Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Neonis 
Wysłany: 2010-04-08, 19:57   True Fire, czyli Realistyczne Ognie
0
UP DOWN
aerografit.pl

Witam,
NaoglÂądaÂłem siĂŞ juÂż masy zdjĂŞĂŚ i tutoriali dotyczÂących realistycznych pÂłomieni, ale mimo to nadal mi nie wychodzÂą i mam wraÂżenie jakby true firez to byÂła dla mnie czarna magia... Wydaje mi siĂŞ, Âże wszystko wiem na ten temat i wszystko potrafiĂŞ zrobiĂŚ... ale i tak efekt jest nie taki jak zamierzony...

Powiedzcie jakie b³êdy artystyczne pope³niam, ¿e to ma taki marny efekt?

Ogólnie robiê to w taki sposób: najpierw czerwony/pomaraùczowy, potem na to w mniejszej iloœci ¿ó³ty (lekka pomoc krzywików) i na koùcu miejscami bia³y (g³ównie z pomoc¹ krzywików).

Czy to moÂże muszÂą byĂŚ jakieÂś specjalne farby (transparentne?)...

PrimoOne 
Wysłany: 2010-04-08, 20:56   
0
UP DOWN

Po 1sze, ksztaÂłt jest ,,sÂłaby"... Po 2gie, te kolory, ktĂłrych uÂżywasz, sÂą sÂłabe.. MaÂło nadajÂą sie na true fire.. Potrzebujesz Âżywszych, mocniejszych kolorĂłw.. Po 3cie, powinieneÂś bardziej wykaĂączac koncĂłwki rĂŞcznie, w tedy nie beda takie pÂłaskie.. po 4te proponuje zaopatrzyc sie w candy colors, i konkretne trensparenty.Po 5 za duzo biaÂłego.. Pozrawiam i powodzenia..

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-08, 20:57   
0
UP DOWN

True fire najlepiej maluje siĂŞ farbami candy... polecam jeszcze poszperaĂŚ po Youtube... Poza tym twĂłj ogieĂą wyglÂąda jakby nie miaÂł klaru na sobie... to na pewno by trochĂŞ pomogÂło.

sebsa
Wysłany: 2010-04-08, 22:21   
0
UP DOWN

malem podobny problem ,uzylem candy red i wyszla glebia ale jak zaczolem malowac zoltym a mam dysze o,2 wiec musialem rozcienczyc to zaczol wychodzic jakis zielony no kompletna porazka i juz nie wiedzialem czy powinien byc zolty opaque bo ja mialem zolty semi opaque AA no i za cholere nie chcialo to wyjsc wiec odpuscilem narazie az nie kupie aero z dysza o,3 mniej bedzie trzeba rozcienczac i moze cos z tego bedzie :)

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-09, 07:37   
0
UP DOWN

http://www.youtube.com/watch?v=kmzawW-yeMA

http://www.youtube.com/wa...=response_watch

http://www.youtube.com/wa...=response_watch

Neonis 
Wysłany: 2010-04-09, 13:57   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Primo: DziĂŞki za konkretne rady, na pewno siĂŞ przydadzÂą
Lobo: Masz racjĂŞ: te pÂłomienie nie majÂą klaru na sobie, namalowaÂłem je na prĂłbĂŞ, po to, Âżeby potem je zmyĂŚ z tej powierzchni.
Sebsa: Mam identyczny problem jak ty. Mi te¿ z ¿ó³tego robi siê zieleù (te¿ dysza 0,2). Mo¿e na moim zdjêciu tego tak nie widaÌ, ale w rzeczywistoœci s¹ bardziej 'zieleùsze'.

Moje pytanie wiêc do ogó³u spo³ecznoœci: dlaczego tak siê robi?
Drugie pytanie: jakie TANIE farbki candy polecacie?

Neonis 
Wysłany: 2010-04-09, 14:21   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Tutaj jeszcze starsze, dawniej malowane true fire'z. MoÂże pomogÂą w udzielaniu mi dalszej pomocy i rad:

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-09, 14:30   
0
UP DOWN

Nie ma "tanich" candy niestety... do wyboru AutoAir i House of Kolor... co do zmiany koloru , to candy trzeba rozdzielaĂŚ od innych farb miĂŞdzywarstwÂą klaru... w innym wypadku wchodzÂą z nimi w reakcjĂŞ...

sebsa
Wysłany: 2010-04-09, 17:46   
0
UP DOWN

tez slyszalem ze trzeba oddzielac ale chyba jak sie kladzie inna farbe na candy a nie jak candy na inna farbe.

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-10, 10:55   
0
UP DOWN

Candy
sebsa napisał/a:
uzylem candy red i wyszla glebia ale jak zaczolem malowac zoltym a mam dysze o,2 wiec musialem rozcienczyc to zaczol wychodzic jakis zielony no kompletna porazka i juz nie wiedzialem czy powinien byc zolty opaque bo ja mialem zolty semi opaque AA

Z tego wynika ¿e k³ad³eœ semi opaq na candy... a candy ogólnie trzeba separowaÌ, choÌ rzeczywiœcie na dobrze wysuszone pod³o¿e mo¿e da rade k³aœÌ... ale pewnoœci nie mam.

Neonis 
Wysłany: 2010-04-10, 13:37   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Na pewno nie Lobo, bo mi na zwykÂłych bazach rozcieĂączalnych nitro teÂż tak siĂŞ robi...

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-10, 16:51   
0
UP DOWN

Przestaje kumaĂŚ... jaka farba na jakim podÂłoÂżu zmienia wam kolor?

Neonis 
Wysłany: 2010-04-10, 17:55   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Ja te¿ tego nie kumam... bo to swego rodzaju swoista magia: wlewasz do zbiorniczka aerografu kolor ¿ó³ty, psikasz na powierzchniê i staje siê on wówczas zielony (mo¿e nie ca³kiem zielony, ale ma taki odcieù)...
Farba: ¿ó³ta (:D) - baza nitro w moim przypadku
podÂłoÂże: czarny metal (zresztÂą nawet na czerwonej warstwie true fires'Ăłw tak wychodzi)

Erni 
Wysłany: 2010-04-10, 22:47   
0
UP DOWN

elo, mi siê robi³o dok³adnie tak samo, robi³ siê kolor zielony, nie wiem o co kaman, malowa³em zwyk³ymi farbami akrylowymi (jakieœ bia³e+pigment). Nie moge ogarn¹Ì dlaczego tak siê robi³o... ostatnio malowa³em innymi akrylami i kolory wysz³y OK tylko sama tekstura lipna :/ trening trening i kiedyœ siê uda ;)

rebelart
Wysłany: 2010-04-11, 12:46   
0
UP DOWN

Hej. Z tego co wiem to candy colors sie nie separuje klarem. WidaÌ to ró¿nych tutorialach, ¿e maluj¹ kryj¹cymi kolorami, na to candy znów kryj¹ce itd. a nie widzia³em nigdzie klaru.
Co do ¿ó³tego zmieniaj¹cego siê w zielony to dzieje siê tak z lakierem ¿ó³tym per³owym...na bia³ej bazie jest piekny ¿ó³ty na czarnej ten sam lakier staje siê zielony...mo¿e w przypadku uzywanych transparentnych kolorów jest tak samo. U siebie nie zauwa¿y³am by tak siê dzia³o. Wydaje mi siê, ¿e dysza nie ma tu znaczenia - prêdzej mo¿e trzeba u¿ywaÌ odpowiednich rozpuszczalników jak do metalików czy pere³ a nie laÌ nitro bo mo¿e wejœÌ w reakcjê.

www.rebelart.pl

sebsa
Wysłany: 2010-04-11, 13:02   
0
UP DOWN

no wlasnie na tutorialach nie widac zeby klarowali miedzy warstwami,moze to wina wlasnie transparentnej farby...

hlecter
Wysłany: 2010-04-11, 18:48   
0
UP DOWN

równie¿ u mnie przy p³omieniach ;D zó³ty dosta³ odcienia zieleni baza nitro jaskrawo ¿ó³ta firmy lesonal , kolor przybiera odcien delikatnej zieleni tez mnie to zastanawia³o ale myslalem ze zle doba³em kolor

Neonis 
Wysłany: 2010-04-22, 12:10   
0
UP DOWN
aerografit.pl

NastĂŞpne podejÂście zrealizowane farbami nietransparentnymi... Co o tym myÂślicie? Nad czym powinienem siĂŞ skupiĂŚ, co psuje caÂły efekt, nad czym popracowaĂŚ? OceĂącie zwÂłaszcza to co nie jest spowodowane wadÂą nie nadajÂących siĂŞ do tego farb i kiepskiego sprzĂŞtu, ale wykonaniem...

frz11.JPG
Plik ściągnięto 98 raz(y) 68.66 KB

Mcdevil 
Wysłany: 2010-05-14, 15:53   
0
UP DOWN

Witam, ja teÂż przymierzam siĂŞ do faiersĂłw, co do candy auto-air to wyÂłapaÂłem gdzieÂś Âże zmienili recepturkĂŞ i nie trzeba rozdzielaĂŚ klarem.
Pozdro

WIELEBNY 
Wysłany: 2012-04-17, 16:36   
0
UP DOWN

a tu moje pierwsze pruby ChiĂączykiem na Createxach White Opaqe i Blue Transparent...moze efekt niepowala ale jest to pierwszy raz i na kartonie bez Klaru tak wiec myÂśle ze jest calkiem przyzwoicie :)

IMG_0200.JPG
Plik ściągnięto 160 raz(y) 484.39 KB

godron
Wysłany: 2012-04-27, 21:50   
0
UP DOWN

Kurcze, jak zaczyna³em to ogl¹da³em wiele filmików i tam by³ jeden na którym nauczy³em siê truefire robi³ go Lavalli (czy jak to siê tam pisze) Mike. By³o to dawno ale mo¿e jakby poszperaÌ to mo¿na znaleœÌ. Co prawda teraz truefire trochê ewoluuje i ju¿ nie wygl¹da tak samo ja np trzy lata temu. Teraz wiêcej robi sie freeheand z domieszk¹ szablonów dla zarysowania szczegó³ów. Kiedyœ robi³o siê go g³ównie z szablonów/krzywików. Clar trzeba k³aœÌ ale tylko miêdzy odcieniami np. malujesz pomaraùczowym przykrywasz candy czerwonym, malujesz ¿ó³tym przykrywasz candy czerwonym, clarujesz, malujesz bia³ym przykrywasz candy pomaraùczowym itd. Mo¿na to upraszczaÌ lub komplikowaÌ do woli. Z clarem chodzi bardziej o nie mieszanie siê odcieni candy i powstanie g³êbi. Jeœli postaje wam jakiœ inny odcieù to pewnie nie u¿ywacie porz¹dnych farb, a rozpuszczalnikowe do truefire to ju¿ masakra. Zmiana koloru wystêpuje jeœli na farba jest metalikiem, experyment - pomalujcie jakiœ element baz¹ per³ow¹ lub metaliczn¹ (tak¹ z mieszalni) a póŸniej na to jakiœ motyw czarnym -> wynik, czarny na brzegach zape³nieù zmienia kolor na br¹zowy i wygl¹da jak sepia. To w sumie taki ma³y trik z mojego baga¿u doœwiadczeù u¿yty w paru projektach np. CBR ALIEN na stronie www.skullcrew.pl to tylko per³a i czarny kolor.
MoÂże McDevil ma racje i moÂże wrowadzajÂą zmiany trzeba poszukaĂŚ.
Trzeba pamiĂŞtaĂŚ Âże truefire wychodzi z subtelnego i rozumnego mieszania siĂŞ kolorĂłw na danej powierzchni.

936
Wysłany: 2012-04-28, 13:34   
0
UP DOWN

Wiatm Panowie.
Po co wymyÂślaĂŚ koÂło ? (gotowy zestaw ten sam co Mike uÂżywa)
Co na to Chino ?
Jeszcze szablony....
www.aerograf.com.pl/190-sklep-on-line.html

NIE MA LIPY !!! :)
Przyjemnej rywalizacji
Niech wygra lepszy...
:) Pozdrawiam :)

HOK True Fire KIT.jpg
Plik ściągnięto 11369 raz(y) 19.27 KB

Mcdevil 
Wysłany: 2012-04-30, 21:42   
0
UP DOWN

godron ten nius to stary doœÌ i biega tylko ¿e na AA candy mo¿na bez zamykania k³aœÌ opaqi i resztê(nie zgryzie siê). A nie zmienia tego oczym wspomnia³eœ ¿e kolorki siê zmieniaj¹. Ogólnie to w AA ciê¿ko o nasycenie. A ¿ó³Ì mo¿e na czerni zieleni¹ k³uÌ.
936 farbki to du¿o ale nie wszystko z pierwszych prób nie udanych, to wykmini³em ¿e warto przysi¹œÌ i wykumaÌ struktórê samego flamsa( zrozumieÌ ogiù, staÌ siê nim :D ) . I jak wspomnija³ kolega, sam filmik i szablony to raczej lipeks wyjdzie.

936
Wysłany: 2012-05-02, 21:33   
0
UP DOWN

Mcdevil.
respect...
Nie wspominaÂłem, Âże farbki i szablony zrobiÂą robote.
Jak nie zrozumisz specyfiki pÂłomienia to efektu nie uzyskasz.
Pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu