Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
in2dex
Wys³any: 2012-04-01, 16:43   Nieuczciwy lakiernik vw bora
0
UP DOWN

Niedawno w cofa³ we mnie ch³opak w wyniku czego zosta³ wymieniony i polakierowany przedni zderzak i atrapa. Sêk w tym, ¿e lakiernik pomalowa³ mi zderzak i atrapê w kolorze niebieskim, a samochód mam fioletowy. Na pierwszy rzut oka nie widaæ ró¿nicy, ale wiele osób zauwa¿a fuchê i w tym ja.
Jutro pojadê do niego z reklamacj± ale jestem prawie pewien, ¿e mnie ode¶l± z powrotem. Za poprzedni± robotê p³aci³ mu ubezpieczyciel (ile nie wiem). Pewnie bêdê musia³ pojechaæ do kogo¶ innego i buliæ ze swojej kieszeni.
Ile mo¿e kosztowaæ zamaskowanie tego przej¶cia? Jak to bêdzie robione czy mo¿e malowany bêdzie od nowa zderzak, czy mo¿e bêdzie trzeba cieniowaæ boki??

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-04-01, 16:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
A dlaczego masz p³aciæ z w³asnej kieszeni? Ubezpieczyciel z pewno¶ci± zap³aci³ odpowiednio wysok± kwotê wyliczon± na poprawn± naprawê wiêc je¶li ró¿nica jest znaczna to powiniene¶ domagaæ siê uwzglêdnienia reklamacji.
Temat wa³kowany do¶æ czêsto na obu forach, trzeba poszukaæ trochê jak podej¶æ do sprawy

POLYKAR.PL
[Usuniêty]
Wys³any: 2012-04-01, 17:10   

Ja my¶lê , ¿e nie masz siê co zastanawiaæ i grzecznie za¿±daæ usuniêcia wady na koszt lakierni oczywi¶cie . Mo¿esz oczywi¶cie dodaæ , ¿e w przypadku nieusuniêcia usterki oddasz sprawê do s±du ( to oczywi¶cie dodatkowe koszty dla lakiernika - byæ mo¿e to przemówi mu do rozumu ) . Je¿eli warsztat siê nie zgodzi nie zastanawiaj siê , bierz bieg³ego ( najlepiej s±dowego ) i z opini± w rêku do adwokata . To trochê zachodu i kosztów jakie trzeba ponie¶æ ale z tego co piszesz to sprawê masz wygran± w cuglach i wszelkie poniesione przez Ciebie wydatki bêdzie musia³ Ci zwróciæ lakiernik . Pozdrawiam .

in2dex
Wys³any: 2012-04-01, 18:01   
0
UP DOWN

a jaki jest koszt lakierowania? St³uczkê mia³em ko³o miesi±ca temu. Teraz wysz³o s³oñce lakier nabra³ koloru i widaæ fuchê.

POLYKAR.PL
[Usuniêty]
Wys³any: 2012-04-01, 18:04   

in2dex napisa³/a:
a jaki jest koszt lakierowania? St³uczkê mia³em ko³o miesi±ca temu. Teraz wysz³o s³oñce lakier nabra³ koloru i widaæ fuchê.

To kiedy us³uga lakierowania zosta³a wykonana ?

in2dex
Wys³any: 2012-04-01, 18:19   
0
UP DOWN

13marca. Mia³em obiecane to, ¿e jak bêdzie co¶ nie tak to, ¿ebym potem przyjecha³.
Odpowie mi kto¶ w jakim przedziale waha siê cieniowanie?

POLYKAR.PL
[Usuniêty]
Wys³any: 2012-04-01, 18:35   

in2dex napisa³/a:
13marca. Mia³em obiecane to, ¿e jak bêdzie co¶ nie tak to, ¿ebym potem przyjecha³.

W temacie kosztorysu cieniowania - nie pomogê . Natomiast co siê tyczy roszczeñ o usuniêcie wady to sama wizyta i próba "dogadania" siê z us³ugodawc± nie pomo¿e . Trzeba zastosowaæ formê pisemn± . I tak proszê go niezw³ocznie pisemnie wezwaæ go do wykonania naprawy w ramach reklamacji.

W pi¶mie proszê podaæ, ¿e:
Naprawa mia³a charakter umowy o dzie³o, gdy¿ sprecyzowano uzyskanie konkretnego efektu, a czynno¶ci wykonuj±cego dzie³o te¿ dok³adnie okre¶lono. Wi±¿e siê to z odpowiedzialno¶ci± przedsiêbiorcy (mechanika) wobec Pana (jako konsumenta) na podstawie regulacji dotycz±cej umowy o dzie³o z K.c.

Jednak uwzglêdnienie odpowiedzialno¶ci wobec konsumenta – regulowanej ustaw± z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzeda¿y konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego: „Art. 6271 Do umowy zawartej, w zakresie dzia³alno¶ci przedsiêbiorstwa przyjmuj±cego zamówienie, z osob± fizyczn±, która zamawia dzie³o, bêd±ce rzecz± ruchom±, w celu niezwi±zanym z jej dzia³alno¶ci± gospodarcz± ani zawodow±, stosuje siê odpowiednio przepisy o sprzeda¿y konsumenckiej” – wp³ynie na to, ¿e podstaw± instytucjonaln± Pana roszczenia nie bêdzie gwarancja, tylko tzw. niezgodno¶æ towaru (us³ugi) z umow±.

Zakres roszczeñ – nieodp³atne usuniêcie wady i jej skutków wynikaj±cych ze ¼le wykonanej naprawy.

Musi sie udaæ :spoko:

in2dex
Wys³any: 2012-04-02, 16:21   
0
UP DOWN

By³em dzi¶ u niego i w ¶rodê wieczorem mam zaprowadziæ VW.
Mówi³, ¿e ¶ci±gnie "kolorystê" nie wiem o co chodzi, czy znów nie cwaniakuje. Co prawda mój samochód z ka¿dej strony ma inny kolor, ale przed st³uczk± nie by³o to wg zauwa¿alne

Nokia 
Wys³any: 2012-04-02, 16:32   
+1
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
I co wieczorem w srode przy lampach w lakierni bedzie to ten kolorysta ogladal ? Czy na dworze pod latarnia ? Czy pasuje ? Nie daj sie na taki numer.

POLYKAR.PL
[Usuniêty]
Wys³any: 2012-04-02, 16:34   

Nokia napisa³/a:
I co wieczorem w srode przy lampach w lakierni bedzie to ten kolorysta ogladal ? Czy na dworze pod latarnia ? Czy pasuje ? Nie daj sie na taki numer.

Kolega Nokia ma 100% racji .

in2dex
Wys³any: 2012-04-02, 16:56   
0
UP DOWN

To znaczy w ¶rodê go zaprowadzam i wracam zastêpczym, a robiony bêdzie raczej w normalnych godzinach pracy. W ¶rodê jadê, a jeszcze przed ¶wiêtami ma byæ ponoæ zrobione.

Sam nie wiem co o tym my¶leæ

ps. Od czego jest kolorysta?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-02, 16:59   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
in2dex napisa³/a:
Sam nie wiem co o tym my¶leæ

Co to za warsztat?
Jakie¶ ASO?
Czy szopa pana Heñka?

Nokia 
Wys³any: 2012-04-02, 16:59   
+1
UP DOWN

A beda to na nowo rze¼biæ.... Chyba ze tak.

Kolorysta to np. ten co w mieszalni robi³ Ci lakier, na Twoje auto.

in2dex
Wys³any: 2012-04-02, 17:04   
0
UP DOWN

Dosyæ spora lakiernia, która ma po podpisywane umowy z ubezpieczycielami. Na placu dzi¶ widzia³em 1/3 mercedesa z tych nowych i bêdê z niego robiæ samochód.

rze¼biæ to?....

"Mam ju¿ koncepcje, wezwê kolorystê, ale to nie twój tylko mój problem" to us³ysza³em

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-04-02, 17:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
POLYKAR.PL napisa³/a:
in2dex napisa³/a:

W temacie kosztorysu cieniowania - nie pomogê . Natomiast co siê tyczy roszczeñ o usuniêcie wady to sama wizyta i próba "dogadania" siê z us³ugodawc± nie pomo¿e . Trzeba zastosowaæ formê pisemn± . I tak proszê go niezw³ocznie pisemnie wezwaæ go do wykonania naprawy w ramach reklamacji.

W pi¶mie proszê podaæ, ¿e:
Naprawa mia³a charakter umowy o dzie³o, gdy¿ sprecyzowano uzyskanie konkretnego efektu, a czynno¶ci wykonuj±cego dzie³o te¿ dok³adnie okre¶lono. Wi±¿e siê to z odpowiedzialno¶ci± przedsiêbiorcy (mechanika) wobec Pana (jako konsumenta) na podstawie regulacji dotycz±cej umowy o dzie³o z K.c.

Jednak uwzglêdnienie odpowiedzialno¶ci wobec konsumenta – regulowanej ustaw± z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzeda¿y konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego: „Art. 6271 Do umowy zawartej, w zakresie dzia³alno¶ci przedsiêbiorstwa przyjmuj±cego zamówienie, z osob± fizyczn±, która zamawia dzie³o, bêd±ce rzecz± ruchom±, w celu niezwi±zanym z jej dzia³alno¶ci± gospodarcz± ani zawodow±, stosuje siê odpowiednio przepisy o sprzeda¿y konsumenckiej” – wp³ynie na to, ¿e podstaw± instytucjonaln± Pana roszczenia nie bêdzie gwarancja, tylko tzw. niezgodno¶æ towaru (us³ugi) z umow±.

Zakres roszczeñ – nieodp³atne usuniêcie wady i jej skutków wynikaj±cych ze ¼le wykonanej naprawy.

Musi sie udaæ :spoko:

Gratulujê wiedzy, i dziêki za dzielenie siê ni± :!:

POLYKAR.PL
[Usuniêty]
Wys³any: 2012-04-02, 17:21   

Sw.Piotrek napisa³/a:
Gratulujê wiedzy, i dziêki za dzielenie siê ni± :!:

Dziêkujê , choæ nie wiem czy te podziêkowania s± szczere . Proszê siê nie obra¿aæ , ale na miasto £ód¼ od kilku dni reagujê bardzo alergicznie ( nie chodzi oczywi¶cie o Ciebie kolego ) :D
Co do porady przyznam siê , ¿e nie chcia³o mi siê tego skrobaæ rêcznie , wiêc 5 sekund ... kopiuj i wklej - oczywi¶cie z ma³ymi poprawkami . Na studiach wpojono mi bowiem zasadê , ¿e znajomo¶æ przepisów to piku¶ , o wiele wa¿niejsze jest aby wiedzieæ gdzie ich szukaæ i jak je zastosowaæ w praktyce :spoko:

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-04-02, 17:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Mnie uczono mniej wiêcej o tym samym. Trzeba wiedzieæ gdzie szukaæ wiedzy :)
Podziêkowania s± jak najbardziej szczere. Ceniê sobie wiedzê i zarazem podziwiam ludzi dziel±cych siê ni±.

gugun 
Wys³any: 2012-04-03, 09:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Nokia napisa³/a:

tymbardziej niech ogl±da...je¶li jest zle na swietle dziennym to przy latarni czy innych lampach bedzie tragedia ;) kolorysta nie wiem po co,mo¿e go cenzura chc± ¿e zle dobra³:)albo poprostu ma dobraæ odpowiedni odcien do poprawki

Nokia 
Wys³any: 2012-04-03, 10:01   
0
UP DOWN

Jezeli pod niebem jest ujnia to jaki sens ogladania pod lampami ? Niema sensu bo bedzie jeszcze wiekszy syf.

No ale on je zostawia wieczorem tylko. Myslalem ze to tak speciajnie zeby go wtedy ogladac.

gugun 
Wys³any: 2012-04-03, 10:10   
0
UP DOWN

moze i specjalnie,ale zwroc uwage na auta na parkingach jakie kolorowe...przy sztucznym swietle bardziej widaæ ka¿da wade ni¿ na dziennym...nie raz jak gdzies cos sie yeb³o-tragedia... dziurki itp az sie plakac chcialo...auto na dwor i nic nie widaæ ;)

in2dex
Wys³any: 2012-04-03, 13:29   
0
UP DOWN

Najbardziej moj± fuchê widaæ w pochmurn± pogodê i bardzo s³oneczn±;)

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-04-03, 21:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
A gdzie kolego "mia³e¶ oczy" jak to auto odbiera³e¶ po naprawie? ;)

in2dex
Wys³any: 2012-04-04, 07:31   
-1
UP DOWN

A we¼ nic nie mów:/ Dzi¶ jadê zaprowadziæ go na poprawkê. 3majcie kciuki:P

in2dex
Wys³any: 2012-04-06, 14:20   
0
UP DOWN

Witam ponownie.
Jutro tj sobota w po³udnie mam do odbioru samochód.
Dzwoni³em do lakiernika to mówi³ mi, ¿e dzi¶ jest ³adne s³oñce i robi± próby lakieru. Takie dobieranie na oko to nie wiem czy najlepsze wyj¶cie

gugun 
Wys³any: 2012-04-06, 18:46   
+1
UP DOWN

najlepsze,jak na oko pasuje ich to na twoje tez bedzie

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów