Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41
Autor Wiadomość
DrCruel
Wysłany: 2007-05-25, 11:54   Autorenolak
0
UP DOWN

robertozz

Do³¹czy³: 29 Kwi 2006

WysÂłany: Sob Kwi 29, 2006 3:58 pm Temat postu: Autorenolak.

--------------------------------------------------------------------------------

Jako lakiernik amator mam pare pytaĂą dotyczÂących lakierowania autorenolakiem.
1.Co zrobiĂŚ Âżeby twardniaÂł szybciej-ostatnie dwa samochody ktĂłre malowaÂłem schÂły trzy miesiÂące do peÂłnego stwardnienia lakieru.Nic nie dodawaÂłem bo podobno nie wiele to daje w przypadku tej emalii.Jakiekolwiek prĂłby polerowania we wczeÂśniejszym terminie skutkowaÂły rozmazywaniem lakieru i jego Âścieraniem[czerwona szmata]
2.Czy ktoœ próbowa³ na autorenolak k³aœÌ lakier bezbarwny? Czy siê zgryz¹? Mo¿e s¹ nieakrylowe lakiery bezbarwne?.
Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ! Robert.

PowrĂłt do gĂłry

GoœÌ

WysÂłany: Sob Kwi 29, 2006 4:08 pm Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

to ty jesteÂś chÂłopie trochĂŞ do tyÂłu?tego siĂŞ nie uÂżywa od wielu lat!przecieÂż sÂą dostĂŞpne taĂąsze akryle.

PowrĂłt do gĂłry

darXo_

Do³¹czy³: 13 Kwi 2006
SkÂąd: Wlkp.
WysÂłany: Sob Kwi 29, 2006 6:03 pm Temat postu:

To, Âże sÂą dostĂŞpne taĂąsze akryle kaÂżdy wie, fakt. Ale pytanie brzmiaÂło inaczej.

W Polsce autorenolaki s¹ produkowane przez AKZO NOBEL w Nobilesie we W³oc³awku i przez SIGMAKALON Polifarb CW w Cieszynie. Obydwaj producenci maj¹ w swojej ofercie dodatki przyspieszaj¹ce schniêcie, polepszaj¹ce twardoœÌ, polysk i rozlewnoœÌ tych lakierów.

Katalizator F op. 0,2l kosztuje okoÂło 10zÂł i dodaje siĂŞ do autorenolakĂłw z Polifarbu CW - 0,2l na 1l farby.
Korektor PR op. 0,1l dodawany jest do autorenolakĂłw z Nobilesa. Kosztuje ok. 9zÂł i 0,1l zalecane jest na 1,5l farby. Ma on bardzo gĂŞstÂą konsystencjĂŞ.

Z doœwiadczenia wiem, ¿e mo¿na je stosowaÌ zamiennie i efekt jest taki sam. Polifarb CW na swoich puszkach od niedawna podaje ¿e katalizator jest nieod³¹czn¹ czêœci¹ zestawu 5:1, tak wiêc stosowanie go do autorenolaków jest wymagane tak jak utwardzacza do akrylu (co prawda i jedno i drugie schnie samodzielnie - ale twardoœÌ pozostawia wiele do ¿ycznia).
Obecnie maÂło kto maluje autorenolakami bez tych dodatkĂłw - oczywiÂście jeÂśli od dawna nie przeszedÂł na bardziej wydajne i trwalsze akryle czego i tobie ÂżyczĂŞ

PowrĂłt do gĂłry

darXo_

Do³¹czy³: 13 Kwi 2006
SkÂąd: Wlkp.
WysÂłany: Sob Kwi 29, 2006 6:39 pm Temat postu:

ZapomniaÂłem o bezbarwnym. KiedyÂś robiliÂśmy prĂłby na kilkuletnim autorenolaku klarem z ECONOMY i nic siĂŞ nie dziaÂło. Jednak byÂły to prĂłbki na maÂłych powierzchniach, a te nie zawsze sÂą miarodajne.

Ze swojej strony nie poleca³bym takich kombinacji, gdy¿ mo¿e byÌ problem z przyczepnoœci¹. Autorenolak w odró¿nieniu od bazy ma wysoki po³ysk i klar ma prawo odchodziÌ p³atami. Co do malowania œwie¿ego autorenolaku mo¿e nast¹piÌ reakcja z pod³o¿em, tzn. ostry rozpuszczalnik z klaru mo¿e rozpuœciÌ autorenolak który jest wyrobem ftalowo-karbamidowym opartym o rozpuszczalniki ftalowe (czyli benzynê) - to taka lepsza olejna.

Po prostu sobie podaruj i przejdÂź na akryl. Szybciej, taniej, wydajniej.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu