Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
karlos2 
Wys³any: 2012-05-18, 19:47   pêkniêcia na starym lakierze.
0
UP DOWN
Ride To Live

Pomóg³: 1 raz
Witam, mój problem polega na tym, ¿e dosta³em ju¿ który¶ raz z kolei dosta³em do lakierowania element, którego stara warstwa lakieru do samej blachy posiada na ca³ej powierzchni pêkniêcia grubsze i cieñsze, co¶ jak pajeczyny, zreszt±, na pewno wiecie o co mi chodzi, problem polega na tym, czy za ka¿dym razem trzeba to drzeæ do prawie samej blachy, czy mo¿e s± jakie¶ chwyty aby to omin±æ.
Je¿eli temat umie¶ci³em w z³ym dziale to przepraszam.
pzdr.

pawel1108 
Wys³any: 2012-05-18, 19:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Kolego wrzuæ zdjêcie bo nie wiadomo o co chodzi,mi siê wydaje,¿e chodzi Ci o popêkany szpachel .
Pozdrawiam

karlos2 
Wys³any: 2012-05-18, 20:02   
0
UP DOWN
Ride To Live

Dok³adnie, o popêkany szpachel, fakt ¿e nie jest go gruba warstwa, ale jest ca³y popêkany, zle opisa³em problem, aktualnie nie mam zdjêcia.

pawel1108 
Wys³any: 2012-05-18, 20:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
w takim razie musisz to zeszlifowaæ do go³ej blachy,je¿eli jest grubo rozdane to poklepaæ co siê da,czasem usztywniæ blachê i szpachlowaæ na nowo.

karlos2 
Wys³any: 2012-05-18, 21:26   
0
UP DOWN
Ride To Live

Dziêki, tak te¿ czyniê za ka¿dym razem, my¶la³em ¿e jest jaki¶ chwyt, którym mo¿na to obej¶æ, ale pozostaje jednak tylko harówa.

mirekm
Wys³any: 2013-06-29, 07:21   
0
UP DOWN

witam mam taki problem ;na dachu po ¶ci±gniêciu plandeki (nie by³o szyby wiêc by³ przykryty)pojawi³y siê odbarwienia prawdopodobnie woda dosta³a siê pod plandekê i przygrza³o s³oñce .Czy jest jaki¶ sposób ¿eby uratowaæ lakier

kalbi 
Wys³any: 2013-06-30, 13:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
mirekm napisa³/a:
witam mam taki problem ;na dachu po ¶ci±gniêciu plandeki (nie by³o szyby wiêc by³ przykryty)pojawi³y siê odbarwienia prawdopodobnie woda dosta³a siê pod plandekê i przygrza³o s³oñce .Czy jest jaki¶ sposób ¿eby uratowaæ lakier
odparzy³o lakier i raczej nadaje siê do ponownego lakierowania. Mo¿esz spróbowaæ przepolerowaæ ale prawdopodobnie nie usuniesz tego

mirekm
Wys³any: 2013-07-01, 23:42   
0
UP DOWN

ok ale to odbarwienie jest na bazie lakier jest w stanie dobrym .Wygl±da na to ¿e to cholerstwo przenik³o przez lakier pierwszy raz sie spotykam z takim czym¶ tymbardziej ¿ê lakier jest na 100 oryginalny a pod t± plandek± by³ tylko 2 dni :help:

PROJEKTER
Wys³any: 2013-07-02, 12:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
To siê raczej nie zdarza na oryginalnych fabrycznych pow³okach lakierniczych tak jak i na tych robionych us³ugowo ale ju¿ kilkuletnich. To ¿e samochód nie by³ lakierowany przez Ciebie i jeste¶ pierwszym w³a¶cicielem nie oznacza ¿e nie by³ ju¿ lakierowany. Nawet fabryka ma swoj± strefê likwidacji b³êdów i uszkodzeñ gdzie ró¿ne elementy, czy ich kawa³ki lakieruje siê rêcznie metod± i materia³ami systemu refinish.

Przyczyna tej wady to ... aktywny utwardzacz w lakierze bezbarwnym. Temperatura zmieni³a wodê w gaz, a ten nie móg³ parowaæ wiêc wnikn±³ do pow³oki. Ta "zmlecznia³". Je¿eli tylko powierzchowne to jak usuniesz a jednak zostanie trochê bezbarwnego na bazie da siê to zrobiæ ... je¿eli jednak zniszczenie pow³oki nie jest powierzchowne tylko dog³êbne to przetrzesz do bazy a wtedy ponowne lakierowanie.

Rozwi±zania.

1. Podgrzanie suszarko opalark±, lub promiennikiem podczerwieni tego obszaru. Szanse powodzenie 1 %.

2. Polerowanie elementu. Szanse powodzenia 5 %. i do tego ... wada mo¿e znikn±æ na chwilê i pojawiæ siê ponownie po kilku dniach.

3. Zaprawka lub lakierowanie ca³ego elementu. Szanse powodzenia 50 % bo jak malarz pope³ni b³±d i tego najpierw nie wygrzeje to i tak wyjdzie na nowej pow³oce po czasie.

4. Profesjonalne lakierowanie elementu, lub jego czê¶ci. Szanse powodzenia 100 %.

Nie ma innym rozwi±zañ. ;)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: