Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Dzimi
Wysłany: 2012-06-12, 09:18   zardzewiaÂłe elementy
0
UP DOWN

Witam ponownie, aktualnie po zakupie sprê¿arki itp. zakupiliœmy busa i robi¹c go dla siebie zdj¹³em w nim tak zwan¹ skrzyniê w aucie dostawczym, no i moim oczom ukaza³o siê od groma rdzy i sprawa jest taka.

Jak wyczyszczê dane elementy ze starego lakieru i rdzy szczot¹ drucian¹, to czy po odt³uszczeniu mogê daÌ na to normalnie podk³ad pod lakier albo np. sam baranek ? by go t¹ ramê w jakiœ odpowiedni sposób zabezpieczyÌ ? i na to konkretny kolor w akrylu ? lub jak to mój tata wymyœli³, œmign¹Ì wszystko Hameraidem :rotfl: w jakimœ kolorze :D ale osobiœcie bardziej wolê opcjê pierwsz¹, tylko nie wiem czy bêdzie ona trwalsza ? co np. w przypadku, gdy jakieœ miejsce nie zostanie wyczyszczone w 100% z rdzy ? podk³ad czy baranek bêdzie wraz z lakierem odchodziÌ po kilku dniach ? czy jak to bêdzie ?

sawmaster 
Wysłany: 2012-06-12, 20:16   
0
UP DOWN

na rdzê to reaktywny ale nie mo¿na na niego k³aœÌ szpachli podobno, a jak szpachlówka idzie to epoksydowy podk³ad

ksenonn 
Wysłany: 2012-06-12, 21:13   
0
UP DOWN

jeÂśli chcesz tam ochrone antykorozyjnÂą to daruj sobie hamerajda
reaktywny, akrylowym baranek, lakier - tak bĂŞdzie dobrze (sprawdzone na podÂłodze w T4)

jacenty 741
Wysłany: 2012-06-13, 06:42   
0
UP DOWN

sawmaster napisał/a:
na rdzĂŞ to reaktywny
Jak masz dawaĂŚ takie rady,to lepiej zmieĂą forum na jakieÂś ukierunkowane np. na jakiÂś model,tam takie gÂłupoty przechodzÂą,ale nie tutaj.
REAKTYWNY TO NIE ODRDZEWIACZ!!!!!!!

Dzimi
Wysłany: 2012-06-13, 14:35   
0
UP DOWN

no to powiedzcie mi teraz co dokÂładnie zastosowaĂŚ bo teraz zgÂłupiaÂłem ? mam elementy zardzewiaÂłe, ktĂłre sÂą czyszczone szpachelkÂą, szczotÂą drucianÂą a potem druciakiem na wiertarce i co najlepiej wtedy poÂłoÂżyĂŚ ? ja powaÂżnie zastanawiaÂłem siĂŞ nad pomalowaniem paki hamerajdem, ale juÂż kolega ksenonn odradziÂł, wiĂŞc trochĂŞ zgÂłupiaÂłem, gdzie moÂżna zdobyĂŚ ten reaktywny ??

doriand
Wysłany: 2012-06-13, 16:02   
0
UP DOWN

Masz szlifierke kÂątowÂą ?? jak tak to jedziesz do castoramy albo leroy merlin i kupujesz szczotke drucianÂą na szlifierkĂŞ kÂątowÂą z firmy szczotpol ok 16 - 20 zÂł jak masz trochĂŞ wiecej pieniĂŞdzy kupujesz szczotĂŞ drucianÂą ale z takimi skrĂŞconymi drutami cena ok 35zÂł tez z szczotpol'a jak wyczyÂścisz wszystko to odtÂłuszczasz zmywaczem sylikonu i 2 warstwy podkÂładu epoksydowego 2 kompozytowego np novol 2 puchy po 0,8L (baza + utwardzacz) za 60zÂł i na to lecisz barankiem ktĂłrego moÂżna lakierowaĂŚ i na koniec podkÂład akrylowy i lakier akrylowy. Epoksyd jest tajszy i lepszy od hamerajta . Hamerajt to chlorokauczuk z dodatkami.
Pozdrawiam

Dzimi
Wysłany: 2012-06-13, 18:22   
0
UP DOWN

dziĂŞki serdeczne :) przeÂśledzĂŞ temat u lakiernikĂłw albo w castoramie. DziĂŞki serdeczne :)

ksenonn 
Wysłany: 2012-06-13, 18:45   
0
UP DOWN

zrób kolego jak Ci napisa³em, bêdziesz mia³ pewnoœÌ, ¿e bêdzie to dobrze zabezpieczone..

doriand poczytaj jeszcze forum zanim bzdury zaczniesz wypisywaĂŚ..

doriand
Wysłany: 2012-06-13, 18:50   
0
UP DOWN

tutaj masz adres http://www.szczotpol.com....zotki-doczolowe tylko nie kupij tych chiùskich http://www.allegromat.pl/aukcja108637, chiùsk¹ szczotk¹ nawet pó³ progu w maluchu nie wyczyœci³em a juz by³a ³ysa. Pamiêtaj o okularach i grubych rêkawicach , potrafi taka szczota krzywde zrobiÌ
Pozdrawiam

Dzimi
Wysłany: 2012-06-13, 18:57   
0
UP DOWN

ok przerobie oba tematy, dowiem siĂŞ co i jak u lakiernikĂłw i moÂże teÂż mi coÂś doradzÂą :)

doriand
Wysłany: 2012-06-13, 20:39   
0
UP DOWN

kolego ksenonn ciÂągle czytam czytam, napisz mi prosze gdzie gÂłupoty wypisuje to sie poprawie
Pozdrawiam

chudson
Wysłany: 2012-06-13, 21:59   
0
UP DOWN

Szczotka druciana jedynie g³aska rdzê, do tego poleruje na lustro powierzchniê wiêc podk³ad siê tego kiepsko trzyma i dalej rdzewieje pod spodem. Nie jest to najlepsza metoda. Lepiej zwyk³¹ tarcz¹ do ciêcia jeœli jest dojœcie albo specjaln¹ tak¹ czarn¹ co wygl¹da jak g¹bka.

ksenonn 
Wysłany: 2012-06-13, 22:33   
0
UP DOWN

z tÂą bazÂą i utwardzaczem.. Ten kompozytowy to co to jest?

co to szczotek to dobrej jakoÂści jak najbardziej moÂżna poleciĂŚ na szlifierke oczywiÂście, tarczÂą do ciĂŞcia sie tnie a nie szlifuje rdze, co innego gruba tarcza do szlifowania, ale z blachy niewiele zostanie lepiej wtedy wyciÂąc i wstawiĂŚ nowÂą

doriand
Wysłany: 2012-06-13, 22:55   
0
UP DOWN

dziĂŞkuje ksenonn za zwrĂłcenie uwagi miaÂło byĂŚ oczywieÂście 2 komponentowy :sciana: Wiadomo na rdzĂŞ najlepsze jest piaskowanie ale nie kaÂżdy ma piarkarkĂŞ syfonowÂą i kompresor Âśrubowy lub tÂłokowego olbrzyma w garaÂżu . Ale lepiej chyba taka szczotÂą porzÂądnie wyczyÂściĂŚ i epoksydem zabezpieczyĂŚ niÂż zostawiĂŚ aby sobie rdzewiaÂło.
Pozdrawiam

Fragles
Wysłany: 2012-06-14, 14:48   
0
UP DOWN

Szlifierka kontowa i Âściernice jazda do goÂłego dziury zaspawaĂŚ, druciakami tam gdzie nie dojdzie Âściernica wszystkie pĂŞcherze i (luÂźna) farba muszÂą byĂŚ usuniĂŞte.
Osobiœcie pojecha³ bym to dwa razy epoksydem druga warstwa z barwnikiem ¿ebyœ widzia³ jak domalowaÌ zakamarki, po przeschniêciu baran tylko po zewnêtrznej czêœci ramy dla wygl¹du i wzmocnienia pow³oki(wewn¹trz ramy nie radzê dawaÌ barana), przesuszasz i k³adziesz kolor, mo¿na powiedzieÌ ¿e ca³oœÌ o raz mokro na mokro z odpowiednimi odstêpami na przeschniêcie miêdzy warstwami i to wszystko szkoda czasu i pieniêdzy na cudowanie z akrylami, szlifowaniami szpachlowaniami to tylko rama jak dobrze oczyœcisz odt³uœcisz to tak jak na napisa³em wystarczy, jak Ÿle doczyœcisz to mo¿esz cudowaÌ i ze stoma warstwami ró¿nych farb i i tak odlezie.

...kuba... 
Wysłany: 2012-06-27, 14:12   
0
UP DOWN

chudson napisał/a:
Lepiej zwyk³¹ tarcz¹ do ciêcia jeœli jest dojœcie albo specjaln¹ tak¹ czarn¹ co wygl¹da jak g¹bka.

a gdzie moÂżna kupiĂŚ tÂą specjalnÂą tarczĂŞ? widziaÂłem w castoramie takÂą czarnÂą "plastikowÂą" wyglÂądajÂącÂą jak gÂąbka, ale kosztowaÂła koÂło 60zÂł, i wydawaÂło siĂŞ, Âże dÂługo nie wytrzyma... a na allegro jeszcze takiej nie spotkaÂłem;/

jacenty 741
Wysłany: 2012-06-27, 14:20   
+1
UP DOWN

http://moto.allegro.pl/sc...2385392382.html Tak na szybko,bo nie chce mi siĂŞ dalej szukaĂŚ.A poza tym,Allegro to nie caÂły Âświat,jest jeszcze parĂŞ innych miejsc do kupowania.A co do ceny,to wersja na szlifierkĂŞ kosztuje ok 25-30 zÂł.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu