Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
kzyho3
Wysłany: 2012-03-26, 19:14   WybĂłr szkoÂły.
0
UP DOWN

CzeœÌ, koùcze gimnazjum i idê do Samochodówki.
I nie wiem czy iœÌ do technikum czy zawodówki? Chcê iœÌ na mechanika samochodowego jest te¿ lakiernik ale myœlê ¿e w tym zawodzie mogê byÌ samoukiem. Chcia³bym robiÌ coœ z samochodami, lakiernictwem itp. Jak radzicie ?
Technik mechanik pojazdów samochodowych- 4 lata, wiêkszoœÌ przedmiotów do matury :rotfl:
ktĂłrÂą uwaÂżam za nie potrzebnÂą w pewnym sensie.
Mechanik pojazdĂłw samochodowych- 3 lata 2/3 dni w tygodniu praktyki (wiem Âże to nic specjalnego ale zawsze to nie j.polski)
Lakiernik- 2 lata 2/3 dni w tygodniu praktyki.

pawel1108 
Wysłany: 2012-03-26, 19:38   
0
UP DOWN

kzyho3 napisał/a:
jest teÂż lakiernik ale myÂślĂŞ Âże w tym zawodzie mogĂŞ byĂŚ samoukiem

Kolego teoria teÂż jest waÂżna ! dowiesz siĂŞ m.in jak siĂŞ nie udusiĂŚ oparami,zapobiegaĂŚ wybuchom itp...
kzyho3 napisał/a:
wiêkszoœÌ przedmiotów do matury :rotfl:
ktĂłrÂą uwaÂżam za nie potrzebnÂą w pewnym sensie.

maturĂŞ lepiej mieĂŚ,niÂż potem ÂżaÂłowaĂŚ,albo traciĂŚ czas na naukĂŞ jak bĂŞdziesz juÂż zarabiaÂł a bĂŞdzie Ci niezbedna do dalszego rozwoju,jak Ci siĂŞ w Âżyciu nie poukÂłada to znajdziesz innÂą pracÂą a wiadomo jakie sÂą wymagania pracodawcĂłw,nawet na kierowcĂŞ szukajÂą ze Âśrednim
Cytat:
Lakiernik- 2 lata 2/3 dni w tygodniu praktyki.

na praktykach sie nauczysz porzÂądku,czyli miotÂła,zgarnianie liÂści-smutne ale tak w wielu przypadkach jest,zaleÂży do jakiego warsztatu trafisz.
Musisz sam zadecydowaĂŚ ,czy wolisz smar za paznokciami czy suche rĂŞce od rozpuszczalnikĂłw i kaszel nawet w peÂłni zdrowia?
PomyÂśl do czego Cie bardziej ciÂągnie,co bardziej lubisz bo we wszystkich dziedzinach nie da siĂŞ byĂŚ fachowcem.Pozdrawiam

kzyho3
Wysłany: 2012-03-26, 20:53   
0
UP DOWN

To ¿e mature lepiej mieÌ i jak wygl¹daj¹ praktyki to wiem. Planowa³em iœÌ do technikum ale zastanawiam siê jakie argumenty przemawiaj¹ za zawodówk¹.

Nokia 
Wysłany: 2012-04-02, 18:15   
0
UP DOWN
:)

Smigaj do technikum, maturka, egzamin zawodowy :spoko:

gugun 
Wysłany: 2012-04-03, 10:47   
0
UP DOWN

olej szkoÂłe-maluj:)

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-04-03, 11:57   

gugun napisał/a:
olej szkoÂłe-maluj:)

Gugun za takie rady powinieneÂś pasem po tyÂłku dostaĂŚ :cisza:

A Ty m³ody gimnazjalisto - póki tylko masz tak¹ mo¿liwoœÌ to siê kszta³Ì jak najwiêcej !!! :spoko:

SÂłodki_MS
Wysłany: 2012-04-04, 23:56   
0
UP DOWN

Ja to przerabialem.. Identyczna sytuacja. Obojetne mechanik czy lakiernik-byle z samochodami. Wybralem technikum mechaniczne a pozniej przez ponad rok pracy w zawodzie szukalem... Moze sie naraze ale wybralbym zawodowke a pozniej zaoczne technikum. Latwiej sie uczyc o rzeczach z ktorymi robiles (po zawodowce) niz klepac ,,sucha" teorie...

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-04-05, 00:10   

SÂłodki_MS napisał/a:
Ja to przerabialem.. Identyczna sytuacja. Obojetne mechanik czy lakiernik-byle z samochodami. Wybralem technikum mechaniczne a pozniej przez ponad rok pracy w zawodzie szukalem... Moze sie naraze ale wybralbym zawodowke a pozniej zaoczne technikum. Latwiej sie uczyc o rzeczach z ktorymi robiles (po zawodowce) niz klepac ,,sucha" teorie...

S³odki , nie obraŸ siê , ale myœlê , ¿e dopóki ma sponsoring Rodziców ( zak³adam , ¿e tak ) to im wiêcej teorii za³apie na wy¿szym pu³apie nauczania , tym dla m³odego lepiej . Przecie¿ mo¿e znaleŸÌ warsztat , nawet pracuj¹c za przys³owiow¹ "czapkê gruszek" , gdzie nabêdzie wiedzy praktycznej . Trzeba tylko chcieÌ i oczywiœcie mieÌ zaplecze finansowe u Rodziny .

jarbia
Wysłany: 2012-04-05, 01:10   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Cytat:
jakie argumenty przemawiajÂą za zawodĂłwkÂą.

Wybierz technikum ,najlepiej zdaj teÂż maturĂŞ ,szkoÂła Âśrednia i studia to najlepszy okres w Âżyciu,
jeszcze siĂŞ napracujesz .Jak rodzice mogÂą Ci zapewniĂŚ Âśrodki i nie musisz pracowaĂŚ ucz siĂŞ ! Tym bardziej w szkole technicznej ,wybierz jak moÂżesz szerszy profil bo z czasem moÂże Ci siĂŞ coÂś zmieniĂŚ np. zamiast lakierowania spodoba Ci siĂŞ np. elektronika pojazdowa (mniej trujÂąca i ciekawa profesja ).
Za zawodówk¹ du¿o nie przemawia , d³u¿ej pracujesz ,mniej wiedzy teoretycznej (chocia¿ w dzisiejszych czasach ró¿nie to niestety bywa ),jak nie masz matury - ma³e mo¿liwoœci dalszego kszta³cenia i ewentualnego przebran¿owienia .
ÂŻyczĂŞ wÂłaÂściwego wyboru.

kzyho3
Wysłany: 2012-04-05, 09:53   
0
UP DOWN

Na studia na pewno nie pĂłjde a technikum jakie wybraÂłem to nie lakiernik bo to za wÂąska dziedzina do nauki przez 4 lata tylko : Technik mechanik pojazdĂłw samochodowych.

jarbia
Wysłany: 2012-04-05, 11:55   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Cytat:

Na studia na pewno nie pĂłjde

Na pewno to niestety sÂą tylko ÂśmierĂŚ i podatki ;)
JesteÂś jeszcze mÂłody i wierz mi duÂżo moÂże siĂŞ jeszcze wydarzyĂŚ ,Âże zmienisz zdanie .

kzyho3 napisał/a:
Technik mechanik pojazdĂłw samochodowych.

Ciekawy kierunek i po nim moÂżesz doksztaÂłciĂŚ siĂŞ z wielu pokrewnych dziedzin :spoko:
Jeszcze raz powodzenia i ÂżyczĂŞ Ci jednak zmiany podejÂścia do dalszego ksztaÂłcenia

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-04-05, 18:23   

jarbia napisał/a:
Cytat:

Na studia na pewno nie pĂłjde

Na pewno to niestety sÂą tylko ÂśmierĂŚ i podatki ;)
JesteÂś jeszcze mÂłody i wierz mi duÂżo moÂże siĂŞ jeszcze wydarzyĂŚ ,Âże zmienisz zdanie .

kzyho3 napisał/a:
Technik mechanik pojazdĂłw samochodowych.

Ciekawy kierunek i po nim moÂżesz doksztaÂłciĂŚ siĂŞ z wielu pokrewnych dziedzin :spoko:
Jeszcze raz powodzenia i ÂżyczĂŞ Ci jednak zmiany podejÂścia do dalszego ksztaÂłcenia

Z ca³ych si³ popieram kolegê jarbia . Czasu na podjêcie prawdziwie ¿yciowych decyzji masz kolego jeszcze sporo . Ale oczywiœcie ta , któr¹ podejmiesz ju¿ teraz ( szko³a zawodowa czy technikum ) mo¿e sporo "namieszaÌ" w przysz³oœci . Mo¿e jak kolega jarbia napisa³ - zmienisz zdanie , mo¿e sytuacja na rynku pracy wymusi na Tobie koniecznoœÌ dalszego kszta³cenia ... Zrobisz oczywiœcie jak uwa¿asz ( przecie¿ prawie ju¿ doros³y jesteœ ;) ) - ale pamiêtaj : im wiêcej wiedzy tym lepiej . A wiedzê jak widzê po sobie teraz jak i po moim synu - gimnazjaliœcie , ³atwiej przyswaja siê jak cz³owiek niestety m³odszy jest :)

gugun 
Wysłany: 2012-04-05, 20:27   
0
UP DOWN

ja chodzilem do tech. mechanicznego i nauczyÂłem sie obrobki pilnikiem :D jak dziawa mikrometr,jak sie maluje pedzlem szfki i tokarki i takie tam jesli chodzi o praktyke...
a warsztaty co tydzien calodniowe.najlepszy byl okres zimowy jak sie chodniki odsnieÂżaÂło :D w zamian po 2h do domu sie szlo,a ze do autobusu 3h to na piwko :D a wychodzilo tak ze itak sie wracaÂło tym ostatnim ok 23 :x:
ale ogolnie okres ktory milo sie wspomina,pelno lasek do okola,barow i innych ;) a teraz siedze jak taki dziad na lakierowanku,garazu,albo w domu... a na Âładne laski to sobie moge popatrzec jak jade po materiaÂł jak idÂą po chodniku,oczywiÂście ladne ale poza moja zonÂą :D bo ona to jest naj ;) a ja jak taki kot :D

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-04-05, 22:14   

gugun napisał/a:
w zamian po 2h do domu sie szlo,a ze do autobusu 3h to na piwko :D a wychodzilo tak ze itak sie wracaÂło tym ostatnim ok 23 :x:
ale ogolnie okres ktory milo sie wspomina,pelno lasek do okola,barow i innych

Ale kolego szanowny , cytujÂąc nieÂśmiertelnego 'Misia" i rewelacyjnego StanisÂława Tyma :
wszystko ma swoje plusy i minusy . Ale chodzi o to , aby te plusy nie przysÂłoniÂły minusĂłw ;-)

kzyho3
Wysłany: 2012-04-05, 23:01   
0
UP DOWN

WracajÂąc do studiĂłw to nie pĂłjde bo siĂŞ Âźle uczĂŞ, i do niczego co chce robiĂŚ siĂŞ mi nie sprzydadzÂą.
Jak nie wypali z autami to bĂŞdĂŞ na koparce robiÂł :D JuÂż 2 lata mam w tym praktyki :)

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-04-05, 23:09   

kzyho3 napisał/a:
WracajÂąc do studiĂłw to nie pĂłjde bo siĂŞ Âźle uczĂŞ, i do niczego co chce robiĂŚ siĂŞ mi nie sprzydadzÂą.
Jak nie wypali z autami to bĂŞdĂŞ na koparce robiÂł :D JuÂż 2 lata mam w tym praktyki :)

No to mÂłody czÂłowieku - cel w Âżyciu masz , fach w rĂŞku juÂż posiadasz , potrafisz okreÂślic wÂłasne moÂżliwoÂści - pozostaje mi ÂżyczyĂŚ Tobie samych sukcesĂłw i WesoÂłych ÂŚwiÂąt :spoko:

SÂłodki_MS
Wysłany: 2012-04-05, 23:20   
0
UP DOWN

Moze troche przesadzilem z ta zawodowka, przyznaje. Zrazilem sie troszke do technikum bo myslalem ze po nim bedzie latwiejszy start a tu pupa...

gugun napisał/a:
ja chodzilem do tech. mechanicznego i nauczyÂłem sie obrobki pilnikiem :D jak dziawa mikrometr,jak sie maluje pedzlem szfki i tokarki i takie tam jesli chodzi o praktyke...

Ja tak samo. W sumie lepiej jest miec ta mature bo jak ktos wczesniej wspomnial istnieje szansa ,,poszerzenia horyzontu" lub ewentualna zmiana branzy. Ale poki co wybor nalezy do ciebie. Powodzenia zycze :spoko:

gugun 
Wysłany: 2012-04-06, 10:38   
0
UP DOWN

kzyho3 napisał/a:
nigdy nie mĂłw nigdy :tak: poprzeglÂądaj sobie ofery pracy na chwile obecnÂą i zobacz sobie czy znajdziesz coÂś wmiare rozsÂądnego?? nawet opiekunki do dziecka nikt w tych czasach bez sredniego nie chce:) wiec albo ci zostaje jakas duza firma za najnizsza krajowÂą albo coÂś swojego ;) ale jak to mĂłwia na nauke nigdy nie jest za pĂłzno :D sÂą szkoÂły zaoczne dla dorosÂłych i srednie i wyzsze,tam ci siĂŞ spodoba,moÂżna zapalic z nauczycielem,wypiĂŚ kawke na lekcjach :D wiem coÂś o tym bo rok zaliczyÂłem ale ze w piatki i soboty zawsze byl nawaÂł pracy to zawiesiÂłem ;) moÂże kiedys dokoncze,ale poki co nie jest mi to do szczeÂścia potrzebne bo nawet jakbym chcial isc do pracy to itak nie miaÂł bym problemu bo mam duzo znajomych w branzy samochodowej,transportowej itp wiec zawsze by sie cos znalazÂło :tak: ale ty sie ucz jak sam do konca nie wiesz co bedziesz robil w zyciu,a jak juz naprawde chcesz na siebie zarabiac to zaocznie,mam kolege ktory aktualnie studiuje na 3 roku jakies projekty drog budynkow i innych glupot a na codzien pracuje i szef mu daje co 2 tydzien piatek wolny i jakby tego bylo malo,dokÂłada do nauki ;)

JAROGTS
Wysłany: 2012-04-06, 13:25   
0
UP DOWN

Gugun to ty po zawodĂłwce jesteÂś? :roll:

gugun 
Wysłany: 2012-04-06, 14:44   
0
UP DOWN

a ty po zerĂłwce Âże czytac nie potrafisz??:)

JAROGTS
Wysłany: 2012-04-06, 16:29   
0
UP DOWN

A pardon pare postĂłw wyÂżej nie spojrzaÂłem;) , bo jednak jest stereotyp ze do zawodowki to tumany idÂą..

LAKIEROWANKO Strona Główna » POZOSTAÂŁE » Off Topic

Odpowiedz do tematu