Autor |
Wiadomość |
 |
Adam Rentel
|
Wysłany: 2012-05-24, 07:11 Naprawa bÂłotnika
|
0
|
|
|
|
Witam kolegów,mam pytanko do blacharzy,ja tylko lakieruje( hobby) i w moim bolidzie którego kupi³em do renowacji,jest pêkniêty b³otnik,od dolnej krawêdzi nadkola tak dwa centymetry,Chcem zawieœÌ b³otnik do blacharza na pospawanie.Podzielcie siê prosze wiedz¹ jak wy byœcie zrobili t¹ naprawe ,pytam tak z ciekawoœci.Migomatu nie mam wiêc sam tego nie zrobie.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
chudson
|
Wysłany: 2012-05-24, 07:16
|
0
|
|
|
|
ZwykÂły spaw od Âśrodka i szlifierkÂą od zewnÂątrz wyrĂłwnaĂŚ . |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2012-05-24, 11:18
|
0
|
|
|

|
zaleÂży w jakim aucie i czy to przedni czy tylny,jeÂżeli przedni bÂłotnik zwÂłaszcza w starszym aucie to najlepiej kupiĂŚ nowy,koszt kilkadziesiÂąt zÂłotych,jeÂśli tylny to wiadomo pospawaĂŚ. |
|
|
|
 |
Adam Rentel
|
Wysłany: 2012-05-24, 13:08
|
0
|
|
|
|
hematol napisał/a: | zaleÂży w jakim aucie i czy to przedni czy tylny,jeÂżeli przedni bÂłotnik zwÂłaszcza w starszym aucie to najlepiej kupiĂŚ nowy,koszt kilkadziesiÂąt zÂłotych,jeÂśli tylny to wiadomo pospawaĂŚ. |
No akurat jest to bÂłotnik przedni,i napewno nie kosztuje kilkadziesiÂąt zÂł. auto to Mitsubishi 3000gt.uÂżywki sprzedajÂą w takim stanie w jakim ja mam.PrzerobiÂłem juÂż to z maskÂą do niego. |
|
|
|
 |
jedi9
|
Wysłany: 2012-05-24, 18:41
|
0
|
|
|
|
kolego ja na twoim miejscu zrobiÂł bym tak :
1)pasujĂŞ reperaturkĂŞ do oryginalnego blotnika i zaznaczam dokÂąd siĂŞga
2) obcinam ok 1,5 cm poniÂżej zaznaczonego miejsca
3)przykÂładam ponownie do elementu i pasuje czy wszystko ok . jeÂśli tak to w moÂżliwych miejscach mocuje reperaturkĂŞ szczypcami itp.
4) biorĂŞ szlifierkĂŞ z tarczÂą 1mm i w miejscu zakladki bÂłotnika z reperaturkÂą przecinam obydwa elementy. wtedy po usuniĂŞciu naddatlku blachy pomiĂŞdzy bÂłotnikiem a reperaturkÂą masz 1mm na spaw . oczywiÂście do czoÂła. ÂŁadnie wszystko spawasz , uwaÂżasz Âżeby nie pogiĂŞÂło blachy potem szlif a resztĂŞ technologi juÂż znasz .
i najwa¿niejsze masz pewnoœÌ ze wszystkie kontury pasuj¹ |
|
|
|
 |
Falconx
|
Wysłany: 2012-05-25, 09:14
|
0
|
|
|
|
jedi9 napisał/a: | 1)pasujĂŞ reperaturkĂŞ do oryginalnego blotnika i zaznaczam dokÂąd siĂŞga |
reparaturkĂŞ przedniego bÂłotnika ??
Adam Rentel napisał/a: | No akurat jest to bÂłotnik przedni |
PrzecieÂż napisaÂł Âże ma pĂŞkniĂŞty a nie zgniÂły , wiec po co coÂś wycinaĂŚ ?? |
|
|
|
 |
chudson
|
Wysłany: 2012-05-25, 14:05
|
0
|
|
|
|
No chyba Âże te pĂŞkniecia to jakaÂś wada tych modeli to wtedy bym wzmocniÂł wspawujÂąc ÂłatkĂŞ od spodu |
|
|
|
 |
jedi9
|
Wysłany: 2012-05-25, 15:32
|
0
|
|
|
|
falconx ja zrozumia³em z opisu ze to przedni b³otnik i kolega chce go spawaÌ ! powiedzia³em jak ja bym zrobi³ gdyby czêœÌ mia³ wymieniÌ na now¹ . a co ,nie widzia³eœ nigdy reperaturki przedniego b³otnika ? przecie¿ te¿ s¹ dostêpne. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-05-25, 22:55
|
0
|
|
|

|
jedi9 napisał/a: | nie widziaÂłeÂś nigdy reperaturki przedniego bÂłotnika ? przecieÂż teÂż sÂą dostĂŞpne |
Gdzie kolego widziaÂłeÂś takÂą reperaturkĂŞ do przedniego bÂłotnika?
KiedyÂś dawno dawno temu to rzemiosÂło robiÂło do 125p ,126p i Poloneza takie maÂłe "wstawki"
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
jedi9
|
Wysłany: 2012-05-26, 17:24
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2012-05-26, 22:39
|
0
|
|
|
|
No tak, tylko chyba dla golfa 3 to robiÂą bo przez moje lata pracy z Âżelastwem to tylko jeszcze polska motoryzacja takie kawaÂłki miaÂła. |
|
|
|