Autor |
Wiadomość |
 |
kzyho3
|
Wysłany: 2012-03-26, 19:14 WybĂłr szkoÂły.
|
0
|
|
|
|
CzeœÌ, koùcze gimnazjum i idê do Samochodówki.
I nie wiem czy iœÌ do technikum czy zawodówki? Chcê iœÌ na mechanika samochodowego jest te¿ lakiernik ale myœlê ¿e w tym zawodzie mogê byÌ samoukiem. Chcia³bym robiÌ coœ z samochodami, lakiernictwem itp. Jak radzicie ?
Technik mechanik pojazdów samochodowych- 4 lata, wiêkszoœÌ przedmiotów do matury
ktĂłrÂą uwaÂżam za nie potrzebnÂą w pewnym sensie.
Mechanik pojazdĂłw samochodowych- 3 lata 2/3 dni w tygodniu praktyki (wiem Âże to nic specjalnego ale zawsze to nie j.polski)
Lakiernik- 2 lata 2/3 dni w tygodniu praktyki. |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2012-03-26, 19:38
|
0
|
|
|
|
kzyho3 napisał/a: | jest teÂż lakiernik ale myÂślĂŞ Âże w tym zawodzie mogĂŞ byĂŚ samoukiem |
Kolego teoria teÂż jest waÂżna ! dowiesz siĂŞ m.in jak siĂŞ nie udusiĂŚ oparami,zapobiegaĂŚ wybuchom itp...
kzyho3 napisał/a: | wiĂŞkszoœÌ przedmiotĂłw do matury
ktĂłrÂą uwaÂżam za nie potrzebnÂą w pewnym sensie. |
maturĂŞ lepiej mieĂŚ,niÂż potem ÂżaÂłowaĂŚ,albo traciĂŚ czas na naukĂŞ jak bĂŞdziesz juÂż zarabiaÂł a bĂŞdzie Ci niezbedna do dalszego rozwoju,jak Ci siĂŞ w Âżyciu nie poukÂłada to znajdziesz innÂą pracÂą a wiadomo jakie sÂą wymagania pracodawcĂłw,nawet na kierowcĂŞ szukajÂą ze Âśrednim
Cytat: | Lakiernik- 2 lata 2/3 dni w tygodniu praktyki. |
na praktykach sie nauczysz porzÂądku,czyli miotÂła,zgarnianie liÂści-smutne ale tak w wielu przypadkach jest,zaleÂży do jakiego warsztatu trafisz.
Musisz sam zadecydowaĂŚ ,czy wolisz smar za paznokciami czy suche rĂŞce od rozpuszczalnikĂłw i kaszel nawet w peÂłni zdrowia?
PomyÂśl do czego Cie bardziej ciÂągnie,co bardziej lubisz bo we wszystkich dziedzinach nie da siĂŞ byĂŚ fachowcem.Pozdrawiam |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
 |
kzyho3
|
Wysłany: 2012-03-26, 20:53
|
0
|
|
|
|
To ¿e mature lepiej mieÌ i jak wygl¹daj¹ praktyki to wiem. Planowa³em iœÌ do technikum ale zastanawiam siê jakie argumenty przemawiaj¹ za zawodówk¹. |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-04-02, 18:15
|
0
|
|
|
:)

|
Smigaj do technikum, maturka, egzamin zawodowy |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-04-03, 10:47
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-03, 11:57
|
|
|
|
gugun napisał/a: | olej szkoÂłe-maluj:) |
Gugun za takie rady powinieneÂś pasem po tyÂłku dostaĂŚ
A Ty m³ody gimnazjalisto - póki tylko masz tak¹ mo¿liwoœÌ to siê kszta³Ì jak najwiêcej !!! |
|
|
|
 |
SÂłodki_MS
|
Wysłany: 2012-04-04, 23:56
|
0
|
|
|
|
Ja to przerabialem.. Identyczna sytuacja. Obojetne mechanik czy lakiernik-byle z samochodami. Wybralem technikum mechaniczne a pozniej przez ponad rok pracy w zawodzie szukalem... Moze sie naraze ale wybralbym zawodowke a pozniej zaoczne technikum. Latwiej sie uczyc o rzeczach z ktorymi robiles (po zawodowce) niz klepac ,,sucha" teorie... |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-05, 00:10
|
|
|
|
SÂłodki_MS napisał/a: | Ja to przerabialem.. Identyczna sytuacja. Obojetne mechanik czy lakiernik-byle z samochodami. Wybralem technikum mechaniczne a pozniej przez ponad rok pracy w zawodzie szukalem... Moze sie naraze ale wybralbym zawodowke a pozniej zaoczne technikum. Latwiej sie uczyc o rzeczach z ktorymi robiles (po zawodowce) niz klepac ,,sucha" teorie... |
S³odki , nie obraŸ siê , ale myœlê , ¿e dopóki ma sponsoring Rodziców ( zak³adam , ¿e tak ) to im wiêcej teorii za³apie na wy¿szym pu³apie nauczania , tym dla m³odego lepiej . Przecie¿ mo¿e znaleŸÌ warsztat , nawet pracuj¹c za przys³owiow¹ "czapkê gruszek" , gdzie nabêdzie wiedzy praktycznej . Trzeba tylko chcieÌ i oczywiœcie mieÌ zaplecze finansowe u Rodziny . |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-04-05, 01:10
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Cytat: | jakie argumenty przemawiajÂą za zawodĂłwkÂą. |
Wybierz technikum ,najlepiej zdaj teÂż maturĂŞ ,szkoÂła Âśrednia i studia to najlepszy okres w Âżyciu,
jeszcze siĂŞ napracujesz .Jak rodzice mogÂą Ci zapewniĂŚ Âśrodki i nie musisz pracowaĂŚ ucz siĂŞ ! Tym bardziej w szkole technicznej ,wybierz jak moÂżesz szerszy profil bo z czasem moÂże Ci siĂŞ coÂś zmieniĂŚ np. zamiast lakierowania spodoba Ci siĂŞ np. elektronika pojazdowa (mniej trujÂąca i ciekawa profesja ).
Za zawodówk¹ du¿o nie przemawia , d³u¿ej pracujesz ,mniej wiedzy teoretycznej (chocia¿ w dzisiejszych czasach ró¿nie to niestety bywa ),jak nie masz matury - ma³e mo¿liwoœci dalszego kszta³cenia i ewentualnego przebran¿owienia .
ÂŻyczĂŞ wÂłaÂściwego wyboru. |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorĂŞ wielkiemu, dziwi przeciĂŞtnego, nadyma maÂłego.
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
kzyho3
|
Wysłany: 2012-04-05, 09:53
|
0
|
|
|
|
Na studia na pewno nie pĂłjde a technikum jakie wybraÂłem to nie lakiernik bo to za wÂąska dziedzina do nauki przez 4 lata tylko : Technik mechanik pojazdĂłw samochodowych. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-04-05, 11:55
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Cytat: |
Na studia na pewno nie pĂłjde |
Na pewno to niestety sÂą tylko ÂśmierĂŚ i podatki
JesteÂś jeszcze mÂłody i wierz mi duÂżo moÂże siĂŞ jeszcze wydarzyĂŚ ,Âże zmienisz zdanie .
kzyho3 napisał/a: | Technik mechanik pojazdĂłw samochodowych. |
Ciekawy kierunek i po nim moÂżesz doksztaÂłciĂŚ siĂŞ z wielu pokrewnych dziedzin
Jeszcze raz powodzenia i ÂżyczĂŞ Ci jednak zmiany podejÂścia do dalszego ksztaÂłcenia |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorĂŞ wielkiemu, dziwi przeciĂŞtnego, nadyma maÂłego.
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-05, 18:23
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | Cytat: |
Na studia na pewno nie pĂłjde |
Na pewno to niestety sÂą tylko ÂśmierĂŚ i podatki
JesteÂś jeszcze mÂłody i wierz mi duÂżo moÂże siĂŞ jeszcze wydarzyĂŚ ,Âże zmienisz zdanie .
kzyho3 napisał/a: | Technik mechanik pojazdĂłw samochodowych. |
Ciekawy kierunek i po nim moÂżesz doksztaÂłciĂŚ siĂŞ z wielu pokrewnych dziedzin
Jeszcze raz powodzenia i ÂżyczĂŞ Ci jednak zmiany podejÂścia do dalszego ksztaÂłcenia |
Z ca³ych si³ popieram kolegê jarbia . Czasu na podjêcie prawdziwie ¿yciowych decyzji masz kolego jeszcze sporo . Ale oczywiœcie ta , któr¹ podejmiesz ju¿ teraz ( szko³a zawodowa czy technikum ) mo¿e sporo "namieszaÌ" w przysz³oœci . Mo¿e jak kolega jarbia napisa³ - zmienisz zdanie , mo¿e sytuacja na rynku pracy wymusi na Tobie koniecznoœÌ dalszego kszta³cenia ... Zrobisz oczywiœcie jak uwa¿asz ( przecie¿ prawie ju¿ doros³y jesteœ ) - ale pamiêtaj : im wiêcej wiedzy tym lepiej . A wiedzê jak widzê po sobie teraz jak i po moim synu - gimnazjaliœcie , ³atwiej przyswaja siê jak cz³owiek niestety m³odszy jest |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-04-05, 20:27
|
0
|
|
|

|
ja chodzilem do tech. mechanicznego i nauczyÂłem sie obrobki pilnikiem jak dziawa mikrometr,jak sie maluje pedzlem szfki i tokarki i takie tam jesli chodzi o praktyke...
a warsztaty co tydzien calodniowe.najlepszy byl okres zimowy jak sie chodniki odsnieÂżaÂło w zamian po 2h do domu sie szlo,a ze do autobusu 3h to na piwko a wychodzilo tak ze itak sie wracaÂło tym ostatnim ok 23
ale ogolnie okres ktory milo sie wspomina,pelno lasek do okola,barow i innych a teraz siedze jak taki dziad na lakierowanku,garazu,albo w domu... a na Âładne laski to sobie moge popatrzec jak jade po materiaÂł jak idÂą po chodniku,oczywiÂście ladne ale poza moja zonÂą bo ona to jest naj a ja jak taki kot |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-05, 22:14
|
|
|
|
gugun napisał/a: | w zamian po 2h do domu sie szlo,a ze do autobusu 3h to na piwko a wychodzilo tak ze itak sie wracaÂło tym ostatnim ok 23
ale ogolnie okres ktory milo sie wspomina,pelno lasek do okola,barow i innych |
Ale kolego szanowny , cytujÂąc nieÂśmiertelnego 'Misia" i rewelacyjnego StanisÂława Tyma :
wszystko ma swoje plusy i minusy . Ale chodzi o to , aby te plusy nie przysÂłoniÂły minusĂłw |
|
|
|
 |
kzyho3
|
Wysłany: 2012-04-05, 23:01
|
0
|
|
|
|
WracajÂąc do studiĂłw to nie pĂłjde bo siĂŞ Âźle uczĂŞ, i do niczego co chce robiĂŚ siĂŞ mi nie sprzydadzÂą.
Jak nie wypali z autami to bĂŞdĂŞ na koparce robiÂł JuÂż 2 lata mam w tym praktyki |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-05, 23:09
|
|
|
|
kzyho3 napisał/a: | WracajÂąc do studiĂłw to nie pĂłjde bo siĂŞ Âźle uczĂŞ, i do niczego co chce robiĂŚ siĂŞ mi nie sprzydadzÂą.
Jak nie wypali z autami to bĂŞdĂŞ na koparce robiÂł JuÂż 2 lata mam w tym praktyki |
No to mÂłody czÂłowieku - cel w Âżyciu masz , fach w rĂŞku juÂż posiadasz , potrafisz okreÂślic wÂłasne moÂżliwoÂści - pozostaje mi ÂżyczyĂŚ Tobie samych sukcesĂłw i WesoÂłych ÂŚwiÂąt |
|
|
|
 |
SÂłodki_MS
|
Wysłany: 2012-04-05, 23:20
|
0
|
|
|
|
Moze troche przesadzilem z ta zawodowka, przyznaje. Zrazilem sie troszke do technikum bo myslalem ze po nim bedzie latwiejszy start a tu pupa...
gugun napisał/a: | ja chodzilem do tech. mechanicznego i nauczyÂłem sie obrobki pilnikiem jak dziawa mikrometr,jak sie maluje pedzlem szfki i tokarki i takie tam jesli chodzi o praktyke...
|
Ja tak samo. W sumie lepiej jest miec ta mature bo jak ktos wczesniej wspomnial istnieje szansa ,,poszerzenia horyzontu" lub ewentualna zmiana branzy. Ale poki co wybor nalezy do ciebie. Powodzenia zycze |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-04-06, 10:38
|
0
|
|
|

|
kzyho3 napisał/a: | WracajÂąc do studiĂłw to nie pĂłjde bo siĂŞ Âźle uczĂŞ, i do niczego co chce robiĂŚ siĂŞ mi nie sprzydadzÂą. | nigdy nie mĂłw nigdy poprzeglÂądaj sobie ofery pracy na chwile obecnÂą i zobacz sobie czy znajdziesz coÂś wmiare rozsÂądnego?? nawet opiekunki do dziecka nikt w tych czasach bez sredniego nie chce:) wiec albo ci zostaje jakas duza firma za najnizsza krajowÂą albo coÂś swojego ale jak to mĂłwia na nauke nigdy nie jest za pĂłzno sÂą szkoÂły zaoczne dla dorosÂłych i srednie i wyzsze,tam ci siĂŞ spodoba,moÂżna zapalic z nauczycielem,wypiĂŚ kawke na lekcjach wiem coÂś o tym bo rok zaliczyÂłem ale ze w piatki i soboty zawsze byl nawaÂł pracy to zawiesiÂłem moÂże kiedys dokoncze,ale poki co nie jest mi to do szczeÂścia potrzebne bo nawet jakbym chcial isc do pracy to itak nie miaÂł bym problemu bo mam duzo znajomych w branzy samochodowej,transportowej itp wiec zawsze by sie cos znalazÂło ale ty sie ucz jak sam do konca nie wiesz co bedziesz robil w zyciu,a jak juz naprawde chcesz na siebie zarabiac to zaocznie,mam kolege ktory aktualnie studiuje na 3 roku jakies projekty drog budynkow i innych glupot a na codzien pracuje i szef mu daje co 2 tydzien piatek wolny i jakby tego bylo malo,dokÂłada do nauki |
|
|
|
 |
JAROGTS
|
Wysłany: 2012-04-06, 13:25
|
0
|
|
|
|
Gugun to ty po zawodĂłwce jesteÂś? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-04-06, 14:44
|
0
|
|
|

|
a ty po zerĂłwce Âże czytac nie potrafisz??:) |
|
|
|
 |
JAROGTS
|
Wysłany: 2012-04-06, 16:29
|
0
|
|
|
|
A pardon pare postĂłw wyÂżej nie spojrzaÂłem;) , bo jednak jest stereotyp ze do zawodowki to tumany idÂą.. |
|
|
|