Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
g_marker 
Wys³any: 2012-05-22, 18:26   Lakierowanie aluminium inn± technik±.
0
UP DOWN
Crazy_Peon

Witam mam problem raz na jaki¶ czas lakierujê aluminium, od razu lakier po papierze P180, zero podk³adów od razu dwie pe³ne warstwy lakieru, na ogó³ efekt jest spoko i na 20 takich profil w jednym miejscu odpad³ lakier odprysk, wielko¶ci 2 groszy. Zapytam siê fachowców jak to lakierujecie i jak siê z tym obchodziæ czy pomys³ mycia tego nitrem to dobry pomys³, czy nic siê tam nie utlenia itd..... mo¿e to kropla potu z maski dzi¶ mia³em w kabinie 32 stopnie przy lakierowaniu, czyta³em posty o lakierowaniu aluminium o wygrzewaniu wcze¶niej, proszê o porady ludzi którzy siê tym zajmuj±. I zale¿y mi na tym ¿eby to by³ sam lakier nie mam czasu na podk³ad. Ewentualnie podk³ad mnm.

Chali68
Wys³any: 2012-05-22, 18:52   
0
UP DOWN

Witam. Do alu stosuje siê taki podk³ad przyczepno¶ciowy,który narusza strukturê alu tak jak z plastikiem. Nak³adasz odczekujesz jaki¶ czas w zale¿no¶ci cn w karcie napisali i jedziesz uretany. Nie przecierasz ¿adnymi papierami. Tylko odt³uszczasz zmywaczem na acetonie o ile miniê pamiêæ niemyli. Musisz skontaktowaæ siê z technikiem z jakiej¶ churtowni w której sprzedaj± przemys³. Pozdr.

g_marker 
Wys³any: 2012-05-22, 18:59   
0
UP DOWN
Crazy_Peon

W moim przypadku to aluminium ma byæ z efektem szczotkowania wiêc naruszanie go papierem musi byæ, u¿ywam lakieru z Basf-a i k³adê od razu dwie pe³ne warstwy lakier bezbarwny, chodzi o efekt rys na profilu oko³o 3,5 metra ma byæ taka sama rysa, kontaktuje siê z technikami, chodzi mi bardziej o pomoc jak to najszybciej zrobiæ bez b³êdów bo siê na tym aluminium nie znam. I ten przyczepne¶ciowy dajê radê, w hurtowni tego nie zamawiam, w basfie w niemczech, nie chc± sprzedaæ mniej jak 20 litrów. Ale jak masz jaki¶ podk³ad mokro na mokro i lakier który da radê i nic nie odpry¶nie to chêtnie zaczerpnê wiedzy. Mo¿e to przypadek ¿e odpad³o ale lepiej dmuchaæ na zimne. Jak poczyta³em posty o aluminium ¿e niektórzy grzej± to dwie godziny przed lakierowaniem, to rêce mi opad³y - "ilo¶æ czasu", z tym ¿e ja nie wiem jak to lakierowaæ.

Chali68
Wys³any: 2012-05-22, 19:34   
0
UP DOWN

S³uchaj musia³bym popytaæ bo Tobie potrzebny jest transparêtny lub dodatek do bezbarwnego. Podejrzewam ¿e to drugie. A te wygrzewanie to jaka¶ bzdura! Jeszcze nies³ysza³em jak ¿yje! hehehe. Jutro podzwonie to dam znaæ. A mam pytanie te postarzenie to do czego. Meble,metaloplastyka itd?

g_marker 
Wys³any: 2012-05-22, 19:47   
0
UP DOWN
Crazy_Peon

chodzi mi o taki profil, dwa razy po P180

Chali68
Wys³any: 2012-05-22, 20:06   
0
UP DOWN

Kol. Ja to rozumiem! Nie mam 15–lat i krêconych w³osów i niejestem polskim bia³ym mu¿ynkiem. Poprostu o co chodzi z tym efektem i dlaczego papierem? I poco dro¿yzna z sekty R–Ma. Tu przemys³ wystarczy np.taki jak Barpimo.

g_marker 
Wys³any: 2012-05-22, 20:19   
0
UP DOWN
Crazy_Peon

Wizualnie jest dobrze ale proszê o wizjê bez odprysku.

936
Wys³any: 2012-05-27, 09:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
skoro to taki wielki sekret, co tam u siebie tworzysz ?
To my te¿ wiemy jak to zrobiæ ale nie powiemy :)

JAROGTS
Wys³any: 2012-05-27, 10:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Bia³ystok
http://www.youtube.com/wa...d&v=hbpTAD7V8rs tutaj jest kilka rad:)

Siekiera
Wys³any: 2012-05-30, 08:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
O kur.wa poplu³em monitor ^^ Amelinium ni chuj.a nie pomalujesz, chyba ¿e masz farbê ameliniow± ^^ ^^ ^^

Tak na powa¿nie to po pierwsze odt³uszczanie nie nitrem czy benzyn± ekstr ale zmywaczem do usuwania silikonów a po drugie tak jak pisa³ @Chali68, bezbarwny grunt przyczepno¶ciowy którego siê nie obrabia tylko schnie 5-10 min i lecisz bezbarwnym. To chyba nie wyd³u¿a a¿ tak bardzo pracy. Grunt jest bez utwardzacza wiêc mo¿esz go d³u¿ej trzymaæ w drugim pistolecie.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: