Zamkniêty przez: Nokia 2012-04-26, 15:39 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Free
|
Wys³any: 2012-04-25, 08:33 Prosba o doradztwo dot. renowacji b³otników
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich,
Jestem nowym u¿ytkownikiem i jak ka¿dy nowy ( w wiêkszo¶ci ) zwracam siê do Was o pomoc. Posiadam Nissana Primere 2000r. Mój problem dotyczy przednich b³otników tj. na zamieszczonych zdjêciach widaæ jaki jest ich stan. B³otniki zosta³y ju¿ wyczyszczone i pokryte ¶rodkiem Fertan.
http://fertan.pl/zastosow...konwerter-rdzy/
Zanim trafi³em na to forum zaopatrzy³em siê w nastêpuj±ce materia³y:
1. Podk³ad ecophos
2. Podk³ad akrylowy + Troton Master V2007
3. Szpachlówka Gold Car Alu
4. Baza + bezbarwny - Glasurit
5. Fertan
Wy¿ej wymienione materia³y kupi³em za sugestiami lakiernika (polecanego w okolicy) oprócz ¶rodka Fertan.
Przegl±daj±c to forum wyczyta³em, ¿e na taki stan b³otników najlepiej jest po³o¿yæ podk³ad reaktywny. I tu mam w³a¶nie dylemat. Czy mam ten podk³ad ecophos zast±piæ reaktywnym czy mogê pozostaæ przy obecnej konfiguracji?
Chcia³bym te b³otniki zrobiæ w miarê solidnie (min. ¿eby wytrzyma³y 1,5roku o ile mo¿liwe) dlatego proszê o pomoc.
Za wszelkie uwagi i sugestie z góry dziêkujê. |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2012-04-25, 08:59
|
0
|
|
|
:)
Pomóg³: 8 razy Posty: 523 Sk±d: Silesia City Center
|
Zamiast to wyczy¶cic do zera to obrzyga³e¶ to jakims syfem...
I co myslisz ze rdza sie nie pokaze za po³ roku ?
A zaraz jeszcze z³apiesz kreche za kolejny temat o rdzy i jak ja zlikwidowac na po³tora roku... |
|
|
|
|
Free
|
Wys³any: 2012-04-25, 09:24
|
0
|
|
|
|
Dziêkujê za wyczerpuj±c± odpowied¼. Du¿o poczyta³em to forum ale chcia³em aby¶cie doradzili konkretnie do danego problemu. Je¿eli ¼le zrobi³em umieszczaj±c ten temat to proszê go skasowaæ.
Co do posmarowania b³otników tym preparatem to nie wiem w czym problem. Ma³o kto na tym forum go zna a co dopiero u¿ywa. Dlatego sk±d ta pewno¶æ, ¿e jest to dziadostwo. Tym bardziej, ¿e ten preparat przepuszcza podk³ad czy to reaktywny czy epoksydowy.
Zamiast doradziæ, ¿e nie stosuje siê takich preparatów bo..... przedstawiæ jakie¶ argumenty to lepiej zjechaæ go¶cia.
Rozumie, ¿e du¿o jest takich tematów ale ka¿dy ma inny problem. Jest to dzia³ "Pomoc dla amatorów" dlatego go umie¶ci³em. Je¶li jest to b³±d to patrz wy¿ej.
P.S.
B³otniki by³y wyczyszczone do zera. Nastêpnie posmarowane tym preparatem. Preparat ten da siê zmyæ. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-04-25, 09:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
ja bym sie nie cenzura³.dzwoñ do sklepu ile nowy b³otnik w podrubie kosztuje i nie baw sie w kitowanie tego sita..nowy blotnik idzie juz kupic nawet za 80zl i dajesz podklad,lakierujesz i wtedy te 2 lata trzyma i za czym¶ wygl±da...a jak nie to u¿ywka...bo to co robisz to zabawa w gó... |
|
|
|
|
Free
|
Wys³any: 2012-04-25, 09:49
|
0
|
|
|
|
Domy¶lam siê, ¿e jest to zabawa lecz chcia³bym jak najmniej do³o¿yæ do samochodu. Koszt dwóch b³otników to rz±d 200-320z³. Mam ograniczony bud¿et dlatego to rozwi±zanie wchodzi tylko w grê. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-04-25, 09:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Niestety,kolego,niepotrzebnie nie pos³ucha³e¶ zaprzyja¼nionego lakiernika,który poleci³ Ci w³a¶ciwe materia³y,a Ty w porywie radosnej twórczo¶ci doda³e¶ jeszcze jaki¶ fertan.Po co to?
Jedyny skuteczny sposób to usuniêcie rdzy do zera,najlepiej piaskuj±c,a nie smarowanie jakim¶ mazid³em.Kto i jak± da Ci gwarancjê na trwa³o¶æ pow³oki na³o¿onej na jakie¶ g..no.Chocia¿ lista,jak± przedstawi³e¶,jest ca³kiem obiecuj±ca,to psujesz wszystko na starcie . |
|
|
|
|
Free
|
Wys³any: 2012-04-25, 10:12
|
0
|
|
|
|
Usuniêcie rdzy z tych b³otników jest nie mo¿liwe. W¿ery s± tak du¿e, ¿e jak bym chcia³ je do zera wyczy¶ciæ to by znik³a blacha. Mogê ten preparat ca³kowicie zmyæ i jeszcze raz przeszlifowaæ. Nastêpnie mam na to po³o¿yæ ten epochos? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-04-25, 10:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Nie,bo skoro nie jeste¶ w stanie ca³kowicie rdzy usun±æ,wszystko inne jest tylko smarowaniem mas³em g..na.Albo usuwasz ca³kowicie,albo kupujesz zdrowe (czytaj nowe lub dobre u¿ywki),albo...robisz,jak chcesz.Twoja sprawa. |
|
|
|
|
Free
|
Wys³any: 2012-04-25, 10:33
|
0
|
|
|
|
Przemy¶lê jeszcze sprawê co do tych nowych b³otników. Pewnie macie racje. Chce zaoszczêdziæ ale widzê, ¿e raczej siê nie bêdzie da³o:/ Dziêkujê za sugestie. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-04-25, 11:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Free napisa³/a: | Chce zaoszczêdziæ ale widzê, ¿e raczej siê nie bêdzie da³o |
Zapamiêtaj kolego podstawow± zasadê (która siê tyczy wszystkiego w ¿yciu)
-"Z gów..na bata nie ukrêcisz"
Tak¿e zasuwaj do np. Providen..a po jak±¶ szybk± "pomoc finansow±" i zrób tak jak ju¿ Ci koledzy napisali..... tj. kup "nowe" przednie b³otniki
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2012-04-25, 21:27
|
0
|
|
|
|
Free napisa³/a: | Co do posmarowania b³otników tym preparatem to nie wiem w czym problem. Ma³o kto na tym forum go zna a co dopiero u¿ywa. Dlatego sk±d ta pewno¶æ, ¿e jest to dziadostwo.
Zamiast doradziæ, ¿e nie stosuje siê takich preparatów bo..... przedstawiæ jakie¶ argumenty to lepiej zjechaæ go¶cia. |
jacenty 741 napisa³/a: | edyny skuteczny sposób to usuniêcie rdzy do zera,najlepiej piaskuj±c,a nie smarowanie jakim¶ mazid³em.Kto i jak± da Ci gwarancjê na trwa³o¶æ pow³oki na³o¿onej na jakie¶ g..no.Chocia¿ lista,jak± przedstawi³e¶,jest ca³kiem obiecuj±ca,to psujesz wszystko na starcie . |
jacenty 741 napisa³/a: | .Albo usuwasz ca³kowicie,albo kupujesz zdrowe |
Robertlodz09 napisa³/a: | Zapamiêtaj kolego podstawow± zasadê (która siê tyczy wszystkiego w ¿yciu)
-"Z gów..na bata nie ukrêcisz" |
Free napisa³/a: | B³otniki by³y wyczyszczone do zera. |
Free napisa³/a: | Usuniêcie rdzy z tych b³otników jest nie mo¿liwe. W¿ery s± tak du¿e, ¿e jak bym chcia³ je do zera wyczy¶ciæ to by znik³a blacha. |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-04-25, 21:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Wylewny jeste¶ ... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2012-04-25, 22:15
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: |
Wylewny jeste¶ ... |
A Ty chyba nie masz co robic
Uzala³ sie nademn±,a prawde mu napisa³em, nad czym sie tu spuszczaæ, to mu reszta rozwine³a w±tek.
A moze liczy³ na to ze ktos napisze'' Tak jak tak samo obrzyga³em b³otniki tym syfem i trzyma juz 7 rok''
Po za tym cholera jasna ile tu jest juz takich w±tków, z odrdzewiaczami, brunoxem itp itd... I najlepsze jest to ze w kazdym to samo. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-04-25, 22:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Nokia napisa³/a: | A Ty chyba nie masz co robic |
Wyobra¼ sobie ¿e faktycznie siê nudze.
Jestem od dzis do 7 maja na L4. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Free
|
Wys³any: 2012-04-26, 06:44
|
0
|
|
|
|
Dziêki Panowie za rady:) Kupujê nowe b³otniki.
Co do produktu Fertan to z³ych opinii o tym prparacie nie znalaz³em. Inaczej jest co produktów Brunox - ale to tak na marginesie. Tak czy owak temat do zamkniêcia.
Dziêki. |
|
|
|