Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
drabeusz 
Wys³any: 2012-04-21, 14:46   MORA MORA i jeszcze raz MORA!!!
0
UP DOWN
poczatkujacy

Sk±d: Radomsko
A wiec tak... maluje juz od pewnego czasu i juz troche aut przez moje rece przeszlo ale jezeli chodzi o sprawy teoretyczne to jestem troche w lesie. Moj problem polega na morce z bezbarwnego. Zaczyna mnie to juz naprawde bardzo draznic dlatego zwracam sie z pomoca do specjalistow:) przewaznie po kazdym malowaniu musze "drzec" ta more (zadko kiedy wychodzi znosnie) no i spolerowac. Klienci zadowoleni ale ja mam dwa razy wiecej roboty i juz naprawde mam dosyc. Wiem ze moj sprzet nie jest klasy pierwszej ani nawet drugiej:) ale nauczylem sie tym pracowac.
Reasumujac. Moj sprzet:
-Kompresor 25l :D :D:D (nie smiejcie sie nie dorobilem sie jeszcze)
-odwadniacz i odolejacz na srodku weza i przy pistolecie maly odwadniacz z reduktorem
-pistolet firmy Sico tools (modelu nie pamietam ale ma juz ze 3 lata) HVLP ze standardowa dysza 1.4

(zima maluje w okolo 22*C, wiecej nie wyciagne)

Moje podejrzenia:

-przyczyna jak dla mnie szczegolna to pistolet. Wydaje mi sie ze powinien byc HP jakis ale nie wiem jak bedzie sie zachowywal w tak malym kompresorze
-druga przyczyna to byc moze cisnienie. Na wyjsciu ma 3 bary:/ (odwadniacze swoje robia)
-a moze temperatura bo to jednak tez nie jest zbyt wysoka do malowania klarem.

Mam nadzieje ze mi pomozecie z tym problemem bo przez ta more juz powoli mam dosc lakiernictwa.

Aha i odpowiedzi typu kup lepszy sprzet nie dziwia mnie bo ja o tym wiem. Jedyne co narazie bylbym w stanie zmienic to pistolet. Na pistolet moge przeznaczyc do 300 zl. Z gory dziekuje za pomoc.

A i zapomnialem dodac ze klar ktory przewaznie uzywam to Novakryl z NOVOLA

jacenty 741
Wys³any: 2012-04-21, 17:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Przyjacielu,nic nie poradzimy,dopóki tego czego¶ z butelk± jak dla niemowlaka nie wywalisz.Pistolet da radê,ale nie przy takim potworze.Wiêc mo¿e lepiej zostaw pistolet,a maj±c w zamy¶le zarobek zainwestuj w lepszy kompresor (i nie oznacza to 50 l,tylko chocia¿ 100 i kompresor min 250l/min).I ¶wiat stanie siê piêkniejszy.Naprawdê warto kupiæ co¶ lepszego nawet na raty,bo matematyka jest prosta:jak bêdziesz mia³ ratê np 300 z³,a nie bêdziesz musia³ traciæ czasu na polerowanie barana,to zrobisz wiêcej elementów i zarobisz na sprê¿arkê i nie tylko,a praca bêdzie znowu dawa³a satysfakcjê.

ksenonn 
Wys³any: 2012-04-21, 17:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
temperatura jak najbardziej ok. tylko sprzêt do d.py :fiu: zacznij od kompresora, a pó¼niej sie pomy¶li o pistolecie.
Te 3 bary masz przy wci¶niêtym spu¶cie?

kzyho3
Wys³any: 2012-04-21, 19:12   
0
UP DOWN

Sk±d: KNS
Mam taki sam sprzêt tylko butla 50 l i tak samo mora wychodzi. Na plastikach od moto mi wysz³a a tak to nie lakieruje tym, bo w ogóle sobie tego nie wyobra¿am maluje tylko przyczepy to jako¶ wychodzi ale musi byæ bardzo rzadka farba. Twój problem polega tylko na g*wnianym sprzêcie.

szybki bil
Wys³any: 2012-04-21, 19:41   
0
UP DOWN

Nawet najlepszy sprzêt bez umiejêtno¶ci nie pomo¿e.Kiedy¶ jak mi siê jeszcze chcia³o to na lewizne takim kompresorem /25 l/ busa oblecia³em.Wprawdzie malowa³em na dwa razy ale da³em rade.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-21, 20:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
drabeusz,

A ja powiem jedno.
Po pierwsze wywal ten malutki filterek odwadniacz pod pistoletem.

Nastêpnie kup sobie reduktor pod pistolet i sprawdz ile tak naprawde masz tego powietrza pod pistoletem.

Zapewne dochodzi w porywach 1.5 atm a ty cieszysz sie z ma³ego zapylenia mimo braku wentylacji w gara¿u.

Sico i 25 litrowa sprê¿arka do mory za wiele nie maj±.
Do samego lakierowania to inna sprawa, ale my teraz o morce a nie o ca³okszta³cie.
Sico hvlp to tragedia dla tej sprê¿areczki, zmieñ na rp a ró¿nica bêdzie spora.

Szkoda ¿e pewien filmik mi gdzie¶ umkn±³, bo pokazywa³ podobny problem z cisnieniem.

noxes
Wys³any: 2012-04-21, 21:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
panowie przy³±czê siê do tematu.
Co mo¿e byæ przyczyn± powstawania morki w moim przypadku.
Lakieruje pistoletem FOBO HP 1.4, lakier 2;1+20%, cisnienie 2.5bara kompresor 50l
Czy mo¿e to byæ;
-za ma³e/ za du¿e ci¶nienie?
- za blisko trzymam pistolet?
- za ma³a miot³a
-za malo materia³u?
a moze co¶ zupe³nie innego?

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-22, 05:46   
0
UP DOWN
poczatkujacy

ksenonn napisa³/a:
temperatura jak najbardziej ok. tylko sprzêt do d.py :fiu: zacznij od kompresora, a pó¼niej sie pomy¶li o pistolecie.
Te 3 bary masz przy wci¶niêtym spu¶cie?

No tak nawet nie cale:)

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-22, 05:56   
0
UP DOWN
poczatkujacy

Lackdoctor napisa³/a:
drabeusz,

A ja powiem jedno.
Po pierwsze wywal ten malutki filterek odwadniacz pod pistoletem.

Nastêpnie kup sobie reduktor pod pistolet i sprawdz ile tak naprawde masz tego powietrza pod pistoletem.

Zapewne dochodzi w porywach 1.5 atm a ty cieszysz sie z ma³ego zapylenia mimo braku wentylacji w gara¿u.

Sico i 25 litrowa sprê¿arka do mory za wiele nie maj±.
Do samego lakierowania to inna sprawa, ale my teraz o morce a nie o ca³okszta³cie.
Sico hvlp to tragedia dla tej sprê¿areczki, zmieñ na rp a ró¿nica bêdzie spora.

Szkoda ¿e pewien filmik mi gdzie¶ umkn±³, bo pokazywa³ podobny problem z cisnieniem.

A dlaczego mam wywalic ten odwadniacz? Mi on duzo pomaga bo z kompresora wali woda. Fakt ze cisnienie troche zmalalo no ale cos za cos w moim wypadku. Lackdoctor nie czytasz postow dokladnie. Przeciez nnapisalem ze mam reduktor i cisnienie mam nie cale 3 bary.

jacenty 741
Wys³any: 2012-04-22, 06:36   
0
UP DOWN

Ale jak je mierzysz?Na wci¶niêtym spu¶cie,czy na puszczonym?W pierwsze nie wierzê,chyba ¿e jest to potwierdzenie mojej teorii o prawdziwo¶ci pistoletów hvlp marki Sico (w co akurat wierzê).

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-22, 06:42   
0
UP DOWN
poczatkujacy

no na wcisnietym spuscie wlasnie. Mam nadzieje ze reduktor mam sprawny i dobrze pokazuje... Bez zadnych odwadniaczy mam 4 bary cisnienia na wyjsciu. Odwadniacze ograniczaja mi 1 atmosfere. A coz to za teoria co do pistoletow Sico??:)

jacenty 741
Wys³any: 2012-04-22, 07:25   
0
UP DOWN

Nie tyle konkretnie Sico,ale wiêkszo¶ci pistoletów bêd±cych do kupienia za czapkê drobnych.HVLP jest na Twoim pistolecie tak samo uzasadnione,jak magiczna literka M na 95% BMW je¿d¿±cych po drogach,czyli jest to tzw. pobo¿ne ¿yczenie.Ja nie mam nic do Sico,podobnie jak do jakich¶ Leaderów,Expertów i tym podobnych wynalazków.A nawet inaczej:mam takie Sico Bronze z dysz± 1.3 kupione w czasach pocz±tków fascynacji lakiernictwem.I mimo kilku lat (sporadycznego,to fakt) u¿ywania,ci±gle daje radê na³o¿yæ ...pzp,albo epoksyd na pierwsz± warstwê pod szpachlê,albo p³yn kabinowy na ¶cianê...Ale to od pocz±tku by³o RP,i nie by³o próby oszukiwania,¿e jest inaczej.
Je¶li faktycznie masz 3 atmosfery na wej¶ciu do pistoletu (ale raczej to niemo¿liwe),to kombinuj z cieñszymi warstwami albo z ilo¶ci± rozcieñczalnika,albo z odleg³o¶ci± pistoletu od elementu.A w³a¶nie,a jak z tym parametrem?

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-22, 10:38   
0
UP DOWN
poczatkujacy

z cisnieniem i rozcienczaniem juz kombinowalem... rozcienczenie=zacieki, a cisnienie nic nie zmienia:/ tez mi sie wydaje ze 3 atmosfery to troche duzo z takiego kompresora i przy 2 odwadniaczach. A wiec reduktorowi sie cos pieprzy chociaz nie mam pojecia jak moglby sie zepsuc. Ma dopiero rok. Fakt ze to cisnienie ktorym maluje tez mi sie wydawalo za male jak na 3 atmosfery. Fakt faktem ze ponizej 2 to napewno nie ma tak jak to napisal ten doctor bo 1,5 atmosfery to ja sam wydmucham z pluc:D Tak czy siak to bardzo malo i to tez moze byc glowna przyczyna tej morki... do klaru jest potrzebne cisnienie miedzy 3 a 4 (+ -). Tak wiec zeby nie nabijac postow... Wniosek moze byc tylko jeden. Konieczny jest zakup pistoletu RP i kompresor. Jak dla mnie to duzo bo mam rodzine i male dziecko a zarabiam 1500 zl ( :P ) a lakierowaniem tylko dorabiam ale to tez idzie na szczytne cele. Napewno zaczne od pistoletu. Moze jakies doradzicie do 300 zl?? co do kompresora to tez bym prosil jakies propozycje jak najtanszego ale wydajnego ze 100 litrowa banka???

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-22, 11:06   
0
UP DOWN

drabeusz napisa³/a:
-odwadniacz i odolejacz na srodku weza i przy pistolecie maly odwadniacz z reduktorem

Ok.
Odwadniacz czy reduktor jest przed pistoletem jako pierwszy?
Lakier bezbarwny z novola, obojêtnie który by to nie by³, jest bardzo przyjazny i rozlewa sie bez problemu.
Wiêc moim zdaniem tylko brak ci¶nienia jest powodem.

A dlaczego tak s±dzê?
Bo w przypadku gdyby¶ dostarczy³ do pistoletu odpowiedni± ilo¶æ powietrza to tym sico hvlp nie oblecia³ by¶ nawet maski na jedn± warstwê bez spadku cisnienia.
Takich ilo¶ci powietrza potrzebuje ten pistolecik mimo ze to zwyk³y pistolecik.

Jak mu dostarczysz tych ilo¶ci powietrza które potrzebuje to nastêpny post Twój bêdzie pt. co jest nie tak ze sprê¿ark±?
Do tej pory powietrza starcza³o mimo grubej mory a teraz mory niema i powietrza w pó³ elementu brakuje.

Zapewne te¿ cieszysz siê z ma³ego zapylenia w pomieszczeniu podczas lakierowania?

PS

Fobo hvlp czy sico rp/hvlp idzie bez problemu wylac lakier bezbarwny bez potrzeby nadmiernego go rozcieñczania.

jacenty 741
Wys³any: 2012-04-22, 11:15   
0
UP DOWN

Uwierz w nasze szczere chêci,naprawdê próbujemy Ci u¶wiadomiæ,¿e masz problem z ci¶nieniem,a reduktor,który kosztowa³ pewnie 40 pln i ma rok,jest ju¿ od roku niesprawny.Albo masz (jak pisze Dottore) z³± kolejno¶æ,tzn reduktor-filtr-pistolet.A je¶li robisz okazjonalnie,to naprawdê kup Sico Bronze za 90 pln,i bêdziesz zadowolony.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-22, 11:25   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisa³/a:
to naprawdê kup Sico Bronze za 90 pln,i bêdziesz zadowolony.

Bêdziesz zadowolony, lecz w³a¶nie ogl±da³em swoje prace sprzed kilku lat gdzie sico by³o na topie.

Wylaæ dasz radê, lecz efekt lustra z ³adn± morka uzyskasz dopiero po matowaniu i polerce.

Na pojedyñczych elementach czy zderzakach efekt ³adnie rozlanego klaru jest do uzyskania bez polerowania.

jacenty 741
Wys³any: 2012-04-22, 11:28   
0
UP DOWN

A ty co,SMS-ów nie odbierasz czy zagniewany jeste¶ ;P

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-22, 11:29   
0
UP DOWN

jacenty 741,
JA???
Sms?
Juz patrze !!!

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-23, 12:12   
0
UP DOWN
poczatkujacy

Lackdoctor napisa³/a:
drabeusz napisa³/a:

Ok.
Odwadniacz czy reduktor jest przed pistoletem jako pierwszy?
Lakier bezbarwny z novola, obojêtnie który by to nie by³, jest bardzo przyjazny i rozlewa sie bez problemu.
Wiêc moim zdaniem tylko brak ci¶nienia jest powodem.

A dlaczego tak s±dzê?
Bo w przypadku gdyby¶ dostarczy³ do pistoletu odpowiedni± ilo¶æ powietrza to tym sico hvlp nie oblecia³ by¶ nawet maski na jedn± warstwê bez spadku cisnienia.
Takich ilo¶ci powietrza potrzebuje ten pistolecik mimo ze to zwyk³y pistolecik.

Jak mu dostarczysz tych ilo¶ci powietrza które potrzebuje to nastêpny post Twój bêdzie pt. co jest nie tak ze sprê¿ark±?
Do tej pory powietrza starcza³o mimo grubej mory a teraz mory niema i powietrza w pó³ elementu brakuje.

Zapewne te¿ cieszysz siê z ma³ego zapylenia w pomieszczeniu podczas lakierowania?

PS

Fobo hvlp czy sico rp/hvlp idzie bez problemu wylac lakier bezbarwny bez potrzeby nadmiernego go rozcieñczania.

to jest tak... kompresor->przewod->odwadniacz->przewod->odwadniacz->reduktor->pistolet. Takze cisnienie niby pokazuje prawidlowe ale widocznie tak nie jest.
Co do tego cisnienia dla bezbarwnego to robilem proby bez zadnych odwadniaczy i pokazywalo mi 4 bary i mora praktycznie ta sama. A wlasnie moze to problem z warstwami... ja robie tak ze pierwsza warstwa idzie tylko przypylona druga troche grubsza i trzecia pelna. Ale wydaje mi sie ze to dobrze bo tak bylem uczony w teorii na praktykach kilka lat temu.
Co do zapylania to jest duze... wentylacji praktycznie nie mam bo to zaklad mechaniczny ojca:) takze jedyna wentylacja jest otwarta brama.

Aha czyli wychodzi na to ze pistolet mam calkiem dobry do tego. Kwestia kompresora... Tylko znowu jest cos takiego... rok temu mieszkalem w innym miejscu i na zewnatrz malowalem calego mercedesa kompresorem 260 litrowym i tez byla mora. Bylo cieplutkie lato, blacha nagrzana a klar nie rozprowadzal sie tak jak potrzeba. Dlatego stwierdzilem ze to moze przez pistolet.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-23, 12:35   
0
UP DOWN

drabeusz napisa³/a:
Dlatego stwierdzilem ze to moze przez pistolet.

Tak.
Jednak pistolet.
Jest to prawdziwy okaz.
Zmieñ pistolet na jaki¶ lepciejszy,,,, choæby air... reszta mi nie chce przej¶æ przez palce.

tomek70
Wys³any: 2012-04-23, 15:04   
0
UP DOWN

Spróbuj bez reduktora , mo¿e to on t³umi przep³yw.

jarbia
Wys³any: 2012-04-23, 17:58   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Wlkp.
Cytat:

Kiedy¶ te¿ mia³em taki co t³umi³ ,kup sobie membranowy .
Sprawd¼ te¿ ¶rednice otworów w szybkoz³±czkach na kompresorze ,bo one te¿ mog± t³umiæ .Ja mia³em kiedy¶ takie jak na zdjêciu po prawej .Po lewej takie jak powinny byæ.

szybkoz³±czki.jpg
Plik ¶ci±gniêto 204 raz(y) 260.96 KB

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-23, 22:59   
0
UP DOWN
poczatkujacy

jarbia napisa³/a:
Cytat:

Kiedy¶ te¿ mia³em taki co t³umi³ ,kup sobie membranowy .
Sprawd¼ te¿ ¶rednice otworów w szybkoz³±czkach na kompresorze ,bo one te¿ mog± t³umiæ .Ja mia³em kiedy¶ takie jak na zdjêciu po prawej .Po lewej takie jak powinny byæ.

mam to co po lewej... takze nie tlumi...

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-23, 23:01   
0
UP DOWN
poczatkujacy

reduktor tez jest w porzadku... nic nie tlumi. A co do postu LackDoctor to jest sico gold moze to dlatego ze to nei bronze???:D kompresor swoja droga musze kupic porzadny a bez pistoletu tez sie nie obejdzie... podklad, baze lub akryl maluje poprawnie a bezbarwny to jest poprostu porazka.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-23, 23:06   
0
UP DOWN

drabeusz,
Sico gold II ??????
No to kosz go tylko mo¿e czekaæ.
Najgorszy z najgorszych.
Wyobra¼ sobie ¿e lepszy jest w brico marche za 49 z³.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-23, 23:09   
0
UP DOWN

Znaczy sico gold to inaczej fobo luxII ---- sory , ma³a pomy³ka.

Dumel19
Wys³any: 2012-04-23, 23:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
"jak nauczysz sie wylewac klar to dam Ci lakierowaæ" takie s³owa us³ysza³em od mojego miszcza i wiater ustawia³em na oko tak jak w szpitalu ch³op umar³ i 2 razy w ¿yciu nie wysz³o, powód w obu przypadkach taki sam czyli pospiech...pistolet najtañszy za 70 z³ nawet nie sico. pozdrower ;)

gugun 
Wys³any: 2012-04-24, 09:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
a mnie siê cos wydaje ze kolega was podpuszcza i ma niez³y ubaw ;)
hvlp siko briko,pompka do rowerów... :D
poprostu taka pompeczka nie uciagnie ci hvlp to raz a 2 - nawet gdyby to pistoletami hvlp trzeba potrafiæ nakladaæ lakier a skoro jestes poczatkujacy to zmieñ pistolet na hp,rp o mniejszym zapotrzebowaniu na powietrze to raz a 2 to inaczej rozbija material wiec bedziesz mial wieksza kontrole nad tym co robisz :spoko:

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-24, 19:59   
0
UP DOWN
poczatkujacy

to czyli to forum jest od nabijania sie z poczatkujacych ktorzy chcieliby aby im ktos pomogl?? to wogole szkoda gadac... niech sie wypowiadaja ludzie powazni i tacy ktorzy naprawde chcieliby pomoc tym ktorzy jeszcze malo wiedza. Jezeli tak jest to zal mi tego LackDoctora. gugun wreszcie jakies konkrety dzieki. Ale wracajac do tematu... dokladnie taki mam pistolet:
http://moto.allegro.pl/pi...2232507371.html
Zakupilem rowniez nowy reduktor i faktycznie tamten byl juz zepsuty. Na wyjsciu przy jednym odwadniaczu mam 2 bary a przy dwoch, tylko 1,5 bara. Czyli musze z jednego zrezygnowac bo 2 nie moge wywalic bo by byla tragedia:P

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-24, 21:47   
0
UP DOWN

drabeusz napisa³/a:
Jezeli tak jest to zal mi tego LackDoctora.

Moje rady s± do du..py?
drabeusz napisa³/a:
i faktycznie tamten byl juz zepsuty. Na wyjsciu przy jednym odwadniaczu mam 2 bary a przy dwoch, tylko 1,5 bara.

¯adna z nich nic nie wnios³a do Twojego problemu?
Za to @Gugun
drabeusz napisa³/a:
gugun wreszcie jakies konkrety dzieki.

gugun napisa³/a:
a mnie siê cos wydaje ze kolega was podpuszcza i ma niez³y ubaw
hvlp siko briko,pompka do rowerów...

Brak pytañ z mojej strony.
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

gugun 
Wys³any: 2012-04-25, 09:19   
0
UP DOWN

co nie krzysiu ;) ja jestem konkretny ;) taki kompresor nie poradzi sobie z takim pistoletem :tak: hvlp ciêzko wylewa sie lakier tymbarziej poczatkujacym lakiernik±
kolejny konkret-zmiana na hp lub rp pistoletu co ju¿ duzo zmieni, ewentualnie kompresora... i dopiero jak nadal bedzie wystepowa³ problem to skupimy sie na przelocie wiatru,bo w tym przypadku to jest malo istotne jesli mówimy o 25l banioaku w po³±czeniu z systemem hvlp bo to nie ma prawa sprawnie dzia³aæ...

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-25, 09:54   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
hvlp ciêzko wylewa sie lakier

http://allegro.pl/pistole...2301242563.html
Jesli to taki model to gorszego ju¿ nie mo¿na sobie sprawiæ.

Ale doktorek sie nie zna i siê ju¿ w temacie nie odzywa... :fiu:

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-25, 21:51   
0
UP DOWN
poczatkujacy

Nikt nie mowi ze si nie znasz... poprostu zasugerowano mi i tym sie pokierowalem. Jezeli cie urazilem to wybacz. A wiec moim celem jest na dzien dzisiejszy jest kupic guna RP. Co powiedzielibyscie o aurita? Warto?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-25, 21:52   
0
UP DOWN

drabeusz napisa³/a:
Co powiedzielibyscie o aurita? Warto?
Poka¿ link z allegro je¶li tam jest takowy.

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-25, 21:54   
0
UP DOWN
poczatkujacy

Lackdoctor napisa³/a:
gugun napisa³/a:
hvlp ciêzko wylewa sie lakier

http://allegro.pl/pistole...2301242563.html
Jesli to taki model to gorszego ju¿ nie mo¿na sobie sprawiæ.

Ale doktorek sie nie zna i siê ju¿ w temacie nie odzywa... :fiu:

Co do tego pistoletu co pokazales linku to tak sico gold hvlp 1.4 ale troche inaczej wyglada... taki jak pokazalem w poprzednich postach

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-25, 22:06   
0
UP DOWN

drabeusz napisa³/a:
taki jak pokazalem w poprzednich postach

Faktycznie przeoczy³em.
Wiêc co do morki to ten pistolet nie jest jakim¶ tragicznym badziewiem.
Moim zdaniem brakuje mu powietrza.
Jakie ci¶nienie ustawiasz i ile materia³u rozkrêcasz iglicê?
Skoro masz manometr pod pistoletem to pokrêt³o od regulacji ci¶nienia w pistolecie masz rozkrêcone na max?
Bo byli tacy co krêcili tym pokrêt³em maj±c manometr pod pistoletem... :sciana:

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-26, 08:34   
0
UP DOWN
poczatkujacy

Pokretlo od cisnienia na pistleciejest na max reguluje na manometrze chociaz i tak niw ma co regulowac:) a ilosc materialu to tak srednio ma ustawione. Nie ma tam podzialki zebym dokladnie wiedzial.

jacenty 741
Wys³any: 2012-04-26, 08:42   
0
UP DOWN

Podzia³ki nie masz,ale obroty od zera do max mo¿esz obliczyæ,wiêc je¶li masz np1,5 obrotu,to odkrêæ na wiêcej ni¿ ca³y,ale ni na max,to tak asekuracyjnie.Czyli ok 3/4 ca³ego zakresu.
Ale ja i tak obstawiam kompresor (przepraszam wszystkie kompresory).

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-26, 10:12   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisa³/a:
Ale ja i tak obstawiam kompresor

Oczywi¶cie ¿e on jest za ma³y.
To nie podlega dyskusji.
Lecz mi chodzi o to ¿eby doprowadziæ do wyja¶nienia sytuacji gdzie nawet na pojedyñczym elemencie wychodzi mora.
A przecie¿ taki b³otniczek bez problemu mo¿na piêknie wylaæ nawet taka ma³± sprê¿areczk±.
Tu nie sprzêt, lecz jednak brak do¶wiadczenia kolegi powoduje taki stan rzeczy.

Ale dziêki forum ten stan jest do poprawienia.

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-26, 20:42   
0
UP DOWN
poczatkujacy

No tez wlasnie mozliwe... ale powiem szczerze ze juz nie raz probowalem na rozne sposoby malowac ten klar i i tak nie bylo powalajacego efektu... a tak zapytam... bo kiedy maluje 2 warstwe pelna mora jest az chropowata, przy 3 jest juz zdecydowanie lepiej, czasami nawet do przyjecia a jak bym tak 4 warstwe machnol po 15 minutach odparowania???

jacenty 741
Wys³any: 2012-04-26, 21:12   
+1
UP DOWN

Kombinujesz w z³± stronê.
Ale skoro kolejne warstwy zmniejszaj± morkê,to mo¿e po prostu masz ustawione za ma³o materia³u ?Je¶li ma byæ dwie lub trzy,to dajesz dwie lub trzy,nie piêæ i nie osiem,bo albo pop³ynie,albo zgazuje.Poza tym,ka¿da wylana warstwa w lakierach wylewanych na pe³ne warstwy ma byæ wylana,a nie wypruszona,to cecha lakierów na 1,5 warstwy,czyli HS-ów i VHS-ów.Wylewam pierwsz± warstwê tak,¿eby wygl±da³a jak ostatnia,a dajê drug± dlatego,by by³a w³a¶ciwa grubo¶æ pow³oki,a nie mniejsza morka-tak powinna wygl±daæ ka¿da warstwa.
Moja rada:wiêcej materia³u,musi siê rozlaæ,najwy¿ej pop³ynie,ale wtedy bêdziesz wiedzia³,¿e przesadzi³e¶ z ilo¶ci±.
Albo.. odleg³o¶ci±.
A jak daleko od elementu trzymasz pistolet podczas lakierowania?Mo¿e za daleko?Prawdziwe (zaznaczam) HVLP wymagaj± prowadzenia pistoletu w odleg³o¶ci 7-10 cm od elementu.

primex 
Wys³any: 2012-04-26, 21:37   
0
UP DOWN

Sk±d: Wroc³aw
Te¿ kiedy¶ mia³em problem z wylaniem klaru bez morki na takim zestawie (kompresor 25l i gun HVLP) Nigdy mi siê to nie uda³o, zawsze by³a morka i masa polerowania. Teraz jadê na 2- t³okowym kompresorze 50L i pistolet HVLP, wychodzi elegancko wylany lakierek. Kombinowa³em ostatnio z pistoletami, k³ad³em klar sico bronze i by³o brzydko teraz robiê na jakim¶ HVLP i wychodzi super.

hematol 
Wys³any: 2012-04-26, 22:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
jacenty 741 napisa³/a:
Kombinujesz w z³± stronê.
Ale skoro kolejne warstwy zmniejszaj± morkê,to mo¿e po prostu masz ustawione za ma³o materia³u ?Je¶li ma byæ dwie lub trzy,to dajesz dwie lub trzy,nie piêæ i nie osiem,bo albo pop³ynie,albo zgazuje.Poza tym,ka¿da wylana warstwa w lakierach wylewanych na pe³ne warstwy ma byæ wylana,a nie wypruszona,to cecha lakierów na 1,5 warstwy,czyli HS-ów i VHS-ów.Wylewam pierwsz± warstwê tak,¿eby wygl±da³a jak ostatnia,a dajê drug± dlatego,by by³a w³a¶ciwa grubo¶æ pow³oki,a nie mniejsza morka-tak powinna wygl±daæ ka¿da warstwa.
Moja rada:wiêcej materia³u,musi siê rozlaæ,najwy¿ej pop³ynie,ale wtedy bêdziesz wiedzia³,¿e przesadzi³e¶ z ilo¶ci±.
Albo.. odleg³o¶ci±.
A jak daleko od elementu trzymasz pistolet podczas lakierowania?Mo¿e za daleko?Prawdziwe (zaznaczam) HVLP wymagaj± prowadzenia pistoletu w odleg³o¶ci 7-10 cm od elementu.

sorki,¿e wchodze w temat,chodzi mi o te 7-10cm od elementu,czy nie za blisko?Nie negujê tego ale pytam,a propo,mam Iwatê Air gunsê 1.3,w jakiej odleg³o¶ci lakaierowaæ bazê i klar?Wiem,¿e to pistolet raczej "uniwerslany",ale trochê chcê nim popróbow±c jak to chodzi..

jacenty 741
Wys³any: 2012-04-27, 06:53   
0
UP DOWN

Zapewniam Ciê,¿e nie jest to za blisko.To kwestia atomizacji,prowadz±c w tej odleg³o¶ci od elementu masz najefektywniejsze nanoszenie materia³u.Dla zwyk³ych pistoletów wysokoci¶nieniowych ta odleg³o¶æ to 20-25 cm.
Ale ci±gle zaznaczam:piszê o prawdziwym HVLP.

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-27, 14:54   
0
UP DOWN
poczatkujacy

tzn tak... nie mierze linijka w jakiej odleglosci trzymam pistolet jednego jestem pewnien ze napewno nie jest za daleko. byc moze to okolo 10 cm. Chociaz fakt moze przy nastepnym malowaniu sprobuje z wieksza iloscia materialu. Tylko boje sie troche o zlewki:/ ale sprobuje. A najpierw kupie naturalnie pistolet. Tylko nadal nie otrzymalem odpowiedzi:) czy auarita bedzie w "miare" dobrym pistoletem za ta cene??? jak by co to prosze o linki z allegro.

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-27, 16:03   
0
UP DOWN
poczatkujacy

a wlasnie... przeoczylem jedna rzecz. Bo jak widze to te auarita to tylko HVLP i LVLP:/ takze chyba odpada.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-27, 16:09   
+1
UP DOWN

drabeusz napisa³/a:
LVLP

To inaczej oznaczenie RP.
Wiêc bierz t±, chocia¿ moim zdaniem pistolet który masz potrafi bez problemu wylaæ lakier bezbarwny.
Co do Twoich obaw...
Miot³a na ma¼.
Ci¶nienie zalecane przez producenta.
Materia³ na max rozkrêcony.
Lub 3/4 materia³ rozkrêcony.
Jedna warstwa szybsza akcja rek±.
Krótki czas odparowania ..hmm, 5 min.
I nastepne dwie warstwy wylane, oczywiscie te¿ z czasem odparowania miêdzy nimi.
Czas te¿ nie za d³ugi.

Musi wyj¶æ.

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-27, 16:41   
0
UP DOWN
poczatkujacy

Lackdoctor napisa³/a:
drabeusz napisa³/a:
LVLP

To inaczej oznaczenie RP.
Wiêc bierz t±, chocia¿ moim zdaniem pistolet który masz potrafi bez problemu wylaæ lakier bezbarwny.
Co do Twoich obaw...
Miot³a na ma¼.
Ci¶nienie zalecane przez producenta.
Lub 3/4 materia³ rozkrêcony.
Jedna warstwa szybsza akcja rek±.
Krótki czas odparowania ..hmm, 5 min.
I nastepne dwie warstwy wylane, oczywiscie te¿ z czasem odparowania miêdzy nimi.
Czas te¿ nie za d³ugi.

Musi wyj¶æ.

dzieki za porade. Przy nastepnym malowaniu zastosuje sie do waszych porad i opisze jak wyszlo. A co do pistoletu to i tak musze kupic nowy bo mam jeden pistolet do wszystkiego tj. podkladu, bazy i klaru:/ a tak byc nie powinno. Wiec ten sico bedzie tylko do podkladu:) a ten co kupie (zastanowie sie nad auarita) bedzie juz do bazy i klaru. O kolejnych zmianach sprzetu i efektach lakierowania bede informowal:D dlatego ze szczegolnie dzieki tobie, jacenty 741 i gugun moze wkoncu bede zadowolony ze swojej pracy.

gugun 
Wys³any: 2012-04-27, 16:51   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
eeee te pistolety nie maja takiej atomizacji zeby na max material rozkrecaæ...nawet sata sobie by nie poradzila przy gestym bezbarwnym zeby go w baze wbiætymbardziej hvlp...no chyba ze bys ja 3ma³ 3cm od elementu :D ....wek endujesz ju¿??? :D
3/4 w zupe³no¶ci to jest max+ cisnienie zalecane...

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-27, 16:56   
0
UP DOWN
poczatkujacy

http://moto.allegro.pl/pi...2280622496.html

znalazlem takie cos... nada sie??? i to prawda co tam pisza??:

> nieznaczne pylenie lakieru podczas malowania (dziêki niskiemu zu¿yciu powietrza) pozwala na znacz±c± oszczêdno¶æ lakierów

> zu¿ycie powietrza: 90-140 l/min

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: