Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-26, 20:02 Lakierowanie plastiku z naklejkami
|
0
|
|
|
|
witam! mam taki problem. chcialbym pomalowac plastiki do motocykla ale nie wiem zabardzo jak to zrobic poniewaz ten lakier co na nim jest to akryl i na tym sa orginalne naklejki przyklejone. a ja bym chcial pomalowac go na taki sam kolor tylko ze naklejki bezbarwnym polakierowac poniewaz one nie sa juz orginalne i moga sie ³atwo odkleic.
I czy jest jaki¶ akryl na ktory mozna polozyc bezbarwny?? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-26, 20:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
na kazdy akryl mozesz polozyc bezbarwny po wczesniejszym zmatowieniu. co do malowania naklejek (bo tak zrozumialem) to odpusc sobie. |
|
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-26, 20:31
|
0
|
|
|
|
acha to czyli jakim papierem 2000 czy 2500 ??
a co sie moze stac jak na naklejki poloze bezbarwny?? nie bedzie siedzial |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-02-26, 20:40
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
po co leciec bezbarwnym akryl? nie lepiej baza akrylowa tzn. solid i na to klar? jasne ze tak.
bo wtedy mozesz se jebn±æ naklejki i dopiero klar.
jeden warunek. naklejki jak najlepszej jakosci, odpowiedniej struktury i jak najciensze. lakierowanie wtedy odbywa siê troszke inaczej (grubsza warstwa bezb.). zagadnienie nie jest proste, sam mam w nim czêsto do czynienia i jak tylko jest okazja, to od tego uciekam |
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-26, 20:49
|
0
|
|
|
|
ok dzieki . wlasnie ze te nakleji za ciekie to one nie sa i cos czuje ze z tym bedzie jazda |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-26, 21:51
|
0
|
|
|
|
online napisa³/a: | po co leciec bezbarwnym akryl? |
mozna to zrobic aby odswiezyc stary akryl, pod warunkiem z enie jest gdzies uszkodzony tylko np zmatowiony. nie wiem dokladnie co kolega chce uzyskac ale odpowiadalem tylko na pytanie czy mozna
matowisz 800-1000 i jazda bezbarwny.
co do naklejek to prawie napewno nie bedzie sie ich trzymal lakier. |
|
|
|
|
Amiggo
|
Wys³any: 2008-02-26, 23:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 356
|
rbfm napisa³/a: | mozna to zrobic aby odswiezyc stary akryl, pod warunkiem z enie jest gdzies uszkodzony tylko np zmatowiony. nie wiem dokladnie co kolega chce uzyskac ale odpowiadalem tylko na pytanie czy mozna |
Dok³adnie tak jak piszesz.
Kiedy¶ odnawia³em w Junaku zbiornik i uda³o mi siê zalaæ naklejki lakierem, tyle ¿e tam sz³y takie cieniutkie i w±skie. |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-02-27, 13:12
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
wiem, ze mozna bez problemu odswiezyc akryl bezbarwnym i pytanie "po co to robiæ" nie by³o do Ciebie RBFM, a do autora tematu kazdy sie przeciez zgodzi z tym, ze jesli lakierownaie od podstaw to baza+ lakier zamiast lakier+lakier. nie musze tlumaczyc oszczêdnosci i korzysci szczególnie na moto.
co do tegoczy siê bêdzie trzymac. bêdzie lub nie bêdzie! zalezy od tego, jak± strukturê ma naklejka, potem wielkosc. posuzkaj w necie storny www firmy 'graf net'. zrobi± ci takie najklejeczki |
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-27, 13:51
|
0
|
|
|
|
online napisa³/a: | pytanie "po co to robiæ" |
odpowiedz jest prosta : koszt. kladziesz 2 litry bezbarwnego i masz lakier jak nowy za 100 czy 200 zl. jakbys chcial nowa baze to koszt idzie kilka razy w gore. wiesz niekorzy to na wszystkim oszczedzaja. |
|
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-27, 17:48
|
0
|
|
|
|
Mam jeszcze takie pytanie;
jakiej firmy jest najlepszy bezbarwny do takich rzecz?? tzn. ktory bezbarwny by najlepiej siadl na tych naklejkach?? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-27, 17:51
|
0
|
|
|
|
nowy napisa³/a: | jakiej firmy jest najlepszy bezbarwny do takich rzecz?? tzn. ktory bezbarwny by najlepiej siadl na tych naklejkach?? |
nie ma czegos takiego jak najlepszy bezbarwny na naklejki.
naklejki nie sa stworzone do lakierowania(chyba ze sa jakies specjalne do tego celu)
czemu sie upierasz na tym?
nie lepiej je odkleic i przykleic nowe ? |
|
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-27, 20:07
|
0
|
|
|
|
te naklejki beda nowe. tylko chce je przylakierowac bo sie boje ze niebeda sie tak trzymaly jak te stare i ze na przyklad przy myciu myjka cisn. moga sie odklic latwo |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-02-27, 20:27
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
rbfm napisa³/a: | online napisa³/a: | pytanie "po co to robiæ" |
odpowiedz jest prosta : koszt. kladziesz 2 litry bezbarwnego i masz lakier jak nowy za 100 czy 200 zl. jakbys chcial nowa baze to koszt idzie kilka razy w gore. wiesz niekorzy to na wszystkim oszczedzaja. |
zgoda, zgoda...
ale mi chodzilo o to, ze jak malujesz motocykl od podstaw to wiêksz± oszczêdno¶ci± czasu i pracy bêdzie lakierowanie baza+lakier! a to jak odswiezyc lakier to jzu inna bajka...
ja nie widze sensu lakierowania naklejek;] jaki to motor? kup oryginalne naklejki lub porz±dne podróby i nic nie ma prawazejsc... ja sam robilem naklejki na ploterze i co? myje ci±gle myjk± i nie zlaz± z moto...
chyba, ze chcesz sobie na moto przyklejaæ papierowe naklejki z chipsów... wtedy polakierowaæ wypada |
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-27, 20:30
|
0
|
|
|
|
online napisa³/a: | ja sam robilem naklejki na ploterze i co? myje ci±gle myjk± i nie zlaz± z moto... |
bo to zalezy od uzytej folii. np folia oracal ma kilka klas jakosciowych. oczywiscie im lepsza tym drozsza, choc w przypadku tak malych naklejek to nie ma na czym oszczedzac.
zerknij tutaj
http://www.grafkom.pl/folie.htm |
|
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-27, 21:55
|
0
|
|
|
|
online napisa³/a: | ja nie widze sensu lakierowania naklejek;] jaki to motor? kup oryginalne naklejki lub porz±dne podróby i nic nie ma prawazejsc... ja sam robilem naklejki na ploterze i co? myje ci±gle myjk± i nie zlaz± z moto... |
nie ma szans znalesc orginalnych naklejek do tego motoru
i niektore te naklejki sa wielokolorowe i przy metodzie ploterowej one beda chropowate bo bedzie jeden kolor naklejony na drugi
a znacie jeszcze jakies strony co dobrze robia naklejki na zamowienie??? |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-02-27, 22:03
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
Poka¿ zdjêcia tego motocykla i naklejek. Przecie¿ teraz mo¿na praktycznie "wszystko" kupiæ, wiêc z naklejkami nie powinno byæ problemu. I na pewno nie bêd± schodzi³y.
Na nowe motocykle cross-owe, nakleja siê naklejki, bo sporo maszyn fabrycznie ich nie ma, s± za to w komplecie. Jak wiesz, motocykle te s± przeznaczone do jazdy w terenie (czyt. brudnym terenie ) i ¿adna nie odpada, a po ka¿dej je¼dzie koledzy myj± maszyny.
Tak wiêc nie ma siê czym martwiæ |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-27, 22:13
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-27, 22:14
|
0
|
|
|
|
i ktorych to niby naklejek nie kupisz ?
gdybym byl na twoim miejscu to bym nic na ten motor po lakierowaniu nie przyklejal |
|
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-27, 22:23
|
0
|
|
|
|
orginalnych zadnych
wiem ze wszystkie moga mi dorobic ale wlasnie niewiem jaka metoda byly by lepsze i trwarlsze.
ploterowa czy sitodruku;]
a bez naklejek beznadziejnie by wygladal |
|
|
|
|
adams90-90
|
Wys³any: 2008-02-28, 10:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 400 Sk±d: Krasiniec
|
W jeden kolor fajnie wygladaja te pseudo scigacze ja jak mialem jeszcze swoja honde ns-1 to z jednej strony nie bylo naklejki i o wiele lepiej wygladalo niz na drugiej po ktorej naklejka byla |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-02-28, 10:16
|
0
|
|
|
Mów mi Bisu:D
Pomóg³: 9 razy Posty: 348
|
Mam pytanie czy to Polini jest wsadzone do twojego Derbi? We¼ nie dawaj ¿adnych naklejek i pomaluj se moto na czarno i bêdzie wygl±da³ zawali¶cie. Po co ci 30 naklejek "derbi" i takich tam. Co¶ chyba z naklejkami nie pojedzie wcale szybciej, a teraz wygl±da jak kolorowa tablica og³oszeñ.
pozDraWiAm |
|
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-28, 13:57
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisa³/a: | Mam pytanie czy to Polini jest wsadzone do twojego Derbi? |
no nie jest
ale te naklejki sa wszystkie orginalne od nowosci
i ja chce zeby prawie wszystko (bez paru naklejek) bylo tak jak orginal |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-02-28, 18:29
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
ani malowanie ani naklejki nie s± oryginalne/seryjne
teraz wygl±da jak choinka, totalnie nie masz gustu wg. mnie
a oryginalne naklejki derbi da sie bez problemu kupic. nie wierzysz? mozemy sie zalozyæ. kuzyn gdy mial gprke jeszcze (nowsza kasta) kupowa³ naklejki w serwisie, które ¶ci±ga³ przedstawiciel derbi na PL. Koszt troche ponad 100z³ za komplet + duplikaty. |
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-28, 18:40
|
0
|
|
|
|
online napisa³/a: | ani malowanie ani naklejki nie s± oryginalne/seryjne |
haha bez obrazy ale widocznie malo sie znasz bo to jest orginalne malowanie
tylko ze to jest limitowana wersja i bardzo malo jest takich
jak nie wierzysz sprawdz se w necie |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-02-28, 18:42
|
0
|
|
|
|
nowy napisa³/a: | Bisuside14 napisa³/a: | Mam pytanie czy to Polini jest wsadzone do twojego Derbi? |
no nie jest
ale te naklejki sa wszystkie orginalne od nowosci
|
Czyli mo¿na rzec, ¿e to taki firmowy Wiejski tuning, bo co innego jak by¶ wsadzi³ kit Polini, i naklei³ jakie¶ ma³e gustowne naklejki, a nie OGROMNE. Pomy¶l, ¿e jaki¶ kole¶, który chce sobie sprawiæ taki motorek podchodzi do ciebie i pyta "Ile wyci±ga seryjnie Ile wyci±cia z kitem Polini Czy w tym motorku jest kit Polini Ile kosztowa³
No zdaje mi siê, ¿e musia³by¶ k³amaæ, bo inaczej wyszed³by¶ delikatnie na wiejskiego tunera.(Oczywi¶cie bez urazy, ale to tak jak nakleiæ na opla naklejke "Lexmaul", "Steinmetz", czy "irmscher" , gdy to auto nawet nie dotknê³o czê¶ci tej firmy lub firma nie przy³o¿y³a rêki do auta).
PoZdRaWiAm
nowy napisa³/a: | haha bez obrazy ale widocznie malo sie znasz bo to jest orginalne malowanie
tylko ze to jest limitowana wersja i bardzo malo jest takich
jak nie wierzysz sprawdz se w necie |
No jak to jest seryjne to, jest to naprawdê Wiejski tuning, chyba ¿e wsadzili tam co¶ z Polini oprócz paskudnych naklejek
PS. Nie s± wcale takie straszne Chyba je nakleili tylko po to ¿eby specjalnie zrobiæ t± "specjaln± edycjê" |
|
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-28, 19:04
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisa³/a: | No jak to jest seryjne to, jest to naprawdê Wiejski tuning, chyba ¿e wsadzili tam co¶ z Polini oprócz paskudnych naklejek
PS. Nie s± wcale takie straszne Chyba je nakleili tylko po to ¿eby specjalnie zrobiæ t± "specjaln± edycjê" |
akurat z naklejek polini i tam jeszcze paru innych mialem zrezygnowac bo rzeczywiscie za duzo ich troche
ale jesli one sa naklejane orginalnie to chyba musieli miec jakies podstawy i zezwolenie od polini zeby je naklejac np (sponsor albo partner) |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-02-28, 19:39
|
0
|
|
|
|
nowy napisa³/a: | ale jesli one sa naklejane orginalnie to chyba musieli miec jakies podstawy i zezwolenie od polini zeby je naklejac np (sponsor albo partner) |
Chyba ju¿ wiêcej nie trzeba t³umaczyæ Ale jak ju¿ wypuszczali tak± edycjê i jest ich ma³o to "seryjnie" mogli by powsadzaæ tam jakie¶ graty od polini. A jak juz chcesz mieæ ta specjaln± edycjê to se znajd¼ jakie¶ dwie ma³e nakleiki "specjal edytion" i walnij po obu stronach na zadupku.
PozdrO |
|
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-28, 19:53
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisa³/a: | Ale jak ju¿ wypuszczali tak± edycjê i jest ich ma³o to "seryjnie" mogli by powsadzaæ tam jakie¶ graty od polini. |
Mi tego niemusisz mowic ja mysle ze fima derbi w 2000r nie za zabardzo byla rozwinieta i dlatego dali takie duze te naklejki
albo oni zrobili cos takiego jak replica motoru wyscigowego z motogp ,a ze motory wyscigowe sa wyobklejane jak choinki sponsorami to oni tak samo zrobili z seryjnym |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-02-28, 21:45
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
tak sie sklada, ze se sprawdzalem i nie ma takiej wersji seryjnie. wiec mi to udowodnij tym bardziej naklejki polini! jasne mieli pozwolenie, wsadzony jest tam polini evo pewnie. bez jaj. dobra polowa tych naklejek nie jest seryjnych i skoncz siê upieraæ nad ich lakierowaniem! i móg³by¶ poprawiæ gust ale o tym siê nie dyskutuje...
a teraz dopiero czaje co ty chcesz zrobiæ. chcesz polakierowaæ nalepki, ktore aktualnie masz na moto? :o efekt kupy gwarantowany |
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-02-28, 22:07
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-02-29, 12:40
|
0
|
|
|
|
Dla mnie to i tak wiocha, miej te twoje wiejskie naklejki, bo orygina³ je mia³. Ale ty nie masz sponsora ani twój motor, a nawet jakiej¶ czê¶ci z polini. No ale nie bêdê siê dalej czepia³, przecie¿ to twój motor(replika ), twoje naklejki, twój gust. Nie s±dzisz, ¿e tajemnicza replika by³aby lepsza Zadam inne pytanie, czym ta replika ró¿ni siê od zwyk³ego motorka oprócz naklejkami No, ale co tam...Zrobisz jak postanowisz...
Ps. To tak jak nakleiæ na motorynke naklejke "Superbike", "tuning", "speed", "Kawasaki" itp...
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-03-01, 08:58
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
ok, jak najbardziej zwracam honor ale derbi wypuscilo cha³e... wiêc dlaczego upierasz siê przy tym wzorze malowania? jesli masz okazje lakierowaæ ca³o¶æ to dobrze to wykorzystaj! dobre malowanie podniesie 100% wygl±d nawet tak starej sylwetki, jak dzipierka masz tyle zajebistych malowañ, sam mo¿esz co¶ wymy¶leæ nawet jakby¶ mia³ najubo¿sz± wersjê repsola (to tylko przyk³ad) to wygl±da³oby to zajebi¶cie do tego silencer w polerce lub carbonara je¶li nie jest alu, polerka rantu, paru innych bzdetów i tyle |
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-03-01, 10:46
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
Pomaluj w kameleona lub brokat ca³y motor, jakie¶ dodatki robione aerografem, ko³a polerka (lub chrom), rant zostawiæ a reszta w kolor. Du¿o jest mo¿liwo¶ci, s± one na pewno lepsze ni¿ naklejki... które pozostawiê bez komentarza, ot takie moje zdanie :P |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-03-01, 16:45
|
0
|
|
|
|
Zrób polerke felg i ramy motorku. Bêdzie wygl±dac zawali¶cie. Co my¶licie o pol±czeniu cameleona z xralic'em Oczywi¶cie nie chodzi tu o wymieszanie razem tych dwóch lakierów tylko typ malowania |
|
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-03-01, 18:26
|
0
|
|
|
|
hmm podoba mi sie malowanie repsola ale ono bedzie iditycznie wygladalo na tym motorze i dopiero to bedzie wiejski tuning
kolor zostawie ten sam tylko ze zrezygnuje z kilku naklejek ( polini, agv, derbi) i powinien wygladac dobrze wtedy
a z kameleonem i polerka niebede sie bawil bo mam i tak go zamiar sprzedac |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-03-01, 18:39
|
0
|
|
|
|
nowy napisa³/a: |
a z kameleonem i polerka niebede sie bawil bo mam i tak go zamiar sprzedac |
trzeba by³o tak od razu . nie ¶ci±gaj naklejek Przekonasz kupujacego, ¿e to okaz bo unikatowa replika Nie chce za¶miecac tego i innych tematów wiêc zerknijcie na "chemiê lakiernicz±" mam tam pytanko dotycz±ce pistoletu. |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-03-01, 21:51
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
|
|
|
|
nowy
|
Wys³any: 2008-03-02, 09:30
|
0
|
|
|
|
Efekt zajebisty
ale jak juz wczesniej napisalem niechce mi sie bawic z tym bo i tak go bede chcial sprzedac |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-03-02, 10:19
|
0
|
|
|
|
Ja tez sie do³anczam, efekt zarabisty tych felasków, masz opcykane kolorki. I Polerka te¿ zar±bista. |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-03-02, 13:26
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-03-02, 17:41
|
0
|
|
|
|
Sk±d ty masz takie zaj*** pomys³y Ch³opie masz talent.
Pozdrawiam i ¿ycze wiecznej weny. |
|
|
|
|
AUTOREPLIKA
|
Wys³any: 2010-11-27, 17:33
|
0
|
|