Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kozi135 
Wys³any: 2012-04-27, 18:12   Jakie ci¶nienie do tego pistoletu
0
UP DOWN

Witam
Przymierzam siê do odmalowania mojego starego mercedesa. I mam pytanie odno¶nie ci¶nienia jakim malowaæ poni¿szym pistoletem.

Ma on ju¿ z 30 lat, ale w porównaniu do pistoletu który zakupiony zosta³ w sklepie lakierniczym za 170z³ to ten nowy to tandeta w porównaniu do niego i zamierzam malowaæ nim. Posiadam dosyæ du¿y kompresor 120l wiêc z wydajno¶ci± nie bêdzie problemu. Nie maluje dachu i s³upków. Farba to akryl.
I mam jeszcze pytanie czy u¿ywaæ utwardzacza danego w mieszalni czy lepiej kupiæ jaki¶ inny lepszy?
Cudów nie wymagam, jak bêd± jakie¶ niedoskona³o¶ci to siê trochu napolerójê najwy¿ej ;P

Z góry dziêki za pomoc.

gugun 
Wys³any: 2012-04-27, 18:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ustaw z 10barów niech go rozjebie :spoko: albo do muzeum oddaj ;) ;)

kozi135 
Wys³any: 2012-04-27, 18:44   
0
UP DOWN

No to ju¿ chyba lepiej pomaluje Karcherem :)

A co lepiej nim nie malowaæ??
Felgi nim malowa³em to wysz³o dobrze:P Na ci¶nieniu 2 bary.

gugun 
Wys³any: 2012-04-27, 18:49   
0
UP DOWN

kozi135 napisa³/a:
No to ju¿ chyba lepiej pomaluje Karcherem
zbyt du¿e zu¿ycie materialu :D
kozi135 napisa³/a:

to po co o cisnienie pytasz??
mamy rok 2012 wiêc ju¿ o "zi³ach" zapomniano wiec nie s±dze ¿eby ktos pamieta³ jakie cisnienie ustawia³ 30lat temu :) a wogóle to ustawia³o siê czy na ³oko wszysstko sz³o?? :D

kozi135 
Wys³any: 2012-04-27, 18:55   
0
UP DOWN

Chcia³em podej¶æ bardziej fachowo do tematu i 25 letniego mercedesa odmalowaæ oldschoolowym sprzêtem :cool:
Ten nowy ma wiêcej regulacji. Bo w tym to lekka bida, ale pomy¶la³em, ¿e kiedy¶ takimi malowali to te¿ ogarnê. A ta firma z tego co widzê produkuje do dzi¶: http://www.chs.net.pl/

gugun 
Wys³any: 2012-04-27, 19:06   
0
UP DOWN

kozi135 napisa³/a:
Chcia³em podej¶æ bardziej fachowo do tematu i 25 letniego mercedesa
wiêc jak za dawnych starych czasów merc 25l a pistolet 30:)
kozi135 napisa³/a:
A ta firma z tego co widzê produkuje do dzi¶
maja wieloletnie doswiadczenie :D :D :D
maluj czym i jak ci wygodnie ;) mi³ej zabawy :) a póki co to wek endzik sie zaczyna zdróweczko :D

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-04-28, 22:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
kozi135 napisa³/a:

Ten pistolet kolego pracuje na ci¶nieniu 4,5 atm. :tak: jest to model CHS-a którego produkcja zosta³a zakoñczona oko³o 1984r :tak:
Przyznam siê ¿e te¿ mam taki sam w "swojej kolekcji pistoletów" ;) Tylko jako egzemplarz "zabytkowy" a nie "u¿ytkowy" ;)
Ten Twój CHS ma bardzo ju¿ "archaiczne" rozwi±zania konstrukcyjne w stosunku do tych które s± obecnie produkowane :tak: A ze zdjêæ widaæ ¿e ten pistolet ju¿ ma trochê "wylakierowane latek" ;) i wskazane jest mu daæ "wieczny odpoczynek" :D
A ¿eby ten pistolet "s³u¿y³ jak nowy" to wymagana jest wymiana w nim uszczelek oraz zestawu naprawczego (dysza iglica i g³owica) Problem tylko w tym ¿e ju¿ od ponad 20 lat nie produkuj± ¿adnych czê¶ci to tych starych modeli CHS-ów :tak:
Wiesz to nie pistolety Sata ¿e dostaniesz wszystkie czê¶ci nawet do modeli które zesz³y z produkcji ponad 25 lat temu (i wiêcej) ;)
Tak¿e proponuje tak jak kolega wcze¶niej ju¿ napisa³ albo do lakierowania Mercedesa zakupiæ (za oko³o 80-90z³) pistolet Sico Bronz z dysz± 1.3 którym to spokojnie wykonasz t± czynno¶æ :tak:
Pozdrawiam! :spoko:

kozi135 
Wys³any: 2012-05-08, 14:59   
0
UP DOWN

Dziêki za rady. Po¿yczy³em od kuzyna pistolet, podobno dobry HVLP. Z tego co wyczyta³em na forum nimi maluje siê na niskich ci¶nieniach 2bary.
Staruszkiem popodk³adowa³em ;)

Nie chce zak³adaæ nowego tematu a na forum co¶ nie mogê siê doszukaæ jak rozcieñczyæ farbê akrylow±. Dobra³em kolor [1l] i wiem, ¿e mam wymieszaæ w stosunki 2:1, ale na dysze 1.3 jak± mam przyda³o by siê dodaæ rozcieñczalnika i nie wiem ile go dodaæ. Na oko czy z tego jak wyczyta³em o klarze 10-15%?

g_marker 
Wys³any: 2012-05-16, 21:08   
0
UP DOWN
Crazy_Peon

temat rzeka 2 :1 to wiadomo napisz jaka to firma system lakierowania mam du¿o ksi±zek akryle s± zwyczajnie w systemach np. 3:1:1 jak samochodówka to doradzimy jak meble te¿ :)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: