Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
lolejko
Wysłany: 2008-02-17, 19:01   Szpachla
0
UP DOWN

Pewien lakiernik zrobiÂł autko tak, Âże w dniu odbioru byÂło piĂŞknie!
Po jakimÂś miesiÂącu pod lakierem pojawiÂły siĂŞ rysy po docieraniu papierem!
Czy da siĂŞ coÂś z tym zrobiĂŚ czy tylko malowanie zostaje?
Dlaczego taki efekt powstaÂł???

rbfm 
Wysłany: 2008-02-17, 20:06   
0
UP DOWN

nie dosuszyl buc podkladu i posiadalo. trzeba lakierowac na nowo. najgorsze jest poprawianie po bucach debilach paprokach ktorzy sie spiesza.

marikk 
Wysłany: 2008-02-17, 20:50   
0
UP DOWN

Albo uÂżywaÂł papieru P40 lub P60 i niezakoĂączyÂł szlifowania drobnym papierem bo teÂż sÂą tacy co nieuznajÂą zakoĂączenia szlifowania szpachlu drobniejszym papierem

rbfm 
Wysłany: 2008-02-17, 20:53   
0
UP DOWN

marikk napisał/a:
Albo uÂżywaÂł papieru P40 lub P60 i niezakoĂączyÂł szlifowania drobnym papierem bo teÂż sÂą tacy co nieuznajÂą zakoĂączenia szlifowania szpachlu drobniejszym papierem

to nie ma znaczenia. jesli bylo rowno i bylby dosuszony podklad to by rysy nie wyszly.

marikk 
Wysłany: 2008-02-17, 21:01   
0
UP DOWN

Tak jasne to sprĂłbuj wyszlifowaĂŚ szpachle papierem P40 nawet podkÂładem maxi wypeÂłniajÂącym niezalejesz tych rys wiĂŞc nie mĂłw mi Âże niema znaczenia poprawienie drobniejszym papierem przy nakÂładaniu podkÂładu na szpachle a nie wspomne juÂż o miejscach uszkodzonych przez gruby papier to najszybciej siada

rbfm 
Wysłany: 2008-02-17, 21:09   
0
UP DOWN

wytlumacz mi LOGICZNIE (nie w stylu baqo) ze nie zaleje tych rys i ze wyjda po szlifowaniu. tylko prosze merytoryczne argumenty. a ja ci wytlumacze za chwile ze nie masz racji.

[ Dodano: 2008-02-17, 21:17 ]
siadanie podkladu to nic innego jak skurcz w czasie utwardzania. po nalozeniu podklad jest zmieszany dodatkowo z rozcienczalnikiem. utwardzajac sie mamy do czynienia ze skurczem oraz z odparowaniem rozcienczalnika - czyli prosto mowiac ze zmniejszeniem objetosci. wyobraz sobie ze masz polmilimetrowe rysy, ktore zalewasz podkladem. nie czkeasz odpowiednio dlugo na utwardzenie, tylko szlifujesz. wszystko wyglada rowno. podklad sie utwardza dalej, kurczy i w efekcie zapada w rysy. jesli uzbroisz sie w cierpliwosc podklad sie utwardzi a rozcienczalnik wyparuje - podklad sobie siadzie tyle ile moze. powloka jest stabilna , mozna szlifowac i nic sie juz nie zapadnie, bo skurcz ani odparowanie juz nie nastapi. glebokosc rys nie ma tu zadnego znaczenia. mam nadzieje ze jest to jasne.

Bodzio 
Wysłany: 2008-02-17, 21:26   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Prawda rbfm, ale gdyby paproki uÂżywaÂły drobnych papierĂłw (czyt. 240-320) na koniec, to o wiele mniej by siadaÂło. A tak to siĂŞ kilka rzeczy (zaniedbaĂą) nazbiera i wychodzÂą jaja.

baqo 
Wysłany: 2008-02-17, 21:29   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
glebokosc rys nie ma tu zadnego znaczenia. mam nadzieje ze jest to jasne.
wal sobie podkÂłady na tÂą 60-siÂątkĂŞ :lol: kaÂżdy robi po swojemu :cool:
rbfm napisał/a:
(nie w stylu baqo)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: 2008-02-17, 21:31 ]
Bodzio napisał/a:
Prawda rbfm, ale gdyby paproki uÂżywaÂły drobnych papierĂłw (czyt. 240-320) na koniec,
przecieÂż on pisze Âże to nie ma znaczenia!!!

Bodzio 
Wysłany: 2008-02-17, 21:34   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Wiem, ale to byÂło odnoÂśnie do tego wyÂżej, czyli o odparowaniu rozpuchy. A reszta byÂła dodana przeze mnie jako sprostowanie ;)

rbfm 
Wysłany: 2008-02-17, 21:34   
0
UP DOWN

Bodzio napisał/a:
Prawda rbfm, ale gdyby paproki uÂżywaÂły drobnych papierĂłw (czyt. 240-320) na koniec, to o wiele mniej by siadaÂło. A tak to siĂŞ kilka rzeczy (zaniedbaĂą) nazbiera i wychodzÂą jaja.

no jasne ze tak jest :)

baqo napisał/a:
wal sobie podkÂłady na tÂą 60-siÂątkĂŞ :lol: kaÂżdy robi po swojemu :cool:

ja wale podklady na 320

Cytat:
przecieÂż on pisze Âże to nie ma znaczenia!!!

ale ja nie jemu odpisywalem :P

Amiggo 
Wysłany: 2008-02-17, 21:37   
0
UP DOWN

Bodzio napisał/a:
ale gdyby paproki uÂżywaÂły drobnych papierĂłw (czyt. 240-320) na koniec, to o wiele mniej by siadaÂło. A tak to siĂŞ kilka rzeczy (zaniedbaĂą) nazbiera i wychodzÂą jaja.

Jestem tego samego zdania. B³êdów mog³o byÌ kilka od niedosuszonego podk³adu pod szpachl¹ przez niewysezonowan¹ i ¿le obrobion¹ (a mo¿e nawet jej z³e proporcje) szpachlê po podk³ad akrylowy móg³ zawieraÌ za agresywny rozpuszczalnik. Ale to tylko moje zdanie :wink:

[ Dodano: 2008-02-17, 21:39 ]
Cytat:
ja wale podklady na 320

Chyba po szlifowaniu P320. Nie czepiam siĂŞ rbfm. Ot tak mi siĂŞ wymckÂło. :wink:

baqo 
Wysłany: 2008-02-17, 21:40   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
marikk napisał/a:

to nie ma znaczenia. jesli bylo rowno i bylby dosuszony podklad to by rysy nie wyszly.
Cytat:
ale ja nie jemu odpisywalem
no ale marikk ma logo du ponta ,czyli tak jakby to i mnie tyczyÂło!!! :grin: :grin: :grin:

rbfm 
Wysłany: 2008-02-17, 21:43   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
no ale marikk ma logo du ponta ,czyli tak jakby to i mnie tyczyÂło!!!

gdzies czytalem na tym forum ze ten dupont to jakas sekta. baqo przyznaj sie gdzie macie jakis kosciol?

[ Dodano: 2008-02-17, 21:45 ]
Amiggo napisał/a:
B³êdów mog³o byÌ kilka

ktos kto robi taka fuszere, nie ogranicza sie do jednego bledu tylko leci po calosci :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tomek77
Wysłany: 2008-02-18, 20:57   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
to nie ma znaczenia. jesli bylo rowno i bylby dosuszony podklad to by rysy nie wyszly

Po szlifowaniu p40- to gdzie ten podkÂład trzeba suszyĂŚ w Afryce? (jeÂśli papier i grubosc rys nie maja znaczenia)
Tam moÂże podkÂład doschnie i bĂŞdzie ok! Jak pisze ""rbfm''' Âże trzeba dosuszyĂŚ podkÂład-acioto??????????????hahahhahahhahha!!!!!!!!! :lol:

marikk 
Wysłany: 2008-02-18, 21:02   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
wytlumacz mi LOGICZNIE (nie w stylu baqo) ze nie zaleje tych rys i ze wyjda po szlifowaniu. tylko prosze merytoryczne argumenty. a ja ci wytlumacze za chwile ze nie masz racji.
logicznie Âże kaÂżdy materiaÂł szlifuje siĂŞ papierami o okresÂłonej gradacji a szlifowanie szpachlu grubymi papierami to jest tylko szlif wstĂŞpny tyle z mojej strony

rbfm 
Wysłany: 2008-02-18, 21:11   
0
UP DOWN

marikk napisał/a:
logicznie Âże kaÂżdy materiaÂł szlifuje siĂŞ papierami o okresÂłonej gradacji a szlifowanie szpachlu grubymi papierami to jest tylko szlif wstĂŞpny tyle z mojej strony

a liczylem na rzetelna i logiczna odpowiedz....

[ Dodano: 2008-02-18, 21:12 ]
Tomek77 napisał/a:
Po szlifowaniu p40- to gdzie ten podkÂład trzeba suszyĂŚ w Afryce? (jeÂśli papier i grubosc rys nie maja znaczenia)
Tam moÂże podkÂład doschnie i bĂŞdzie ok! Jak pisze ""rbfm''' Âże trzeba dosuszyĂŚ podkÂład-acioto??????????????hahahhahahhahha!!!!!!!!! :lol:

staraj sie na drugi raz pisac z sensem oraz na temat.

marikk 
Wysłany: 2008-02-18, 21:18   
0
UP DOWN

Myœl co sobie chcesz rbfm ka¿dy robi jak uwa¿a i jak go nauczono ja uwa¿am ¿e u¿ywanie odpowiednich gruboœci papierów przy szlifowaniu szpachli mam znaczenie i bardzo du¿e a w ogóle to nale¿y do g³ównych przyczyn rys po papierze œciernym na lakierze przez u¿wanie nieodpowiednich papierów œciernych

rbfm 
Wysłany: 2008-02-18, 21:19   
0
UP DOWN

marikk napisał/a:
to nale¿y do g³ównych przyczyn rys po papierze œciernym na lakierze przez u¿wanie nieodpowiednich papierów œciernych

w przypadku niedosuszenia !!!

Tomek77
Wysłany: 2008-02-18, 21:21   
0
UP DOWN

marikk napisał/a:
zgadzam sie z toba marikk tez tak mysle. kazda szpachle trzeba jak najdrobniej zaczyscic bo to ma najwieksze znaczenie .a potem suszenie podkladu pozdrawiam

[ Dodano: 2008-02-18, 21:45 ]
rbfm napisał/a:
glebokosc rys nie ma tu zadnego znaczenia. mam nadzieje ze jest to jasne.
ty tez staraj sie na drugi raz pisac z sensem a nie wprowadzac w b³¹d innych o grubosci rys ze to niema znaczenia to ty poco szlifujesz 320 jesli to niema znaczenia? .to logiczne ze najpierw szlifowanie jak najdrobnieszym papierym [najlepiej maszynowo]a potem podkladowanie i dosuszanie [promiennikiem ].wtedy dopiero jest ok.mam nadzieje ze jest to jasne dla wszystkich!!!!!!

kalbi 
Wysłany: 2008-02-18, 22:10   
0
UP DOWN

Witam, jestem nowy na forum

najlepszym sposobem jest stosowanie odpowiedniej gradacji, czyli: 60-80-120-220 (maszynowo), dosuszenie szpachli promiennikiem 10 min potem podkÂład i potem dosuszenie promiennikiem 15 min i nie ma prawa nic siadaĂŚ...

pozdrawiam,

rbfm 
Wysłany: 2008-02-18, 22:18   
0
UP DOWN

Tomek77 napisał/a:
ty tez staraj sie na drugi raz pisac z sensem a nie wprowadzac w b³¹d innych

widzisz taka roznica miedzy nami ze ja potrafie komus cos wyjasnic logicznie i fachowo, natomiast ty juz nie za bardzo. ze o pisaniu w jezyku ojczystym to juz nie wspomne.

Tomek77 napisał/a:
poco szlifujesz 320 jesli to niema znaczenia?

po to zeby uzyc mniej podkladu, i mniej sie naszlifowac, oraz uniknac wlasnie przykrych niespodzianek jesli cos nie zdazy sie utwardzic. oczywiscie ze szlifowanie koncowe jakims grubym 60 czy 80 to nieporozumienie jednak chcialem uswiadomic niektorym dlaczego podklad siada i dlaczego utwardzony siasc nie ma prawa. widac masz problem nie tylko z pisaniem, ale tez z czytaniem ze zrozumieniem.

Amiggo 
Wysłany: 2008-02-18, 22:39   
0
UP DOWN

Oj rbfm ty to lubisz ludzi zakrĂŞciĂŚ, Âże sam nie wiem w jakim celu. Z tego co piszesz to zgadzasz siĂŞ z stosowaniem odp. gradacji papieru, ale powiedz wprost o co biega z tÂą szpachlÂą a nie owijasz w baweÂłnĂŞ. Zgadzam siĂŞ Âże naleÂżycie dosuszona (wysezonowana) szpachla po obrobieniu nie siÂądzie, podkÂład wleje siĂŞ w rysy na niej i po wyschniĂŞciu (utwarzdeniu siĂŞ) siÂądzie w rysach (skurcz materiaÂłu), po obrobieniu tych rys nie powinno wystÂąpiĂŚ zjawisko siadania po pomalowaniu. Ja to tak rozumiem, czy to miaÂłeÂś na myÂśli ? :roll:

rbfm 
Wysłany: 2008-02-18, 22:40   
0
UP DOWN

Amiggo napisał/a:
ja to tak rozumiem, czy to miaÂłeÂś na myÂśli ?

tak wlasnie to mialem na mysli.

Amiggo napisał/a:
ale powiedz wprost o co biega z tÂą szpachlÂą a nie owijasz w baweÂłnĂŞ

o to zeby nie pisac bzdur ze rysy to wynik stosowania za grubych papierow. rysy to tylko wynik spieszenia sie i niedbalstwa.

Amiggo 
Wysłany: 2008-02-18, 22:45   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
rysy to tylko wynik spieszenia sie i niedbalstwa.

Ja bym powiedziaÂł poÂśpiechu i nie stosowania siĂŞ do kart technicznych produktĂłw. Bo co jest trudnego w wymieszaniu i poÂłoÂżeniu szpachli, jeszcze Âłatwiej jÂą obrobiĂŚ, Âłatwizna byle pierwszy lepszy z ulicy to potrafi. A za pewne nie kaÂżdy te czynnoÂści wykonuje prawidÂłowo. :wink:

baqo 
Wysłany: 2008-02-18, 23:18   
0
UP DOWN

www.dupontrefinish.com.pl...111997110105117

marikk 
Wysłany: 2008-02-23, 17:54   
0
UP DOWN

Amiggo napisał/a:
A za pewne nie kaÂżdy te czynnoÂści wykonuje prawidÂłowo.
Zgadzam siĂŞ z tym w 100% Amiggo

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu