Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
Nessay
Wysłany: 2007-05-24, 11:03   nadwozie ocynkowane + zaprawki, jak je poprawnie wykonaĂŚ?
0
UP DOWN

Witam serdecznie,
Posiadam golfa IV, i mam problem
muszĂŞ porobiĂŚ zaprawki, poniewaÂż mam odpryski aÂż do goÂłej blachy.
z tego co wiem golf IV jest w caÂłoÂści ocynkowany. z tego co widzĂŞ to rdzy na nadwoziu nie ma ale nie ma wiĂŞc nie wiem czy czyÂściĂŚ to miejsce gdzie mam poÂłoÂżyĂŚ lakier np papierem Âściernym? Bo moze pogorszĂŞ sprawĂŞ i zetrĂŞ ocynk, czy poÂłoÂżyĂŚ lakier bezpoÂśrednio na to miejsce bez oczyszczania? dodatkowo nie wiem czy stosowaĂŚ jakiÂś podkÂład antykorozyjny jeÂśli tak to jaki? pozdrawiam.

lukas
Wysłany: 2007-05-24, 23:22   
0
UP DOWN

temat nie taki prosty na jaki wyglÂąda na pierwszy rzut oka
napisz czy te odpryski to na masce po kamykach i jakiej sÂą wielkoÂści, bo moÂże siĂŞ okazaĂŚ Âże jak zaczniesz poprawiac to bedzie jeszcze gorzej

Nessay
Wysłany: 2007-05-25, 10:40   
0
UP DOWN

No odpryski sÂą po kamykach, sa wielkosci niektĂłre nawet 0,5cm. Mam zaprawke kuponÂą w salonie (farba oraz lakier). Ale wiem, Âże wczesniej trzeba podÂłoÂże oczyÂściĂŚ i najlepiej przelecieĂŚ preparatem chroniÂącym przed rdzÂą, ale co w przypadku ocynku jak to ma wyglÂądaĂŚ?

DrCruel
Wysłany: 2007-05-25, 13:11   
0
UP DOWN

Jak masz tych odprysków ze 3 szt to mo¿esz popróbowaÌ pobawiÌ siê ale jak jest ich o wiele wiêcej lepiej daj do polakierowania ca³¹ maskê.

Poczytaj co kiedyÂś lukas napisaÂł o zaprawkach sprayami to zrozumiesz ile to pracy:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=28

MoÂżesz rĂłwnieÂż zrobiĂŚ to na "przeczekanie" tym bardziej Âże masz juÂż bazĂŞ i lakier, czyli delikatnie przytrzeĂŚ ten ocynk papierem np. P800 nastĂŞpnie miejsce to odtÂłuÂściĂŚ i pedzelkiem delikatnie naÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ (2 cienkie warstwy z miĂŞdzyczasem ok 10 min) a nastĂŞpnie po ok 15-20 min naÂłoÂżyĂŚ pĂŞdzelkiem 3 warstwy bezbarwnego (odstĂŞpy czasowe ok. 10 min)
W takim wykonaniu wizualnie nie bêdzie to rewelacja ale dla twojego lepszego samopoczucia wystarczy. Mo¿e ci te¿ wyjœÌ biedronka na masce, lepiej spróbój tej metody na najmniej widocznym odprysku. O zabezpieczenie antykorozyjne siê nie martw bo ocynk to spe³nia, je¿eli go nie przetrzesz. Tak autko moze pojeŸdziÌ do czasu decyzji ¿e trzeba jechaÌ do lakiernika

mirh
Wysłany: 2008-01-08, 19:54   
0
UP DOWN

Podepnê siê pod w¹tek. Mia³em listwy na progach pod zdjêciu celem konserwacji progi zosta³y pomalowane. Po jakimœ czasie w miejscu ³¹czenia progu z b³otnikiem lakier mi spêka³ i w miejscach spêkania pojawi³a siê rdza (bardzo ma³e i cienkie ogniska). Wiem ¿e to idzie od wewn¹trz i ju¿ szukam porz¹dnego warsztatu od zabezpieczeù natomiast ten spêkany lakier chcia³bym za³atwiÌ samemu. Na pocz¹tek chcia³bym wyd³ubaÌ pastê uszczelniaj¹c¹ na ³¹czeniu, potem wyczyœciÌ wzd³u¿ ³¹czenia i tu mam pytanie. Czy jechaÌ rêcznie papierem tak jak to polecano czy mogê pos³u¿yÌ siê dremelem z ma³ym okr¹g³ym druciakiem (cienkie druciki)? Nie chcia³bym zniszczyÌ ocynku jeœli jeszcze jest.
Zak³adaj¹c ¿e wyczyszczê do blachy ocynkowanej to czy w przypadku ocynku stosuje siê równie¿ podk³ady reaktywne? I na koniec jak¹ masê uszczelniaj¹c¹ polecacie na to miejsce ³¹czenia blach i jak j¹ pomalowaÌ (jaki podk³ad?) - lakier jest zwyk³y tj. akryl nie metalik i czy do lakieru siê coœ dodaje ¿eby nie spêka³. Móg³bym oddaÌ do reklamacji, ale nie uffam ju¿ temu partaczowi co to robi³...

rbfm 
Wysłany: 2008-01-08, 19:59   
0
UP DOWN

mirh napisał/a:
czy w przypadku ocynku stosuje siĂŞ rĂłwnieÂż podkÂłady reaktywne?

tak

mirh
Wysłany: 2008-01-08, 20:01   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
mirh napisał/a:
czy w przypadku ocynku stosuje siĂŞ rĂłwnieÂż podkÂłady reaktywne?

tak

ÂŻe siĂŞ tak gÂłupio spytam po czym poznaĂŚ Âże starÂłem ocynk? I czy ten dremel z maÂłym druciakiem to siĂŞ nada do usuniĂŞcia starego lakieru tzn nie uszkodzi ocynku?

rbfm 
Wysłany: 2008-01-08, 20:06   
0
UP DOWN

mirh napisał/a:
ÂŻe siĂŞ tak gÂłupio spytam po czym poznaĂŚ Âże starÂłem ocynk? I czy ten dremel z maÂłym druciakiem to siĂŞ nada do usuniĂŞcia starego lakieru tzn nie uszkodzi ocynku?

ocynk ma delikatnie jasniejszy odcien od stali. ale ty sie nie przejmuj tym bo po co sobie szukac na sile problemow. masz zamiar trzymac auto do smierci ? do usuwania starych lakierow sluzy tarcza nylonowa. ale nawet ona uszkodzi ocynk. powiem wiecej, ocynk zeszlifujesz nawet drobnym papierem a co dopiero jakimis szlifierkami.

[ Dodano: 2008-01-08, 20:10 ]

co do tematu:
moja rada jest taka zebys odzalowal pare stow i dal to komus kto sie na tym zna. ty narobisz tylko wiekszych szkod i dodatkowo bedziesz mial wiekszy koszt pozniej. a moze tez byc tak ze nikt tego nie bedzie chcial poprawiac po tobie.

mirh
Wysłany: 2008-01-17, 19:03   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
moja rada jest taka zebys odzalowal pare stow i dal to komus kto sie na tym zna. ty narobisz tylko wiekszych szkod i dodatkowo bedziesz mial wiekszy koszt pozniej. a moze tez byc tak ze nikt tego nie bedzie chcial poprawiac po tobie.

Za³¹czam fotkê ¿eby lepiej by³o widaÌ o co mi chodzi.
OdÂżaÂłujĂŞ te pare stĂłw... a tylko wiedziony naukowÂą ciekawoÂściÂą :-) wydÂłubaÂłem kawaÂłek uszczelnienia chcÂąc zobaczyĂŚ jakie postĂŞpy robi rdza. WyglÂąd mi na to Âże metal jest wszĂŞdzie caÂły, zero jakiÂś wÂżerĂłw itp. Dla prĂłby daÂłem trochĂŞ brunoxa i szczerniaÂło, zatem trochĂŞ nalotu rdzy jednak jest.
Jak siê takie coœ powinno leczyÌ (tam nie ma jakiœ w¿erów). Czy jeœli spêkanie nie jest na ca³ej d³ugoœci ³¹czenia to trzeba wyd³ubywaÌ ca³oœÌ? Tam pod spodem jest gruba warstwa izolacji. To te¿ trzeba wyd³bywaÌ czy wystarczy tylko oczyœciÌ to co jest widoczne?
Po wyd³ubaniu i oczyszczeniu obu krawêdzi (progu i b³otnika), po zadaniu podk³adów (wash i zwyk³y) czy past¹ poliuretanow¹ wype³nia siê tylko rowek czy mo¿na wejœÌ na zak³adkê na obie czêœci blachy. Jak siê to powinno naprawiaÌ zak³adaj¹Ì ¿e oczyszczam tak na 1cm go³ej blachy z ka¿dej strony ³¹czenia?

[ Dodano: 2008-02-01, 23:23 ]
nikt mi nie pomoÂże :cry:
Lakiernik wyznazczyÂł mi bardzo odlegÂły termin i moÂże sam coÂś podziubiĂŞ...

_MG_6819.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 813 raz(y) 77.53 KB

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu