Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Dzimi
Wys³any: 2012-05-19, 13:06   Polakierowanie Alufelg
0
UP DOWN

Witam serdecznie, piszê tutaj bo konkretnej odpowiedzi nie znalaz³em, b±d¼ nie umiem szukaæ, jak dobrze pójdzie w tym miesi±cu dojdzie do mnie kompresor, pistolet posiadam (za darmo, nowy - darowanemu koniowi nie zagl±da siê we zêby) firmy CHS z dysz± 1.5, kolega z forum te¿ mi t³umaczy³ co nie co ale chcê siê jeszcze upewniæ co i jak :) Mianowicie bêdê chcia³ próbowaæ robiæ alufelgi z kolorze podobnym do tego http://i934.photobucket.c...IP/DSC00608.jpg tylko, ¿e kolorem bazowym by³by kolor ¿ó³ty a kropki w kolorze czarnym. I moje pytanie w sumie jest takie, je¿eli felgi chcia³bym malowaæ akrylem, to czy malujê wtedy felgê lakierem akrylowym (baz± w kolorze ¿ó³tym) i czekam na wyschniêcie i nastêpnie "nachlapuje" te kropki na felgi w kolorze akrylowym drugim i jest po sprawie ? czy mo¿e warto na to jeszcze daæ lakier bezbarwny z utwardzaczem ? i ewentualnie drugi sposób to lakier bazowy, plus kropki i dopiero na to klar z utwardzaczem ? (bêd± to próby i pocz±tki zabawy z alufelgami, wiêc bêdê robi³ jest dla siebie, pod siebie i ewentualnie po znajomych by móc æwiczyæ po prostu) albo malowaæ w jeden kolor jakie¶ zniszczone felgi (po odrestaurowaniu ich)
Lakiery bêd± dobierane w mieszalni, wiêc ju¿ s±dzê ¿e wszystko bêdzie odpowiednio zrobione tak by tylko wlaæ i malowaæ (oprócz akryli i utwardzaczy)

z góry dziêki za odpowied¼ i pozdro :)

karlos2 
Wys³any: 2012-05-19, 15:18   
0
UP DOWN
Ride To Live

Pomóg³: 1 raz
Witam, na pocz±tek powiem ci ¿e felgi ciê¿ko siê lakieruje, bo nie posiadaj± równej,g³adkiej powierzchni.
Co do technologi, mo¿esz daæ bazê ¿ó³t±, na to bazê te kropki i potem klar, albo mo¿esz daæ bazê ¿ó³t± na to klar,i po wyschniêciu przematowaæ i daæ bazê kropki i na to znów klar, w drugim sposobie jest wiêcej roboty,ale lepszy efekt.
P.S.To co pokaza³e¶ na zdjêciu, to nie jest lakier,tylko hydrografika.

Dzimi
Wys³any: 2012-05-19, 15:51   
0
UP DOWN

przyznam szczerze, ¿e nie wiem czy to hydro grafika czy lakier, ale efekt jest przepiêkny :) który ma w sobie co¶ :) a tak¿e mo¿na robiæ inne zabawy :) gdzie lakiernicy ju¿ nie bêd± chcieli robiæ takich "ma³ych" zadañ :) ale dziêki za odpowied¼ karlos :)

g_marker 
Wys³any: 2012-05-19, 17:12   
0
UP DOWN
Crazy_Peon

a te kropki czym chcesz natryskiwaæ ? chodzi mi o sprzêt

pawel1108 
Wys³any: 2012-05-19, 17:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Dzimi napisa³/a:
kolorem bazowym by³by kolor ¿ó³ty a kropki w kolorze czarnym. I moje pytanie w sumie jest takie, je¿eli felgi chcia³bym malowaæ akrylem, to czy malujê wtedy felgê lakierem akrylowym (baz± w kolorze ¿ó³tym)

Kolego baza nie jest akrylowa,polakieruj sobie ¿ó³t± baz±,napryskaj czarne kropki po wyschniêciu ¿ó³tej bazy 10-15min w 20st.C i pokryj to lakierem bezbarwnym.
Przy takim zabiegu z akrylem bêdzie trudniej ,chyba,¿e masz du¿e do¶wiadczenie w takim natryskiwaniu.

[ Dodano: 2012-05-19, 18:21 ]
karlos2 napisa³/a:
mo¿esz daæ bazê ¿ó³t±, na to bazê te kropki i potem klar,

sorry nie doczyta³em Kolega Karlos ju¿ napisa³ :spoko:
radzi³bym tylko zrobiæ to za jednym zamachem a nie matowaæ klaru,bo to bêdzie d³u¿ej trwa³o,a jak za szybko to siê pogryz±.

Dzimi
Wys³any: 2012-05-19, 18:20   
0
UP DOWN

Dziêki za odpowiedzi :) powiem tak, bêdê siê bawi³ i tyle :) wezmê sobie 2 felgi na próbê :) i na nich bêdê testowa³ :) jak to bêdzie wychodziæ :) a czym mam to zamiar robiæ ? ;) najzwyczajniejsze metody HOME MADE :D czyli co popadnie, albo to bêdzie butla po ketchupie :rotfl: albo pêdzel zamoczony w farbie i chlu¶niêcie tym wszystkim o felgê :) po¿yjemy zobaczymy :)

pawel1108 
Wys³any: 2012-05-19, 18:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
potrenuj i zrób te kropki pistoletem.Da siê

Dzimi
Wys³any: 2012-05-19, 19:01   
0
UP DOWN

bêdê trenowa³ :) czekam tylko na kasê by kupiæ sprê¿arê z bañk± i bêdê dzia³aæ :)

Fragles
Wys³any: 2012-05-28, 18:39   
0
UP DOWN

Gdzie¶ kiedy¶ widzia³em tutorial z usa kole¶ robi³ podobny efekt.
Malowa³ kolor przesusza³ skrapla³ powierzchniê chyba wod± przynajmniej tak mi siê wydaje napyla³ kolejny kolor przesusza³, przeciera³ i zostawa³y w³a¶nie takie kropki w miejscach gdzie by³a "woda" na koiec malowa³ bezbarwnym.

davvvvid
Wys³any: 2012-06-03, 17:46   lakieroanie felg tytan black
0
UP DOWN

Podepne sie pod temat felg. Szukam informacji jaki sposob sa malowane felgi na kolor tytan black. W mieszalni poiedzieli ze to ral proszkowy a u dystrybutora proszku ze to natrysk.Macie moze jakies informacje w jaki sposob jest to malowane?Efekt to tak jakby matowe polerowane aluminium.zamieszczam link
http://www.google.pl/imgr...:63&tx=77&ty=76
Chodzi mi o ta felge z drugiego zdjecia.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-03, 17:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
davvvvid napisa³/a:
Szukam informacji jaki sposob sa malowane felgi na kolor tytan black.

By³ temat na forum od A do Z jak i czym lakierowaæ aby uzyskaæ taki efekt.

By³ to temat mój i @Projektera.

Wszystko wyja¶nione z detalami,,, ale sie nie spodoba³ moderatorowi i go w KOSZ sru....

Wiêc takie streszczenie to:
- czarny akryl 2K
- baza argento z sikkensa 570-640 z³ za litr gotowej mieszanki
- lakier bezbarwny

Efekt identyczny jak na fotce.
Pozdro.

davvvvid
Wys³any: 2012-06-03, 17:58   
0
UP DOWN

Dzieki kolego.A mog³bys mi podrzucic wiecej informacji na maila?Czy to czasami nie jest metoda mokro na mokro?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-03, 18:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
davvvvid napisa³/a:
Czy to czasami nie jest metoda mokro na mokro?

A co przez to rozumiesz?

davvvvid
Wys³any: 2012-06-03, 18:07   
0
UP DOWN

Konkretnie jak to sie dok³adnie maluje.Mam dostep do malowania proszkowego i srutowania. Moim zamiarem jest rzuciæ pow³oke mokra na farbe proszkow± bo wiadomo ze jest sporo felg o skomplikowanych kszta³tach a rêczna robota sie nie bardzo oplaca.

[ Dodano: 2012-06-03, 19:10 ]
a co do w/w metody to czy nie chodzi o wylanie akrylu i wypylenie w niego bazy argentum?

Fragles
Wys³any: 2012-06-04, 12:53   
0
UP DOWN

Wracaj±c do poprzedniego pytania.
Kod:
http://learnautobodyandpaint.com/how-to-paint-a-car-yourself-how-to-paint-cars-learn-from-home/

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: