Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41 |
Autor |
Wiadomość |
 |
ERNEST
|
Wysłany: 2007-02-15, 22:04 Pomalowalem baza.. i co teraz?
|
0
|
|
|
|
No wiec pomalowalem element baza. Fajnie wyszlo, zadnych zaciekow, przeswitow i innych syfkow.. Element jest suchy i nie pomalowalem go odrazu lakierem ( chce to zrobic jutro ). Baze niestety dotknalem w kilku miejscach palcem. Teraz mam pytanie. Czym moge to odtluscic zebym jutro mogl prysnac bezbarwnym i zeby sie nie probily "oczka" ?
Tak wyglada element :
 |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2007-02-17, 23:59
|
|
|
|
Po huj wogole jest to forum skoro nikt tu nic nie pisze??????? Odtluscilem element benzyna ekstrakcyjna i pomalowalem lakiere.. Lekka morka wyszla i troszke syfkow ale wszystko spokojnie do polerki.. BARDZO DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI... gdyby nie wy to bym sobie nie poradzil... |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-02-18, 23:18
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Eh na to forum nieduzo osob zaglÂąda i nieczĂŞsto... Po co sie tak bulwersujesz? Oczekujesz, ze kaÂżdy bĂŞdzie za TobÂą lataÂł z odpowiedziÂą? Z jakiego to skutera jest ten bÂłotnik? OtwĂłr sam wycinaÂłeÂś? |
|
|
|
 |
malarz
|
Wysłany: 2007-02-21, 22:50
|
0
|
|
|
|
Ernest ja siê nie dziwiê ¿e nikt ci nie odpowiedzia³ bo jak pisa³eœ swój post to by³o ju¿ "po frytkach" i nikt nie chcia³ braÌ odpowiedzialnoœci za twoje kolejne dzia³ania. Zrobi³eœ b³¹d ¿e nie po³ozy³eœ bezbarwnego zaraz po bazie a ta benzyna to te¿ nie pomog³a. Teraz lepiej abyœ nie rozwija³ du¿ych prêdkoœci bo mo¿esz skorup¹ z klaru po twarzy dostaÌ |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-02-23, 18:49
|
0
|
|
|

|
WÂłaÂśnie trzeba byÂło najpierw pytaĂŚ a potem coÂś prĂłbowaĂŚ dziaÂłaĂŚ. A tak to wyszÂła kicha. Trzeba byÂło pomyÂśleĂŚ i wydedukowaĂŚ Âże bazĂŞ 2K moÂżna matowiĂŚ bardzo delikatnie papierem wodnym 1500 na mokro . Potem poÂłoÂżyĂŚ ponownie warstwĂŞ bazy + wypyÂłki i od razu po odparowaniu rozpucha lakier ( nie rĂłb tak na bazach wodnych tam uÂżyj zmywacza antysilikonowego zamiast wody ) |
|
|
|
 |
riplej
|
Wysłany: 2007-05-19, 14:59
|
0
|
|
|
|
Witam !
Czy po zmatowieniu bazy papierem wodnym o duzej ziarnistosci mozemy polozyc klar na to ? Bo juz nieraz widziaÂłem ze tak co poniektĂłrzy robia? Czy klar bedzie odchodziÂł ? |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-05-20, 09:41
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Duzej czyli ile? 400, 600?
Tak czy tak nie mozna zmatowac bazy i polyzc na to klaru Mo¿na zmatowaÌ bazê, jeszcze raz prysn¹Ì baz¹ i dopiero klar jak ju¿... |
|
|
|
 |
Marcin17Tbg
|
Wysłany: 2007-05-20, 10:57
|
0
|
|
|
|
A bazĂŞ akrylowÂą moÂżna zmatowic i poÂłoÂżyĂŚ na to klar? Np. jak malujĂŞ coÂś w 2 kolorach i chcĂŞ trochĂŞ poprawiĂŚ przejÂście pomiĂŞdzy tymi dwoma kolorami? |
|
|
|
 |
riplej
|
Wysłany: 2007-05-20, 21:46
|
0
|
|
|
|
Nigdy niewidziaÂłem jak klada klar nigdy jeszcze sam niekladlem
A jak zrobic zeby na bazie (przed malowaniem klaru niewyszedl efekt"pomaranczy"?
I jak dlugo musze czekac (po polozeniu bazy)zeby popolozyc klar ?
bede zabieraÂł sie za malowanie samochodu i myslaÂłem kupic lakier bez klaru czy to dobry pomysl?
z gĂłry dziekuje za info |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-05-21, 22:49
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
riplej napisał/a: | Nigdy niewidziaÂłem jak klada klar nigdy jeszcze sam niekladlem
A jak zrobic zeby na bazie (przed malowaniem klaru niewyszedl efekt"pomaranczy"?
I jak dlugo musze czekac (po polozeniu bazy)zeby popolozyc klar ?
bede zabieraÂł sie za malowanie samochodu i myslaÂłem kupic lakier bez klaru czy to dobry pomysl?
z gĂłry dziekuje za info |
1. Chodzi Ci o kÂładzenie bazy? Musisz tak dobraĂŚ ustawienie pistoleti i sam pistolet(czyt dysze ) aby warstwa miaÂła odpowiedniÂą strukturĂŞ-oczywiÂście przy gestoÂści/rozcieĂączaniu zalec. przez producenta bazy
2.W zaleÂżnoÂści od temp. w pomieszczeniu-chodzi o odparowanie rozcieĂączalnika. Przy temp. lakierowania (zalecana wynosi 20 *C) wynosi od 15-25 min. DokÂładne wartoÂści takÂże podaje producent.
3. Lakier bez klaru? Czyli malowanie lakierem akrylowym? Lakier akrylowy jest Âłatwiej poÂłoÂżyĂŚ od lakieru bezbarwnego przy pierwszym razie-przynajmniej mi siĂŞ tak wudaje! |
|
|
|
 |
riplej
|
Wysłany: 2007-05-22, 22:44
|
0
|
|
|
|
Online czyli zalecaÂłbyÂś mi na pierwszy raz malowanie farbÂą akrylowÂą ?
zalezy mi na tym zeby uzbierac jak najwiecej informacji na temat malowania samochodu ..niestety musze pomalowac go sam bo tutaj gdzie przebywam koszty na lakiernika sa ogromne :( wiec chyba na akryl sie przygotuje jezeli jest prosciej od zwyklego z klarem .
Jeszcze jedno pytanko : wyczyscilem caly samochĂłd (ze starego lakieru) z klaru i czy na to (czyli zmatowiona baze ) moge polozyc podklad pod akrylowa baze?Czy musze dotrzec cale auto pod oryginalny podklad i wtedy podklad pod akryl? |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-05-23, 21:42
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Jeœli masz zmatowane autko mo¿esz pryskaÌ podk³adem, nic nie musisz zdzieraÌ (nawet zaleca siê, ¿eby przy lakierowaniu renowacyjnym nie przedzieraÌ klaru do bazy jeœli to mo¿liwe-dane ksi¹¿kowe ). Podk³ad pod lakier (baze lub akryl) u¿ywasz akrylowy. Na go³¹ blachê u¿ywasz specjalny podk³ad antykorozyjny (wah-primer lub epoksyd).
RzeczywiÂście na 1 raz polecam malowanie autka w akrylu! Najlepiej rĂłb to najpierw po elemencie (np. tylnia klapa). JeÂśli wyjdzie zaciek-nie przejmuj siĂŞ, wypolerujesz! Pilnuj czasĂłw odparowania rozpuszczalnika miĂŞdzy warstwami, sprzÂątaj garaÂż, wszystko idealnie szlifuj.
Akrylem zalejesz rysy nawet po papierze 400 a bazÂą nie... Pytaj o wszystko, sÂą tu bdb. doÂświadczone osoby-ja moÂże niÂą nie jestem, ale coÂś tam wiem, wiĂŞc kieruj wszystkie pytania tu, a ktoÂś na 100% Ci pomoÂże. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
riplej
|
Wysłany: 2007-05-24, 00:16
|
0
|
|
|
|
Dzieki za informacje i wszelkÂą pomoc online!
wiec teraz porusze temat szpachlowania opisze wszystko pokolei jak zrobilem dotychczas i czekam na WaszÂą opinie czy dobrze jest to zrobione :
zrobilem juz (drzwi bez klamek..u mnie nie jest to zabronione )czyli bez spawania (nie mia³em warunków oraz sprzêtu) zastosowalem ¿ywice z w³óknem szklanym na to po³o¿ylem szpachlówke z w³óknem szklanym a na koniec wykoùczeniówke czy gdzies pope³ni³em b³¹d?
nastepny problem pojawi³ siê podczas wykaùczania wszystkich do³ków (za du¿a powierzchnia do szpachlowania jak dla mnie ) niewiem co powinienem stosowac ?(duzy klocek drewniany ¿eby przykry³ca³¹ powierzchnie by³ej klamki ?)?zupe³nie mi szpachlowanie niewychodzi niewiem juz jak to wykonczyc a "fuszerki " zrobic niechce liczy sie dla mnie efekt...Prosi³bym o jakieœ fachowe porady na temat wyrównywania zag³ebieù i czyszczenia szpachlówki . Wielkie dzieki za pomoc!
[ Dodano: 2007-05-24, 00:22 ]
jeÂżeli fotki beda pomocne to wszystko jest na fotosik.pl w szukajce wpisac riplej i wszelakie fotki tam sÂą .Niedam rady na dzieĂą dzisiejszy zamiescic fotek na forum poniewaÂż mam problemy z internetem
pozdro |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-05-24, 19:55
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Jeœli u¿y³eœ dobrej ¿ywicy, odpowiedniej maty (gêstosci) i odpowiednio wyczyœci³eœ/odt³uœci³eœ blache to wszystko powinno byÌ ok. Samo szpachlowanie (szpachel+w³ókno i wykoùczeniówka) tez jest ok...
Nie uÂżywaj klocka drewnianego bo nic nim nie zrobisz. Musisz uÂżyĂŚ klocka do slzifowania najlepiej z zaczepami na papier. Taki klocek to koszt ok 8zÂł i na Twoim miejscu wybraÂłbym gumowy (ale z twardej gumy).
Nigdy nic nie rób go³¹ rek¹ (jedynie mo¿esz malowaÌ i trzymaÌ pistolet ).
FOTO
Staraj siĂŞ nie przedzieraĂŚ tak lakieru do goÂłej blachy-w tych miejscach musisz poÂłoÂżyĂŚ podkÂład antykorozyjny! |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wysłany: 2007-05-24, 20:22
|
|
|
Gość
|
Jesli po szpachli z wloknem szklanym powierzchnia wyglada w miare ok powinienes nalozyc jakis uniwersalny szpachel o dobrej ciagliwosci (najpierw trzeba go powciskac w dziorki po szpachli z wloknem) .Oczywiscie cienka warstw. Potem, jesli nie masz "czulej raczki" prysnij obszar szpachlu delikatnie czarnym matem (lub puder kontrolny) nie za duzo zeby potem nie zapychalo papieru. Jesli nie masz hebla uzyj klocka taki z podlozem z twardej pianki lub jakikolwiek byleby byl prosty. Rownomierne ruchy posowito-zwrotne od jedngo rogu po skosie do drugiego rogu do momenty az zaowazysz ze przecierasz lakier dookola miejsca gdzie jest nalozony szpachel. Miejsca gdzie pozostal czarny mat uzupelniasz ponownie szpachlem.Kiedy nie bedzie juz czarnego matu po docieraniu nakladasz dopiero wtedy szpachelek wykonczeniowy drobnoziarnisty i jego tez pryskasz czarnym matem lub pudrem. Warstwa powinna byc cienka.Z grubsza mozesz go obrobic 120 ale dalej 180 lub 240. Lub jak chcesz to zrobic perfecyjnie to szpachel natryskowy. Ja bynajmniej tak zawsze robilem i wychodzilo prosciutenko. |
|
|
|
 |
riplej
|
Wysłany: 2007-05-25, 20:07
|
0
|
|
|
|
dzieki za cenne wskazówki koledzy bo z tym szpachlowaniem to juz niemam si³ ..scieram ..nakladam i tak wkó³ko .
A czy na akrylu bedzie widac takie delikatne niedorĂłbki i zagniecenia blachy?
Czy raczej wszystko musi byc poszpachlowane idealnie (pod swiatlo widac laczenie szpachli z blachÂą i troszke pofalowana blache) ? Pytam bo niekupie tutaj raczej szpachli natryskowej a chce miec to Âładnie zrobione .
[ Dodano: 2007-05-30, 00:24 ]
Witam ponownie niestety niedostaÂłem lakieru akrylowego ale zakupiÂłem jak to sprzedawca w mieszalni powiedziaÂł "dwuskÂładnikowy , dwuczesciowy " bynajmniej go tak zrozumialem jest on firmy Debber 4litry farby ,3l utwardzacza 2K, i 2l podkÂładu.
Czy juz ktoÂś prĂłbowaÂł lakierĂłw tej marki ? Pierwszy raz bedĂŞ malowaÂł samochĂłd i jutro odpisze model pistoletu jaki posiadam poniewaÂż bede potrzebowaÂł Waszej pomocy w ustawieniu i opini na jego temat .
Pozdro |
|
|
|