Autor |
Wiadomość |
 |
Brykiet
|
Wysłany: 2012-06-01, 20:40 Czyszczenie aerografu.
|
0
|
|
|
|
Witam
ChcĂŞ siĂŞ zapytaĂŚ jak czyÂściĂŚ aerograf typu TG180 (zbiornik gĂłrny-grawitacyjny).
WÂłaÂśnie czytaÂłem jakiÂś taki temat o tym na tym forum ale byÂła bardziej opisana budowa aerografu- chociarz i tak niewiele zrozumiaÂłem. PiszĂŞ tu bo mam do was zaufanie w tych sprawach. Heh
a tak naprawdĂŞ to proszĂŞ o pomoc.
Z gĂry dziĂŞki. |
|
|
|
 |
Andy 66
|
Wysłany: 2012-06-01, 21:14
|
0
|
|
|
|
Przy zmianie koloru wystarczy usun¹Ì pêdzelkiem i papierowym rêcznikiem resztki farby ze zbiorniczka, kilka razy zalaÌ wod¹ (lub specjalnym p³ynem) i wypsikaÌ resztki z dyszy. Po skoùczeniu malowania niestety trzeba odkrêciÌ zbiorniczek, dyszê i ig³ê, przemyÌ, przepchaÌ i wyczyœciÌ. Patyczki do uszu siê przydaj¹
powinno starczyĂŚ. |
_________________ https://www.facebook.com/andyartbydgoszcz |
|
|
|
 |
Brykiet
|
Wysłany: 2012-06-01, 21:48
|
0
|
|
|
|
Ok. Dzieki wielkie.
Ps.
To forum jest zaje*iste. |
|
|
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2012-06-01, 22:28
|
0
|
|
|

|
Ale bzdury Andy piszesz... Gdzie po malowaniu trzeba wykrecaĂŚ dysze?? Mam sprzety niektĂłre od 2Ăłch lat i w zyciu dyszy nie wykrĂŞciÂłem..
Lejesz wode,lub rozcienczalnik, i przytykajac palcem dysze, puszczasz powietrze, i odchylasz ig³ê.. Wtedy przez dysze do zbiornika dostaje sie powietrze, i przep³ukuje kana³.. Kilka razy i jest sprzet czysty.. jak masz resztki syfków, to patyczki do uszu, wyka³aczki, lub odrobinka nitro.. |
_________________ www.PrimoArt.pl |
|
|
|
 |
Andy 66
|
Wysłany: 2012-06-01, 22:35
|
0
|
|
|
|
Ja niestety nie mogê sobie zatkaÌ dyszy i "dmuchn¹Ì w ty³" Aircap mam z otworkami i nijak tego nie zatkasz - H&S Evo
WiĂŞc muszĂŞ rozbieraĂŚ... |
_________________ https://www.facebook.com/andyartbydgoszcz |
|
|
|
 |
Brykiet
|
Wysłany: 2012-06-02, 11:05
|
0
|
|
|
|
Czyli zatykam dysze i puszczam powietrze?
[ Dodano: 2 Czerwiec 2012, 11:06 ]
Czyli zatykam dysze i powietrze na maksa? |
|
|
|
 |
Andy 66
|
Wysłany: 2012-06-02, 13:34
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
godron
|
Wysłany: 2012-06-04, 18:11
|
0
|
|
|

|
Jest jeszcze jeden fajny sposĂłb czyszczenia aerografu. Nie w trakcie malowania bo wtedy siĂŞ czyÂści jak opisaÂł PrimoOne ale na koniec pracy lub koniec dnia moÂżna z powodzeniem zastosowaĂŚ myjkĂŞ ultradÂźwiĂŞkowÂą wyjmujesz aerograf jak nowy.
[ Dodano: 2012-06-05, 10:30 ]
jeszcze o myjce ultradÂźwiĂŞkowej i czyszczeniu aerografu. Dla przykÂładu: na iwacie zawsze jest wygrawerowany model itp. i zazwyczaj jest on czarny bo nikt nie pamiĂŞta Âże jak kupowaÂł aerograf to napis byÂł jasno miedziany. Po czyszczeniu w myjce wszystkie brudy wychodzÂą i napis z powrotem jest jak nowy. Nie mĂłwiÂąc juÂż o Âśrodku aerografu ktĂłry jest wyczyszczony perfekcyjnie. Ja np miaÂłem po dwĂłch latach w kubeczku do farby jakieÂś przebarwienie miedziano rdzawe do poziomu w ktĂłrym najczĂŞÂściej napeÂłniana byÂła farba. Po czyszczeniu w myjce wszystko znikÂło. PrzydaÂły by siĂŞ zdjĂŞcia przed i po ale niestety nie robiÂłem bo w sumie nie wierzyÂłem w to cudo.
To w sumie rozwiÂązanie bardziej dla ludzi ktĂłrzy malujÂą duÂżo lub bardzo duÂżo, ale jak ktoÂś lubi mieĂŚ czysty sprzĂŞt to teraz koszt myjek wielkoÂści mieszczÂącej czĂŞÂści aerografu naprawdĂŞ nie jest taki duÂży.
CaÂła tajemnica polega na Âśrodku czyszczÂącym jaki uÂżywamy do mycia dziĂŞki czemu myjka bĂŞdzie mogÂła pracowaĂŚ z "peÂłnÂą mocÂą"
po pierwsze roztwór musi mieÌ ok 60 stopni. Do czyszczenia z pozosta³oœci farb s³u¿y specjalny œrodek. Kosztuje on w sklepie 55 z³ za 500 ml + przesy³ka jest to w sumie koncentrat wiêc starcza na jakiœ czas. Ale nie by³ bym sob¹ jakbym nie przeczyta³ karty charakterystyki i tam jest g³ównie wodorotlenek sodu i trochê alkocholu jako substancje czynne, ¿r¹ce. Kilogram czystego wodorotlenku na allegro to koszt 7 z³. Albo jak komu spieszno to do sklepu i Kret lub inny specyfik do udra¿niania rur. W sumie Kret najmniej siê nadaje bo ma w sobie drobinki aluminium które aktywuj¹ ca³y proces. W myjce nie jest to nam potrzebne bo aktywuje siê ultradŸwiêkami a drobinki wrêcz przeszkadzaj¹ bo mog¹ gdzieœ wpaœÌ do aerografu. Kret i inne specyfiki w sklepie s¹ jedynie roztworem wodorotlenku najczêœciej ok 30 % wiec najlepej kupiÌ czysty i sypaÌ po troszeczku. Jest to substancja ¿r¹ca wiêc ostro¿nie, co prawda nie poparzy wam strasznie r¹k ale opary gor¹cego roztworu strasznie dra¿ni¹ uk³ad oddechowy (zrób wdech nad oparami a zobaczysz jak ciê zatka ) Aha dla tych co siê obawiaj¹ ¿eby wsadziÌ w taki roztwór swój sprzêt to wodorotlenek nie uszkadza uszczelek, plastiku itp. A czas w jakim myjka powinna pracowaÌ to zale¿nie od mocy ale powiedzmy ¿e najtaùsze myjki maj¹ 50W to jakieœ 10 min i powinno byÌ dobrze, zawsze mo¿na powtórzyÌ. |
|
|
|