Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
naphta
Wys³any: 2012-04-16, 16:50   pro¶ba o ocenê us³ugi lakierniczej
0
UP DOWN

Panowie (i ewentualne Panie), witam na forum.
Piszê jako kompletny amator ze specyficzn± pro¶b±. Wdziêczny by³bym za ocenê us³ugi lakierniczej wykonanej w moim aucie, bo nie jestem zadowolony i nie wiem czy lakiernik schrzani³ sprawê czy te¿ s± okoliczno¶ci ³agodz±ce. Otó¿: mia³em na prawych drzwiach g³êbok± bruzdê (bo bardziej bruzdê ni¿ rysê chyba) - równolegle do linii drzwi, na dole, d³ugo¶ci ok. 30 cm, g³êboko¶æ najwiêcej ok. 1 cm. Auto odda³em w pi±tek do blacharza. Zale¿a³o mi (a jak¿e...) na cenie - jak najtaniej (bo samochód nienowy). Go¶æ powiedzia³, ¿e mo¿e to zrobiæ "punktowo", bez malowania ca³ego elementu, choæ jest ryzyko, ¿e kolor bêdzie nieco inny. Uwzglêdniaj±c to ryzyko zgodzi³em siê.
Samochód odebra³em dzi¶ - i okaza³o siê, ¿e us³uga nie jest wykonana do koñca. Blacharz powiedzia³ mi, ¿e na razie po³o¿y³ szpachlê i polakierowa³ i wstrzyma³ siê z polerowaniem. Stwierdzi³, ¿e powinienem poczekaæ ok. 2 tygodni, bo na razie ta szpara poch³ania szpachlê i nie wiadomo ile jeszcze jej wch³onie. Nie zrozumia³em dlaczego, ale stwierdzi³ te¿, ¿e takiemu ca³kowitemu wykoñczeniu tej pracy teraz nie sprzyja te¿ wilgoæ, deszcz itd. Koniec koñców mam przyjechaæ znów za dwa tygodnie i on mi zrobi to ostatecznie: raz jeszcze doszpachluje (bo ju¿ wtedy nie bêdzie problemu wch³aniania), wyg³adzi, polakieruje - i w ogóle bêdzie ok. I tu moje pytanie: cze w ogóle te jego wyja¶nienia maj± jaki¶ sens, czy jest taka praktyka, ¿eby robiæ na dwa razy itd? Bardzo proszê o pomoc i radê.
Pozdrawiam i z góry dziêkujê za pomoc. Aha - co do koloru, to akurat ró¿nica nie by³a bardzo widoczna (ja bym pewnie musia³ godzinê patrzeæ, ¿eby wychwyciæ ró¿nicê, choæ domy¶lam siê, ¿e lakiernik zobaczy³by j± w 2 sek.)

lukskyy 
Wys³any: 2012-04-16, 16:52   
0
UP DOWN
Amator

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Podkarpackie
"pan blacharz" ma racjê, dopiero jak wszystko siê "u³o¿y" bêdzie mo¿na wykoñczyæ pracê :) w 2 dni tego nie zrobi.
Jak taka "bruzda" jak pisa³e¶ to z pewno¶ci± trzeba szpachlowaæ dwa razy. 1szym razem po³o¿y³ szpachlê, aby z grubsza zakryæ "bruzdê" i teraz to musi siê "u³o¿yæ" w tej¿e bru¼dzie, mo¿e nie tydzieñ, ale parê dni i trzeba wykoñczyæ to szpachl±, doszlifowaæ i wtedy mo¿na my¶leæ o dalszym lakierowaniu.

Wilgoæ nie sprzyja bo szpachla "pije" wode, mo¿e nie ka¿da (nie wiem) ale w wiêkszo¶ci przypadków tak. Niczym jej nie zabezpieczy³?

gugun 
Wys³any: 2012-04-16, 17:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
lukskyy napisa³/a:
Niczym jej nie zabezpieczy³?
chlopie on go¶æiowi polakierowa³ auto i oddaj±c je powiedzia³ ze musi jeszcze raz polakierowaæ..ten lakiernik to jaki¶ chory psychicznie czasem nie jest??

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-16, 17:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Panowie macie racjê.
Wiêc i mo¿e ja parê s³ów dodam.

Wiêc tak± bruzdê najpierw nale¿y za³agodziæ specjalnym szpachlem mineralnym co pos³uzy jako fundament pod przysz³e prace gruntuj±co wykoñczeniowe.
Warto trochê drutu z migomatu jako zbrojenie wsadziæ w ten szpachel mineralny na bazie granitu i w³ukien syntetycznego cementu.
Po 2 tygodniach mozna przystêpowac do nastepnych prac.... tak, lakiernik jest bardzo dobry i dba o klienta. :tak: :tak: :tak:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-16, 17:16   
0
UP DOWN

gugun,
Popsu³e¶ zabawê. :>

naphta
Wys³any: 2012-04-16, 17:24   
0
UP DOWN

w pierwszej odpowiedzi nie doczyta³bym siê ironii, wnioskuj±c jednak z kolejnych rozumiem, ¿e sprawa wygl±da bardzo ¼le?
Skoro "zabawa ju¿ popsuta" to mo¿e napiszcie na serio co warto by teraz zrobiæ?

lukskyy 
Wys³any: 2012-04-16, 17:26   
0
UP DOWN
Amator

Sk±d: Podkarpackie
@gugun - no dobra, on polakierowa³ auto, a teraz bêdzie to dar³ i wykañcza³? to ¶mieszne :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-16, 17:31   
0
UP DOWN

naphta napisa³/a:
to mo¿e napiszcie na serio co warto by teraz zrobiæ?

Bruzda..... czyli klepanko do równego, aby jak najwierniej kszta³t przywróciæ.
Potem rozszlifowaæ nale¿y pozosta³o¶ci po uszkodzeniu likwiduj±c uskok i zdzieraj±c lu¼n± pow³okê.
Nastêpnie szpachel, zabezpieczenie antykorozyjne, podk³ad w wersji wype³niaj±cej, szlif podk³adu i warstwy wierzchnie.
Nic nie siada, nic nie poprawiasz.

O promienniku nic nie piszê, bo tego raczej tam nie bêdzie.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-16, 17:33   
0
UP DOWN

naphta napisa³/a:
w pierwszej odpowiedzi nie doczyta³bym siê ironii,

Bo kolega lukskyy, to raczej nie jest dobry jako wsparcie techniczne.
I jego opinie jeszcze d³ugo bêd± warte tyle ile mo¿na sie spodziewaæ po amatorze.

gugun 
Wys³any: 2012-04-16, 17:44   
0
UP DOWN

dok³adnie ;) czochraczem sobie targn±æ kilka razy i wcale duzo kitu by nie przyszlo...wydaje mi sie ¿e chyba zle sie zrozumieli¶cie bo ten co robil kaza³ ci panie podjechaæ na polerke za 2 tygodnie jak wszystko dobrze si±dzie ;) a skoro autem jezdzisz,i nie jest na handelek wiec zaden problem dla ciebie wiec nie rozumiem po co ten temat??nie s±dze ¿eby kto¶ byl taki psychiczny zeby to jeszcze raz lakierowaæ...jak mog³e¶ tak wogóle pomysleæ?? :sciana:

naphta
Wys³any: 2012-04-16, 17:45   
0
UP DOWN

A¿ zrozpaczony wyszed³em teraz na deszcz, ¿eby zobaczyæ raz jeszcze rozmiary klêski ;) . Wiêc w tej chwili mam polakierowan± takie mniej wiêcej milimetrowe wg³êbienie d³ugo¶ci ok. 10-15 cm. Tak wiêc w stosunku do pocz±tkowej bruzdy, na oko amatora, jest to poprawa. No i facet obieca³, ¿e bêdzie du¿o lepiej. Ale mówicie, ze polakierowanie w takiej sytuacji to idiotyzm. On polakierowa³ pewnie, bo my¶la³, ¿e bêdzie ok - powiedzia³ nawet co¶ takiego, ¿e wcze¶niej by³o lepiej, a pó¼niej zrobi³o siê to wklê¶niêcie w³a¶nie dlatego, ¿e "wch³onê³o szpachlê". Zastanawiam siê - w tej sytuacji da siê to zrobiæ niejako "od nowa" wg tej instrukcji, któr± da³ Lackdoktor? I czy trzeba to robiæ od razu, czy faktycznie poczekaæ ten tydzieñ czy dwa? Czy te¿ w³a¶nie czekanie mo¿e tylko wszystko bardziej popsuæ? Dziêki za wszystkie pomocne komentarze. Wdziêczny by³bym za jeszcze tak± radê: co konkretnie powinienem teraz zrobiæ, co i kiedy? Czy zabieraæ jutro auto gdzie indziej, wszystko wyt³umaczyæ, robiæ ca³kiem od nowa i raz jeszcze zap³aciæ, czy spróbowaæ poczekaæ?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-16, 17:49   
0
UP DOWN

naphta napisa³/a:
co konkretnie powinienem teraz zrobiæ, co i kiedy?

Rysa wype³niona szpachlem ZAWSZE BEDZIE SIADA£A.
Mimo polerki, po czasie znów wyjdzie.
Ale skoro to uszkodzenie by³o niewielkie..... mo¿e ju¿ go nie ruszaj, skoro nie widzisz róznicy kolory itd....

pawel1108 
Wys³any: 2012-04-16, 17:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
naphta napisa³/a:
czy jest taka praktyka, ¿eby robiæ na dwa razy itd?

pewnie,¿e jest taka praktyka,jak siê nie ma pojêcia jak to zrobiæ.
Moim zdaniem masz naprawione nie fachowo.
Pozdrawiam

naphta
Wys³any: 2012-04-16, 17:57   
0
UP DOWN

Dobra, w ¶wietle nowej wiedzy jest chyba gorzej. Jestem po rozmowie z go¶ciem. I: TAK, bêdzie trzeba zedrzeæ lakier. Us³ysza³em na w³asne uszy... Powiedzia³, ¿e trzeba poczekaæ i zobaczyæ ile wklê¶nie (teraz mam czekaæ ¿eby dosch³o). Pó¼niej on doszpachluje, po³o¿y raz jeszcze podk³ad, lakier i bezbarwny. Czy mam siê wieszaæ? (na razie nie mówi³em mu jeszcze, ¿e z kim¶ to konsultujê).

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-16, 17:58   
0
UP DOWN

naphta napisa³/a:
Powiedzia³, ¿e trzeba poczekaæ i zobaczyæ ile wklê¶nie (teraz mam czekaæ ¿eby dosch³o). Pó¼niej on doszpachluje, po³o¿y raz jeszcze podk³ad, lakier i bezbarwny. C

Bzdura.
Szlif do go³ej blachy i reszta jak pisa³em...

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-16, 17:59   
0
UP DOWN

naphta,
Ale trafi³e¶ speca lakiernika.

pawel1108 
Wys³any: 2012-04-16, 18:02   
0
UP DOWN

naphta napisa³/a:
¿e trzeba poczekaæ i zobaczyæ ile wklê¶nie

Qrwa maææ SAM POPROSZÊ GUGUNA,¯EBY ZROBI£ TAKI TEMAT - CYTATY ROKU ^^

zobaczyæ ile wklê¶nie ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^

pawel1108 
Wys³any: 2012-04-16, 18:03   
0
UP DOWN

naphta napisa³/a:
Czy mam siê wieszaæ?

no co Ty nie warto,¿ycie jest piêkne,nie rób sobie krzywdy z powodu lakieru

naphta
Wys³any: 2012-04-16, 18:15   
0
UP DOWN

A propos cytatu to chyba jednak mój lakiernik nie wygra g³ównej nagrody, bo powiedzia³ trochê inaczej. Powiedzia³ (mniej wiêcej): "zobaczymy, czy jeszcze wklê¶nie, oby nie, ale to mo¿liwe". Cholera. Nie wiem, co robiæ teraz. Tzn. pewnie wiem - to co radzi Lackdoktor, gdzie indziej, za wiêksz± kasê. I jak to zwykle bywa - chcia³em zaoszczêdziæ i za to zap³acê...

gugun 
Wys³any: 2012-04-16, 18:20   
0
UP DOWN

idz i powiec mu ¿eby rozszlifowal ryse przed szpachlowaniem :spoko: :spoko:

gugun 
Wys³any: 2012-04-16, 18:22   
0
UP DOWN

pawel1108 napisa³/a:
Qrwa maææ SAM POPROSZÊ GUGUNA,¯EBY ZROBI£ TAKI TEMAT - CYTATY ROKU

zobaczyæ ile wklê¶nie
nie 1 tego typu text,mo¿e faktycznie trzeba by zrobiæ jakies archiwum jaj na forum ¿eby zawsze mo¿na bylo do tego wróciæ:)

naphta
Wys³any: 2012-04-16, 18:51   
0
UP DOWN

Sorry, ¿e Was jeszcze chwilê pomêczê. Przy okazji - raz jeszcze dziêki za wszystkie g³osy.

Poniewa¿ zap³aci³em za tê robotê (go¶æ by³ w sumie "polecony"z z nienajgorsz± opini±...) to mam ochotê wyegzekwowaæ to, co obieca³ zrobiæ, bojê siê tylko, ¿e on tego po prostu nie potrafi. Zastanawiam siê, czy wygarn±æ mu jutro i DAÆ SZANSÊ jeszcze raz to zrobiæ, czy sobie darowaæ. Mam zamiar oprzeæ siê na tym, co tu pisali¶cie, st±d dwa pytania (wybaczcie, ¿e bêd± denerwuj±co amatorskie - ja naprawdê nie mam o tym wszystkim bladego pojêcia):
1. Lackdoktor - jak ma siê ta naprawa, o której pisa³e¶ (gdzie jest mowa o wype³nianiu szpachlem) do uwagi, ¿e "rysa wype³niona szpachlem zawsze bêdzie siada³a" - czy tu nie ma sprzeczno¶ci?
2. Lackdoktor pisa³ o "rozszlifowaniu pozosta³o¶ci po uszkodzeniu" a Gungun ironizowa³ na temat "rozszlifowania rysy przed szpachlowaniem" - rozumiem, ¿e chodzi tu o dwie ró¿ne rzeczy?:)
Jak ju¿ siê skoñczycie turlaæ ze ¶miechu po pod³odze to mo¿ecie odpowiedzieæ SERIO:) Potrzebujê wszystko rozumieæ na jutrzejsz± rozmowê z moim samochodowym rze¼nikiem...
EDIT. Panowie jeszcze jedno kluczowe pytanie: co on KONKRETNIE spieprzy³? Na jakim etapie? ¯le po³o¿y³ tê szpachlê? Pytam, bo ja my¶la³em przed t± napraw±, ¿e tu jedynym problemem bêdzie kwestia koloru, a okazuje siê, ¿e problemem jest to, ¿e on nie umie tego wyrównaæ.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-16, 18:59   
0
UP DOWN

naphta napisa³/a:
1. Lackdoktor - jak ma siê ta naprawa, o której pisa³e¶ (gdzie jest mowa o wype³nianiu szpachlem) do uwagi, ¿e "rysa wype³niona szpachlem zawsze bêdzie siada³a" - czy tu nie ma sprzeczno¶ci?

Zawsze po czasie zobaczysz t± rysê patrz±c pod odpowiednik k±tem na lakier.

Ad3. Daj temu lakiernikowi link do tego forum a na pewno poprawi, nawet zgodnie ze sztuk±.

Pozdro.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-16, 19:00   
0
UP DOWN

naphta napisa³/a:
mo¿ecie odpowiedzieæ SERIO:)

Wszystko poza pierwszym postem by³o z mojej strony serio.

pawel1108 
Wys³any: 2012-04-16, 19:00   
0
UP DOWN

naphta napisa³/a:
Jak ju¿ siê skoñczycie turlaæ ze ¶miechu po pod³odze

ja ju¿ przesta³em:)
naphta napisa³/a:
rozszlifowaniu pozosta³o¶ci po uszkodzeniu" a Gungun ironizowa³ na temat "rozszlifowania rysy przed szpachlowaniem" - rozumiem, ¿e chodzi tu o dwie ró¿ne rzeczy?:)
chodzi o to samo czyli rozszlifowanie miejsca,gdzie jest rysa,bowiem rysy,czy tez odbicia od kamieni siê nie szpachluje tylko rozszlifowuje,zabezpiecza podk³adem a potem szpachluje.

naphta napisa³/a:
Lackdoktor - jak ma siê ta naprawa, o której pisa³e¶ (gdzie jest mowa o wype³nianiu szpachlem) do uwagi, ¿e "rysa wype³niona szpachlem zawsze bêdzie siada³a" - czy tu nie ma sprzeczno¶ci?
i je¶li mogê to odpowiem za Lackdoktora rysê nale¿y rozszlifowac,zabezpieczyæ powierzchniê PODK£ADEM epoksydowym i jezeli jest taka potrzeba zaszpachlowaæ.

Czyli wychodzi na to,¿e na oba pytania masz podobn± odpowiedz.
Pozdrawiam

pawel1108 
Wys³any: 2012-04-16, 19:03   
0
UP DOWN

naphta napisa³/a:
co on KONKRETNIE spieprzy³?

trudno stwierdziæ nie widz±c tego,po za tym cenzura,¿e trzeba wróciæ za dwa tygodnie na poprawkê ju¿ go dyskwalifikuje jako ew.fachowca.

kubazjan
Wys³any: 2012-04-16, 19:52   
0
UP DOWN

whehehehe...ale obsmia³em sie jak norka... :D to jeszcze jest nic...Kumpel kiedys robil auto jakiemus tam klientowi...cos tam babra³ w elektronice bo tym sie w³asnie zajmuje.Wyjezdzajac z warsztatu p[rzykatowa±³ tylnym b³otnikiem(chyba to by³o Galaxy)Powiedzial kilentowi ze zaplaci za zrobienie tego blotnika po czym oddal auto.Tenza gosc polecial do zaprzyjaznionego lakiernika a ten mu gada ze tzreba to robic juz ...natychmiast bo i tu uwaga..."blacha zapamieta".... :sciana: :D :D Jak to us³aysza³em to o ma³o co do kana³u nie wpad³em... ^^ Oczywiscie okaza³o sie potem ze ja mam to zarobic i tak tez zrobi³em...ale cytat ten figuruje u mnie jako jeden z lepszych i jak tylko ktos cos gdzies obetrze to zaraz mamy beke ze trzeba szyko robic bo jeszcze blacha zapamieta i nie bedzie mozna tego wyklepaæ.... :fiu: :fiu:

ksenonn 
Wys³any: 2012-04-16, 22:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
pamiêtliwa blacha, zar±bisty tekst ^^

gugun 
Wys³any: 2012-04-17, 08:54   
0
UP DOWN

to o czym pisalem ja z lackdoctorem to chodzi o 1 i to samo. ryse poprostu trzeba rozszlifowaæ tak ¿eby jej nie bylo i dopiero na to jak bedzie dolek k³a¶æ szpachlówke i nic nie bedzie sie dzia³a.
szpachlowka ma to do siebie ¿e sie kurczy po czasie a rysa ma ostre krawedzie wiec skoro zmniejszy w tej rysie szpachla swoj± objeto¶æ to logiczne jest ze rysa sie wyostrzy a jezeli rysa zostanie rozszlifowana tak zeby nie mia³a ostrych krawedzi to skurtcz szpachli bedzie niewidoczny przy takim uszkodzeniu golym okiem...rozszlifowaæ trzeba na ta g³eboko¶æ co jest rysa....jesli ryse masz do golej blachy to do golej blachy trzeba w tym miejscu maszynk± czy te¿ kostk± recznie szlifowaæ-tak d³ugo a¿ rysa zniknie.
troche ³opatologicznie ale mysle ze zrozumiale...
skoro kto¶ wyp³ni³ ryse bez jej poczatkowej likwidaæji ma zerowe pojecie o lakierowani.jedyne co potrafi to trzymac pistolet.

Homer S. 
Wys³any: 2012-04-17, 14:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
gugun napisa³/a:
to o czym pisalem ja z lackdoctorem to chodzi o 1 i to samo. ryse poprostu trzeba rozszlifowaæ tak ¿eby jej nie bylo i dopiero na to jak bedzie dolek k³a¶æ szpachlówke i nic nie bedzie sie dzia³a.
szpachlowka ma to do siebie ¿e sie kurczy po czasie a rysa ma ostre krawedzie wiec skoro zmniejszy w tej rysie szpachla swoj± objeto¶æ to logiczne jest ze rysa sie wyostrzy a jezeli rysa zostanie rozszlifowana tak zeby nie mia³a ostrych krawedzi to skurtcz szpachli bedzie niewidoczny przy takim uszkodzeniu golym okiem...rozszlifowaæ trzeba na ta g³eboko¶æ co jest rysa....jesli ryse masz do golej blachy to do golej blachy trzeba w tym miejscu maszynk± czy te¿ kostk± recznie szlifowaæ-tak d³ugo a¿ rysa zniknie.
troche ³opatologicznie ale mysle ze zrozumiale...
skoro kto¶ wyp³ni³ ryse bez jej poczatkowej likwidaæji ma zerowe pojecie o lakierowani.jedyne co potrafi to trzymac pistolet.

Taki tekst to w ramkê i nad stanowiskiem pracy m³odego lakiernika powiesiæ :spoko: jak nie skuma to min±³ siê z powo³aniem :nie:

pawel1108 
Wys³any: 2012-04-17, 17:54   
0
UP DOWN

Nasz Moderatoor pewnie z komórki pisa³ i pozjada³o Mu literki :spoko:

Homer S. 
Wys³any: 2012-04-17, 18:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Nie pro¶ciej i ja¶niej tego nie mo¿na napisaæ a zarazem wyja¶niæ . :spoko: :spoko: :spoko:

naphta
Wys³any: 2012-04-17, 18:44   
0
UP DOWN

Raz jeszcze wielki dziêki dla wszystkich, którym siê chcia³o pomóc, szczególnie dla Lackdoktora, paw³a i guguna. Sprawê wyszlifowania zrozumia³em. Czujê siê tak wyedukowany, ¿e mam ochotê sam to zrobiæ;)

A ju¿ bez ¿artów, to tak dla upewnienia wrzucê fotki, które zrobi³em jeszcze przed robot±, maj±c na uwadze przysz³± sprzeda¿ samochodu. My¶lê, ¿e warto, bo tak powtarza siê w tych wypowiedziach s³owo "rysa", a to jednak (jak ju¿ pisa³em) do¶æ powa¿na bruzda i zastanawiam siê czy rozszlifowanie tego do jej g³êboko¶ci to nie przesada? (pewnie nie, ale dla upewnienia siê wrzucam).

http://imageshack.us/phot...0120411252.jpg/

http://imageshack.us/phot...0120411249.jpg/

Dziêki i pozdro!

pawel1108 
Wys³any: 2012-04-17, 18:49   
0
UP DOWN

No i wszystko jasne.
Moim zdaniem najpierw wyklepaæ,na tej wysoko¶ci doj¶cie jest.E
wentualnie spoterkiem parê punktów i g³adkie,bo po co tyle kitu tam nak³adaæ.
Potem delikatnie lizn±æ szpachelkiem i gicio :spoko:

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-04-17, 18:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Eeee... na taki kana³ to najpierw nak³ada siê jako pierwsz± warstwê narzêdzia blacharskie i klepie a nie wype³nia czymkolwiek... no chyba, ¿e wype³nienie z pierwszego postu Lackdoctora w tym temacie ^^

gugun 
Wys³any: 2012-04-17, 19:10   
0
UP DOWN

dok³adnie,zdj±æ boczek jak nie ma dojscia to targn±æ troche spotercciem i wtedy dopiero sie zabieraæ do pracy

pawel1108 
Wys³any: 2012-04-17, 19:24   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
dok³adnie,zdj±æ boczek

pseudo lakierniki s± leniwe i nie chce siê zdymaæ boczków-jeszcze siê co¶ po³amie...
a klamkê?po co zdymaæ jak ma ta¶mê na pó³ce ;)

szybki bil
Wys³any: 2012-04-17, 19:40   
0
UP DOWN

Daj szanse go¶ciowi.Widaæ ,¿e siê stara,a jakim nak³adem pracy to ju¿ jego sprawa.
Co do klepania to mo¿na ale nie trzeba,warto jednak zdj±æ tapicerke aby sprawdziæ czy lakier od wewn±trz siê nie uszkodzi³.

gugun 
Wys³any: 2012-04-19, 11:46   
0
UP DOWN

Cytat:
,warto jednak zdj±æ tapicerke aby sprawdziæ czy lakier od wewn±trz siê nie uszkodzi³.
¿artujesz??
pawel1108 napisa³/a:
pseudo lakierniki s± leniwe i nie chce siê zdymaæ boczków-jeszcze siê co¶ po³amie...
a klamkê?po co zdymaæ jak ma ta¶mê na pó³ce
mi te¿ sie nie chce nigdy ale jak ju¿ sie przelamie to wychodzi na to ¿e caly demontaz trwa³ 3min bo 4 srubki + reszta kolki...
a klamki to s± niektore co te¿ nie sci±gam bo wiecej szkudy jak to warte,ale we wiekszosci to albo 2 srubki albo 1 i wciskane

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: