|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-11-10, 00:37 Iwata ws400 supernova
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam forumowiczĂłw .PrzeszukaÂłem caÂłe forum i nie znalazÂłem opinii o tym pistolecie.
SkÂłoniÂło mnie to do zaÂłoÂżenia tematu i zamieszczenia moich skromnych uwag.
Zaznaczam ¿e jestem amatorem , ''lakierujê'' od roku czêœci do zabytkowych motocykli dla siebie .Przez ten okres zakupi³em osiem pistoletów w wiêkszoœci chiùczyków o 100 do 300 z³,by³y to speedy , fobosy i inne .Zawsze by³ z nimi jakiœ problem to odkrêca³y siê pokrêt³a to smarka³ lakierem to miot³a nierówna wiêc prawie zawsze pojawia³a siê jakiœ zaciek albo inna wada pow³oki Obecnie chiùczyka z dysz¹ 1.8 u¿ywam tylko do podk³adów .Jakieœ dwa miesi¹ce temu zakupi³em chwalony tu na forum pistolet air gunssa z dysz¹ 1.3 i rzeczywiœcie jakoœÌ tego pistoletu i to jak siê nim maluje pozytywnie mnie zaskoczy³a . Wczeœniej s¹dzi³em ,¿e nie ma sensu wydawaÌ pieniêdzy na lepszy pistolet,bo na pewno to tylko moje niedoœwiadczenie by³o powodem powstawania wad lakierniczych , ale siê myli³em!
W zasadzie powinienem na tym pistolecie poprzestaÌ, ale jak zobaczy³em na youdupie film lakierowanie iwat¹ wb400 ,jak goœÌ drzwi polakierowa³ w 20s , to zacz¹³em nowe poszukiwanie w³aœciwego pistoletu bo moja air gunssa nadaje siê na ma³e elementy ale coœ wiêkszego to trzeba siê namachaÌ .I tak przez przypadek trafi³em na alledrogo takie cudo jak IWATA ws400 supernova za ok 1400 z³ do klaru ( malujê g³ównie akrylem) mia³a byÌ dysza 1.3 ale okaza³o siê ,¿e jest 1,4 .Muszê Wam koledzy powiedzieÌ ,¿e malowanie tym gunem to czysta przyjemnoœÌ ! Od kiedy go mam nie zrobi³em ¿adnego zacieku ,jest bardzo lekki ,regulacje s¹ bardzo precyzyjne ,i mo¿e dla niektórych ma³o istotna uwaga - bardzo ³atwo siê go myje jest po kilkunastu malowaniach jak nowy.Trochê denerwuj¹ mnie pokrêt³a ,które s¹ nak³adane na trzpienie i czasami spadni¹, jak je zaczepiê,za to siê je dobrze myje.Miot³a jest du¿o szersza ni¿ w air gunsa przez co mniej siê macha i taki amator jak ja ma mniejsz¹ mo¿liwoœÌ zrobienia zacieku,a pow³oka jest równiutka.Jest mniejszy odkurz, i maluj¹c drobnicê mo¿na pracowaÌ przy ma³ym ciœnieniu nawet ok 1 bar .Lakierowa³em z ciekawoœci zderzak baz¹ konwencjonaln¹ i klarem tym pistoletem z t¹ dysz¹ 1.4 i wysz³o ca³kiem nieŸle .Pewnie dla niektórych król jest jeden , ale supernova te¿ jest niez³a a co najwa¿niejsze jest szybka i wybacza b³êdy niedoœwiadczenia.
Przepraszam za dÂługi wywĂłd ,zaznaczam jeszcze raz jest to opinia amatora i dla amatorĂłw takich jak ja.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2011-11-10, 07:35
|
0
|
|
|
:)

|
Fajnie ze wyraziÂłes opinie na temat tego pistoletu.
Ile za niego zapÂłaciÂłes ?
Ja tez sie zabieram do kupna ale ogladam sie za devilbiss'em gti pro. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-11-10, 08:27
|
0
|
|
|

|
@jarbia oczywiÂście Âże "krĂłl jest jeden" .... ale IWATA depcze mu ( jej ) po piĂŞtach i krĂłl czuje zawsze jej oddech.
... a juÂż tak zupeÂłnie zupeÂłnie powaÂżnie to napisze ci tyle, Âże jak na swĂłj pierwszy post na forum to napisaÂłeÂś bardzo duÂżo mÂądrych rzeczy. W zasadzie same mÂądre rzeczy. Bravo
OsobiÂście wolĂŞ SATA ... ale to juÂż wiesz bo czytasz posty ... jednak podkreÂślam, Âże wolĂŞ SATA przede wszystkim z powodu ich filozofii, zaplecza i podejÂścia do klientĂłw, przy jednoczesnym najwyÂższym poziomie tego sprzĂŞtu. IWATA technicznie nie ustĂŞpuje SATA w niczym. Ostatnie modele IWATA ( szczegĂłlnie dysze i gÂłowice ) sÂą naprawdĂŞ godne podziwu. Reszta ... to co dookoÂła pistoletu to juÂż kaÂżdy musi sobie sam oceniĂŚ.
Zapytam tylko o jedno. NapisaÂłeÂś, Âże miaÂła byĂŚ dysza 1,2 jest 1,3 ... Czy widzisz jakieÂś problemy z tym zwiÂązane ? Czy wolaÂłbyÂś jednak 1,2 ?
Generalnie w przypadku pistoletĂłw IWATA raczej jest taka tendencja do lekkiego zawyÂżania rozmiaru gÂłowicy ... np W SATA RP lepiej mieĂŚ 1,2 niÂż 1,3 a wÂłaÂśnie w IWATA odwrotnie ... lepiej sprawuje siĂŞ 1,3 ( oczywiÂście przy klarze i emalii )
Jak Ty to oceniasz ? .... Masz jakiÂś "niedosyt" w kwestii efektu powÂłoki przy tym rozmiarze dyszy ? |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-10, 10:02
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | NapisaÂłeÂś, Âże miaÂła byĂŚ dysza 1,2 jest 1,3 |
jarbia napisał/a: | miaÂła byĂŚ dysza 1.3 ale okazaÂło siĂŞ ,Âże jest 1,4 |
WidaĂŚ nie czytasz dokÂładnie, ale spoko. prawie dobrze
Dobrze Âże kolega nie uÂżywa jej do bazy bo z tÂą dyszÂą nie z kaÂżdÂą bazÂą sobie moÂże poradziĂŚ. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-11-10, 10:38
|
0
|
|
|

|
ladnie sie prezentuje,ladny opis i od dawna sa checi jesli o iwate ws400 chodzi....ale ogolnie nie moge sie przekonac a nie mam sobie skad wziasc takiego cacka i cos nim machnac i zobaczyc czy mi przypasuje a w ciemno to moge tylko sate brac bo pracuje na niej caly czas i wiem czego moge sie spodziewac,z tym ze czegos wciaz mi brak w tych pistoletach...mianowicie szybkosci i cholernie szerokiego strumienia zeby taka maseczke na 3-4 machniecia obmalowac a nie na 10:)i jescze 1 maly szczegol ktory ma sata a czego brakuje u wiekszosci to digital,szczegol ale bardzo przydatny bo nie trzeba robic zadnych dokladanek ograbniczajacych przeplyw powietrza czy tez wyliczac ile idzie na straty... |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-11-10, 10:58
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam
Odpowiadam Projekterowi.
W opisie miaÂł byĂŚ ws400 1301c ale jak siĂŞ okazaÂło po zakupie jest ws400 1401c czyli dysza 1,4 do klaru.Ale majÂąc na uwadze mĂłj nieprofesjonalizm nie odesÂłaÂłem go i myÂślĂŞ Âże dobrze zrobiÂłem .Bo malujÂąc zderzak klarem zauwaÂżyÂłem , Âże bardzo rozbija materiaÂł i czego nigdy wczeÂśniej nie robiÂłem , do klaru (maxmeyer) dodaÂłem rozpuszczalnika aby lepiej siĂŞ zlewaÂło dlatego sÂądzĂŞ ,Âże dla profesjonalistĂłw lepsza bĂŞdzie wÂłaÂśnie do klaru dysza 1,4. Co do malowania nim bazÂą ,to na pewno macie koledzy racjĂŞ , Âże dysza za duÂża ale mnie po raz pierwszy nie wyszÂły chmury co miaÂłem przy poprzednich pistoletach rĂłwnieÂż przy air gunssie 1,3.
Tak ,Âże dla moich amatorskich zastosowaĂą idealny pistolet ,po za tym zawsze mogĂŞ dokupiĂŚ zestaw dysza i iglica do bazy 1,3.ZapÂłaciÂłem za niego 1450 zÂł.ChĂŞtnie daÂłbym go do wyprĂłbowania specjaliÂście z mojej okolicy pod warunkiem Âże bĂŞdĂŞ przy malowaniu (chĂŞĂŚ podpatrzenia fachowca przy pracy).
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-10, 12:25
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | Bo malujÂąc zderzak klarem zauwaÂżyÂłem , Âże bardzo rozbija materiaÂł i czego nigdy wczeÂśniej nie robiÂłem , do klaru (maxmeyer) dodaÂłem rozpuszczalnika aby lepiej siĂŞ zlewaÂło |
Ciekawie to wymysliÂłeÂś.
Do bardzo dobrego pistoletu uÂżyÂłeÂś rozcieĂączalnika aby sie lepiej zlewaÂło piszÂąc chwilĂŞ wczeÂśniej Âże zauwaÂżyÂłeÂś bardzo dobrÂą atomizacje.
Zapewne jednak ta atomizacja przy dyszy 1.4 nie byÂła aÂż tak doskonaÂła jak przy mniejszych dyszach - patrz wydatek cieczy w tabelkach na stronach iwaty.
Do tego dodawszy fakt jak rozkrĂŞciÂłeÂś iglice i ile materiaÂłu daÂłeÂś.
Nie krytykujĂŞ iwaty supernova, bo to ponoĂŚ lepszy gun od saty, ale na ten temat mogÂą wypowiedzieĂŚ siĂŞ posiadacze takich iwat.
Jako skromny posiadacz kilku sat stwierdzam Âże Twoje informacje sÂą trochĂŞ sprzeczne, ale wynikajÂą zapewne z maÂłego doÂświadczenia.
Po zmianie psikawek na saty koniecznoÂśc rozcieĂączania lakierĂłw bezbarwnych zmalaÂła do zera. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-11-10, 12:57
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Masz racjĂŞ Lackdoctor moje doÂświadczenie jest prawie zerowe napisaÂłem tylko ,to co zauwaÂżyÂłem i zrobiÂłem i liczĂŞ wÂłaÂśnie na takie uwagi .Prawdopodobnie przyczyna mogÂła byĂŚ inna np temperatura jest teraz chÂłodniej niÂż wtedy (mimo Âże mojÂą "mini kabinĂŞ" ogrzewam ),gdy ostatnio malowaÂłem klarem i innym pistoletem ,moÂże to ,Âże malowaÂłem wtedy innym klarem. moÂże jest chÂłodniejsze powietrze w pistolecie -nie wiem.PrawdĂŞ mĂłwiÂąc myÂślaÂłem ,Âże mnie tu caÂłkowicie zbesztacie ale nie jest na razie Âźle i krytykĂŞ pokornie zniosĂŞ . |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-10, 13:37
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | Prawdopodobnie przyczyna mogÂła byĂŚ inna np temperatura jest teraz chÂłodniej niÂż wtedy |
Do tego dodaj tylko temperaturê materia³ów, zapewne ni¿sz¹ ni¿ latem.
I juz masz tego wynik - mus dolewania rozcieĂączalnika aby sie klar rozlewaÂł.
A gdybyœ zwróci³ uwagê na zachowanie odpowiedniej temperatury materia³ów, to ich gêstoœÌ i lepkoœÌ by by³a odpowiednia, zgodnie z zaleceniami producenta i nic byœ rozcieùczaÌ nie musia³. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-11-10, 13:42
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
DziĂŞki za konstruktywnÂą odpowiedÂź .NastĂŞpnym razem podgrzejĂŞ materiaÂł (jak siĂŞ ma nowÂą zabawkĂŞ to zapomina siĂŞ o podstawowych sprawach) .A co myÂślisz o temperaturze powietrza ze sprĂŞÂżarki (mam jÂą w nieogrzewanym garaÂżu) ma teÂż duÂży wpÂływ na to? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-11-10, 13:52
|
0
|
|
|

|
teraz to mi sie dostanie ale,wloz bezbarwny przed malowaniem do cieplej wody i go zagrzej do ok 20st. przed malowaniem,tylko odkrec kapselki zeby ci nie wylakierowalo calego garazu |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-10, 13:55
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | A co myÂślisz o temperaturze powietrza ze sprĂŞÂżarki |
To dobrze, bo wiêkszoœÌ pary wodnej skrapla siê w zbiorniku, im wiêkszy tym lepiej.
Do tego spr꿹rka ma ch³odzenie i nie przegrzeje siê i oleju nie puœci tak chêtnie.
Co do temperatury powietrza.... tu zaczynajÂą sie pewne problemy.
Bo ta temperatura powi¹zana jest ze skraplaniem sie pary wodnej w przewodach le¿¹cych na posadzce.
Tu wielu lakierników ma pewne problemy z wod¹ i stosuj¹ ró¿ne sztuczki aby tej wody nie by³o.
Ja mam osuszacz ziĂŞbniczy ktĂłry doprowadza powietrze do 3*C a potem po odseparowaniu wody podgrzewa je do temperatury pierwotnej, lub ciut wyÂższej.
Bo temperatura powietrza zasilajÂącego pistolet ma teÂż wpÂływ na materiaÂł PO aplikacji, bo wychÂłodzony (np do 3*C) powoduje sÂłabsze rozlewanie siĂŞ go na elementach.
No i tu znĂłw znaczenie ma temperatura samego elementu.
To sa takie podstawy w szybkim streszczeniu.
PomogÂą Ci mam nadzieje w zrozumieniu podstaw jak najbardziej prawidÂłowego lakierowania.
[ Dodano: 2011-11-10, 14:05 ]
gugun napisał/a: | wloz bezbarwny przed malowaniem do cieplej wody |
OczywiÂście utwardzacz teÂż, bo to czasem bywa powodem forumowych przepychanek z betonem forumowym.
Jesli przechowujemy materiaÂły ponizej tych zalecanych do uÂżytku 20*C, to naleÂży je doprowadziĂŚ do tej temperatury.
Woda jako medium grzewcze to normalna sprawa.
Jak kupujesz materiaÂły w sklepie czy z busa, czy kurier je dostarcza to teÂż trzeba postĂŞpowac podobnie i je podgrzaĂŚ.
gugun napisał/a: | teraz to mi sie dostanie |
Bardzo wÂątpie, bo po tym jak najstarsi userzy przestali siedzieĂŚ cicho i mu siĂŞ postawili (za naszym przykÂładem) to tematy na forach innych,,, sa zamykane, lub kasowane.
Czasy dyktatury i gnojenia minĂŞÂły bezpowrotnie.
Tak samo jak czasy bywania na snobistycznych forach z dziwnymi poglÂądami i brakiem szacunku do amatorĂłw.
jarbia,
Dlatego kolego my tu opiszemy i odpowiemy na kaÂżdy problem w sposĂłb wyczerpujÂący i... ludzki.
Czego nie spodziewaj sie od naszego przyjaciela ProjeĂŚtera betona najmana. wel testosterona penisa - jak to sam napisaÂł na innym forum (przepraszam za brzydkie sÂłowa o narzÂądach rodnych przytoczonych tu z rozmĂłw z w/w betonem)
Pozdrawiam normalnych. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-11-10, 14:05
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | To sa takie podstawy w szybkim streszczeniu.
PomogÂą Ci mam nadzieje w zrozumieniu podstaw jak najbardziej prawidÂłowego lakierowania. | a na kazda podstawe sa jakies sztuczki cieply lakier wiadro z ciepla woda
cieply element opalarka:)
suche powietrze to juz twoj pomysl:)
tak ze z wiekszoscia problemow idzie sobie poradzic w jakis tam sposob jesli nie ma sie odpowiednich warunkow,glownie stalej temperatury i czystego powietrza co jest podstawa...
[ Dodano: 2011-11-10, 14:14 ]
jarbia napisał/a: | PrawdĂŞ mĂłwiÂąc myÂślaÂłem ,Âże mnie tu caÂłkowicie zbesztacie ale nie jest na razie Âźle i krytykĂŞ pokornie zniosĂŞ . | poprostu trafiles w dobre miejsce,gdzie wiekszosc uzytkownikow w kulturalny sposob z toba porozmawia,wytknie bledy i w miare mozliwosci udzieli konkretnej,rzecvzowej i jasnej odpowiedzi na wszystkie twoje pyt.pozdrawiam |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-11-11, 22:15
|
0
|
|
|
|
Ja przyznajĂŞ Âże jestem cichym lecz wielkim fanem IWATY.
Lecz niestety ale w naszym kraju minusem jest brak takiego jej zaplecza technicznego jakie ma tylko SATA. I wedÂług mnie to wÂłaÂśnie zaplecze ktĂłre mocno i skutecznie rozbudowaÂło reklamĂŞ {czasami zbyt nachalnÂą} jest powodem tego Âże z najwyÂżej cenionej trĂłjki : Iwata, Devilbiss, Sata... NajpopularniejszÂą jest Sata.
Bo Sata jest wszĂŞdzie, a na all... to prawie wiĂŞcej jej niÂż chinoli.....
Ale nie waÂżne bo dziaÂła jak najbardziej poprawnie - upodobania to juÂż inna sprawa.
Tak w temacie Iwaty SUPERNOWEJ z tego co w wolnych chwilach poczytaÂłem i wyszukaÂłem to z tego co znalazÂłem sÂą jej 4 wersje:
-WS400
-WS400HD
-LS400
-LS400H
W przenoœni oddam konia z rzêdem temu który by to wszystko ³adnie i czytelnie wyjaœni³ i opisa³ - najlepiej potwierdzaj¹c szczegó³owymi danymi fabrycznymi {WS-ów znam ale LS-ów nie} |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-11-11, 23:05
|
0
|
|
|

|
senior napisał/a: | Sata jest wszĂŞdzie, a na all... to prawie wiĂŞcej jej niÂż chinoli..... |
Kolego Senior nie przesadzaj na Alle...o Sata sÂą tylko na niecaÂłe 2 strony razem z ala-sata in china a "chiĂąsko-taywaĂąskich cacuszek" masz na caÂłej reszcie stron
WracajÂąc do tematu:
Jeœli kolego interesujesz siê Iwat¹ i chcesz wszystko o niej wiedzieÌ ³¹cznie z wziêciem do rêki oraz sprawdzeniem "w pracy" to namawiam na "wizyte" na Targach Motoryzacyjnych w Poznaniu Tam gdzie jest ekspozycja wyposa¿enia warsztatowego Bezpoœrednio u producenta otrzymasz wszystkie informacje jakie chcesz tylko poznaÌ Podobno nawet pod koniec targów jest mo¿liwoœÌ zakupiÌ egzemplarze powystawowe podobnie jak na innych targach np. poligraficznych czy dla dzieci itd.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-11-12, 20:24
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam
CiÂąg dalszy moich uwag dotyczÂących tego pistoletu .
Dzisiaj stosujÂąc siĂŞ do rad kolegĂłw podgrzaÂłem akryl (max mayer) i wylaÂł siĂŞ duÂżo lepiej.Nie mam pirometru i nie wiem tylko do jakiej temperatury ,podgrzewaÂłem na kaloryferze .
Tym razem poÂłoÂżyÂł szybko cienkÂą i rĂłwnÂą powÂłokĂŞ ,takÂą jak chciaÂłem i ciĂŞÂżko by byÂło zrobiĂŚ zaciek co przy poprzednich moich pistoletach zdarzaÂło siĂŞ czĂŞsto (najlepszy jaki do tej pory miaÂłem to air gunssa).
Im wiêcej nim malujê tym bardziej jestem przekonany ,¿e dysza 1,4 jest dla mnie lepsza i doœwiadczonemu lakiernikowi szybciej bêdzie siê k³aœÌ klar ni¿ dysza 1,3.
MoÂże dysza sata 1.3 i dysza iwata 1,3 to nie to samo ,moÂże np. dyszÂą 1,3 sata lakieruje siĂŞ tak samo jak dyszÂą iwata 1,4 - nie wiem .
Dla mnie na razie jak sata jest krĂłlem , to iwata supernova to krĂłlowa .Szkoda tylko ,Âże dystrybutorzy nie wypoÂżyczajÂą np. za kaucjÂą tych pistoletĂłw ,moÂże wtedy wiĂŞcej byÂłoby ich w uÂżytkowaniu i opinie o tym gunie napisaÂłby fachowiec a nie taki amator jak ja.
Na razie nie ÂżaÂłujĂŞ tych 1.45 kzÂł.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-12, 23:36
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | MoÂże dysza sata 1.3 i dysza iwata 1,3 to nie to samo |
Sata po cichu wprowadza w b³¹d wymiarowaniem swoich dyszy.
Mowa o sacie rp.
Sata 3000 1.3 rp byÂła reklamowana jako demon szybkoÂści nie do pobicia przez inne wiodÂące marki.
Tu maÂły myk - dysza faktycznie ma 1.46 mm a 1.3 to taki swoisty wymiar saty, ktĂłra przy znacznie wiekszym otworze wymiarowanym w mm potrafiÂła zachowaĂŚ bardzo dobrÂą atomizacjĂŞ i nikt nawet nie zauwaÂżyÂł Âże ta szybkoÂśc rp to lekkie szachrajstwo ze strony saty.
DodajÂąc do tego Âże w sacie 4000 rp dysza 1.3 ma wiekszy otwĂłr niz dysza 1.6 w sacie 100 bf 1.6 rp (do podkÂładu).... to juÂż nic mĂłwiĂŚ nie muszĂŞ o szybkoÂści aplikacji.
A co do atomizacji to juÂż wiadomo - perfekcja saty pozwala na takie lekkie oszukaĂąstwo.
KupujÂąc sate 4000 wiedziaÂłem juÂż o tym dziwnym wymiarowaniu dysz i dlatego do tej saty dokupiÂłem zestaw 1.2, bardziej precyzyjny - sie zobaczy.
Dlaczego o tym napisaÂłem.
Bo masz dysze 1.4 i bardzo dobrze Ci siĂŞ aplikuje lakier bezbarwny.
MĂłwisz cienkie warstwy i nie sposĂłb zrobiĂŚ zacieku mimo wiĂŞkszej dyszy.
Dla porĂłwnania tej niby wielkiej dyszy podaÂłem te przykÂłady dysz saty ktĂłre przy Twojej dyszy w iwacie to dopiero potwory. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-11-13, 06:55
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | PROJEKTER napisał/a: | NapisaÂłeÂś, Âże miaÂła byĂŚ dysza 1,2 jest 1,3 |
jarbia napisał/a: | miaÂła byĂŚ dysza 1.3 ale okazaÂło siĂŞ ,Âże jest 1,4 |
WidaĂŚ nie czytasz dokÂładnie ... |
Fakt ... Przepraszam. ChodziÂło mi jednak o zasadĂŞ w tych rozmiarach SATA - IWATA
[ Dodano: 2011-11-13, 07:51 ]
Lackdoctor napisał/a: | jarbia napisał/a: | MoÂże dysza sata 1.3 i dysza iwata 1,3 to nie to samo |
Sata po cichu wprowadza w b³¹d wymiarowaniem swoich dyszy.
Mowa o sacie rp.
Sata 3000 1.3 rp byÂła reklamowana jako demon szybkoÂści nie do pobicia przez inne wiodÂące marki.
Tu maÂły myk - dysza faktycznie ma 1.46 mm a 1.3 to taki swoisty wymiar saty, ktĂłra przy znacznie wiekszym otworze wymiarowanym w mm potrafiÂła zachowaĂŚ bardzo dobrÂą atomizacjĂŞ i nikt nawet nie zauwaÂżyÂł Âże ta szybkoÂśc rp to lekkie szachrajstwo ze strony saty.
DodajÂąc do tego Âże w sacie 4000 rp dysza 1.3 ma wiekszy otwĂłr niz dysza 1.6 w sacie 100 bf 1.6 rp (do podkÂładu).... to juÂż nic mĂłwiĂŚ nie muszĂŞ o szybkoÂści aplikacji.
A co do atomizacji to juÂż wiadomo - perfekcja saty pozwala na takie lekkie oszukaĂąstwo.
KupujÂąc sate 4000 wiedziaÂłem juÂż o tym dziwnym wymiarowaniu dysz i dlatego do tej saty dokupiÂłem zestaw 1.2, bardziej precyzyjny - sie zobaczy. |
Krzysiu ... doskonale wiesz, ¿e SATA nikogo nie wprowadza w b³¹d tymi oznaczeniami tylko powszechna wiedza o pistoletach wielu lakierników jest taka ¿e oznaczenie na dyszy czy g³owicy odpowiada wymiarom metrycznym. Pamiêtasz zapewne ¿e na stronach i w instrukcjach SATA nie ma ¿adnych oznaczeù metrycznych przy parametrach dysz i g³owic.
Ja nie wiem skÂąd taki pomysÂł ... jak i ten Âże HVLP jest do bazy a LVLP czy RP do bezbarwnego. Wiem gdzie tkwiÂą korzenie historyczne takich mitĂłw, ale nie wiem czemu lakiernicy czynni zawodowo majÂący z tym kontakt budujÂą swoje doÂświadczenie o takie zabobony ? Jedni juÂż wiedzÂą jak jest ale nadal ogromna grupa myÂśli Âże 1,4 to 1 milimetr i cztery setki
Z tymi wymiarami metrycznymi w milimetrach to jest tak juÂż chyba tylko w tych chiĂąskich pistoletach lakierniczych i moÂże w WANach z Warszawy.
Tak by³o do 1990 roku ... w porywach mo¿e do 2000. Potem gdy ju¿ wszyscy licz¹cy siê producenci pistoletów wiedzieli z praktyki u¿ytkowników ich sprzêtu jak gigantyczna jest zale¿noœÌ miêdzy wielkoœci¹ dyszy materia³owej a efektem kolorystycznym to zaczêli te g³owice i dysze modyfikowaÌ pod produkt, a nie pod "linijkê" . Wymiary metryczne skoùczy³y siê ju¿ dawno. Teraz otwór dopasowywany jest do konkretnej grupy materia³ów jakie maj¹ byÌ aplikowane takimi g³owicami.
Sam widzisz, Âże coraz powszechniej wchodzÂą oznaczenia literowe i nikt nie pyta juÂż nawet o rozmiar tych dysz. Masz informacjĂŞ ...np SATA 3000 B HVLP gÂłowica WSB i wiesz, Âże to konfiguracja do aplikacji bazy wodorozcieĂączalnej. To samo jest w IWATA i we wszytkich pistoletach ITW. Szkoda ze nie ma jednego standardu. StÂąd teÂż taki baÂłagan i trudnoÂści z doborem dysz do konkretnych pistoletĂłw.
NajwiĂŞkszym problemem jest powszechnych dostĂŞp do szybkiej informacji samego producenta pistoletu ... jaka dysza i gÂłowica jest przez niego wskazana do konkretnego produktu ... np bazy DuPonta Cromax, czy np. Sikkensa AutoWave.
SATA ma takie informacje na swojej stronie pod kaÂżdym pistoletem. BÂłyskawicznie moÂżesz go sobie skonfigurowaĂŚ choĂŚ i tu czasami jest tak 1,2 / 1,3. U innych producentĂłw ten przepÂływ informacji kuleje jednak zupeÂłnie ... a potem jest wÂłaÂśnie wielki zaskoczenie, Âże dysza z typoszeregu 1,3 nie ma jednak 1,3 milimetra tylko jakiÂś tam przybliÂżony wymiar ... tym czasem 1,3 u innego producenta prawie prawie jest idealnie zbliÂżone do 1,3 mm.
Po prostu trzeba siĂŞ pozbyĂŚ z gÂłowy tego mitu o wymiarach w milimetrach i trzymaĂŚ wytycznych producenta jakie wskazaÂł on dla wybranego pistoletu i zadaĂą jakie ma on realizowaĂŚ. KaÂżdy renomowany producent wykÂłada tysiÂące euro, czy dolarĂłw na takie badania i testy w praktyce w oÂśrodkach szkoleniowych producentĂłw lakierĂłw do refinishu. To dziÂś podstawa skutecznoÂści tych pistoletĂłw ktĂłre sÂą uznawane za czoÂłowe marki dla profesjonalistĂłw. Tego wÂłaÂśnie ... tej precyzji .... brakuje tanim i prostym rozpylaczom farby, gdzie otwory w dyszach piÂłuje siĂŞ skokiem metrycznym. Jednak pomiĂŞdzy 1,2, a 1,3 efekt kolorystyczny moÂże byĂŚ diametralnie roÂżny, a byÂłby najlepszy przy wymiarze metrycznym dyszy 1,253 mm ... i co wtedy z oznaczeniami w typoszeregu metrycznym ?
Dlatego lepiej jest teraz oznaczaĂŚ dysze i gÂłowice symbolami, WB, WBX, WSB, C, W, SR, LV, T1, H1, H2, HD ... a nawet 1, 2, 3.
------------------------------------------------
Co do wymiaru dyszy 1,4 w IWATA ... to przyznam, @jarbia, ¿e jestem zaskoczony tak pozytywn¹ opini¹. Albo faktycznie jeszcze eksperymentujesz z tym pistoletem, albo masz racjê i IWATA mo¿e sobie pozwoliÌ na prawid³ow¹ pracê przy bazach metalicznych nawet z tak du¿¹ dysz¹ jak 1,4 bo ju¿ 1,3 uznawana jest za du¿¹ ( co napisa³em w poœcie pomy³kowo przyjmuj¹c ¿e masz w³aœnie du¿¹ dyszê 1,3 w tej W400 )
Szkoda, ¿e nie mo¿na tego sprawdziÌ wymieniaj¹c dysze w jednym pistolecie. Opinie dwóch ró¿nych u¿ytkowników mog¹ byÌ przecie¿ ró¿ne z zupe³nie innych powodów. Przy jednej "rêce" i "oku" ³atwiej jest zestawiÌ wady i zalety, wydaj¹c wi¹¿¹c¹ opinie.
Kiedyœ czyta³em spór dwóch ró¿nych u¿ytkowników na temat IWATA W400 z g³owic¹ WBX i dysput, czy siê da, czy nie da ... ³adnie po³o¿yÌ bezbarwny ? Temat ostry jak brzytwa, ale ¿adnego wspólnego wniosku koùcowego. |
 |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-11-13, 20:36
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | Senior nie przesadzaj na Alle...o Sata sÂą tylko na niecaÂłe 2 strony razem z ala-sata in china a "chiĂąsko-taywaĂąskich cacuszek" masz na caÂłej reszcie stron | Robercie to byÂła przenoÂśnia....... Robertlodz09 napisał/a: | ..............to namawiam na "wizyte" na Targach Motoryzacyjnych w Poznaniu Tam gdzie jest ekspozycja wyposaÂżenia warsztatowego BezpoÂśrednio u producenta otrzymasz wszystkie informacje jakie chcesz tylko poznaĂŚ........... | DziĂŞki za info. JeÂśli mĂłgÂłbyÂś jeszcze mi na PW napisaĂŚ kiedy bĂŞdÂą nastĂŞpne bĂŞdĂŞ wdziĂŞczny. Lackdoctor napisał/a: | Sata 3000 1.3 rp byÂła reklamowana jako demon szybkoÂści nie do pobicia przez inne wiodÂące marki.
Tu maÂły myk - dysza faktycznie ma 1.46 mm a 1.3 to taki swoisty wymiar saty, ktĂłra przy znacznie wiekszym otworze wymiarowanym w mm potrafiÂła zachowaĂŚ bardzo dobrÂą atomizacjĂŞ i nikt nawet nie zauwaÂżyÂł Âże ta szybkoÂśc rp to lekkie szachrajstwo ze strony saty. | I w tym coÂś jest. Bo z czo³ówki pistoletĂłw Sata zawsze reklamuje Rp-ki jako super szybkie jednoczeÂśnie nigdzie nie podajÂąc Âże oznaczenie na gÂłowicy ma wymiar metryczny oraz nigdzie nie podaje przepÂływu cieczy przez dyszĂŞ materiaÂłowÂą co podajÂą pozostaÂłe marki. Pewnie wÂłaÂśnie dlatego aby nikt od razu nie skleiÂł siĂŞ Âże to jest powodem jej szybkoÂści a nie geniusz Marki. PROJEKTER napisał/a: | Jedni juÂż wiedzÂą jak jest ale nadal ogromna grupa myÂśli Âże 1,4 to 1 milimetr i cztery setki | 1 milimetr i 4 dziesiÂątki
I o ile z reszt¹ siê prawie zgadzam o tyle z tymi wymiarami w milimetrach {mniej wiêcej z jakimiœ odchy³kami} ju¿ nie. A to dlatego ¿e tylko sata we wszelkich Ÿród³ach podaje same cyfry natomiast zarówno Iwata jak i devilbiss ju¿ z dopiskiem: "mm". Wiêc nie s¹dzê aby obydwie te fabryki tkwi³y w micie i chc¹c czy nie chc¹c podawa³y b³êdne dane we wszelkich Ÿród³ach opisowych swoich modeli gunów. Ale prawdê mówi¹c nie ma to ¿adnego znaczenia czy to jest 1,33333 czy 1,366666 - bo dopóki jest mo¿liwoœÌ wyboru to ka¿dy wybierze to, co najbardziej mu odpowiada.
OdnoÂśnie konkretnych oznaczeĂą to fakt Âże juÂż sÂą: BASE i CLEAR {ale nadal rozmiary dysz sÂą do wyboru lakiernika - najczĂŞÂściej tylko dwie, ale jednak}.
A nawi¹zuj¹c do Saty i doboru zestawieù gunów do ró¿nych producentów lakierów to proszê:
http://www.sata.com/index.php?id=lackdaten&L=0
[ Dodano: 2011-11-13, 20:49 ]
Cytat: | Co do wymiaru dyszy 1,4 w IWATA ... to przyznam, @jarbia, ¿e jestem zaskoczony tak pozytywn¹ opini¹. Albo faktycznie jeszcze eksperymentujesz z tym pistoletem, albo masz racjê i IWATA mo¿e sobie pozwoliÌ na prawid³ow¹ pracê przy bazach metalicznych nawet z tak du¿¹ dysz¹ jak 1,4 bo ju¿ 1,3 uznawana jest za du¿¹ | I tutaj mamy pewne uzasadnienie, a nawet dwa dlaczego tak jest w porówaniu Sata VS Iwata:
- Ta Iwata 1,4 ma dyszĂŞ ok 1,4mm, a Sata zalecana do baz Cromax Pro przez technikĂłw DP to 4000 RP 1,2 czyli wg sat 3000 rp, 1,3 ma otwĂłr materiaÂłowy okoÂło 1,46mm - czyli wiĂŞkszy niÂż ta Iwata. WiĂŞc jeÂśli Sata z wiĂŞkszÂą dziura moÂże to dlaczego Iwata z mniejszÂą by nie mogÂła?
A tym bardziej Âże:
- Iwata ma wstĂŞpnÂą preatomizacjĂŞ materiaÂłu poprzez specjalne naciĂŞcia na dyszach materiaÂłowych i rozbija materiaÂł wczeÂśniej i lepiej niÂż inne marki pistoli. {Sata nadrabia to strasznym ciÂśnieniem wyjÂściowym na gÂłowicy}
TakÂże te dwa guny robiÂą ostatecznie to samo tylko innymi patentami konstrukcyjnymi.
I w tych szczegó³ach ale niestety ja jestem za Iwat¹ bo robi to "bardziej zmys³owo/umys³owo" {technicznie} a Sata "bardziej si³owo" {wali wielkim ciœnieniem}.
Dwie zupeÂłnie inne wizje i inne drogi a ostateczny cel ten sam |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-11-13, 21:34
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam
Projekter, zawsze zaznaczam ,¿e s¹ to moje amatorskie uwagi i raczej jeszcze z nim eksperymentujê . Chcia³bym wiedzieÌ to od profesjonalnego i doœwiadczonego u¿ytkownika ,ale ¿aden siê nie wypowiada .Z tego co siê orientujê to w tym pistolecie mo¿na zastosowaÌ inne rodzaje dysz z iglic¹ ,g³owica jest ta sama i mo¿na je porównaÌ w pracy .Pistolet jest ten sam ,a kolor pokrête³ jest chyba tylko dla rozró¿nienia klar czy baza .GoœÌ,który mi to sprzedawa³ mia³ te¿ drugi do bazy ale przyjrza³em siê tylko iglicy ,mia³a inaczej wyprofilowan¹ koùcówkê ,ale nie wiem czy by³a 1.3 czy 1,4 mia³y byÌ obie 1,3. Zmierzy³em w moim œrednicê dyszy przy ujœciu lup¹ pomiarow¹ i wysz³o,¿e nie ma dok³adnie 1,4 mm tylko ok 1.35 mm .Cieszê siê , ¿e coraz wiêcej informacji siê tu pojawia i dziêki kolegom coœ mogê siê tu dowiedzieÌ .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-11-13, 22:25
|
0
|
|
|

|
Informacja dla wszystkich zainteresowanych profesionalnymi pistoletami lakierniczymi
Sata ,Iwata ,DeVilbiss :
TTM (Targi Techniki Motoryzacyjnej) w Poznaniu odbĂŞdÂą siĂŞ w 2012r. w dniach 13-15 kwietnia (piatek ,sobota ,niedziela) TakÂże namawiam wszystkich na wyjazd do Poznania i zwiedzenie stoisk producentĂłw wyposaÂżenia warsztatowego (pistoletĂłw lakierniczych ,sprĂŞÂżarek itd.) Tylko uwaga! PiÂątek jest dniem wystawowym otwartym dla Vip-Ăłw ,dziennikarzy i wystawcĂłw ,takÂże dla zwiedzajÂących jest sobota i niedziela
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-13, 23:41
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09,
DziĂŞki za info.
Ja doprecyzujĂŞ tylko Âże sata 3000 rp 1.3 ma dyszĂŞ ok 1.46 mm a sata 4000 rp 1.3 ma jeszcze wiekszy otwĂłr, ktĂłry nie zostaÂł jeszcze pomierzony (bo nie o to chodzi ze sie czepiam) a porĂłwnanie do saty 100 bf 1.6 rp nie oddawaÂło tego co zamierzaÂłem przekazaĂŚ mĂłwiÂąc o lekkiej marketingowo technologicznej Âściemie saty. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-11-14, 09:58
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | Ja doprecyzujĂŞ tylko Âże sata 3000 rp 1.3 ma dyszĂŞ ok 1.46 mm a sata 4000 rp 1.3 ma jeszcze wiekszy otwĂłr, ktĂłry nie zostaÂł jeszcze pomierzony (bo nie o to chodzi ze sie czepiam) a porĂłwnanie do saty 100 bf 1.6 rp nie oddawaÂło tego co zamierzaÂłem przekazaĂŚ mĂłwiÂąc o lekkiej marketingowo technologicznej Âściemie saty. |
eeee tam ... czepiasz siê . Powiedz jakie to ma znaczenie ? Naprawdê myœlisz, ¿e SATA "wywali³a wielkie dziury" w dyszach po to ¿eby dystansowaÌ konkurencjê ? Jak mo¿na w ogóle wpaœÌ na taki pomys³ ? SATA nie produkuje pistoletów po to ¿eby siê œcigaÌ z IWATA czy DeVilbiss ... dla SATA to tylko konkurencja handlowa i to pod¹¿aj¹ca w³asn¹ drog¹. Takie przepychanki co jest lepsze w tym, a co lepsze w tamtym to przepychanki na poziomie handlowym. Producent ma to w nosie bo pod¹¿a drog¹ w³asnych doœwiadczeù i robi takie otwory jakie daj¹ najlepszy efekt przy aplikacji konkretnych produktów.
Tak robi IWATA, tak robi ITW i tak od lat postêpuje SATA. To nie jest identyczny sprzêt ró¿ni¹cy siê niuansami takimi jak dziesi¹ta czêœÌ milimetra w wielkoœci otworu dyszy tylko zupe³nie ró¿ne konstrukcje ... Co to za teoria o k³amstwie marketingowym, przy wielkoœci dyszy materia³owej jak wkrêcaj¹c iglice mo¿esz ograniczyÌ przep³yw materia³u przez dyszê ?
Zobacz Âże IWATA, lub ITW nie ma pistoletĂłw klasy RP. ZnajdÂź je to wtedy bĂŞdziesz mĂłgÂł trzymaĂŚ siĂŞ teorii marketingowego oszustwa i naciÂągania. JakiegoÂś spisku
SATA we w³asnych materia³ach reklamowych podaje informacje, ¿e klasa RP to pistolety o wiêkszym wydatku. Nie ma jednak takiego parametru jak "szybkoœÌ pracy". To ju¿ informacje z ust do ust i dotycz¹ porównania systemów HVLP - RP, a nie SATA, IWATA, DV.
Zawsze tak tu jest, Âże stajĂŞ w obronie SATA ... jednak nie jestem przedstawicielem handlowym SATA, nie pracujĂŞ dla nich, a nawet nie uÂżywam na co dzieĂą tych produktĂłw. Po prostu oceniajÂąc podejÂście, filozofiĂŞ postĂŞpowania , zaplecze, serwis, dostĂŞp do informacji technicznych, nie mam co do tego Âżadnych, absolutnie Âżadnych wÂątpliwoÂści, Âże SATA to nr. 1, w branÂży naprawa samochodowych, na caÂłym Âświecie a najwiĂŞcej pistoletow sprzedaje w .... Chinach .... gdzie jak wiemy jest tyle tanich i doskonaÂłych produktĂłw
IWATA ma fajne pistolety, ale biorÂąc pod uwagĂŞ caÂłoksztaÂłt kryjÂący siĂŞ za danym znakiem producenta niestety odstaje. Nawet jak komuÂś siĂŞ bardziej podoba i lepiej sprawuje. W peÂłnej ocenie to nr 2. MoÂże kiedyÂś siĂŞ to zmieni ... teraz tak wÂłaÂśnie jest.
SÂą tacy producenci ktĂłrzy majÂą doskonaÂłe produkty, a mimo to niestety przegrywajÂą konkurencjĂŞ z tymi ktĂłrzy majÂą tylko te dobre, jednak lepiej podane i wypromowane. Lepiej dopasowane do indywidualnych wymagaĂą odbiorcy.
Nawet jak ktoÂś dowiedzie niezbicie, Âże IWATA modelem X z gÂłowicÂą Y bije na gÂłowĂŞ SATA to niczego nie zmienia ... Na razie potĂŞga SATA nie podlega dyskusji, a juÂż na pewno nie na poziomie co siĂŞ tam komu bardziej podoba.
Gdyby za produktami SATA kry³o siê oszustwo i nie by³yby one nic warte, lub wypada³y gorzej .... a nawet identycznie na tle konkurencji to by³bym pierwszy który zmieni³by natychmiast zdanie. Uczestnicz¹c przy formowaniu uk³adu technicznego i technologicznego wielu nowoczesnych lakierni ... co mam zaproponowaÌ swoim klientom ¿eby nie naraziÌ siê na krytykê, czy brak profesjonalizmu ... Walcoma ? ...DV ? .... IWATA ? .... no raczej NIE. Zdecydowanie SATA bo to synonim bran¿y lakierniczej, a dopiero potem mogê ewentualnie podj¹Ì dyskusje ... Jak nie SATA to Co ? ... to czy klient sobie kupi to czy tamto .... to ju¿ nie moja sprawa. Wa¿ne jest tylko to ¿e Ja nie wygadywa³em g³upot namawiaj¹c go do zakupu pistoletu nr. 2 ... i krytykuj¹c nr. 1 na rynku. ... bo tu nie chodzi o oryginalnoœÌ tylko o rzetelnoœÌ oceny
Tu na forum maÂło kto odpowiada z imienia i nazwiska za swoje opinie. Dlatego niech kaÂżdy pisze sobie co tam chce. MoÂże byĂŚ o oszustwach kÂłamstwach i Âściemach.
Dla mnie SATA to ... po prostu SATA bez koniecznoÂści tÂłumaczenia komukolwiek co to jest ? |
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-14, 11:16
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | Powiedz jakie to ma znaczenie ? |
Dla mnie Âżadne.
Jest jak jest i tyle.
PROJEKTER napisał/a: | przy wielkoÂści dyszy materiaÂłowej jak wkrĂŞcajÂąc iglice moÂżesz ograniczyĂŚ przepÂływ materiaÂłu przez dyszĂŞ ? |
W koĂącu po to jest pokrĂŞteÂłko aby nim krĂŞciĂŚ... czy jednak moÂże nie do koĂąca tak jest?
Bo jak wytÂłumaczysz swĂłj promowany rozmiar dyszy 1.2 w sacie 4000 rp jako uniwersalny???
PrzecieÂż moÂżna skrĂŞciĂŚ iglice nawet z dyszy 1.5 ..... a moÂże jednak nie ??
Bo z tym skrĂŞcaniem gdyby tak wÂłasnie prosto byÂło i nie miaÂło Âżadnego znaczenia to nie byÂło by kilku rodzajĂłw wielkoÂści dysz, tylko bardziej opracowany system krĂŞcenia regulacjÂą dyszy materiaÂłowej
Dobrze wiesz co dzieje siê podczas atomizacji materia³u wylatuj¹cego z ró¿nych rozmiarów dyszy, tak samo jak wiadomo jakie jest optymalne ustawienie iloœci materia³u w pistolecie.
PROJEKTER napisał/a: | Dla mnie SATA to ... po prostu SATA bez koniecznoÂści tÂłumaczenia komukolwiek co to jest ? |
|
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-11-14, 13:22
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | Bo jak wytÂłumaczysz swĂłj promowany rozmiar dyszy 1.2 w sacie 4000 rp jako uniwersalny???
PrzecieÂż moÂżna skrĂŞciĂŚ iglice nawet z dyszy 1.5 ..... a moÂże jednak nie ??
Bo z tym skrĂŞcaniem gdyby tak wÂłasnie prosto byÂło i nie miaÂło Âżadnego znaczenia to nie byÂło by kilku rodzajĂłw wielkoÂści dysz, tylko bardziej opracowany system krĂŞcenia regulacjÂą dyszy materiaÂłowej
Dobrze wiesz co dzieje siê podczas atomizacji materia³u wylatuj¹cego z ró¿nych rozmiarów dyszy, tak samo jak wiadomo jakie jest optymalne ustawienie iloœci materia³u w pistolecie.
|
Wiem wiem co siĂŞ dzieje ... Ty juÂż teÂż sam to widzisz ... ale pamiĂŞtaj Âże jest ogromna grupa lakiernikĂłw ktĂłrzy w ogĂłle nie kapujÂą o co tyle szumu z tymi gÂłowicami ?
Faktem jest Âże preferujĂŞ dyszĂŞ 1,2 w SATA 4000 RP ... ale przyznam, Âże dziÂś juÂż nie daÂłbym siĂŞ za to pokroiĂŚ. ... Gdy weÂźmie siĂŞ do rĂŞki, przy jednym lakierowaniu SATA 3000 RP 1,2 i SATA 4000 RP 1,2 to juÂż po chwili widaĂŚ Âże 4000 daje mniej materiaÂłu. Gdy te pistolety sÂą oddzielnie to nie jest to, aÂż tak widoczne ... dopiero gdy moÂżna uÂżyĂŚ jednego i drugiego na raz ... szczegĂłlnie przy lakierze bezbarwnym. KiedyÂś zaliczyÂłem takÂą wpadkĂŞ w lakierni produkcyjnej. Chcieli zobaczyĂŚ nowszy model wiĂŞc bez zastanowienia dostali 4000 RP 1,3 w miejsce tych co mieli 3000 RP 1,3 ... a tu niespodzianka .... i trzeba byÂło zamawiaĂŚ nowe 3000 RP. Potem sam sprawdziÂłem jak jest z dyszami 1,2 i ten sam efekt ... mniej materiaÂłu w 4000 RP.
Dlatego mam pewne wÂątpliwoÂści co 1,2 w 4000 RP. Nie aÂż takie duÂże Âżeby nie polecaĂŚ tego rozmiaru jako uniwersalnego, ale kilka osĂłb uÂżywajÂących 4000 z 1,2 mĂłwi duÂżo o precyzji dokÂładnoÂści, a dopiero po jakimÂś czasie teÂż jednak zauwaÂża Âże to ... powiedzmy .... oszczĂŞdniejszy pistolet ... jak wy to nazywacie ... troszkĂŞ wolniejszy. ÂŻeby byÂł sprawny jak RP 3000 to prosi siĂŞ o dyszĂŞ 1,3. ... ale to takie dywagacje i specjalnie siĂŞ tym nie sugerujcie. Jak juÂż komuÂś siĂŞ nudzi to zaczyna wszytko rozbijaĂŚ do poziomu atomu ... a kiedyÂś po prezentacji mi siĂŞ nudziÂło i ... stÂąd takie wnioski po obserwacjach.
Dodam tylko, Âże w swoim nowym 4000 RP (Heart and Soul ) mam dyszĂŞ 1,3.
http://www.youtube.com/watch?v=JYcWroMAKMk
-------------------------------------------------------------------------------------
Co do krĂŞcenia ogranicznikiem iglicy to znasz moje zdanie na ten temat.
Tak siê dzieje wtedy i tylko wtedy gdy ktoœ kupi pistolet z za du¿¹ dysz¹. Dawno, dawno temu Ja te¿ majta³em tymi pokrêt³ami. Wszystkimi. Jednak m¹drzy ludzie powoli i konsekwentnie pokazali mi jak to dzia³a ... wyjaœnili co siê dzieje wewn¹trz korpusu, a nie widaÌ tego na zewn¹trz ... Wyt³umaczyli po co te wszystkie maciupcie dziurki i w¹sy na samej g³owicy ... i jaki wp³yw na atomizacjê, oraz efekt koùcowy ma 0,5 bara ró¿nicy ciœnienia .... i przesta³em siê pos³ugiwaÌ pistoletem jak starym wzmacniaczem z dziesiêcioma pokrêt³ami .
Tu przy markowych pistoletach sprawa jest jasna. Iglica na max do ty³u, szerokoœÌ strumienia na max, ciœnienie wed³ug zaleceù tak jak i odleg³oœÌ od lakierowanego elementu i .... dopiero wtedy mo¿na porównywaÌ który pistolet jest lepszy, a który gorszy. O dziwo lakierowanie przy takich ustawieniach to tylko kwestia nawyku ( przyzwyczajenia ) , tak samo jak lakierowanie przy poskrêcanych pokrêt³ach.
Dlatego zamiast wciskaĂŚ sprĂŞÂżynÂą iglice do wnĂŞtrza dyszy lepiej jest .... zmieniĂŚ dysze.
No ... ale temat o IWATA WS 400, a My tu o SATA |
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-11-14, 14:06
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | No ... ale temat o IWATA WS 400, a My tu o SATA | dokladnie,saty mysle ze kazdy zna doskonale a jak nie to duzo tu o nich na forum a jesli o iwate chodzi to malo jest info na ich temat wiec jak ktos ma cos do dodania na temat iwaty to niech doda bo sam bym chetnie poczytal... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-11-14, 20:20
|
0
|
|
|

|
No i zamkn¹³eœ temat ... t¹ proœb¹ |
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-15, 14:58
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | KiedyÂś zaliczyÂłem takÂą wpadkĂŞ w lakierni produkcyjnej. Chcieli zobaczyĂŚ nowszy model wiĂŞc bez zastanowienia dostali 4000 RP 1,3 w miejsce tych co mieli 3000 RP 1,3 ... a tu niespodzianka .... i trzeba byÂło zamawiaĂŚ nowe 3000 RP. Potem sam sprawdziÂłem jak jest z dyszami 1,2 i ten sam efekt ... mniej materiaÂłu w 4000 RP. |
Nie chcĂŞ juÂż mieszaĂŚ w tym temacie iwaty, ale z mniejszÂą wydajnoÂściÂą saty 4000 1.3 w porĂłwnaniu do wiĂŞkszej w modelu 3000 to siĂŞ bardzo pomyliÂłeÂś.
Jest dokÂładnie odwrotnie, co mogĂŞ stwierdzic po roku uzywania modelu 3000 rp, mam porĂłwnanie do modelu 4000 rp.
Niewiem jaki masz w tym interes aby tak pomieszaĂŚ fakty, ale ja to odbieram za manipulacjĂŞ.
I skoro nikt na to uwagi nie zwrĂłciÂł to znĂłw padÂło na mnie. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-11-15, 15:20
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | I skoro nikt na to uwagi nie zwrĂłciÂł to znĂłw padÂło na mnie. |
acha ... i to jest juÂż ten moment Krzysiu Âże masz stan napiĂŞcia przedmiesiÂączkowego i zamierzasz mi tu coÂś udowadniaĂŚ ?
Nie mam bladego pojĂŞcia co Ty tam sobie robisz tymi swoimi pistoletami i jak je ustawiasz do malowania .. ale akurat potrzeba kilku klikniĂŞĂŚ na stronie SATA Âżeby sobie sprawdziĂŚ dlaczego model 4000 RP jest nieznacznie bo o ok 5% mniej wydajny od 3000
W realu musisz siĂŞ bardziej przyglÂądaĂŚ ...
... i wyluzuj bo mnie to osobiÂście dydnada. SATA 3000 juÂż skoĂączyÂła swĂłj Âżywot technologiczny i bĂŞdzie w ofercie tylko do momentu jak bĂŞdÂą na ten model powaÂżne zamĂłwienia, a potem zostanie na staÂłe juÂż jedynie wersji K ... takÂże tak czy siak kto chce kupiĂŚ pistolet SATA na lata w branÂży samochodowej i tak jest skazany na 4000 wydajniejszy, czy nie .... w zasadzie nie ma wyboru.
Dla rzetelnoœci i unikniêcia przepychanek ... sprawdŸ sobie choÌby parametry obu tych pistoletów, ich zapotrzebowanie na powietrze i to ¿e 4000 jest cichsza ... miêdzy innymi dziêki minimalnie mniejszemu ciœnieniu na g³owicy. Do tego ma te¿ minimalnie wiêksz¹ od modelu 3000 RP skutecznoœÌ aplikacji. To tak dla œcis³oœci .... Oczywiœcie mo¿esz mieÌ inne zdanie i w³asn¹ opiniê ... To bez znaczenia w tym przypadku .... Jedni to uznaj¹ za wadê inni za zaletê ... a mnie to obojêtne ... i tak 3000 to ju¿ stara wersja jak kiedyœ 2000.
Lepiej napisz coÂś o IWATA WS 400 bo Ja na razie nie mam nic ciekawego do powiedzenia na temat tego pistoletu poza tym co znam z czystej teorii i plotek. Dopiero w styczniu bĂŞdĂŞ miaÂł swojÂą Supernova WS 400 a jak siĂŞ nie uda to po prostu ... W 400 i plastikowy pistolet 3M ... ale muszĂŞ niestety na nie zapracowaĂŚ ... wiĂŞc trochĂŞ to potrwa .
Potem siĂŞ pomÂądrujĂŞ jak to jest naprawdĂŞ z tymi dwoma pistoletami. |
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-15, 21:10
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | acha ... i to jest juÂż ten moment Krzysiu Âże masz stan napiĂŞcia przedmiesiÂączkowego i zamierzasz mi tu coÂś udowadniaĂŚ ? |
Standardowy unik w Twoim wykonaniu.
Odwracamy uwagĂŞ od otworu w dyszy saty 4000 piszÂąc Âże 3000 leje jak z beczki..
Ale to juÂż Twoja sprawa.
Skoro pÂłacÂą Ci za dbanie o wizerunek firmy i dajÂą za to Âładne prezenciki to juÂż nie wnikam.
Co do plastykowego pistoletu z 3M.... musisz zarobiĂŚ aby go kupiĂŚ???
Taaaki drogi
Podaj konto to my garaÂżowcy zrzute zrobimy w podziĂŞkowaniu za TwĂłj czas poÂświĂŞcony na krzewienie profesjonalizmu wÂśrĂłd ciemnogrodu.
A tak na powaznie... na kabine musze wzi¹œÌ kredyt.
Ale na takie cenzuraÂłki Âżeby specjalnie sie urabiaĂŚ aby sobie kupiĂŚ???
Nie przesadzajjjj.
Lub nie pisz Âże ledwo co ci starcza do pierwszego.
PROJEKTER napisał/a: | . ale muszĂŞ niestety na nie zapracowaĂŚ ... wiĂŞc trochĂŞ to potrwa |
Na pistolet za kilkaset zÂł???
PROJEKTER napisał/a: | W realu musisz siĂŞ bardziej przyglÂądaĂŚ ... |
Tak, tak.
W realu musisz bardziej dziaÂłaĂŚ a nie na forach za freeeee.
ÂŁoj Robert.
DziĂŞkuje Âże nie uwaÂżasz mnie za durnia --- czytaÂłem wczoraj TAM.
Ale to nic nie zmienia.
Pustak do pustaczka i wyrasta nam.... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-11-16, 00:55
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: |
DziĂŞkuje Âże nie uwaÂżasz mnie za durnia --- czytaÂłem wczoraj TAM.
Ale to nic nie zmienia.
Pustak do pustaczka i wyrasta nam.... |
To wróÌ tam jak bêdziesz ju¿ trzeŸwy ... i literka po literce przeczytaj co tam jest napisane bo to ju¿ kolejny raz jak b³yszczysz tym ¿e niestety nie umiesz czytaÌ jak jesteœ nawalony
Pieni¹dze ze zrzuty chêtnie przyjmê ... absolutnie mi siê nale¿¹ . Jak uzbierasz ju¿ 630 z³ daj znaÌ podam ci nr konta.
Zakupy pistoletĂłw pozostawiam tobie ... Mnie sÂą potrzebne co najwyÂżej do Âświetnej zabawy wiĂŞc jako materiaÂł dydaktyczny wystarczy na nie zapracowaĂŚ, nie trzeba od razu za nie pÂłaciĂŚ. Ucz siĂŞ pilnie ... zbieraj doÂświadczenia, moÂże kiedyÂś tam, za kilkanaÂście lat dojdziesz do takiego punkty w Âżyciu, Âże dostaniesz jakieÂś urzÂądzenie w prezencie
... a w sprawie tego czy 3000 RP leje materiaÂłem, czy nie leje to juÂż sobie pogadaj z kimÂś kto nie ma o tym zielonego pojĂŞcia ... Wtedy moÂżesz siĂŞ popisywaĂŚ ... JeÂśli chodzi o mnie to nie ta liga.
Mam teÂż nadziejĂŞ, Krzysiu Âże wreszcie sam to zauwaÂżysz .... Jak piszesz tu jakiÂś fachowy analityczny post .... to pewnie bezwiedznie ... ale cytujesz caÂłymi zdaniami moje wypowiedzi STAMTÂĄD ... Wiesz ? Mnie to nie przeszkadza bo w pewnym sensie to bardzo miÂłe ∞ ... ale to teÂż troszkĂŞ ÂżaÂłosne.
Nie lubiĂŞ ciĂŞ bo jesteÂś cham ... ale durniem to TY na pewno nie jesteÂś ... Dlatego postaraj siĂŞ jakoÂś tak .... pisaĂŚ wiĂŞcej od siebie |
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-16, 11:44
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | Nie lubiĂŞ ciĂŞ bo jesteÂś cham ... ale durniem to TY na pewno nie jesteÂś |
Ok.
To mi wystarcza.
ChciĂŞ Ci wÂłasnie za chama podziekowaĂŚ, bo miaÂłem dobrego nauczyciela.
PowaÂżnie, wiesz Âże pomogÂłeÂś mi w realu dziĂŞki Twojej szkole?
A tu na forach... to juÂż mnie nudzi i odpuszczam.
Jeszcze raz dziêki za szko³ê. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-04-11, 18:44
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam ponownie
PostanowiÂłem jak pisaÂłem w innym wÂątku ,kupiĂŚ dla porĂłwnania SatĂŞ .Po konsultacjach padÂło na SatĂŞ jet 4000 rp 1,3 digital (wisicie mi panowie 400 zÂł ,bo chciaÂłem wydaĂŚ max 1.4kzÂł i kupiĂŚ 3000rp 1,4 lub 3000 hvlp 1,3(bo tylko te dwa byÂły po tyle).
DokonaÂłem na razie oglĂŞdzin zewnĂŞtrznych bo za zimno i nie chce mi siĂŞ lakierowaĂŚ .
StwierdziÂłem na razie ,Âże do moich wielkich Âłap lepiej pasuje Iwata , w sacie jest krĂłtszy "dynks " pomiĂŞdzy palcami i wrzyna siĂŞ .
Dysza w Sacie jest wiêksza (ponad 1.5 mm jutro dok³adnie zmierzê ),st¹d mam nadziejê ,¿e szybciej bêd¹ siê k³ad³y akryle .(to jest g³ówny powód zakupu innego pistoletu).Sata ma wiêcej naciêÌ na pokrêt³ach i obawiam siê o ³atwoœÌ czyszczenia,ma te¿ wieszak ,dla niektórych potrzebny dla mnie lepiej jak by go nie by³o ,w³aœnie ze wzglêdu na czyszczenie .
W Sacie jest chyba mocniejsza sprĂŞÂżyna przy spuÂście co moÂże mieĂŚ wpÂływ przy dÂłuÂższym lakierowaniu .
Uwagi z lakierowania w nastĂŞpnym odcinku.
Jak zwykle zaznaczam ,Âże sÂą to amatorskie spostrzeÂżenia (byĂŚ moÂże to sÂą cenzura ale np dla mnie istotne).
W za³¹cznikach fotki króla , królowej i pazia królowej.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2012-04-11, 14:18 ]
Dzisiaj mogĂŞ dodaĂŚ kilka moich dyletanckich uwag o Supernovej ws400 1,4 cl. w porĂłwnaniu do Sata 4000rp 1,3.
PomierzyÂłem ÂśrednicĂŞ dyszy Saty i wynosi ok 1,6 mm (iwata ok. 1.35) i takiej siĂŞ spodziewaÂłem ,mnie jest obojĂŞtne jaka ta dysza ma wymiar aby tylko pistolet lakierowaÂł tak jak mi odpowiada .Jak pierwszy raz lakierowaÂłem SupernowÂą po Air Gunssie to myÂślaÂłem ,Âże jest szybka ale chyba jeszcze nie to co widziaÂłem na youdupie wiĂŞc poszukujĂŞ dalej .ChciaÂłem kupiĂŚ do Supernowej zestaw dysza iglica 1,4 HD o 50ml /min wiĂŞkszy wydatek materiaÂłu (1,4 C 190 ml/min a 1,4 HD 240 ml/min) ,ale dystrybutor jak mu powiedziaÂłem Âże potrzebujĂŞ tylko jeden zestaw to mnie olaÂł, chyba Âże mail z zamĂłwieniem nie dotarÂł.WiĂŞc kupiÂłem tÂą SatĂŞ .
ZrobiÂłem teÂż eksperyment i zalaÂłem oba pistolety 200ml wody 2.0 Bara ciÂśnienie
Sata wypluÂła to w 30s ,Supernowa 40s ,stÂąd pewnie trochĂŞ wolniejsza.
MiotÂły z odl. 20 cm , Sata 30 cm , Supernowa 35 cm (przy mniejszym odkurzu).
Wszystko wiĂŞc wskazuje na to ,Âże Sata bĂŞdzie szybsza ,ale moÂże okazaĂŚ siĂŞ ,Âże przy moich umiejĂŞtnoÂściach bĂŞdzie za szybka .
Jeszcze ma³y szczegó³ Sata na wyposa¿eniu ma obrotowe przy³¹cze - przydatna rzecz no i jest zrobiona tak ... volkswagenowsko, po niemiecku.
Na fotkach poniÂżej ten dynks o ktĂłrym pisaÂłem wczeÂśniej i najbardziej mnie wkurzajÂąca rzecz w Supernovej to pokrĂŞtÂło ,ktĂłre czasami zahaczĂŞ i odpada
(ale za to moÂżna to wykÂąpaĂŚ w rozpuszczalniku przy myciu)
pozdrawiam.
Nie jest to caÂłkiem nowy post ale stary mi siĂŞ skasowaÂł.
ps . NapisaÂłem o tym odpadajÂącym pokrĂŞtle i zobaczcie co IWATA zrobiÂła w poprawionej wersji .Na pewno po moich postach
Dali Âśrubki,zmienili dysze i nazwali EVO !!!
pistolety2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 691 raz(y) 489.73 KB |
dysze.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 820 raz(y) 515.68 KB |
pokrĂŞtÂło.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 307 raz(y) 495.97 KB |
supernowa.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 259 raz(y) 86.67 KB |
|
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorĂŞ wielkiemu, dziwi przeciĂŞtnego, nadyma maÂłego.
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
PREDATOR
|
Wysłany: 2012-04-16, 21:28
|
0
|
|
|

|
Masz racje z tymi pokrĂŞteÂłkammi czasami staje sie to wkur....a w ogole to polecam Ws400 supernova posiadam taka BroĂą z lufa 1,4 i dobrze mi sie nia strzela niestety mie mialem w rekach saty wiec nie porĂłwnam ktĂłra BroĂą jest lepsza troszke inna branza niz samochodowa wiec technika tez inna ale Strzelba godna polecenia |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-04-16, 22:42
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
PREDATOR napisał/a: | z lufa 1,4 i dobrze mi sie nia strzela |
A jaki typ dyszy masz ?
ByÂłem w niedzielĂŞ na targach i obmacaÂłem dwie supernove i za chiny ludowe nie mogÂłem tego pokrĂŞtÂła oderwaĂŚ wiĂŞc nie wiem czy to nie od nitro po myciu ?
Mam ochotĂŞ przerobiĂŚ to i zamontowaĂŚ jakieÂś nierdzewne wkrĂŞty .To chyba jest z jakiegoÂś mosiÂądzu wiĂŞc nie powinno byĂŚ problemu.
Ja rĂłwnieÂż uwaÂżam ,mimo tego za idealny pistolet szczegĂłlnie dla poczÂątkujÂących takich jak ja.
pozdr |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorĂŞ wielkiemu, dziwi przeciĂŞtnego, nadyma maÂłego.
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
PREDATOR
|
Wysłany: 2012-04-17, 11:52
|
0
|
|
|

|
Moze i od nitro bo powiem ci ze nie wszystkie u mnie tak latwo schodza trzeba troche szarpnac .Posiadam ws400-1401w instrukcji sa rodzaje dysz np.1.2,1.3base,1.3clear i moja1.4 wiec ani base ani clear uzywalem kej do clearu ale teraz zmienilem do bazy bo czesciej roboe maty niz polyski i praktycznie byla nie uzywana a jak cos lezy i sie nie uzywa i to jeszczy taki sprzet to az boli:) - (branza stolarska) |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-04-17, 12:38
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
W mojej instrukcji teÂż nie byÂło ale na dyszy i iglicy miaÂłem numery i okazaÂło siĂŞ , Âże mam 1,4 do klaru znalazÂłem to dopiero w necie .
Teraz czekam na dyszĂŞ 1,3 hd uniwersalnÂą i zobaczĂŞ jak tym siĂŞ bĂŞdzie malowaĂŚ .
Jak kiedyÂś szukaÂłem, to w branÂży stolarskiej polecano OptimĂŞ 950 LVLP chyba albo jakoÂś tak. |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
PREDATOR
|
Wysłany: 2012-04-17, 13:13
|
0
|
|
|

|
Tak optima dedykowana do lakiernictwa przemyslowego jak i system lvlp no ale ja zakupilem iwate i nie zaluje pracuje na cisnieniu 20-22 psi i bardzo fajnie na tym strzela wiekszosc rzeczy w poziomie robione to mozna zrobic bardzo lladne lustro
[ Dodano: 2012-04-17, 13:26 ]
Wczesniej uzywalem hvlp do bazy bardzo oszczedny system ale zamienilem i teraz strzelam nim clear
[ Dodano: 2012-04-17, 13:33 ]
Chodz to pewnie nie prawdziwe hvlp lare evolution cisnienierobocze 2,5 takie same jak w systemie lvlp tego produktu ,ale mimo tego dobrA bron jak za takie pieniadze |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-05-04, 22:25
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam
Wreszcie dzisiaj doszÂła dysza 1,3hd do Supernovej ws400 .
Zestaw zawiera dyszĂŞ i iglicĂŞ .W zasadzie iglica jest ta sama, co w moim starym
zestawie (ten sam numer ). Dysza ró¿ni siê œrednic¹ (jeszcze nie pomierzy³em dok³adnie) ,iloœci¹ i œrednic¹ otworów powietrznych oraz jest nieco g³êbiej frezowany "tulipan" co widaÌ na zdjêciach .
PowtĂłrzyÂłem test z 200ml wody i 2.0 bara ciÂśnienie (ale ustawione inaczej tzn .teraz ustawiÂłem 2.0bara reduktorem wg saty digital i tak zostaÂło )
sata 50 [s] , iwata dysza 1,4 clar 54 [s] ,iwata 1,3 hd 45 [s] !
Dodam ,Âże dysza hd jest dedykowana zarĂłwno do bazy jak i klaru.
Jak tylko coÂś niÂą polakierujĂŞ ,opiszĂŞ wraÂżenia.
pozdr.
dyszahd1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 570 raz(y) 462.25 KB |
dysza hd.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 443 raz(y) 387.38 KB |
|
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-05-04, 22:30
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | ciÂśnienie (ale ustawione inaczej tzn .teraz ustawiÂłem 2.0bara reduktorem wg saty digital i tak zostaÂło ) |
Fajnie, ale test jest zafaÂłszowany.
Dla saty 2.0 bara przy zapotrzebowaniu ponad 400 l/min to nie to samo co 2.0 bara iwaty przy zapotrzebowaniu... ile l/min?
Jak mniej to cisnienie masz wieksze i test do du.py. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-05-04, 22:39
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Lackdoctor napisał/a: | Fajnie, ale test jest zafaÂłszowany. |
Zdajê sobie sprawê ,¿e to s¹ tylko szacunki .Nigdy bym tego nie robi³, tylko nigdzie nie mogê znaleŸÌ danych mojej saty co do iloœci aplikowanego materia³u ,st¹d te testy .Jak mo¿esz to podaj jak to zrobiÌ dobrze.
[ Dodano: 2012-05-04, 23:13 ]
Lackdoctor napisał/a: | Dla saty 2.0 bara przy zapotrzebowaniu ponad 400 l/min |
W mojej instrukcji napisali przy 2,0 bara 285 l/min .SkÂąd masz te dane? |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-05-05, 00:19
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | SkÂąd masz te dane? |
MyÂślaÂłem ze to hvlp... |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-05-05, 21:30
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Lackdoctor napisaÂł/a:
MyÂślaÂłem ze to hvlp...
Nie ,to jest rp.
Ale i tak nie daÂło mi to spokoju i zrobiÂłem test jeszcze raz i ustawiÂłem 2,0 bara na reduktorze pod pistoletem ,ale niewiele siĂŞ zmieniÂło nadal dysza hd wypluÂła to w 46 [s].
Zobaczymy, jak ta dysza zda egzamin z lakierami.
pozdr.
Cytat: PREDATOR
Masz racje z tymi pokrĂŞteÂłkammi czasami staje sie to wkur....a w ogole to polecam Ws400 supernova
Ja nie wytrzymaÂłem i zrobiÂłem dzisiaj tuning mojej Supernowej .Problem z pokrĂŞtÂłami mam za sobÂą .
Teraz to juÂż prawie idealny pistolet ( ),szczegĂłlnie z tÂą dyszÂą 1,3 hd.
Iwata powinna siĂŞ wstydziĂŚ za tÂą niedorĂłbkĂŞ i jeden pistolet Supernowa EVO ,za innowacjĂŞ dla mnie gratis.
pozdr.
pokrĂŞtÂło 1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 413 raz(y) 576.8 KB |
pokrĂŞtÂło2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 241 raz(y) 538.54 KB |
|
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-06-24, 10:55
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: |
PomierzyÂłem ÂśrednicĂŞ dyszy Saty i wynosi ok 1,6 mm (iwata ok. 1.35) |
W jaki sposĂłb to zmierzyÂłeÂś |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-06-24, 12:54
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Cytat: | W jaki sposĂłb to zmierzyÂłeÂś |
Jak kaÂżdy amator , mam takie coÂś, jak lupa pomiarowa .
Tak w rzeczywistoÂści, to pomierzyÂłem ÂśrednicĂŞ wyjÂściowÂą dyszy.
Lupa pomiarowa ,to takie coÂś co jest na zdjĂŞciu poniÂżej
http://lakierowanko.info/..._pokrto_105.jpg
pozdr. |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-06-25, 22:59
|
0
|
|
|
|
Powiem tobie Âże przeglÂądajÂąc twoje zdjĂŞcia zastanawiaÂłem siĂŞ co to jest
DziĂŞki za info! |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-07-31, 01:43
|
0
|
|
|
|
Pierwszy test iwaty supernova z dyszÂą 1.3 clear.
MateriaÂł ustawiony na max, ciÂśnienie na 2.0 atm.
Lakierowane dwa boki od alfy gt i maska.
PoszÂło 1.2 litra klaru 570 ms.
PorĂłwnanie do saty 4000 1.3 rp digi.
Niestety iwata to drobna zabawka i upuÂściÂła ze mnie hektolitry potu.
Dawno juÂż tak dÂługo nie spĂŞdziÂłem sam na sam z pistoletem prĂłbujÂąc wylaĂŚ bezbarwny bez rozcieĂączania.
Do teraz siê dziwiê ¿e taki twardy by³em , bo w miedzy czasie chcia³em przelaÌ do saty zawartoœÌ kubka i dokoùczyÌ 4K rp1.3.
Ale có¿.
To byÂł pierwszy test.
Uwierzcie mi Âże zmachany jestem jak po malowaniu metra w biegu.
Minusem teÂż jest mega odkurz i straty materiaÂłu.
Plusy.
TrochĂŞ wyblakÂły achy i echy po aplikacji bazy.
Ale morka jest bardzo Âładna, bardzo drobna.
Precyzja niesamowita - niech ktoÂś zrobi nia bata to jest dobry.
Dobrze leÂży w dÂłoni, lepiej niÂż sata.
Lecz po takim czasie z satÂą to juÂż mi sata przypasiÂła do dÂłoni i wielkiej rĂłznicy z iwatÂą nie widzĂŞ.
ReasumujÂąc.
Dysza 1.3 clear to precyzyjna ale bardzo powolna w pracy dysza.
MoÂże 1.4 lub HD, ale tego nie wiem.
Co wiĂŞcej.
ZrobiĂŞ niÂą jeszcze parĂŞ testĂłw, ale jak ktoÂś konkretnie bĂŞdzie chĂŞtny to 850 zÂł i mogĂŞ odsprzedaĂŚ jednak iwatĂŞ, bo umĂŞczyÂła mnie strasznie dziÂś.
https://picasaweb.google.com/116720131614707624098/IWATASUPERNOVA?authkey=Gv1sRgCMeqi4-7mPS7Ew |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-07-31, 09:19
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Lackdoctor napisał/a: | Dysza 1.3 clear to precyzyjna ale bardzo powolna w pracy dysza.
MoÂże 1.4 lub HD, ale tego nie wiem. |
Potwierdza siĂŞ wiĂŞc to co pisaÂłem .
Nie ma siĂŞ co dziwiĂŚ przy otworze 1,3 mm taka wÂłaÂśnie jest (sata sam wiesz jakÂą ma dziurĂŞ).
Przy klarze poleca siê trochê skrêciÌ miot³ê (!) .
Ja swojej nie sprzedam nawet na ÂłoÂżu Âśmierci , tym bardziej teraz z dyszÂą HD.
Za to jaka bĂŞdzie do Kandy, zero chmurek .
Ew. nabywca twojej ,dokupi kiedyÂś powiedzmy te 1,4 hd,albo tak jak ja 1,3 hd za 600 zÂł i za 1450 ma super zestaw uniwersalny do bazy i klaru.
Za te 850,a nawet trochĂŞ wiĂŞcej to myÂślĂŞ nie bĂŞdzie kÂłopotu ze zbyciem .
TrochĂŞ dziwi mnie ten odkurz ,o ktĂłrym piszesz u mnie aÂż takiego nie robi.
Mo¿e faktycznie przy klarze , jak ona robi miot³ê 37 cm przy tej dyszy, to mo¿e trochê
sprawĂŞ odkurzu zaÂłatwi skrĂŞcenie trochĂŞ tej szerokoÂści strumienia .
Zobacz teÂż jak dziaÂła przy mniejszych ciÂśnieniach i mniejszej miotle ,...nie wiem czy satÂą tak zrobisz .
SwojÂą droga przyzwyczajenie robi swoje. |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
|
 |
JAROGTS
|
Wysłany: 2012-07-31, 09:25
|
0
|
|
|
|
A w dziale ,, okazje" juÂż siĂŞ przymierzaÂł do sprzedaÂży ,, SATY" ;p |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-07-31, 10:22
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Cytat: | PoszÂło 1.2 litra klaru 570 ms. |
A ile by wyszÂło satÂą ? |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|