Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
in2dex
Wys³any: 2012-04-08, 11:19   Usuwanie rys na starym samochodzie
0
UP DOWN

Witam ponownie:)
Posiadam VW borê z 2000roku. Karoseriê mam w kolorze granatowym (metaliczny).

Na aucie mam dwa rodzaje rys. Pierwsze to drobne rysy które posz³y a¿ pod lakier, ale nie narobi³y bruzd. S± niewielkie. Drugie mam na przednim b³otniku. S± to ryski szersze, ale które nie przedar³y siê pod lakier.

Zauwa¿y³em, ¿e autko mam podatne na rysy i sam nie wiem czemu tak siê dzieje:(

Chcia³bym je usun±æ, a niestety dok³adnie sam nie wiem jak. S³ysza³em o pa¶cie lekko-¶cieralnej, lecz nasuwaj± siê tu pytania:
Czy efekt bêdzie trwa³y? Czy lakier siê nie os³abi? Czy nie porobi± siê s³oneczka?
Czy w ogóle mo¿na usun±æ te rysy bez konieczno¶ci ponownego malowania...

Chino 
Wys³any: 2012-04-08, 16:09   
0
UP DOWN
LPLCC

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Warszawa
Hej

Bora z 2000 to stary samochód? Przecie¿ to prawie nowe fabrycznie wozid³o :D

Zapewne by³ malowany ju¿?
Tych g³êbszych nie usuniesz niczym. Co najwy¿ej mozesz pêdzelki po³o¿yæ. A odno¶nie tych p³ytkich mo¿e siê udaæ past± i polerk± ale to te¿ trzeba umieæ zrobiæ z g³ow±.
Tak czy inaczej jak chcesz siê ca³kowicie pozbyæ problemu czeka Ciê lakierowanie ca³ego samochodu. A jego podatno¶æ na zarysowania? hmm za miêkki, dziadowsko po³o¿ony bezbarwny? Cholera wie.

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, Szkie³kowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

rbk1979
Wys³any: 2012-04-08, 17:23   
0
UP DOWN

Jezeli jescze tego nie robiles to lepiej nie rob bo istnieje duze ryzyko ze poprzypalasz badz poprzecierasz lakier, nie mowie tu o polerowaniu recznym bo to wogole nie zdaje egzaminu. Podjedz do jakiegos lakiernika to za 300 czy 400 zl spoleruje auto ale jezeli sa glebokie rysy to juz tak jak napisal kolega CHINO nic sie nie da zrobic bez naprawy

rbk1979
Wys³any: 2012-04-08, 17:46   
0
UP DOWN

Zapomnialem ze w telezakupach mango s± takie cudowne kredki do g³êbokich rys :-)

in2dex
Wys³any: 2012-04-09, 15:30   
0
UP DOWN

Hela:/ Czyli samemu nic nie zrobiê. A ta polerka u lakiernika nie os³abi lakieru?
A jaki by³by sens i koszt po³o¿enia nowego bezbarwnego lakieru?

juny 
Wys³any: 2012-04-09, 15:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
O ile siê nie myle nie mozna po³o¿yæ samego bezbarwnego trzeba od nowa baze i klar

rbk1979
Wys³any: 2012-04-09, 16:11   
0
UP DOWN

Polerowanie polega na scieciu pewnej grubosci lakieru. Nie wiem w jakim stanie jest lakier u ciebie, czy by³ juz malowany, czy jest taki od nowosci ? Polerowanie nie usunie 100% rys ktore posiadasz ale w znaczacym stopniu poprawi wyglad auta. Kazdego wlasciciela auta boli jak zobaczy now± ryse ale mozna sie przyzwyczaic a lakierowanie to naprawde ostatecznosc. Sprobuj sam sie pobawic z polerowaniem, jest duzo systemow tylko najpierw poprobuj na jakims starym elemencie bo to trzeba robic z wyczuciem. Ja tez nauczylem sie polerowac sam, teraz tylko doskonale warstat :-)

rbk1979
Wys³any: 2012-04-09, 16:16   
0
UP DOWN

Matujesz odpowiednio element i kladziesz lakier bez potrzeby kladzenia bazy, ale jezeli sa glebokie rysy to nie tylko lakier moze byc uszkodzony ale i g³êbiej

in2dex
Wys³any: 2012-04-10, 10:40   
0
UP DOWN

hmm mam stary przedni zderzak to mo¿e na nim poæwiczê:)
Jak to zrobiæ? Zmatowiæ mikro papierem a potem past± lekko-¶ciern± polerowaæ, czy od razu past± lekko ¶ciern±? I czy robiæ to elektryk± czy mo¿na równie¿ i rêcznie?

gugun 
Wys³any: 2012-04-10, 11:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ta wasza rozmowa nie ma panowie sensu...
prosze patrz i ucz siê.
http://www.youtube.com/re...3.5-3j3j4.10.0.

oraz http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2702

jakie¶ pytania??

rbk1979
Wys³any: 2012-04-10, 17:03   
0
UP DOWN

Krótko i na temat :-)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów