Przesuniêty przez: DrCruel 2009-04-16, 08:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kpopis
|
Wys³any: 2008-02-10, 22:39 Wentylacja w pomieszczeniu
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 291
|
Mam w garazu obecnie przystosowane do malowania pomieszczenie o wymiarach 4m x 6m wysokosc 3m. Niestety nie ma odpowiedniej (czytaj: ¿adnej) wentylacji. Chcialbym niedlugo troszke zmodernizowac to pomieszczenie. Planuje okratowac podloge i tu mam pierwsze pytanie: Okratowac calosc czy wystarczy tylko wystarczy tylko skrajna czesc podlogi tak okolo 1m? Chodzi o to ze nie byloby kratki na szerokosc 2m na srodku podlogi (tam gdzie stal by samochod) natomiast przy scianach bylyby dwie kratki o szerokosci jednego metra i o dlugosci pomieszcenia.
Co do wentylatorow to myslalem o jednym wyciagajacym powietrze spod krateknza zewnatrz o wydatku 5000m3/h i jednym pobierajacym powietrze z gory o wydajnosci 3000m3/h.
Jesli chodzi o oswitlenie, obcnie uzywam dwoch stojakow fotograficznych z halogenami 2x500w kazdy. Myslalem o zrobieniu porzadnego oswietlenia w pomieszczeniu. Czy 24 zarowki pod katem 45 stopni o mocy 36 wat oswietlily by je dostatecznie? |
|
|
|
|
Amiggo
|
Wys³any: 2008-02-10, 22:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 356
|
Nie zapomnij o filtrach powietrza, i najwa¿niejsze ¿eby ci co¶ w elektryce nie zaiskrzy³o w czasie malowania bo bêdzie o jednego lakiernika mniej nie ¿ebym kraka³ ale chcê zwróciæ twoj± uwagê na to zagro¿enie. Powodzenia |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-10, 22:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
Amiggo napisa³/a: | ajwa¿niejsze ¿eby ci co¶ w elektryce nie zaiskrzy³o w czasie malowania bo bêdzie o jednego lakiernika mniej |
gruba przesada. znam jednego ktory w zimie pali w piecu i przy tym maluje(w tym samym pomieszczeniu) i nigdy nic nie wybuchlo |
|
|
|
|
Sharuga
|
Wys³any: 2008-02-10, 23:05
|
0
|
|
|
|
kpopis, wydaje mi siê, ¿e nadmuchowy powinien byæ wydajniejszy ni¿ wyci±gowy, ¿eby ma³e nadci¶nienie by³o w pomieszczeniu. Nie bêdzie bra³ syfu z zewn±trz. |
|
|
|
|
kpopis
|
Wys³any: 2008-02-10, 23:07
|
0
|
|
|
|
hehe, ja znam drugiego - sam maluje przy piecu czasem nagrzanym do czerwonosci i narazie zyje. Chodz trzeba uwazac, ostatnio lezalem w szpitalu ze wzgledu na oparzenia II stopnia min twarzy i powiem wam ze chyba nie ma gorszych ran niz oparzenia.
Co do okratowania, jak sadzicie, wystarczy tak jak napisalem czy poleciec prawie po calosci? |
|
|
|
|
Amiggo
|
Wys³any: 2008-02-10, 23:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 356
|
rbfm napisa³/a: | zimie pali w piecu i przy tym maluje |
To zim± a co w lecie, nie mówiê o grzaniu tylko o o¶wietleniu, jasne ¿e dobra wentylacja te¿ ma tu znaczenie. U nas jeden "fachowiec" w czasie malowania latem wyszed³ na papieroska i co on se popali³, dobrze ¿e ludzie zd±¿yli zagasiæ. Czy gruba przesada ? W/g mnie ostro¿no¶ci nigdy za wiele.
nadmuchowy powinien byæ wydajniejszy ni¿ wyci±gowy, ¿eby ma³e nadci¶nienie by³o w pomieszczeniu.
Tak powinno byæ lekkie nadci¶nienie. |
|
|
|
|
zed
|
Wys³any: 2008-02-10, 23:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
kpopis napisa³/a: | Co do okratowania, jak sadzicie, wystarczy tak jak napisalem czy poleciec prawie po calosci? |
mysle,ze wystarczy .ja mam wiekow± kabine (saico) kratki mam tylko na srodku(pod autem) i daje rade |
_________________ Inteligentni ludzie s± czêsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spêdzaæ czas z idiotami |
|
|
|
|
kpopis
|
Wys³any: 2008-02-10, 23:41
|
0
|
|
|
|
W takim razie wydajnosc zasyjacego z zewnatrz zrobie 5000m3/h a wyciagajacego kratkami na zewnatrz 3000m3/h. Wydajnosc wentylatorow nie bedzie za niska? |
|
|
|
|
zed
|
Wys³any: 2008-02-10, 23:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
u mnie jest tylko nadmuch ale jaka wydajnosc niewiem. |
_________________ Inteligentni ludzie s± czêsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spêdzaæ czas z idiotami |
|
|
|
|
kpopis
|
Wys³any: 2008-02-10, 23:53
|
0
|
|
|
|
Orientujecie sie gdzie mozna kupic odpowiednie kratownice i ile moga kosztowac? |
|
|
|
|
adams90-90
|
Wys³any: 2008-02-11, 08:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 400 Sk±d: Krasiniec
|
|
|
|
|
cyklokor
|
Wys³any: 2008-02-12, 13:35
|
0
|
|
|
|
kpopis
Kraty na pod³ogê nazywaj± siê "kraty Wema", mo¿na je nabyæ w CENTROSTALU - dawna nazwa, i chyba teraz te¿ sie tak nazywa, widzia³em równiez takie w której¶ z Castoram.
Je¿eli jeste¶ zainteresowany to napisz na pw, postaram iê ci pomóc. |
|
|
|
|
mirekk
|
Wys³any: 2008-02-12, 18:54
|
0
|
|
|
|
Witam ja tez nieglugo planuje poprawic moja wentylacje i z tym sie wiaze moje pytanie mam w lakierni okno dosc spore i czy dobrze by bylo w te okno wstawic wentylator typu (silnik ze smiglem )oczywiscie przed nim filter zakonczony kominem a na ogrzewanie w chwili obecnej mam centralne ale czy mogla by byc nagrzewnica dosc spora oczywiscie nadmuchowa podobne stosuja w myjniach samoobslugowych.nastepne moje pytanie to gdzie moglbym sie rozgladnac za turbina wyciagowa (oczywiscie jakby wiatrak nie zdal egzaminu) i moze jakies koszty dziekuje i pozdrawiam |
|
|
|