Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Halin
Wys³any: 2012-04-03, 09:35   Dopieszczenie auta
0
UP DOWN

Jako ze jestem tu nowy to na wstêpie chcialbym sie przywitaæ. Zatem dzien dobry wszystkim :d. Zacznê od tego, ze jest to moj pierwszy samochod, bardzo o niego dbam i wszelkie prace przy nim staram sie robic samodzielnie. Jako ze zima sie skonczyla, idzie wiosna, nale¿a³oby pomy¶leæ o poprawie stanu karoserii. Dwie rzeczy jakie chce wykonaæ to zaprawki i pokerowanie. Pierwsza rzecz zaprawki - jak to wyglada? Ide do mieszalni lakierów, podaje numer koloru, dostaje 100g farby, kupuje lakier do paznokci, biore ten pendzelek i maluje? Dodam ze w jednym miejscu jest ma³a ryska do podk³adu. Co wtedy? Ogólnie dobrze rozumuje? Druga rzecz polerowanie. Dodam, ze w obydwu czynno¶ciach jestem ca³kowicie ¶wie¿y wiec polerowanie rêczne. I teraz kilka pytan? Jaka pasta, jaka g±bka jak to robic? Czytalem o pa¶cie TEMPO lecz opinie na jej temat sa podzielone. Z tego co sie dowiedzia³em to pasta farecla g3 jest lepsza ale czy nadaje sie do prac rêcznych czy tylko maszynowo? Nie chce jechac po kosztach, wolê kupic cos dro¿szego ale pewniejszego. Prosze was zatem o rady, co robic :d. Aha, zapomnialem dodaæ, ze zaprawki na odpryski po kamieniach, a polerowa nie do usuniêcia delikatnej obcierki i drobnych rysek po idiocie któremu zachcialo sie szurac palcem bo brudnym aucie prawie jak papierem ¶ciernym.. To jedna pasta, g±bka i sposób a przy okazji zapytam jaka pasta, g±bka i sposób do o¿ywienia lakieru i poprawy jego stanu + zabezpieczeniu? Z gory dzieki :)

jacenty 741
Wys³any: 2012-04-03, 16:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Halin napisa³/a:
Jako ze jestem tu nowy to na wstêpie chcialbym sie przywitaæ
Morning :D
Halin napisa³/a:
bardzo o niego dbam i wszelkie prace przy nim staram sie robic samodzielnie
Nie da siê,o ile nie jeste¶ mistrzem ¶wiata w mechanice i lakiernictwie,nie wspominaj±c o elektronice i elektryce
Halin napisa³/a:
Ide do mieszalni lakierów, podaje numer koloru, dostaje 100g farby, kupuje lakier do paznokci, biore ten pendzelek i maluje
Tak,a pó¼niej zak³adasz temat:dlaczego tak paskudnie widaæ,i co z tym zrobiæ.
Halin napisa³/a:
polerowanie rêczne
Efekt 10% oczekiwañ.Jedynie mechaniczne polerowanie i to ze znajomo¶ci± tematu pozwala osi±gn±æ oczekiwany efekt.Farecla 3G jest do polerowania mechanicznego,u¿ywanie jej do polerki rêcznej powoduje jeszcze wiêksze zmatowienie lakieru.
Halin napisa³/a:
Nie chce jechac po kosztach, wolê kupic cos dro¿szego ale pewniejszego
Jest co¶ takiego:nazywa siê lakiernikiem.
Poza tym:czemu nie piszesz,sk±d jeste¶,mo¿e by³oby ³atwiej,gdyby by³o wiadomo,¿e jeste¶ na przyk³ad z Koziej Wólki w gminie Jajki,bo mo¿e obok mieszka jaki¶ lakiernik zarejestrowany na forum,i on nieodp³atnie udzieli Ci porady(bo przecie¿ nie us³ugi) lepiej,ni¿ na forum.

Halin
Wys³any: 2012-04-03, 18:13   
0
UP DOWN

Co do zaprawek, czemu paskudnie, jesli bêdê siê stara³, robi³ wszystko dok³adnie i powoli to naprawde to spartacze? Nie mówiê, ¿e jest ¼le i jakos bardzo mi te odpryski nie przeszkadzaj±, ale jesli mam chwile czasu to mysla³em, ¿e móg³bym spróbowaæ. Co do polerowania rêcznego. Lakier jest w przyzwoitym stanie, tylko w kilku miejscach chcia³bym dokonac polerki (czyt. pozbyæ siê rys), chcia³bym to zrobiæ samodzielnie raz, ¿e lubiê majsterkowaæ a dwa, czyta³em, ze polerka mechaniczna bardzo zdziera lakier i jest mo¿liwa do dwóch razy w ci±gu ¿ycia samochodu. Jak ju¿ pisa³em lakier jest w przyzwoitym stanie i te "razy" na polerke mechaniczn± wola³bym zachowaæ na odpowiedniejszy moment. Wyczyta³em równie¿, ze dobrze spisuje sie pasta TEMPO, jednak spotka³em równie¿ opinie negatywne. Wiem, ze pasta tanie, ale wolê ju¿ kupiæ cos lepszego do tego celu. Pad³o na Farecle 3g, bo przeczyta³em ¿e jest dobra i ¿e równie¿ mo¿na stosowaæ do polerki rêcznej, tylko jak? Mo¿e ktos ma ju¿ sprawdzony sposób. Chyba ¿e polecicie jak±s inna pastê, z górnej pó³ki, która lepiej siê nada. No i sposób jak jej u¿yæ (jaka g±bka itp. bo to podobno te¿ ma znaczenie). Jestem z okolic Wa³brzycha.

jacenty 741
Wys³any: 2012-04-03, 20:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Dajê Ci s³owo,opowie¶ci o polerowaniu Farecl± G3 rêcznie to bajki,nie da siê tego zrobiæ.Skoro upierasz siê na rêczn± robótkê,to kup raczej Automax (ma³a fioletowa tubka),albo Boll Maxx,przynajmniej wiele nie spaskudzisz.Ale jak masz zamiar polecieæ ca³e auto,to wspó³czujê.Rys przy rêcznym polerowaniu nie usuniesz,mo¿esz je tylko zamaskowaæ u¿ywaj±c pasty koloryzuj±cej,skoro cena nie gra roli,to szukaj Sonaxa.

Halin
Wys³any: 2012-04-03, 20:55   
0
UP DOWN

Raczej nie mam zamiaru niczego paskudzic a raczej poprawiaæ :) . A co powiecie na temat pasty MEGUIARS CLEAR COAT SAFE RUBBING COMPOUND, nadaje siê to do tego czego ja potrzebujê? A co do pasty Sonax to poprostu jakas specjalna czy np. ta siê nada http://carscent.pl/do-kar...erna-75-ml.html ? i czym to nak³adaæ i w jaki sposób u¿ywaæ?

maciej214 
Wys³any: 2012-04-10, 21:52   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: KNS
Je¿eli chcesz osi±gn±æ jaki¶ efekt poleruj±c rêcznie, mo¿na, ale to nie to samo - musia³by¶ siê sporo namachaæ, ¿eby powiedzmy zrobiæ te 1500 obrotów, które maszyna robi w minute. Je¿eli ci nie zale¿y na bol±cych miê¶niach, mo¿esz kupiæ paste meguiar's ultimate compound i polerowaæ u¿ywaj±c twardszej strony aplikatora TRI-COLOR, potocznie nazywanego germanem.

My¶le, ¿e na temat politur do lakieru, wiêcej siê dowiesz na takim forum o kosmetyce aut. Nie chcê tutaj nikogo reklamowaæ oczywi¶cie.

Co do takich zaprawek jak opisa³e¶ to odpu¶æ sobie. Je¿eli jak piszesz wolisz dop³aciæ i zrobiæ dobrze - ok - kup jaki¶ pistolet lakierniczy (nie taki za 100z³, bo przecie¿ piszesz ¿e wolisz dop³aciæ), 100 ml (a nie gramów) lakieru, rozszlifuj miejsce papierem ¶ciernym, potem daj podk³ad, po wyschniêciu matujesz go, odt³uszczasz, i malujesz baz± lub akrylem (zale¿y jaki masz lakier), jak baz± to i potem bezbarwny, oczywi¶cie robisz to cieniuj±c, przy koñcach dajesz rozcieñczalnik do cieniowania i siê martwisz, ¿e wysz³o tak, a nie inaczej/dobrze/b.dobrze ALBO ODDAJESZ DO SPECJALISTY I MASZ ZROBIONE IDEALNIE

Wyja¶ni³em?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: