e co¶ tam us³ysza³ na szkoleniu, albo przeczyta³ i teraz jest mega fachowcem ... tylko posty pisaliby Tu specjali¶ci z danych dziedzin tej bran¿y ... to Ja skromny cz³owiek, od piêciu lat nie je¼dzi³bym sobie na plecach takich imbecylów tylko kuli³ ogon pod siebie i z rozdziawion± pap± czyta³ bezcenne i zaskakuj±ce mnie informacje ... ale jest jak jest i kule ogonek pod siebie na spotkaniach przy kawce w³a¶nie z takimi specjalistami ... od pistoletów, kabin, wentylacji, czy materia³ów - s³uchaj±c ze zdziwieniem ja ma³o wiem w danym temacie ... Czasami zagl±dam sobie na forum o lakiernictwie wymieniê kilka kulturalnych i m±drych zdañ z kim¶ inteligentnym i prawie zawsze .... nagle zza wêg³a ... sruuu ... ujarany traw± dureñ wyskakuje ze swoimi "przemy¶liwaniami" i ci±gnie te pier dy jeden post potem drugi ... piszê wiêc ... We¼ siê chwilê zastanów cz³owieku !!! Przyhamuj ... Konfabulujesz, Wprowadzasz ludzi w b³±d, a to TU zostaje ... Nikt tego nie usunie ... EJ DURNIU ... PRZESTAÑ !!! ... i dureñ z oporami, ale przestaje. :x: Zachodzi s³oneczko ... Wstaje nowy dzieñ a z nim, gdzie¶ tam ... kolejny dureñ szykuje siê do logowania w sieci. ;)

... i tak juÂż piĂŞĂŚ lat czekam na to Âżeby ktokolwiek z tych specjalistĂłw ktĂłrych podziwiam i od ktĂłrych czerpie czĂŞsto wiedzĂŞ zajrzaÂł na ktĂłreÂś forum i podzielili siĂŞ z wami informacjami po ktĂłrych wiele spraw zawodowych przekrĂŞciÂło by siĂŞ wam do gĂłry nogami. Ale specjaliÂści olewajÂą takie portale. Ja pewnie teÂż bym olaÂł ... ale dzieĂą i noc pracujĂŞ ostatnio nad projektami i raczĂŞ was swoim towarzystwem ^^ .

Zdaje sobie sprawĂŞ, Âże zawodowo w lakiernictwie jestem Mistrzem ÂŚwiata ... tylko Âże ten Âświat to jest taki tyci tyci jak oba portale o lakiernictwie. W takich miejscach z mojÂą wiedzÂą nie trudno jest wiĂŞc bÂłyszczeĂŚ ... ale tylko dlatego, Âże specjaliÂści z branÂży nie logujÂą siĂŞ na takich forach, a nie dlatego Âże nie ma w branÂży lakierniczej ludzi ktĂłrzy przewyÂższajÂą mnie wiedzÂą czy doÂświadczeniem. SÂą ... jest ich mnĂłstwo ... Ja siĂŞ od nich uczĂŞ jak tylko zechcÂą siĂŞ czymÂś ze mnÂą podzieliĂŚ.

Dlatego kolego @wiekowy jak to twoje zawodowe doœwiadczenie jest gówno warte to po prostu siedŸ cicho ... a jak faktycznie masz coœ m¹drego i odkrywczego do przekazania to zrób to tak ¿eby ci co siê te¿ na tym znaj¹ nie mieli w¹tpliwoœci ¿e dyskutuj¹ z fachowcem. Na razie waln¹³eœ g³upotê ... drobiazg - zdarza siê ... Tylko po jak¹ cholerê tego bronisz ?
Jak coÂś Âźle sformuÂłowaÂłeÂś to wyjaÂśnij innymi sÂłowami i podyskutujemy ... ale jak nie masz nic do powiedzenia po za pier doÂłami to faktycznie lepiej siedÂź cicho :spoko:

[ Dodano: 2012-03-31, 01:38 ]
Lackdoctor napisał/a:
wiekowy napisał/a:
ale to co Projektor wypisuje

BywaÂło juÂż fajnie i nawet miÂło byÂło z Robertem porozmawiaĂŚ.

DziÂś (wczoraj) miaÂł zÂły dzieĂą i wrĂłciÂł do starych przyzwyczajeĂą.
U blondynek to tzw. reset a u Roberta restart lub po ciĂŞÂżkim faulu najbliÂższy znany punkt przywracania systemu.

PS.
Ja chyba teÂż miewam zÂłe dni a ostatnie nie sÂą zbyt kolorowe.
Jednak czytajÂąc Roberta nowelki nie mam zamiaru wszczynaĂŚ wojenki.
Robert, wróÌ do nas, normalnym b¹dŸ.

... Oj jak mi przykro ... a mo¿e jednak za du¿o g³upot siê tu narodzi³o ? ^^ Czy Nie Krzysiu ? Mo¿e faktycznie siê czepiam ? Ka¿dy lakiernik przecie¿ wie ¿e ... i tu wklej sobie cytat o tym jak to utwardzacz coœ tam miedzycz¹steczkowo wi¹¿e, a potem skomentuj ¿e te¿ to wiedzia³eœ i te¿ tak myœlisz ... :spoko:

ZÂły dzieĂą ? ... Ja zawsze mam zÂły dzieĂą jak czytam dyrdymaÂły wytrzepane z gaci ... :tak:

[ Dodano: 2012-03-31, 02:17 ]
gugun napisał/a:
ja jak lakierowalem ciĂŞzarĂłwki,za moich czasĂłw byÂł dupont ale wczeÂśniej byla jakaÂś firma gdzie w karcie tech. bylo podane zeby dodaĂŚ 5% utw.
PROJEKTER napisał/a:
W systemach przemysÂłowych utwardzacz w bazie pozwala na dÂługie lakierowanie wielkich pÂłaszczyzn ( np boku autobusu ) Pozwala na unikniĂŞcie za kurzu na polakierowanej juÂż czĂŞÂści, bo baza z utwardzaczem jest aktywna znacznie dÂłuÂżej. W przemyÂśle ( samochody ciĂŞÂżarowe i autobusy ) utwardzacz w bazie pozwala takÂże na malowanie wielokolorowe, poniewaÂż taka baza moÂże byĂŚ pokryta lakierem bezbarwnym nawet po dwĂłch dniach
wÂłaÂśnie, tylko ze to co napisales teraz zaprzecza temu:
PROJEKTER napisał/a:
z daoÂświadczenia wiem ze utw. w bazie nie przyÂśpiesza schniecia,wrecz przeciwnie

MiaÂłem to wyjaÂśniĂŚ wczoraj ale zapomniaÂłem ^^ wyjaÂśniam dzisiaj :

Jedno nie zaprzecza drugiemu @gugun. ;) ... Schniêcie materia³ów chemoutwardzalnych to proces dwuetapowy,. Najpierw rozpoczyna siê parowanie czêœci lotnych ( rozpuszczalnika i rozcieùczalnika ) Ta faz koùczy siê py³osuchoœci¹. Dopiero teraz gdy pow³oka przechodzi do stanu sta³ego z ciek³ego rozpoczyna siê schniêcie w³aœciwe, czyli utwardzanie.

Wszystkie ciek³e materia³y lakiernicze schn¹ na skutek jednego z trzech (z UV czterech ) zjawisk, Tu interesuj¹ nas dwa. Schniêcie przez odparowanie rozcieùczalnika i schniêcie przez reakcjê chemiczn¹. W bazie konwencjonalnej ( w ka¿dej, a nie jakiejœ specjalnej ) jest bardzo niewiele czêœci sta³ych które mog¹ reagowaÌ z utwardzaczem ... jednak gdy zaczniemy wymieniaÌ rozcieùczalnik na utwardzacz to iloœÌ dodanego rozcieùczalnika bêdzie mniejsza. W efekcie mamy mieszaninê z mniejsz¹ iloœci¹ rozcieùczalnika ... aplikujemy j¹ raz ... paruje ma³a iloœÌ rozcieùczalnika, a inna te¿ niewielka iloœÌ sk³adników zaczyna reakcjê chemiczn¹ i baza staje siê stabilna ... aplikujemy drugi raz ... i trzeci i dziesi¹ty. Krótkie przerwy, a baza i tak nie pop³ynie. Gdyby zamiast utwardzacza by³ tam rozcieùczalnik to albo przerwy musia³yby byÌ coraz d³u¿sze, albo zacieki na bazie.

Jak widzisz @gugun dodanie utwardzacza spowoduje ¿e mo¿na na³o¿yÌ na element wiêcej warstw w tym samym czasie ... ale to jedna "strona medalu" ! Druga jest taka ¿e ten utwardzacz nie za bardzo ma z czym siê wi¹zaÌ. Normalnie powinien wi¹zaÌ spoiwo np akrylowe w bezbarwnym ... Czêœci lotne utwardzacza uwolni¹ siê szybko przez parowanie To co zostanie zwi¹¿e siê w ma³ej czêœci ze spoiwem bazy, a dok³adnie z jej substancj¹ b³onotwórcz¹ pozosta³a czêœÌ bêdzie aktywna i powoli odparuje do powietrza. Taka baza z utwardzaczem nadaje siê np do lakierowania bez klaru i podk³adu PZP, plastików na czarny mat , ale to sztuczka wiêc ostro¿nie ! ) Baza konwencjonalna z utwardzaczem mo¿e byÌ pokryta klarem nawet po przesuszeniu w komorze lakierniczej albo do 48 godzin. Pewnie mo¿na i przytrzymaÌ j¹ d³u¿ej bo w zasadzie karta techniczna i normalna technologia w refinishu nie podaje takich informacji o dodawaniu utwardzacza do bazy i czasie aktywnoœci tej mieszaniny.

W skrĂłcie ... Baza z utwardzaczem szybciej siĂŞ stabilizuje przy kilku warstwach m/m, ale schnie dÂłuÂżej niÂż z samym rozcieĂączalnikiem bez utwardzacza.

Na koniec mini zagadka :

SÂą trzy zasadnicze sposoby schniĂŞcia ciekÂłych powÂłok lakierniczych :
1. Przez odparowanie rozcieĂączalnika
2. Przez reakcjĂŞ chemicznÂą
3 ................................... ?

Nie psujcie innym zabawy nie szukajcie odpowiedzi w google tylko w gÂłowie !

maliniak
Wysłany: 2012-03-31, 07:48   
0
UP DOWN

witam ale powiedz mi kolego czy takie dodawanie utwardzacza do bazy nie zmienia jego odcieniu i czy to zdrowe dla lakieru ja tylko testowa³em dodawanie utwardzacza do bazy podczas cieniowania jasnych kolorów które chmurzy³y i by³o ok ale po malowaniu tylko tak do koùca to niewiem jak to wyg³¹da³o po jakimœ czasie jak dosta³o warunków atmosferycznych ,teraz tego ju¿ nie testuje bo maluje du pontem i jak mam cieniowaÌ to biore sobie z mieszalni oprócz lakieru troszke czystej bazy robie taki mix i jest dobrze ale zawsze mnie to zastanawia wp³yw utwardzacza na baze jednak tutaj na forum rozpêta³a siê wojna i w koùcu czytamy tylko o tym kto ma jakie problemy emocjonalne a temat bazy i utwardzacza nie zosta³ rozwik³any. Pozdrawiam wszystkich

wiekowy
Wysłany: 2012-03-31, 10:09   
0
UP DOWN

Projektor nie bêdê siê rozwodzi³ nad twoim cudownym samouwielbieniem. Powiem tylko to ¿e pasuje do Ciebie takie stare powiedzenie, mo¿e nie przyzwoite ale co mi tam, po tym co napisa³eœ na mój temat, nie bêdê milcza³: W du... by³eœ gó... widzia³eœ. To jest mój komentarz o Twojej wiedzy na temat Palinala. Jak siê trochê podszkolisz to mo¿e porozmawiamy.Jak masz ochotê czegoœ siê nauczyÌ to odezwij siê, a jak uwa¿asz ¿e zjad³eœ wszystkie rozumy , no có¿ ¿al mi Ciebie.

Chali68
Wysłany: 2012-03-31, 10:50   
0
UP DOWN

Witam do kolegi maliniaka mam takie pytanie? Mówisz ¿e lakierujesz dupontem to po jak¹ chol.... lejesz tam utwardzacz,je¿eli masz k³opoty z cieniowaniem u¿yj ¿ywicy,fixa do cieniowania. Po drugie jak pracujesz DP do czego potrzebny Ci jest palinal? Tego nie mogê ogarn¹Ì.

wiekowy
Wysłany: 2012-03-31, 11:17   
0
UP DOWN

Chali68 napisał/a:
Po drugie jak pracujesz DP do czego potrzebny Ci jest palinal? Tego nie mogê ogarn¹Ì.

MoÂże dlatego Âże jakoÂściÂą nie ustĂŞpuje a cenowo i owszem ;P

lukas
Wysłany: 2012-03-31, 11:20   
0
UP DOWN

Cytat:
czy takie dodawanie utwardzacza do bazy nie zmienia jego odcieniu i czy to zdrowe dla lakieru

Nigdy dodawanie skÂładnika spoza systemu nie jest bez wpÂływu na caÂły ukÂład! To jest pozadyskusyjne.

Nawet jak zmieniasz rozcieĂączalnik bazowy na niesystemowy to juÂż wprowadzasz chaos do ukÂładu. Utwardzacz teÂż robi tam zamieszanie ale zauwaÂż Âże w miejscach gdzie liczy siĂŞ efekt wizualny to dopracowane systemy nie przewidujÂą dodatku utwardzacza. DopuszczajÂą to jedynie tam gdzie moÂżna sobie pozwoliĂŚ na maÂły skok w bok np. w komorze silnika

Znam przypadki takiej radosnej twĂłrczoÂści chemicznej, bardzo ekstremalne ale prawdziwe ale nie bĂŞdĂŞ pisaÂł gdzie i kto a tylko co:

Mieszalnia zamienia ÂżywicĂŞ na taniÂą podrĂłbkĂŞ i sprzedaje bazĂŞ jako firmowÂą >

Lakiernik kupuje i chce zaoszczĂŞdziĂŚ na rozcieĂączalniku wiĂŞc kupuje tani uniwersalny >

> efekt jest taki Âże kolory nie siadajÂą bo ziarno Âźle siĂŞ ukÂłada >

> lakiernicy zaczynajÂą siĂŞ zastanawiaĂŚ co jest nie tak i co robiÂą?

> wymyÂślajÂą, Âże jak poÂłowĂŞ rozcieĂączalnika bazowego zamieniÂą na rozcieĂączalnik do cieniowania (bardzo agresywny) to ziarno zacznie im "siadaĂŚ" :shock:

Najciekawsze, Âże to siĂŞ sprawdziÂło w praktyce :x: i idzie fama po garaÂżach Âże tak trzeba robiĂŚ a nikt siĂŞ juÂż nie zastanawia Âże to czym lakierujÂą juÂż dawno odbiegÂło od tego co wymyÂśliÂł i przetestowaÂł producent. Czysta paranoja ^^

gugun 
Wysłany: 2012-03-31, 11:31   
0
UP DOWN

lukas napisał/a:
wymyÂślajÂą, Âże jak poÂłowĂŞ rozcieĂączalnika bazowego zamieniÂą na rozcieĂączalnik do cieniowania (bardzo agresywny) to ziarno zacznie im "siadaĂŚ"

ja teraz dam ciala ale kiedyÂś stosowalem maÂłe ilosci rozpucha do cieniowania przy sreberkach,i powiem ci ze faktycznie,moze i dluzej odparowywuje ale nie ma bata zeby ziarno postawilo czy tez jakies cienie czy chmury wyszly...nie wiem dlaczego??moze ktos madrzejszy podpowie??

wiekowy
Wysłany: 2012-03-31, 11:56   
0
UP DOWN

[quote="gugun"]
lukas napisał/a:
powiem ci ze faktycznie,moze i dluzej odparowywuje ale nie ma bata zeby ziarno postawilo czy tez jakies cienie czy chmury wyszly...nie wiem dlaczego??moze ktos madrzejszy podpowie??

Sam sobie odpowiedzia³eœ. Rzecz w tym ¿e przy cieniowaniu na obrze¿a dociera niewielka iloœÌ bazy i w dodatku na pó³ sucha. Dlatego wymyœlono rozcieùczalniki cieniuj¹ce ( do bazy i akrylu ). Taki rozcieùczalnik ma przynajmniej o 50 % d³u¿szy czas odparowywania, co powoduje ¿e ziarno ma czas prawid³owo siê u³o¿yÌ.

Chali68
Wysłany: 2012-03-31, 12:36   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
lukas napisał/a:
wymyÂślajÂą, Âże jak poÂłowĂŞ rozcieĂączalnika bazowego zamieniÂą na rozcieĂączalnik do cieniowania (bardzo agresywny) to ziarno zacznie im "siadaĂŚ"

ja teraz dam ciala ale kiedyÂś stosowalem maÂłe ilosci rozpucha do cieniowania przy sreberkach,i powiem ci ze faktycznie,moze i dluzej odparowywuje ale nie ma bata zeby ziarno postawilo czy tez jakies cienie czy chmury wyszly...nie wiem dlaczego??moze ktos madrzejszy podpowie??

[ Dodano: 2012-03-31, 13:02 ]
Gugun jak masz gestsz¹ czyli stabilniejsz¹ bazê to co Ci siê ma rozsypaÌ.Wiekowy napisa³ o rozpuchu do cieniowania ¿e jest wolniejsz. Kolego to nie oto chodzi w rozpuchu do cieniowania ¿e jest wolniejszy tylko oto ¿eby po³¹czy³ nowe ze starym tak jak Lukas napisa³ Agresywny i chwa³a mu za to bo to prawda. Do rówmomiernego roz³o¿enie ziara i po³¹czenia kropelek u¿ywamy rozpucha wolnego lub stabilizacyjnego. W palinalu masz fixa knora Panie wiekowy do cieniowania bazy.

baqo 
Wysłany: 2012-03-31, 13:29   
0
UP DOWN

Chali68 napisał/a:
Po drugie jak pracujesz DP do czego potrzebny Ci jest palinal? Tego nie mogê ogarn¹Ì.
Widocznie jest zwolennikiem utrudniania sobie Âżycia ^^ ^^

wiekowy
Wysłany: 2012-03-31, 14:28   
0
UP DOWN

Chali68 napisał/a:
W palinalu masz fixa knora Panie wiekowy do cieniowania bazy.

Fix-a to kolego dajesz przed naÂłoÂżeniem bazy , nie do bazy.

Chali68
Wysłany: 2012-03-31, 16:07   
0
UP DOWN

Dok³adnie tak baqu,musimy wróciÌ do pocz¹tków naszego lakierowania jak te ³ososie w górê rzeki.To jest dopiero light future! Tak kol.Wiekowy wiem wiem ale nic nienapisa³em ¿e trzeba go laÌ do bazy.Ja! Mêczy³em siê tym systemem przez jakieœ 6lat bo nic innego nieby³o w moim cudownej wsi 50000tyœ. I po latach ktoœ niewytrzyma³ w hurtowni i zrezygnowa³ i zabrali sprzêcicho. A na miejsce tego wstawili ivata i od¿y³em.Mog³em ju¿ niejeŸdziÌ do mieszalni 1000razy po korektê.Mog³em sobie sam nabe³taÌ i normalnie skorygowaÌ dwoma kropelkami i styka³o.Ta sielanka nietrwa³a d³ugo zamkn¹³em swoje i poszed³em lakierowaÌ do serwisiku cudownego a tam znowu Palinal to dopiero Zonk. Problemy wróci³y jak bumerang tyle dobrego ¿e boss by³ wyrozumia³y i mnie pos³ucha³.Przywozi³ mi standoxa.Lakierowaliœmy wiêkszoœÌ z grupy vw. Takie to by³y perypetie z palinalem. Uwolni³em siê od tego i jestem happy z tego powodu. Zalogowa³em siê parê dni temu z myœl¹ ¿e czegoœ siê jeszcze dowiem i nauczê w mym krótkim ¿yciu.A tu Pan panie Wiekowy z tym palinalem jak filp z konpii z reklamowaniem tych w³oskich prod. Palinal to,a z palinala tamto! Litoœci cz³owieku jest milon innych firm na tym padole z których,mo¿na coœ wybraÌ i wypróbowaÌ.Nieprawda¿.

baqo 
Wysłany: 2012-03-31, 17:01   
0
UP DOWN

wiekowy napisał/a:
Fix-a to kolego dajesz przed naÂłoÂżeniem bazy , nie do bazy.
MoÂżesz go sobie nawet wypiĂŚ , a i tak Cieniowanie z jebi esz ^^
Chali68, naprawdê przyjmij wyrazy wspó³czucia :help:

gugun 
Wysłany: 2012-03-31, 17:38   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
Chali68, naprawdê przyjmij wyrazy wspó³czucia

:rotfl:

Siekiera
Wysłany: 2012-03-31, 18:04   
0
UP DOWN

Kolego Chali68 pogĂłdÂź sie wreszcie z tym Âże Palinal to twoja Âżyciowa karma. MoÂże twoim przeznaczeniem jest zostaĂŚ ich technikiem :D

maliniak
Wysłany: 2012-03-31, 18:42   
0
UP DOWN

kolego Chali ja po prostu jestem samoukiem maluje juÂż parenaÂście lat a to jest forum i szukam po prostu taĂąszego mieszalnika dlatego dopytuje o tego palinala dyne sprĂłbowaÂłem jest kibel i tak samo moze byĂŚ z tym palinalem ale chce sprĂłbowaĂŚ dlatego podpytujĂŞ takich doÂświadczonych lakiernikĂłw jak pan o rady i tyle i niechce nikogo uraÂżac bo z checia bym sie ze wszystkimi na forum spotkaÂł przy piwku

Chali68
Wysłany: 2012-03-31, 18:50   
0
UP DOWN

Tak kol.Siekiera coœ w tym jest. Bardziej fatum. Muszê siê udaÌ do wró¿ki!

[ Dodano: 2012-03-31, 19:09 ]
Tak powinno wÂłaÂśnie wyglÂądaĂŚ forum. Kol Maliniak nikt Ci niebroni robiĂŚ testĂłw i nikt CiĂŞ na nic nienamawia. Chcesz tanio to przetestuj Ivat–a gĂŞstoœÌ bdb. PasownoœÌ niektĂłre wchodzÂą niektĂłre trzeba skorygowaĂŚ. Akryle rewelacja duÂża siÂła krycia. RobiÂłem na tym ok 2,5roku Âżadnych przygĂłd i miaÂłem czas na piwko! System podobny do DP jesli chodzi o skondensowane pigmĂŞty lejemy tylko tyci,tyci.

maliniak
Wysłany: 2012-04-01, 10:34   
0
UP DOWN

a jak ten iwat wyglÂąda cenowo bo duÂżo maluje biaÂłego i srebra same toyoty braÂłem dyne na prĂłbe bo miaÂłem okazyjnie mieszalnik za 2 klocki z prawie pelnym wsadem ale to to jest masakra i tak szukam czegoÂś taniego aby miaÂło sens malowania myÂślaÂłem o palinalu ale nigdy tym nie malowaÂłem musze sprĂłbowaĂŚ

Chali68
Wysłany: 2012-04-01, 11:00   
0
UP DOWN

CzeœÌ wszystkim! Maliniak bierz Palinall on jest zaje....sty polecam wszystkim! PorzuÌmy stare nawyki,duponty,ppgi,standoxy w kont i jedŸmy do itali po farbê! Poleca fanaticco co jeŸdzi ticco!

maliniak
Wysłany: 2012-04-01, 11:26   
0
UP DOWN

hej fanatiko w tico to co byœ poleci³³³³³³³³³³

Chali68
Wysłany: 2012-04-01, 13:27   
0
UP DOWN

Dzisiaj by³em po bu³ki w carefurze i fajne by³y plakatówy trochê wody i brokatu z cepelii pare po³¹czeù miêdzycz¹steczkowych do gara i mo¿na bêdzie pisanki jechaÌ. Ale jestem koleœ chyba to opatentuje tylko nazwy jeszcze niemam mo¿e jakiœ konkursik...przyk³ad 1.Cepelinal. Kol.Maliniak napisz na pw z jakiego landu jesteœ mo¿e coœ pomogê.Pozdro.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu