Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-27, 17:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
drabeusz napisa³/a:
zu¿ycie powietrza: 90-140 l/min

W³asnie przez takie k³amstwa, jak to co pokaza³e¶, ludzie maj± potem problemy.
A pistolet chyba praktycznie identyczny jak ty masz tyle ¿e nie hvlp.

Zuzycie powietrza na poziomie 300 l/min.
Mg³a lakiernicza jak nale¿y, nic nie widaæ w gara¿u bez wentylacji.
Tak dzia³aja takie pistolety z efektywno¶ci± natrysku 50/50 czyli po³owa w powietrze.

Jak skrêcisz cisnienie i materia³ rozcieñczysz to mg³y nie bedzie i bêdzie Ci siê wydawa³o ¿e masz mega oszczedny pistolet.
Ale to tylko bajki z allegro.

Ja bym nie kupi³ tego pistoletu.

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-27, 17:28   
0
UP DOWN
poczatkujacy

Sk±d: Radomsko
LackDoctor to jesli bys mogl to prosze cie zerknij na guny na allegro. Tak do 200 zl i ktory ty bys kupil jak bys mial kupic takie "cos". Bo ja juz nie wiem.

gugun 
Wys³any: 2012-04-27, 17:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
zadzwon i pytaj:) http://www.lakierniczy.pl...594&sort=1a&a=0
a ja mia³em przed sata takiego http://www.lakierniczy.pl...=1&m=594&id=170
troche trzeba dorzuciæ ale jest ok...mi pasowal bynajmniej.nie ba³ sie nawet gestych lakierów

drabeusz 
Wys³any: 2012-04-27, 17:42   
0
UP DOWN
poczatkujacy

nie dam rady tyle narazie wydac na pistolet... godzine temu zamowilem szlifierke pneumatyczna, planuje kupic kompresor a tu jeszcze poistolet wiec nei moge szalec:/

drabeusz 
Wys³any: 2012-05-11, 20:12   
0
UP DOWN
poczatkujacy

a wiec odswiezam temat... Kupilem pistolet tak jak polecil LackDoctor z tej aukcji:
http://allegro.pl/pistole...2313576493.html
dostalem go dzisiaj rano (a dobrze sie zlozylo bo mialem malowanie astry). DZIEKUJE CI WIELKIE LACKDOCTOR ZA POLECENIE MI TEGO PISTOLETU:) PROBLEM Z MORA SIE SKONCZYL. Wyszlo swietnie i nie musze nic matowac i polerowac jak to robilem wczesniej. Roznica ogromna. Tamtego Sico bede uzywal jedynie do podkladu:). Mysle ze temat do zamkniecia. Jeszcze raz wszystkim bardzo dziekuje za rady. Przydaly sie.

diablo74 
Wys³any: 2012-05-11, 21:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
drabeusz napisa³/a:
Tamtego Sico bede uzywal jedynie do podkladu:)

my¶lê ¿e nie d³ugo i do podk³adu sprawisz sobie co¶ lepszego bo jak to mówi± tu na forum oszczêdno¶æ czasu i pieniêdzy zaczyna siê ju¿ od podk³adu przynajmniej w przypadku pistoletów pozdrawiam :spoko:

drabeusz 
Wys³any: 2012-05-12, 06:08   
0
UP DOWN
poczatkujacy

He he no tak pewnie. Przydaloby sie i do podkladu jakis lepszy. I tez rp czy tam hp. Mniej matowania. Tak czy inaczej najwazniejsze ze klar sie dobrze wylewa.

g_marker 
Wys³any: 2012-05-16, 20:32   
0
UP DOWN
Crazy_Peon

Tak czytam co piszecie du¿o racji jest w tych odwadniaczach, moje zdanie na ten temat wygl±da tak, kompresor minimum 150 L baniak, nie wnikam czy sico to hvlp lvlp czy rp dla mnie ka¿dy pistolet w tej cenie to HP, kolega s³usznie napisa³ maski w pó³ nie dojdzie a jak by siê okaza³o ¿e to serio hvlp to przy 30 cm malowania tej maski braknie ci¶nienia, pistolet rp trzyma siê od elementu 30 cm, a hvlp 20 cm, to nie jest papa czy smo³a czym lakierujesz ¿eby to wbijaæ w podk³ad?, jak dobrze to zrobisz to i speedwayem 2.0 pomalujesz jak masz wprawê i wiesz jak to skrêci, ( elementy do regulacji w sumie w tym sprzêcie nie maj± regulacji). ¯eby nie by³o k³adê sporadycznie Klar novolu pistoletem RP na ci¶nieniu przy pe³nym spu¶cie 2,2 bara materia³ na maksa i rozpuszczalnik solv 855. HVLP te¿ daje radê mniej materia³u d³u¿sza praca.

drabeusz 
Wys³any: 2012-05-18, 19:11   
0
UP DOWN
poczatkujacy

g_marker co do zbiornika to sie nie zgodze. Banka moze miec nawet 70 litrow, wazniejszy jest kompresor i to wystarczy z tym ze kompresor bedzie praktycznie co troche sie wlaczal i wylaczal. Czym wiekszy zbiornik to naturalnie lepiej. Ja kupilem 2 dni temu dwutlokowy kompresor z 100 litrowa banka i w zupelnosci wystarczy. Dmuchalem cisnieniem 3 bary i dopiero po jakichs 30 sekundach wlacza sie kompresor. Co do pistoletow to jednak jest roznica mimo ze tanie. Mam HVLP i RP w tej chwili i jednak tym HVLP inaczej sie maluje.

g_marker 
Wys³any: 2012-05-18, 19:35   
0
UP DOWN
Crazy_Peon

widzisz inaczej to nie znaczy ¿e lepiej, musisz wiedzieæ co chcesz robiæ i co Ciê kosztujê, ja nieraz maluje elementy dwa metry na 2,5 metra, i nie szkoda mi materia³u wiêc lakier k³adê rp nie hvlp i siê nie upocê jak pedofil w smyku,jest to mo¿liwe, nie mówiê ¿e tanie jest z³e, ale drogie mniej pracy kosztuje, wiêksza powtarzalno¶æ wchodzisz ustawiasz sprzêt i jest codziennie tak samo, a kompresor mo¿e i dajê radê jak mówisz ale to trzeba ³±czyæ - czym malujesz, przy setce hvlp nie pojadê 16 metrów na raz :|

Z drugiej strony siê z Tob± zgodzê odliczaj±c szlifierki pracuj±ce na powietrze, przedmuchiwanie itd..... To jest w miarê realne ale nie ekonomiczne.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: