Autor |
Wiadomo¶æ |
|
david
|
Wys³any: 2012-04-19, 21:29 Ma³y gara¿-dostosowanie do lakierowania
|
0
|
|
|
|
Witam. Po kilku latach przerwy z drobnym lakierowaniem(g³ównie aerograf i mniejsze prace lakiernicze) przymierzam siê (od 3 lat )do przygotowania miejsca w którym mo¿na by co¶ pomalowaæ. W zwi±zku z tym chcia³bym zaczerpn±æ porady dotycz±cej funkcjonowania pomieszczenia . Poni¿ej materia³ który przedstawia stan istniej±cy ma³ego gara¿u (gabaryty, wentylacja, o¶wietlenie). http://duleba.jalbum.net/garage/ G³ówne sprawy które mi siê nasuwaj± to wydajno¶æ nawiewu/wywiewu na forum trochê pisano o warunkach jakie powinny panowaæ aby nie by³o problemu z osiadaniem py³ków itp. W moim przypadku mam mo¿liwo¶æ sterowania ka¿dym wentylatorem osobno i zastanawiam siê czy bêdzie to w miarê funkcjonowa³o(kubatura 50m3). 2 Sprawa to oczyszczenie powietrza, czy jest jaki¶ ma³o kosztowny sposób na oczyszczenie powietrza które wpada bezpo¶rednio z zewn±trz , czy zastosowanie tu filtru wstêpnego zda egzamin? czy przy wyci±gach nale¿a³o by zastosowaæ jaki¶ filtr? 3. o¶wietlenie 2 sztuki 2x L36W/865 3250 Lm w praktyce pewnie oka¿e siê zbyt ma³± ilo¶ci± ¶wiat³a. Czy s± oprawy które emituj± odpowiednie ¶wiat³o do tego rodzaju pomieszczeñ i jednocze¶nie s± przeno¶ne? ewentualnie jaka lokalizacja dodatkowych opraw by³a by najbardziej odpowiednia. No i na koniec powierzchnie ¶cian i pod³ogi. ¦ciany niestety ob³o¿one bia³± p³yt± hdf (s³abe rozwi±zanie ale póki co pozostanie jak jest). Posadzka betonowa i tu nasuwa mi siê pytanie czy jest sens k³a¶æ gres czy mo¿e zastosowaæ jaki¶ preparat gruntuj±cy który zniwelowa³ by efekt pylenia i podnoszenia siê nieczysto¶ci?
Z góry dziêkuje za sugestie i podpowiedzi |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-04-20, 21:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
Hej. Co do wentylacji to wydaje mi siê,¿e te wentylatory s± za ma³o wydajne a przede wszystkim jakie to s± wentylatory?
Je¶li chodzi o wentylacjê to Kolega Projekter ma tu najwiêksza wiedzê i to jego musia³by¶ popytaæ,ale przedtem proponujê przeszukaæ forum bo naprawdê du¿o jest na ten temat napisane.
Je¿eli chodzi o o¶wietlenie to dwie ¶wietlówki to stanowczo za ma³o,ja mam pomieszczenie dwa razy wiêksze od Twojego,i ¶wietlówek zamontowanych 21.Na pocz±tek proponowa³bym po 4 na ¶cianach bocznych,dwie lub trzy na ¶cianie naprzeciwko bramy i 3-4 na suficie.Najlepiej montowaæ ¶wietlówki w oprawach hermetycznych,barwa ¶wiat³a bia³a 6500K.
Posadzka betonowa to chyba najczê¶ciej wystêpuj±ca w naszych ,,norkach" i je¿eli bêdziesz robi³ wszystko w jednym pomieszczeniu,tzn.szpachel,podk³ad ,lakier to bêdziesz zmuszony do ka¿dorazowego mycia przed lakierowaniem.
Pozdrawiam |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
david
|
Wys³any: 2012-04-21, 09:57
|
0
|
|
|
|
Witam, dziêki za odpowied¼. Co do wentylatorów to jest to tego typu urz±dzenie http://www.dospel-comfort...&kind=01&esk=01 4x wyci±g i 2 nawiew wg danych na karcie technicznej wydatek powietrza odpowiednio 2x1200m3/h i 4x410m3/h.(czyli teoretycznie nawiew/wyci±g 2400/1640m3/h na 50m3 pomieszczenia) Co do o¶wietlenia zastanowiê siê nad 4 lampami na ¶ciany po 2 na ka¿da stronê. Te które mam s± w oprawach hermetycznych. Pomieszczenie u¿ywane bêdzie pewnie do ka¿dego etapu lakierowania ³±cze z przygotowaniem (przy tego typu pracach pewnie bêdê rozk³ada³ folie +sprz±tanie) Pytanie czy s± preparaty ju¿ sprawdzone które zniweluj± w wiêkszym stopniu pylenie.
pozdrawiam |
|
|
|
|
Chali68
|
Wys³any: 2012-04-22, 13:28
|
0
|
|
|
|
Tak jak napisa³e¶ s± ¶rodki przeciwkurzwe. Anti dust do kabin w 5l. Folia mus k³ad¼ na pod³ogê i zraszaj lekko kwazarem, nielej tony wody jak to niektórzy. Bo Ci bezbarwny szlak trafi. Ze sprz±taniem odkurzacz sobie kup przemys³owy ¿adnej miot³y. To chyba tyle. Powodzenia. |
|
|
|
|
david
|
Wys³any: 2012-04-22, 16:51
|
0
|
|
|
|
Dziêki! o odkurzaczu nie pomy¶la³em Pozostaje kwestia oczyszczenia powietrza i spr. czy wentylacja bêdzie stwarzaæ odpowiednie warunki do lakierowania (tak jak napisa³ Pawel1108 poszukam po tematach bo Projekter o tym pisa³) pozdrawiam |
|
|
|