Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Lucik
|
Wys³any: 2012-03-29, 21:39 Polerka klaru?
|
0
|
|
|
|
Witam serdecznie. Mam problem z lagun± swoj±. Mianowicie lakierowa³em b³otnik, ale nie ca³y i w miejscu gdzie skoñczy³em k³a¶æ klar ró¿ni siê od reszty b³otnika. Czy , jak spoleruje, wyrówna siê to? Proszê o piln± odp. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2012-03-29, 22:55
|
0
|
|
|
:)
Pomóg³: 8 razy Posty: 523 Sk±d: Silesia City Center
|
Miejsce ³aczenia nowego klaru z starym powinienes po³aczyc po³ na po³ klarem i rozpuszczalnikiem do cieniowania a pozniej troche dalej samym rozpuszczalnikiem nie mia³bys teraz tak duzego problemu. Ale zmatuj ³aczenie 2500 i przepoleruj moze cos sie poprawi, a moze nie. |
|
|
|
|
ksenonn
|
Wys³any: 2012-03-29, 23:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 279 Sk±d: Czêstochowa
|
co¶ siê poprawi ale i tak pod ¶wiat³o bêdzie widaæ odciêcie |
_________________ Blacharstwo/Lakiernictwo
|
|
|
|
|
Lucik
|
Wys³any: 2012-03-30, 21:13
|
0
|
|
|
|
No nic! Dziêki jak matowi³em to mi powsta³a jeszcze plama i klika innych. Kto¶ mi poradzi³ abym zmatowi³ obie te czê¶ci. Jak matowi³em w kilku miejscach przedar³em siê do bazy. St±d te plamy. Nie ma co debatowaæ, lakieruje jeszcze raz. Jescze raz stokrotne dziêki! |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-04-01, 06:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Lucik napisa³/a: | Jak matowi³em w kilku miejscach przedar³em siê do bazy. St±d te plamy. | Kurcze,niemo¿liwe...
Przecie¿ lakiernictwo ta taka pro¶cizna,nie ma co dawaæ zarobiæ tym oszustom lakiernikom,ka¿dy Polak potrafi wyleczyæ swoje choroby (z wyj±tkiem g³upoty),jak i polakierowaæ swoj± brykê.
Na Discavery pokazywali,¿e mo¿na nawet na szrocie znale¼æ b³otnik w idealnym stanie ze 100%-owo pasuj±cym odcieniem,a telewizja nie k³amie! |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-04-01, 11:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
jacenty 741 napisa³/a: | Na Discavery pokazywali,¿e mo¿na nawet na szrocie znale¼æ b³otnik w idealnym stanie ze 100%-owo pasuj±cym odcieniem,a telewizja nie k³amie! |
Czerwony, bez ryski,,, pamiêtam
Potem kit na rdzê, spray i gitara.
To jest profeska, ale tylko w tv. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2012-04-01, 12:03
|
0
|
|
|
:)
Pomóg³: 8 razy Posty: 523 Sk±d: Silesia City Center
|
Widze ze wy tez czasem lukacie na fanow ¶tyrek ko³ek |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-04-01, 12:33
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
Pomóg³: 2 razy Posty: 426 Sk±d: Wlkp.
|
Bardzo du¿o rzeczy mo¿na tam podpatrzeæ ,uwa¿ny amator (i nie tylko ) mo¿e wiele do¶wiadczeñ przenie¶æ do swojej norki .Na pewno jest te¿ wiele rzeczy ,które powinno siê robiæ inaczej (np. lakierniczych),ale ogólnie ciekawy program.
Pozdr. |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-04-01, 12:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Cytat: | uwa¿ny amator (i nie tylko ) mo¿e wiele do¶wiadczeñ przenie¶æ do swojej norki |
Dobre
ps. podoba mi siê okre¶lenie "uwa¿ny amator"
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-01, 14:12
|
0
|
|
|
|
JARBIA co z tego ze cos podpatrzysz, nawet jak lakiernik bedzie stal obok ciebie jak anio³ i krok po kroku bedzie ci mowil co masz robic to i tak dupa z takiej roboty bo brakuje ci mocy w rekach i oleju w glowie, tego nie mozna sie nauczyc na pamiec jak wiersza to trzeba czuc. Co do cieniowania to osobiscie cieniuje tylko baze a klar leje na caly element bo zawse widac to przejscie po laczeniu lakieru a roboty wcale nie jest mniej. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-04-01, 14:44
|
0
|
|
|
|
rbk1979 napisa³/a: | klar leje na caly element bo zawse widac to przejscie po laczeniu lakieru |
No to jeszcze kawa³ek drogi przed tob±. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-01, 14:56
|
0
|
|
|
|
Jak ktos lubi sie bawic to niech cieniuje klar, ja mam wlasnie takie zdanie, nie widzi przejscia klient ktory odbiera auto tylko ja a jak ja nie jestem zadowolony z roboty to nie oddam auta tyle w temacie |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-04-01, 16:10
|
0
|
|
|
|
rbk1979 napisa³/a: | Jak ktos lubi sie bawic to niech cieniuje klar |
Sory ale cienki jeste¶ i tym t³umaczeniem sam siebie oszukujesz.
Ale nie zamierzam Ciê obra¿aæ, tylko zmotywowaæ.
Prawid³owo wykonanego przej¶cia NIE WIDAÆ ---- NIGDY.
Nie umiesz, wiêc siê naumiej w przeciwnym razie staniesz w miejscu, bo lakierowanie nie koñczy siê na lakierowaniu bez zacieków... s³owa profesora Projektera. |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-01, 18:20
|
0
|
|
|
|
Ja sie nie obrazam profesorze nie przeczytales uwaznie ja nie napisalem ze sie nie robi cieniowania tylko ja nie robie bo dla mnie to jak sprzatanie podlogi tylko w miejscu gdzie jest kurz a nie calosci ale oczywiscie kazdy robi tak jak uwaza za stosowne i nie trzeba sie gniewac, napewno znajdziesz cenna riposte ale to bez znaczenia i gwarantuje ci ze znajde miejsce cieniowania na kazdej blaszce nawet jak zrobi to profesor bo mam narzedzie ktorego czesto brakuje w lakierni czyli oczka ale masz prawo miec wlasne zdanie i ja je szanuje jak i kazdego z forum niewazne czy sie madrzy czy tylko jest m±dral± sory za brak polskich znakow ale pisze z tel |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-04-01, 18:26
|
0
|
|
|
|
rbk1979 napisa³/a: | gwarantuje ci ze znajde miejsce cieniowania na kazdej blaszce |
Sztuka lakiernicza polega na tym aby naprawê robiæ bez ¶ladowo.
Wiêc jaki sens by mia³a taka moja praca któr± ka¿dy zainteresowany by odkry³.
Wiêc mo¿e napisz mi jak wg Ciebie polega naprawa miejscowa z zastosowaniem cieniowania.
Bardzo Ciê proszê o podjêcie tego wyzwania a znajdziemy miejsce w którym robisz b³±d.
|
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-01, 19:00
|
0
|
|
|
|
Spoko. Majac np przedni blotnik z VW Pasata taki robilem wczoraj srebrny metalic, uszkodzenie ok 15 cm od kierunkowskazu srednicy ok 15 cm. Robie maskowanie blotnika pozostawiajac miejsce uszkodzenia i ok 5 do 10 cm w promieniu uszkodzenia w zaleznosci od naprawy, po odbudowie warstwy antykorozyjnej matowie caly element papierkiem 1200 baze polozylem od poczatku od strony kierunkowskazu przez miejsce naprawy i jescze troche zwiekszajac dystans pistoletu od elementu a nastepnie klar na calym elemencie |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-04-01, 19:20
|
0
|
|
|
|
rbk1979 napisa³/a: | Spoko. |
rbk1979 napisa³/a: | nastepnie klar na calym elemencie |
A ja prosi³em o opis cieniowania lakieru bezbarwnego.
Chcia³em siê dowiedzieæ dlaczego u Ciebie widaæ zakoñczenie wykonywanej naprawy - widaæ zakoñczenie lakieru bezbarwnego. |
|
|
|
|
lak
|
Wys³any: 2012-04-01, 20:10
|
0
|
|
|
|
Doktor ..nie ¶wiruj.... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-04-01, 20:16
|
0
|
|
|
|
lak napisa³/a: | .nie ¶wiruj.... |
1 kwietnia... |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-01, 20:22
|
0
|
|
|
|
Rozumiem, ale ja wlasnie juz nie cieniuje bezbarwnego wiec nie widac jak cieniowalem to w miejscu ³aczenia lakieru nowego ze starym ciezko to opisac ale bylo troszeczke ciemniejsze nie do zauwazenia dla osob ktorym nawet mowilem ze bylo cieniowane ale ja to widzialem i mi przeszkadzalo i zaczolem robic tak jak robilem kiedys. Nie widze zadnej roznicy w ilosci pracy czy nakladzie materialow a jestem w pelni usatysfakcjonowany z efektu koncowego |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-04-01, 23:42
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
Pomóg³: 2 razy Posty: 426 Sk±d: Wlkp.
|
rbk1979 napisa³/a: | JARBIA co z tego ze cos podpatrzysz, nawet jak lakiernik bedzie stal obok ciebie jak anio³ i krok po kroku bedzie ci mowil co masz robic to i tak dupa z takiej roboty bo brakuje ci mocy w rekach i oleju w glowie, |
Widzisz ,Ty patrzysz tylko pod k±tem lakiernictwa ,i napisa³em ,¿e akurat w tej materii nawet taki amator jak ja zauwa¿y³em w tym programie niezgodno¶ci je¶li chodzi o lakierowanie .Mnie chodzi³o o ca³± resztê czyli naprawy mechaniczne to, jakich i jak oni u¿ywaj± narzêdzi ,jak siê niektóre rzeczy odkrêca ,wymienia ,jak szczególn± uwagê zwracaj± na bezpieczeñstwo .Niektóre sztuczki ,których nie zna³em np wymiana gumowych tulei prost± metod± ,a tak¿e kiedy najlepiej daæ sobie spokój i zleciæ co¶ specjalistycznej firmie.
Poza tym zaznaczy³em jak zwykle ,¿e jestem amatorem i staram siê podpatrzyæ fachowców przy pracy wszêdzie gdzie siê da.Wbrew temu co napisa³e¶ mam swój rozum i umiem oceniæ pewne rzeczy nie tylko z tej w±skiej dziedziny.
Pozdrawiam |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-04-02, 00:31
|
0
|
|
|
|
rbk1979 napisa³/a: | Rozumiem, ale ja wlasnie juz nie cieniuje bezbarwnego wiec nie widac |
Czyli dla lekkiego otarcia parkingowego 1/8 czêsci zderzaka lakierujesz ca³y zderzak?
Czyli dla naprawy b³otnika tylnego gdzie s³upek tylny ³±czy siê z dachem tworz±c ca³o¶æ,,, lakierujesz te¿ dach????
Czy nie rozumiesz ¿e umienie po³±czenia nowego lakieru bezbarwnego ze star± pow³ok± jest konieczno¶ci±????
Lakierowanie ca³ych elementów to nie jest szczyt umienia psikania klarem po elementach.
Tak ja to widzê. |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-02, 08:07
|
0
|
|
|
|
Nie spotkalem jeszcze auta ktore mialo by blotnik tylny polaczony z dachem, jezeli mam doczynienia z duzym elementem takim jak wlasnie tylny blotnik a uszkodzenie jest stosunkowo nisko i jest to jakis ciemny kolorek wtedy czasem pokuse sie o laczenie, ale bardzo zadko maluje pojedyncze elementy bo z regoly mam klientow ktorzy chca malowac calosc auta na 10 napraw mam 2 pojedyncze elementy a 8 to cale autka, janie chcialem nikogo obrazic z tym podpatrywaniem w tv chociaz rzeczywiscie tak to wyglada bo sam w taki sposob zaczynalem dopiero pozniej mialem mentora ale troche zirytowalo mnie kilka tekstow chyba wlasnie na tym forum jest ciekawy filmik o cieniowaniu zaraz postaram sie go odszukac i podesle ci bo wlasnie w taki sposob naprawiam autka |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-02, 08:14
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-04-02, 08:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
rbk1979 napisa³/a: | Nie spotkalem jeszcze auta ktore mialo by blotnik tylny polaczony z dachem, |
Tak na szybko to np. "sko¶nooki" Hyundai Sonata |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-02, 08:37
|
0
|
|
|
|
To jeszcze nie mialem przyjemnosci ale w takiej sytuacji faktycznie nie obeszlo by sie bez cieniowania klaru |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-02, 08:40
|
0
|
|
|
|
W 90 % auta ktore robie to skody bo mam dobry uklad wiec pozostale to tylko auta z polecenia |
|
|
|