Autor |
Wiadomo¶æ |
|
user32483
|
Wys³any: 2012-05-31, 19:41 Zabezpieczenie odprysku na blasze ocynkowanej
|
0
|
|
|
|
Witam
Mam takie odpryski:
http://imageshack.us/g/13/201205241232.jpg/
Blacha jest ocynkowana i jak widaæ ju¿ trochê utleniona. Brunatne ¶lady s± po brunoxie którym tymczasowo pomalowa³em to przed zim±.
W jaki sposób zabezpieczyæ te odpryski? Nie zale¿y mi na estetyce, chcia³bym tylko zabezpieczyæ to przed rdz± i dalszym ³uszczeniem lakieru z okolic odprysków.
W sklepie gdzie mo¿na kupiæ zaprawki (w buteleczkach) dowiedzia³em siê ¿e wystarczy to odt³u¶ciæ i pomalowaæ zaprawk±. Z innych ¼róde³ wnioskujê ¿e trzeba jednak daæ na to podk³ad, najlepiej do powierzchni ocynkowanych i dopiero na to lakier?
Jak wykonaæ to prawid³o zak³adaj±c ¿e nie musi to wygl±daæ super estetycznie?
Bêdê wdziêczny za pomoc. |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2012-05-31, 19:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
to jest zaawansowana korozja i tego bronoxem nie za³atwisz,jakie to auto? |
|
|
|
|
bratcukierka
|
Wys³any: 2012-05-31, 20:18
|
0
|
|
|
|
ja bym to rozszlifowa³ dobrze na to epoksyd przede wszystkim, szpachla na wyrównanie, akryl + baza i bezbarwny na pokrycie i nawet jak Ci nie wyjdzie piêknie i estetycznie je¶li chodzi o przej¶cie to przynajmniej bêdzie dobrze zabezpieczone przed dalsz± korozj± |
|
|
|
|
user32483
|
Wys³any: 2012-06-05, 17:38
|
0
|
|
|
|
hematol napisa³/a: | to jest zaawansowana korozja i tego bronoxem nie za³atwisz,jakie to auto? |
Brunox by³ tylko po to ¿eby jako tako to na zimê zabezpieczyæ i teraz zrobiæ tak ¿eby 3-4 lata wytrzyma³o. Samochód to R.Clio 2 po lifcie z 2001, nadwozie jest w ca³o¶ci ocynkowane.
bratcukierka: z tym szlifowaniem do go³ej blachy to na 100%? Nie lepiej oryginalny ocynk zostawiæ na miejscu i po³o¿yæ na to po wyczyszczeniu podk³ad np Novola do pod³o¿y ocynkowanych? |
|
|
|
|
Fragles
|
Wys³any: 2012-06-05, 17:52
|
0
|
|
|
|
Jak wychodzi rdza znaczy ¿e ocynk jest ju¿ prze¿arty rozszlifuj rêcznie(tylko nie za daleko) papierem usuñ rdze do zera podk³ad zaprawka i wszystko. |
|
|
|