Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Lackdoctor 
Wys³any: 2012-05-03, 19:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
eskobarr6 napisa³/a:
czekam na komentarze i cenne rady

Cenne rady to chyba u bardziej doswiadczonych kolegów na forum.

Ja polecam osuszacz o przep³ywie do 1000 l/min.

936
Wys³any: 2012-05-03, 20:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
osuszacz ok.
A co zatrzyma pozosta³e zanieczyszczenia ?

heeler11
Wys³any: 2012-05-03, 21:42   
0
UP DOWN

aa mo¿e kolega powie jaki ma du¿y zbiornik w tej sprê¿arce? jakie d³ugo¶ci od kompresora do pomieszczenia lakierniczego co po drodze w sensie drogi jak± ma pokonaæ powietrze.
Jakis reduktor z filterkiem jest przy kompresorze?? £abêdzie szyje?

eskobarr6
Wys³any: 2012-05-04, 19:38   
0
UP DOWN

zbiornik 200l ,reg.cisnienia z filtrem na wylocie z kompresora raczej to standard ,tak mam jakis stary filtr,zadnych ³abedzich szyj

eskobarr6
Wys³any: 2012-05-04, 19:40   
0
UP DOWN

a odleglosc weza to tylko 10m..

heeler11
Wys³any: 2012-05-05, 08:24   
0
UP DOWN

200l zbiornik to w takim razie troszke jest moze nie bedzie powietrze zbyt gor±ce ja bym ci radzi³ najpierw zakupiæ po¿adny odwadniacz z odolejaczem i reduktorem tak jak pisa³es t± sate 444 ii zarabiac i jak zarobisz na osuszacz dokupiæ go. bo bez filtrów to nie robota.

eskobarr6
Wys³any: 2012-05-05, 14:02   
0
UP DOWN

a moze mi ktos wytlumaczyc co daje taki osuszacz?przeczytalem pare ofert i te marketingowe opisy mi nie wiele mowia ?najlepiej jak najprosciej bo nie do konca jestem przekonany czy jest mi niezbedny.heeler masz racje w pierwszej kolejnosci pojda filtry a co do osuszacza to zalezy czy ktos mnie przekona ze naprawde warto

heeler11
Wys³any: 2012-05-06, 10:26   
+1
UP DOWN

z kompresora wychodzi do¶æ gor±ce powietrze ii takie powietrze ci leci na filtry skoro bêdzie gor±ce to jeszcze wody wiele tam nie ma i filtry tego nie wy³api±. I jak lakierujesz to powietrze ci siê mo¿e skraplaæ na elemencie. Osuszacz daje ci do ze sch³adza do punktu rosy powietrze i wy³apuje wodê z instalacji i wtedy leci na filtry i powietrze masz czy¶ciutkie i wolne od wody i oleju. Olej tylko przez filtry bêdzie filtrowany bo osuszacz chyba tylko wodê wy³apuje.
pozdrawiam.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-05-06, 10:54   
0
UP DOWN

heeler11,
Brawo. :spoko: :spoko: :spoko:
Nauka w la nie posz³a. Masz punkta.

jarbia
Wys³any: 2012-05-06, 11:49   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Wlkp.
eskobarr6 napisa³/a:
to zalezy czy ktos mnie przekona ze naprawde warto

Nikt na si³ê nikogo nie bêdzie przekonywa³ .Sam zobaczysz (oby nie) ,jak siê narobisz i w koñcowym etapie lakierowania spadnie Ci parê kropel wody na element ,to sam siê zaczniesz za osuszaczem rozgl±daæ .
Szczególnie latem jak jest bardzo ciep³o w pomieszczeniu i rozprê¿one wilgotne powietrze z pistoletu siê sch³odzi ,to skraplanie murowane .
Poza tym, jak stosujesz narzêdzia pneumatyczne tak samo wewn±trz maszynki skrapla siê woda do tego dojdzie py³ i mamy b³otko ,które zaschnie i czyszczenie szlifierki pewne.
pozdr.

eskobarr6
Wys³any: 2012-05-06, 13:05   
0
UP DOWN

teraz decyzja czy pozbywamy sie wody czy oleju..myslelem ze te filtry saty zalatwia sprawe z woda i olejem a tu ci dopiero ze nie wylapia wody z goracego powietrza tylko olej..dzieki za naswietlenie sprawy teraz wiem dokladnie co za co odpowiada

heeler11
Wys³any: 2012-05-06, 13:31   
0
UP DOWN

wiesz co ja posiadam CKD s4000 ca³y blok i osuszacza nie mam a wody na elemencie ani dziureczek tez nie mam.

eskobarr6
Wys³any: 2012-05-06, 18:01   
0
UP DOWN

a ma ktos propozycje jaki zakupic osuszacz jakiej firmy i parametry ?oczywiscie nowy by mnie interesowal

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-05-06, 18:22   
0
UP DOWN

eskobarr6 napisa³/a:
jaki zakupic osuszacz jakiej firmy i parametry

Gwarantuj±cy przep³yw ok 1000 l/min i kosztuj±cy oko³o 4000 z³.

eskobarr6
Wys³any: 2012-05-06, 20:21   
0
UP DOWN

koszt mnie nie przeraza tylko czy do mojego kompresora 1000l to nie przesada?skoro wydolnosc kompresora to max 390l na min?czy istnieje jakis przelicznik wwydajnosc kompresora x2 czy x3?czy te kilkaset litrów nadwyzki to taka rezerwa na przysz³osc?
mysle o osuszaczu omi ed 54

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: