Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-22, 14:59
Autor Wiadomość
Bodzio 
Wysłany: 2008-01-20, 21:01   Stara sprĂŞÂżarka, od czego ona jest??
0
UP DOWN
--B_C_G--

Jak w temacie, od czego to moÂże byĂŚ?? MoÂże wie ktoÂś jakie obroty powinna mieĂŚ, ile oleju siĂŞ leje itp. Jest 2 tÂłokowa, Âśrednica tÂłoka to 50mm. JeÂśli ktoÂś coÂś wie to pisaĂŚ ;)

Wysłany: 2008-01-20, 22:07   
0
UP DOWN
MTGarage.

mi to wyglÂąda na typowÂą sprĂŞÂżarkĂŞ do kompresora (nie z traktora itd) :roll:
jeÂśli jest prod. polskiej (szukaj wybitego napisu na obudowie) to pewnie z jakiegoÂś wana (pooglÂądaj na allegro polskie kompresory). tylko, ze ja znam wiĂŞkszosĂŚ wan'owskich kompresorĂłw i nie przypominam sobie, zeby jakiÂś miaÂł takÂą sprĂŞÂżarkĂŞ... :wink:

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

Bisuside14 
Wysłany: 2008-01-20, 22:19   Re: Stara sprĂŞÂżarka, od czego ona jest??
0
UP DOWN
MĂłw mi Bisu:D

Bodzio napisał/a:
MoÂże wie ktoÂś jakie obroty powinna mieĂŚ, ile oleju siĂŞ leje itp.

Jak gdzies siĂŞ olej leje to powinieneÂś mieĂŚ bagnet i przynajmniej powinno byc na bagnecie napisane Minimum/maximum albo przynajmniej jakaÂś kreska. Jak jest sprawna to dobrze, a tym bardziej, Âże dwutÂłokowa.
Jakie obroty :?: - to zaleÂży jaki silnik zamontujesz :wink: . A jaka wydajnoœÌ :?: ZwykÂłe kompresorki za 300zÂł majÂą 1 tÂłok, myÂśle, Âże pojemnoœÌ to 50cm³, a Âśrednica tÂłoka to ok. 3,2mm , a wydajnoÂśc efektywna takiego kompresora to ok. 150L/min zwykle przy ok. 2800obr/min na silniku. JeÂśli w twojej sprĂŞÂżarce jeden tÂłok ma Âśrednice 50mm i dostarczysz takich obrotĂłw, to wydajnoœÌ wywnioskuj sam :wink: . MyÂśle, Âże z 400/500L min bĂŞdzie spokojnie. :wink:
online ja teÂż widywaÂłem sprĂŞÂżarki w starych traktorach obok silnika, nawet mam takÂą jednÂą w dobrym stanie(1 tÂłokowa) od czego to moÂże byĂŚ :?: Wspomaganie/ pneumatyka :?:

Wysłany: 2008-01-20, 23:42   
0
UP DOWN
MTGarage.

dzisiaj zrobilem kompresor 100l na silniku 3j fazowym ale 0.8kw i sprĂŞzarce rosyjskiej w traktora. sÂą to sprĂŞzarki do powietrza, przeciez w ciĂŞzarĂłwkach/traktorach hamulce masz na powietrze ;]

mialem silnik tylko 0.8kw ale 3 fazy. gdy jest pusty zbiornik bije bez problemu, ale gdy ma dobic pelny zbiornik do tych 9atm, to ma biedĂŞ z rozruchem (musiaÂłby mieĂŚ dekompresator). jednak pozyczyÂłem silnik tez 3j fazowy 1.2kw i nabija jak [...]. sprezarka jedno tlokowa :)

co do tych wydajnosci podanych przez Ciebie Bisduside, to nie sÂą to wydajnoÂści efektywne, a opcjonalne :wink: taki kompresorek 24l nigdy nie bĂŞdzie miaÂł 150l efektywnych. :!:

co do tematu...
sprawdz czy nie ma bicia na kole, czy cicho pracuje (krĂŞcÂąc rĂŞkÂą). wyczysc od zewnatrz, ÂściÂągnij gÂłowicĂŞ, cylinder sprawdz stan zaworĂłw i pierÂścieni/tÂłoka oraz gÂładzi tulei cylindra.
bĂŞdziesz wiedziaÂł, czy w ogole warto sie w takÂą sprĂŞzarkĂŞ bawiĂŚ :roll:

silnik do takiej sprĂŞzareczki najlepiej na sile, tzn 3j fazowy, jakiÂś ok. 2kW!
co do obrotów;] najlepiej zrobiÌ sprê¿arkê wolnoobrotow¹, bêdzie wiêksza ¿ywotnoœÌ! tak¹ do ok 1k rpm :idea: s¹ to w koùcu dwa cylinderki, 50mm œrednicy, to biÌ powinno doœÌ :grin:

tak sowjÂą drogÂą kminie, kminie i chyba wykminilem. b. podobne sprĂŞÂżarki i tez 2u tÂłokowe byÂł w traktorach c-360 ursus ;]

rbfm 
Wysłany: 2008-01-21, 01:20   
0
UP DOWN

Bodzio napisał/a:
Jak w temacie, od czego to moÂże byĂŚ?? MoÂże wie ktoÂś jakie obroty powinna mieĂŚ, ile oleju siĂŞ leje itp. Jest 2 tÂłokowa, Âśrednica tÂłoka to 50mm. JeÂśli ktoÂś coÂś wie to pisaĂŚ ;)

jak to nie bedzie sypac olejem to bedzie cud.

Wysłany: 2008-01-21, 09:46   
0
UP DOWN
MTGarage.

pierÂścienie do takiej sprĂŞÂżarki jak i zaworki, uszczelniacze nie bĂŞdÂą drogie...
Bodzio mówisz sie zastanowiÌ, czy masz umiejêtnosci, aby zrobiÌ taki kompresor, reszte bzdetów typu zawór bezp, wy³¹cznik ciœnieniowy, reduktor, rurki, sam¹ butle itd.

ja zrobilem z bojlera 100u litrowego. jedyne co musia³em kupiÌ, to spiralny kabel+ wtyczka na si³ê :wink: a bije a¿ mi³o, zobaczymy jak siê bêdzie sprawdza³ do mniejszych robótek (niekoniecznie lakierowanie) :grin:

Bisuside14 
Wysłany: 2008-01-21, 11:46   
0
UP DOWN

Mnie sie wydaje ¿e te 130l bedzie mia³, poducenci podaj¹ wartoœÌ (pobieranego powietrza na 230/220L). Ja tam sie nie bedê k³óci³. Ja do 24L kompresorka dodam 50L zbiornik (te¿ z jakiegoœ kompresora) i do tego samego silnika dodam sprê¿arke 1 t³okow¹(kilka razy widzia³em taka sam¹ w traktorach, tak jak online piszesz od hamulców. Jak zobaczy³em ten kompresor to ja ju¿ sie nie boje o silnik spocz¹tku chcia³em daÌ drugi i pod³¹czyÌ do niego sprê¿ake. M¹tuj¹c t¹ sprê¿arkê ustawie j¹ tak ¿eby zasysa³a powietrze gdy seryjna pompuje. (mniejsze obci¹¿enie dla silnika). :grin: (Mam jeszcze 1 zbiornik 24L od hydroforu, ale nie bedê go ju¿ pod³ancza³) :wink: .
http://allegro.pl/item294...90l_min_fv.html
Online jak moÂżesz to wstaw 1-dnÂą fotke tego kompresorka z rosyjskÂą sprĂŞÂżarkÂą.

Ja bez namysÂłu wyremontowaÂł bym tÂą sprĂŞÂżarkĂŞ. Nowe sÂą drogie, a tym bardziej dwutÂłokowe. SprĂŞÂżarka jest po¿¹dna,( jeÂśli sprawna) pojemnoœÌ tej sprĂŞÂżarki to ok. 175cm³ wiĂŞc nie maÂło. :wink:

Bodzio 
Wysłany: 2008-01-21, 17:09   
0
UP DOWN
--B_C_G--

DziĂŞki za odp. Co do stanu... to jest bardzo ok (oprĂłcz 1 pierÂścienia poÂłamanego przeze mnie :( ) Te fotki wkleiÂłem jak juÂż sprĂŞÂżarka byÂła oczyszczona, z nowymi podkÂładkami, uszczelniona, i zrobiona ;) Na razie 1 tÂłok bĂŞdzie dziaÂłaÂł na 1 pierÂścieniu, bo nigdzie nie dostanĂŞ takiego raczej :(
Co do oleju, to ma takÂą ÂśrubkĂŞ z boku, tak jakby to wlewania oleju, ale z 2 strony, to zasysa powietrze wÂłaÂśnie od strony karteru (tam gdzie olej powinien byĂŚ)
ÂŁoÂżysk to nie ma, wszystko jest spasowane na "zicher"
T³oki maj¹ zaworki (od do³u t³oka pobiera powietrze, póŸniej sprê¿a, i oddaje przez wyjœcie w g³owicy (tam te¿ s¹ zaworki - takie jak by cienkie blaszki czy coœ)
Przy pokrĂŞceniu rĂŞkÂą dmucha, lepiej niÂż przy pokrĂŞceniu rĂŞkÂą kompresora za 470zÂł ktĂłry mam (made in china - 50l) i niby ma 396l/min teoretycznej)
Co do silnika, to jedynie na 230V, bo nie mam siÂły w garaÂżu :( ZobaczĂŞ czy silnik 1,5km da sobie radĂŞ z tym. Mam nadziejĂŞ Âże tak, a jeÂśli nie to trzeba bĂŞdzie poszukaĂŚ 1,8-2,2kw.

online, Ile tak mniej wiêcej kosztuje zbiornik na wodê taki jak mówisz :?: Bo u mnie ciê¿ko z takim :( Sam ju¿ przeróbki robiê tego kompresora "made in china", bo mi siê rozwali³ taki rozdzielacz co wy³¹cznik ciœnieniowy na tym jest zamontowany. Kupi³em trójnik 1/2 , nypel, 2 wtyki 1/2, wê¿a kawa³ek ¿eby pod³¹czaÌ to i bêdzie gitara (mam nadziejê hehe)
Tak wiĂŞc muszĂŞ pokombinowaĂŚ jeszcze troszkĂŞ, a jak coÂś (gdybym rozbieraÂł ten kompresor) to zapodam zdjĂŞcia Âśrodka, moÂże akurat pierÂścienie dostanĂŞ (choĂŚ te sÂą jak by nowe)

Wysłany: 2008-01-21, 21:04   
0
UP DOWN
MTGarage.

Bodzio! Z pierÂścieniami nie ma najmniejszego problemu;] idziesz do sklepu z czĂŞÂściami do traktorĂłw/ciÂągnikĂłw, pokazujesz pierÂścieĂą i tÂłok, dobierze ci. Nawet jak nie oryginalny, to taki sam! PasujÂący! I to za dosÂłownie parĂŞ zÂłotych 

nie uÂżywaj jej na 1 pierÂścieniu bo zniszczysz caÂłkowicie gÂładÂź cylindra! Wiem co mĂłwiĂŞ !

Cytat:
Co do oleju, to ma takÂą ÂśrubkĂŞ z boku, tak jakby to wlewania oleju, ale z 2 strony, to zasysa powietrze wÂłaÂśnie od strony karteru (tam gdzie olej powinien byĂŚ)

daj foto. Na moje jest to odpowietrznik oleju :] I w takich sprĂŞÂżarkach wÂłaÂśnie z aut jest problem. Bo trzeba zrobiĂŚ dodatkowy zbiornik i obwĂłd zamkniĂŞty w smarowaniu !

Cytat:
ÂŁoÂżysk to nie ma, wszystko jest spasowane na "zicher"

panewki jakieÂś muszÂą byĂŚ:] Ew. uszczelniacze ;)

Cytat:
Co do silnika, to jedynie na 230V, bo nie mam siÂły w garaÂżu ZobaczĂŞ czy silnik 1,5km da sobie radĂŞ z tym. Mam nadziejĂŞ Âże tak, a jeÂśli nie to trzeba bĂŞdzie poszukaĂŚ 1,8-2,2kw.

to szkoda. Ja teraz ci¹gnê z domu si³ê na warsztat, bo te¿ nie mia³em (tzn by³o, ale nie ma co gadaÌ) :] na sile masz du¿o mniejsze koszta!

Co do zbiornika. Ja miaÂłem stary maÂły bojler wyrĂłwnawczy.
ale na zÂłomie u mnie jest peÂłno zbiornikĂłw z samochodĂłw, z inst. LPG (patent by RBFM). WiĂŞc kupie taki zbiornik, Âżeby rozbudowaĂŚ pojemnoœÌ moÂże…

ja ten kompresor robiÂłem z nudĂłw, takÂże lajtowe rozwiÂązania tam robie…

co do tych marketowych kompresorĂłw. Ja mam starÂą wysÂłuÂżonÂą sprĂŞÂżarkĂŞ 1dno tlokowÂą z tego traktora, a bije 100 L zbiornik- 0.8 kw 3 fazy w tyle, co oryginalny kompresorek 24l- 1.5 kw 1 faza.

nie mam foty mojego kompresora. Dzisiaj nawaliÂł mi stycznik i fajnie siĂŞ nakminiÂłem… miaÂłem przebicie masy, cewka w styczniku tez strzeliÂła. O maÂło co nie spaliÂłem silnika :/

Bisuside14 
Wysłany: 2008-01-22, 13:05   
0
UP DOWN

Bodzio ten zbiornik na wode to chyba online wzi¹³ z "bojlera" od centralnego ogrzewania(to nie s¹ takie zwyk³e boilerki ze sklepu, to normalny gruby zbiornik ze spiral¹ w œrodku i mo¿e jeszcze ocieplonyz zewn¹trz ) nie myl tego ze zwyk³ym boilerem wykonanym z 2 walców cienkiej blachy, miêdzy którymi znajduje siê ocieplenie.
Bodzio poszukaj takich zbiornikĂłw z LPG, HydroforĂłw, MoÂże takie wÂłaÂśnie boilery.
PierÂścienie poszukaj w sklepach z czĂŞÂściami do motorĂłw, ciÂągnikĂłw...

Bodzio 
Wysłany: 2008-01-22, 17:28   
0
UP DOWN
--B_C_G--

online, ZdjĂŞcia dam jak aparat mi w rĂŞce wpadnie, moÂże w sobotĂŞ. Chyba go rozkrĂŞcĂŞ caÂłego i porobiĂŞ zdjĂŞcia, wtedy bĂŞdzie diagnoza ;)

Bisuside14, Mi chodziÂło o taki Âżeliwny, czy jakoÂś tak, takie co kiedyÂś robili, bez niczego w Âśrodku, tylko zbiornik i wyjÂścia na zawory. Mam taki w domu jeszcze 80l, ale chwilowo centralnego ojciec nie bĂŞdzie robiÂł :( Poza tym to on juÂż trochĂŞ w rdzy od Âśrodka by byÂł, wiĂŞc i tak siĂŞ nie nadaje.
No ale wÂłaÂśnie coÂś takiego chciaÂłem "skoÂłowaĂŚ", bo zbiornikĂłw od przyczep (na powietrze do hamulcĂłw) to u mnie nie ma :/ nawet na zÂłomie :/

Bisuside14 
Wysłany: 2008-01-22, 19:12   
0
UP DOWN

Bodzio napisał/a:

Bisuside14, Mi chodziÂło o taki Âżeliwny, czy jakoÂś tak, takie co kiedyÂś robili, bez niczego w Âśrodku, tylko zbiornik i wyjÂścia na zawory.

Nie mam pojêcia czy jest on z ¿eliwa, ale w³aœnie o taki mi chodzi³o. Mam te¿ taki w domku na wsi. Ma on grza³ke na pr¹d (nie pod³¹czona, bo wode ogrzewa spirala przez któr¹ przep³ywa ciecz(starszy zala³ ca³y uk³ad w domu petrygo[wszyskie grzejniki itp.] ¿eby w zimie gdy dom stoi pusty(70% w roku) woda nie zamarza³a[by³o takie 1 felerne miejsce gdzie ³¹czenie pek³o i w lato woda troche kapa³a. ). A tak to ma tylko ocieplenie z pianki (3-4mm) na zewn¹trz.
Pozdrawiam. Zabierz siĂŞ za sprĂŞÂżarke, bo warto :!:

Wysłany: 2008-01-22, 21:54   
0
UP DOWN
MTGarage.

ludzie ale mieszacie!!

ja mam zwykÂły bojler 100l! w srodku jest to pusty zbiornik. zadnych wĂŞÂżownic etc.
ten, ktory ty masz bodzio mozesz spokojnie wykorzystac. a to z ema rdze w srodku, w niczym nie przeszkadza, uwierz. nawet jak sie cos oderwie, to po paru cyklach wydmuchasz zbiornik i po klopocie! a jak masz moÂżliwosĂŚ, to mozesz wypiaskowaĂŚ go od Âśrodka :wink:

dzisiaj sie nieÂźle naj*baÂłem z tym moim wynalazkiem :twisted: jak poszedÂłem o 12 na warsztat, tak do 21 siedizaÂłem tylko nad tym kompresorem :mrgreen: najpierw zmieniaÂłem fazy, aby zobaczyĂŚ na jakich obrotach lepiej nabija sprĂŞzarka (prawo czy lewo). wyszlo, Âże to obojĂŞtne. smarowanie ma po obu stronach waÂłu/zabieraki na olej.
potem k³opoty z tzw. sprzêg³em w³asnej roboty (miêdzy silnikiem a sprêzark¹- mam po³¹czone to bezpoœrednio) :grin: potem montowa³em instalacje S.P. friltry, reduktory itd :cool:
zastosowaÂłem ten system;
http://www.gudepol.com.pl...eumatyczne.html

jednak mam wzmacniane z³¹czki/kolanka/koùcówki. wsyzstko mam za free od brata. :lol:
tak sie musiaÂłem pochwaliĂŚ :razz:

Bisuside14 
Wysłany: 2008-01-23, 14:47   
0
UP DOWN

PozazdroÂściĂŚ :wink:

Wysłany: 2008-01-23, 20:44   
0
UP DOWN
MTGarage.

ludzie, napisze coÂś, aby byÂło to dla Was przestrogÂą :!:

tzw. sprzêg³o (czêœc ³¹cz¹ca silnik z sprê¿ark¹) zrobione na tokarce ze stali+ teflon rozlecia³o siê. jak wyjebongo w powietrze, tak rozbi³o mi trzy œwietlówki, a mojemu kumplowi przelecia³o z pó³ metra obok g³owy...

róbcie wszystkos tarannie i zacowajcie ostro¿noœÌ! nie ma to jak robota na odpier*ol :oops:

aha, zmieniÂłem bojler na zbiornik powietrza z ciĂŞÂżarĂłwki. na zlomie daÂłem 25zÂł :razz:

piotrusiek
Wysłany: 2008-01-23, 22:16   
0
UP DOWN

nie chciaÂł bym staĂŚ koÂło Âściany za ktĂłrÂą stoi zbiornik ze skorodowanego bojlera ,napompowany do 10 atm.ciÂśnienia roboczego. :sad:
ciÂśnieni robocze bojlera to od 3-5 atm. zbiornik z ciĂŞÂżarĂłwki ma robocze okoÂło 10atm.
plus wspó³czynnik bezpieczùstwa max 100% ,boje sie ¿e bojler ( zgnity ) przy 10 atm ODFRUNIE !!!! :lol:

lepiej kup sobie kilka z ciê¿arówki i je ze sob¹ po³¹cz (zyskasz na odwadnianiu uk³adu , bo lepiej wy³apie wode skroplon¹ )

Bodzio 
Wysłany: 2008-02-23, 14:26   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Zbiorniki mam (2szt, po ok 55l, jeszcze 2 siê szykuj¹ :mrgreen: ) Na razie po pod³¹czeniu tego kompresora wszystko dzia³a, oby tak dalej. No ale mam jeszcze jedno pytanko:
Ile moÂże mieĂŚ przy 1000obr/min wydajnoÂści kompresor od jelcza :?: Jest 2 tÂłokowy. MoÂże ma ktoÂś jakieÂś informacje na jego temat (a moÂże ma ktoÂś juÂż takÂą sprĂŞÂżarkĂŞ zrobionÂą)
DorwaÂłem jÂą za "grosze" :mrgreen: i przydaÂło by siĂŞ coÂś z niÂą zrobiĂŚ hehe Na razie jak siĂŞ pokrĂŞci to dziaÂła, powietrze dmucha, niedawno jeszcze pracowaÂła w Jelczu, ale samochĂłd na zÂłom trafiÂł. PoradÂźcie coÂś :wink:

Bisuside14 
Wysłany: 2008-02-23, 14:41   
0
UP DOWN

Bodzio napisał/a:
Ile moÂże mieĂŚ przy 1000obr/min wydajnoÂści kompresor od jelcza :?:

MyÂśle, Âże jak dwutÂłokowa sprĂŞÂżareczka(jak nie jest taka malutka :wink: ) to przy 1000obr/min bĂŞdzie miaÂła moÂże do 300L wydajnoÂści.

rbfm 
Wysłany: 2008-02-23, 14:50   
0
UP DOWN

Bisuside14 napisał/a:
to przy 1000obr/min bĂŞdzie miaÂła moÂże do 300L wydajnoÂśc

nie ma szans.

hiteq
Wysłany: 2008-03-21, 15:50   
0
UP DOWN

witam zaczynam malowaÌ auta jaki najlepiej kupiÌ kompresor t³okowy chodzimi o wydajnoœÌ i pojemnoœÌ zbiornika,

Wysłany: 2008-03-21, 18:27   
0
UP DOWN
MTGarage.

ile masz kasy? zacyznasz dopiero, bez zadnego doswiadczenia? :roll:

hiteq
Wysłany: 2008-03-21, 21:07   
Gość
mam okoÂło 7tyÂś przygotowuje juÂż jakiÂś czas auta do malowania i teraz robie komore i sam zaczynam malowaĂŚ

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu