Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
KK 
Wys³any: 2012-06-15, 22:20   Klar U-POL dobór rozcieñczalnika
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Witam.

Mam pytanie, w mieszalni dosta³em klar U-POL S2081E z oznaczeniem SR.
Dosta³em klar i szybki utwardzacz, na który nawet nie spojrza³em, ¿e jest szybki. Mo¿e wzi±³bym ¶redni.

Do sedna.
Czyta³em na forum, ¿e ten klar jest dobry, ale wymaga ori rozcieñczalnika.
Jaki mogê zastosowaæ rozcieñczalnik do tego klaru, aby praca siê nie skaszani³a? Mo¿e kto¶ z Was lakieruje tym klarem i dolewa jakiego¶ czaru?

Jeden z lakierników mówi³, abym dola³ rozcieñczalnika z PPG standardowego 807 i bêdzie dobrze. Nic siê nie zrobi, ale nie wiem co o tym my¶leæ.

I nie wiem czy mo¿e utwardzacz byæ szybki, a rozcieñczalnik standardowy lub wolny.

Pomó¿cie.

adams90-90 
Wys³any: 2012-06-15, 22:45   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Krasiniec
KK, Ja upolem robilem bez rozpucha i ladnie sie rozlewa z delikatna morka jak na nowych fabrycznych samochodach. Robilem tez na szybkim utwardzaczu bo moj dostawca mial tylko szybki.

KK 
Wys³any: 2012-06-15, 23:02   
0
UP DOWN

Jakim pistoletem nak³ada³e¶ hvlp, hp czy rp?

Nigdy nie próbowa³e¶ nic dolewaæ?

Nic nie gazowa³o? Jakie przerwy na odparowanie zostawiasz?

pawel1108 
Wys³any: 2012-06-16, 08:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
KK napisa³/a:
w mieszalni dosta³em klar U-POL S2081E z oznaczeniem SR.

Skoro maj± klar,to popro¶ o kartê techniczn± i j± przeczytaj,wszystkiego siê dowiesz
KK napisa³/a:
Jaki mogê zastosowaæ rozcieñczalnik do tego klaru, aby praca siê nie skaszani³a?

tylko dedykowany przez U-POL
KK napisa³/a:
Jeden z lakierników mówi³, abym dola³ rozcieñczalnika z PPG

mo¿e tak byæ,ale po co cudowaæ
KK napisa³/a:
I nie wiem czy mo¿e utwardzacz byæ szybki, a rozcieñczalnik standardowy lub wolny.

utwardzacz pewnie jest jeden,standardowy a rozcieñczalnik wolny,standard,lub szybki,
sam powiniene¶ wiedzieæ,co i w jakich warunkach lakierujesz,od tego to jest zale¿ne.

adams90-90 
Wys³any: 2012-06-16, 10:38   
0
UP DOWN

Pistolet HP jonesway, nic nie gazowalo pierwsza warstwa 0,5 i czekalem az zlapie kolo 3 minut i 2 pelna.

KK 
Wys³any: 2012-06-16, 17:01   
0
UP DOWN

U nas w mieszalni, jest taka g³upia atmosfera, jakbym wyskoczy³ z kart± techniczn± to ze ¶miechu sprzedawcy by siê pok³adali.
Dlatego wolê pytaæ Was. U mnie króluje troton i jak poprosi³bym o jaki¶ rozcieñczalnik to dosta³bym trotona. Tam nic innego nie ma.

Dlatego po prostu pytam, poniewa¿ nie chcia³bym kupiæ 5l rozcieñczalnika u-pol, tylko po to, aby zu¿yæ np 2 setki do litra klaru. Na razie chce ten klar przetestowaæ.
Je¶li siê oka¿e ok to bêdê go u¿ywa³, je¶li nie to pó¼niej zmieniê na co¶ innego, a rozcieñczalnik mi zostanie.

Dlatego pytam czy jest jaki¶ pewny rozcieñczalnik, który nie spowoduje mi problemów?. Co¶ dobrego z innej linii.

@adams90-90 u¿ywasz ca³y czas U-Pola czy co¶ jeszcze masz sprawdzonego w rozs±dnych pieni±dzach?

sharkxd
Wys³any: 2012-06-16, 21:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
http://www.u-pol.com/ tam masz informacje na temat u-pol`a

adams90-90 
Wys³any: 2012-06-16, 22:18   
0
UP DOWN

KK, sprawdz PW

misias
Wys³any: 2015-12-04, 13:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Witam! panowie wczoraj mia³em nie przyjemn±,sytuacjê zmarnowane 750m³ gotowego lakieru dola³em do niego 10% rozcieñczalnik RO2 valspar,niby oryginalny uniwersalny za 1 litr p³acê 21z³.Rozcieñczalnik jest ¶redni .

Po chwili oczom niewierze po prostu siê zwa¿y³,przelewam przez sitko a z kubka leci galareta.

Co wy na to mieli¶cie taka sytuacjê,o co chodzi?

Najlepsze jest to ¿e parê dni temu lakierowa³em drzwi tym samym lakierem tym samym kolorem i nic siê nie dzia³o,wszystko w jak najlepszym porz±dku.

Czy go¶æ z mieszali co¶ mota z rozpuchem jak wcze¶niej by³o git a teraz nie jest.

Lakier to upol jak w po¶cie na szybkim utwardzaczu.

barteek933
Wys³any: 2015-12-04, 20:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
mo¿e w kubku co¶ by³o albo nie wzi±³e¶ nowego do mieszania i tak wysz³o. Ja kiedy¶ zrobilem tak z podk³adem. Wymiesza³em go w niby umytym kubku, nic siê nie dzia³o a pó¼niej na ka¿dym elemencie co¶ siê powa¿y³o. Zagl±dam do kubka a tam na ¶ciankach wszystko powa¿one. Miejsca te przetar³em papierem i po³o¿y³em jeszcze raz podk³ad i by³o ju¿ w porz±dku

malarz
Wys³any: 2015-12-05, 00:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
Sk±d: Bieszczady
Bardzo rzadko ale zdarza mi siê tym klarem robiæ i nie mia³em problemów, dostajê w mieszalni jaki¶ rozpuszczalnik chromatic i wszystko jest ok. Oryginalnego to nigdy chyba nie mieli w sprzeda¿y. Tan sam teraz dodaj± do tanich baz, wcze¶niej mieli jaki¶ newline czy jako¶ tak i potrafi³ zwa¿yæ bazê. A mamy te¿ u siebie mieszalniê z dyn± i lesonalem i tam broñ bo¿e nie mo¿na nic zamieniaæ tylko orygina³y jak siê nie chce byæ w plecy na towarze.

barteek933
Wys³any: 2015-12-05, 10:26   
0
UP DOWN

dyn± to ja robiê i sprzedaj± do niej jaki¶ tani rozp i nigdy nic siê nie dzieje

misias
Wys³any: 2015-12-05, 10:27   
0
UP DOWN

barteek933, No w³a¶nie, da³em nowy kubek ale go nie wymy³em nitro chyba? bo w ten dzieñ siê wszystko cenzura³o przy tej robocie.Ca³y czas jestem przekonany ¿e to wina rozpuszczalnika który mi sprzeda³.Jednym s³owem jak siê da bez rozpuszczalnika to po prostu nie dolewaæ a jak dolewaæ to orygina³.

malarz, La³em do niego rozpuszczalnik standard do Akrylu z For master z CSV i IVAT do akrylu standard,nic siê nie dzia³o ,nie warzy³o,nie ¶cina³o.

A co do rozpuszczalnika do UPOL, wszyscy co oferuj± towar tej marki nie posiadaj± rozpuszczalnika dedykowanego a szkoda.Bo zastosowanie by znalaz³ w podk³adzie jak i w klarze.A tak cz³owiek jest zmuszony zmieniæ markê,bo uwa¿am ¿e w tym fachu cz³owiek nie mo¿e sobie pozwoliæ na straty materia³u,bo to kosztuje nie ma³± kasê :tak:

misias
Wys³any: 2015-12-05, 10:35   
0
UP DOWN

Dziêki panowie za podpowiedzi na pewno siê dostosuje do wskazówek.

Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje jak jest utwardzacz szybki + rozpuszczalnik szybki to reakcja chemiczna mo¿e zaj¶æ w tak szybkim tempie?Dodam jeszcze ¿e w pomieszczeniu w którym by³ przygotowywany materia³ jest 20 st.

sawmaster 
Wys³any: 2015-12-05, 12:56   
0
UP DOWN

Sk±d: Bia³ystok
chyba nie, rozpuszczalnik szybki jak powiadasz szybciej wyparuje, pierwszy raz s³yszê ¿eby rozpuszczalnik by³ szybki, utwardzacz wp³ywa na szybko¶æ utwardzenia siê pow³oki

KK 
Wys³any: 2015-12-05, 18:04   
0
UP DOWN

Rozpuszczalniki dziel± siê na np wolne, ¶rednie i szybkie... lub w niektórych systemach jest jeszcze wiêkszy wybór. ¦rednie s± np w Dynie mieszanin± wolnego i szybkiego.

malarz
Wys³any: 2015-12-05, 18:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
Sk±d: Bieszczady
barteek933 napisa³/a:
dyn± to ja robiê i sprzedaj± do niej jaki¶ tani rozp i nigdy nic siê nie dzieje

Nie twierdzê, powtarzam za sprzedawc± z mieszalni bo ja nie robiê ich chemi± a zachodzê jedynie po parê drobiazgów. Niewykluczone ¿e tak mówi± celowo ¿eby ludzi straszyæ i zwiêkszaæ sobie sprzeda¿ swojego produktu :roll:

misias
Wys³any: 2015-12-07, 23:02   
0
UP DOWN

Panowie chyba za wcze¶nie wysun±³em diagnozê,otó¿ zrobi³em próbê na innym klarze i nic siê nie dzia³o,dzi¶ robi³em próbê na u-pol i nic siê nie sta³o,wszystko w jak najlepszym porz±dku.

Wniosek , mia³em pecha albo jak napisa³ barteek933, musia³ byæ jaki¶ syf w kubku i siê sta³o ¿e 35 zeta posz³o w ¶mieci:(.

Szko³a kosztuje i tu jest tego przyk³ad czysto¶æ w miejscu pracy lakiernika to podstawa, lakierowania bez strat. :D

Teraz przed ka¿dym ,mieszaniem materia³u myjê nitrem nowy kubek i mieszade³ko :D

Dziêki jeszcze raz za pomoc :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2015-12-07, 23:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
U-pol siê fajnie rozlewa? Jedyny plus to ¿e nie ¶ciemnia jasnych kolorów. Chcia³em siê do niego przekonaæ, ale jednak rozlewnosc, polerka i brak czasu otwarcia...... :nie: ponoæ sr jest jeszcze bardziej cenzura i ciê¿ki do polerki.

misias
Wys³any: 2015-12-08, 09:41   
0
UP DOWN

Lackdoctor, Wiesz co, chyba sobie wezmê twoj± wypowied¼ do serca i raz na zawsze skoñczê z lakierami SR.

Odk±d pamiêtam zawsze by³ z nimi problem w moim przypadku,a to siê zacieki porobi³y,a to siê ¼le rozla³ w niektórych miejscach albo go nie rozbi³o tak jak powinno,p³owieje po czasie,co najgorsza nie mogê za cholerê wyczuæ kiedy siê rozlewa ju¿ testowa³em na ró¿nych ci¶nieniach i na ró¿nych ustawieniach materia³u i to samo.Narazie moim faworytem jest Robello 250 HS i tym mi siê maluje bardzo dobrze. :D

barteek933
Wys³any: 2015-12-08, 13:06   
0
UP DOWN

app hs classic kup i skoñcz± siê twoje problemy z zaciekami i ni rozlanm lakierem. tylko nie kup szybkiego utwardzacza

bienek
Wys³any: 2015-12-08, 13:08   
0
UP DOWN

Ja akurat z Upolem zwanym tak¿e T4w 4444 mia³em ca³kiem dobre wspomnienia je¶li chodzi i nak³adanie. Ani nigdy mi nie ciek³, mo¿na by³o wylaæ bardzo ³adnie, ale polerowanie tego g... to jest najgorsza rzecz jaka mo¿e spotkaæ cz³owieka. Po prostu KAMIEÑ jak siê dobrze utwardzi.
Tym sposobem chc±c unikn±æ tej nieprzyjemno¶æ sobie i innym w przysz³o¶ci, raz na zawszê skoñczy³em z jego u¿ywaniem :P

Lackdoctor 
Wys³any: 2015-12-08, 17:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Dodajmy ¿e sr z U-pol ostatnio zmodyfikowano i jest to ju¿ zepsuty lakier. Zreszt± tu na forum, lub na lakierniku by³ temat na którym pisano o problemach z tym lakierem. Poszukujecie a unikniecie niepotrzebnych nerwów i problemów. Mam honde gdzie bêdê polerowa³ t± specyficzn± morke. Teraz wygl±da dobrze, ale ka¿dy lakiernik pyta co zrobi³em z tym klarem ¿e go tak sciê³o.

noxes
Wys³any: 2015-12-15, 09:01   
0
UP DOWN

Ja robi³em na upolu by³em zadowolony. Dolewalem zwyk³y rozpuch. 2lata temu felgi l akierowalem t± mieszank± i jest ok.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: