|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-06-27, 01:05 Co z tÂą airgunsÂą ?
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam
Jako Âże jestem amatorem ,to mam nadziejĂŞ ,Âże profesjonaliÂści mi to wybaczÂą .
Do tego co zrobiĂŞ i opiszĂŞ skÂłoniÂło mnie to,Âże najbardziej polecany na forach pistolet dla amatorĂłw, czyli Airgunsa az3 z dyszÂą 1,3 ,przynajmniej u mnie siĂŞ nie sprawdziÂł.MiotÂła przy tej dyszy jest poraÂżajÂąco wÂąska,i ten parametr , jak na razie w moim gunie jest dyskwalifikujÂącym go w moich skromnych zastosowaniach.
PostanowiÂłem wiĂŞc go poÂświĂŞciĂŚ dla nauki i trochĂŞ przy nim pogrzebaĂŚ .
Najpierw trochĂŞ pomierzyÂłem gÂłowicĂŞ ,dyszĂŞ ,sprawdziÂłem jak ogniskujÂą siĂŞ strumienie powietrza w dyszy powietrznej,co udokumentowaÂłem na fotkach.
Mam w moim amatorskim warsztaciku doœÌ precyzyjn¹ wiertarkê i mam mo¿liwoœÌ wykonania ma³ych otworów z doœÌ du¿a dok³adnoœci¹ .
Zak³adam ,¿e szerokoœÌ miot³y zale¿y od dysz powietrznych i te zamierzam zmodyfikowaÌ .
Mam swojÂą koncepcjĂŞ ,ale chĂŞtnie posÂłucham konstruktywnych podpowiedzi ,jak doprowadziĂŚ ,aby ten gun miaÂł akceptowalne przeze mnie parametry.
MoÂże ktoÂś juÂż miaÂł taki szaleĂączy pomysÂł ?
Mo¿e da siê amatorskimi metodami coœ z niego wycisn¹Ì ?
Nie chodzi teÂż w tym temacie o opinie pozytywne ,czy negatywne o tym pistolecie tylko jak zrobiĂŚ aby byÂł lepszy . Czy to moÂżliwe ? Zobaczymy ,ja juÂż tÂą przynajmniej dyszĂŞ poÂświĂŞciÂłem.
Pozdrawiam
airgunsa6.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 95 raz(y) 661.27 KB |
airgunsa1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 155 raz(y) 616.79 KB |
airgunsa2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 72 raz(y) 661.27 KB |
aurgunsa4.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 149 raz(y) 441.79 KB |
|
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorĂŞ wielkiemu, dziwi przeciĂŞtnego, nadyma maÂłego.
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-06-27, 08:18 Re: Co z tÂą airgunsÂą ?
|
0
|
|
|

|
jarbia napisał/a: | Witam
Jako Âże jestem amatorem ,to mam nadziejĂŞ ,Âże profesjonaliÂści mi to wybaczÂą .
Do tego co zrobiĂŞ i opiszĂŞ skÂłoniÂło mnie to,Âże najbardziej polecany na forach pistolet dla amatorĂłw, czyli Airgunsa az3 z dyszÂą 1,3 ,przynajmniej u mnie siĂŞ nie sprawdziÂł. .... |
Poniewa¿ by³em jedn¹ z tych osób które stawa³y "ZA" AirGunsa AZ3 i poleca³y go amatorom to chyba muszê zaj¹Ì jakieœ stanowisko. Wiêc tak :
Air Gunsa AZ30 i potem AZ3 HTE to aparat polecany amatorom którzy mieli taki pomys³ ¿eby kupiÌ sobie SICO, LIDER czy jak¹œ inn¹ cholerê z Chin. W tej klasie pistoletów ( w tej klasie, a nie grupie cenowej ) AirGunsa by³a mo¿liwe najlepsz¹ ofert¹. Dysza 1,3 jest optymalna do amatorskich lakierowaù gdzie raczej nie ma mowy o szybkoœci aplikacji, a sprawa atomizacji jest istotna do prawid³owego u³o¿enia przez amatorów ziarna w bazie i struktury lakieru bezbarwnego. Dlatego konfiguracja AZ3 1,3 sta³a siê optymalnym wzorcem. SzerokoœÌ strumienia to sprawa wa¿na ale dla lakierników sprawnie pos³uguj¹cych siê pistoletem i to raczej przy lakierowaniu dachu pokryw czy przynajmniej boku samochodu. Te skromne 18 cm ( mini jet z g³owic¹ SR ma 15 cm ) pozwala na ogarniêcie lakierowania b³otnika, czy zderzaka. Z tego punktu postrzegania sprawy bior¹c pod uwagê ze to tani licencyjny pistolet ANEST IWATA oferta wydawa³a siê dobra.
To jako usprawiedliwienie miedzy innymi moich postów i opinii. Niestety ¿ycie posuw siê do przodu, a realia i standardy oceny ulegaj¹ zmianie. Dobre wypiera lepsze, a doskona³e firmy trac¹ opiniê i czasami gin¹ w czeluœciach wolnego rynku zgniecione przez konkurencje. Tak jest teraz z AirGunsa. Ten pistolet odk¹d Ja jestem na forum przeszed³ jedn¹ metamorfozê w modelu IMPACT i dotyczy ona w zasadzie samej dyszy i g³owicy i estetyki korpusu. Przy okazji cena wzros³a prawie dwukrotnie. Sam model AZ3 HTE natomiast nie doœÌ, ¿e technologiczne stan¹³ w miejscu to jeszcze jego jakoœÌ wykonania wyraŸnie spad³a. Wzrasta iloœÌ reklamacji na mechanizmy i dysze. Zdarza siê ¿e nowe aparaty nie trzymaj¹ parametrów natrysku. Daj¹ w bok lub nie podaj¹ równo materia³u w œrodku strumienia. Do tego o zgrozo dochodzi brak powtarzalnoœci natrysku, a to jak dot¹d wada najtaùszych aparatów z Chin.
PowtarzalnoœÌ natrysku dla niezorientowanych to po prostu taka sytuacja w której aparat natryskowy po umyciu i z³o¿eniu pracuje identycznie jak poprzednio. Gdy jednak jego podzespo³y s¹ wykonane ma³o precyzyjnie to po z³o¿eniu mog¹ siê znaleŸÌ w innym po³o¿eniu i aparat zaczyna siê zachowywaÌ inaczej .. tzn inaczej formuje strumieù natryskowy. Jest to szczególnie widoczne przy lakierowaniu tym samym kolorem jasnej bazy konwencjonalnej gdy operacja mycia pistoletu wykonana jest pomiêdzy lakierowaniem dwóch elementów t¹ sam¹ baz¹.
Podsumowuj¹c - AIRGUNSA by³a dobr¹ alternatyw¹ dla taniego sprzêtu z Chin. Niestety do tej taniej oferty do³¹czy³y dwa wyroby z nazw¹ w³asn¹ ( nie firmy ) z Taiwanu - TIGER i LARE w obu przypadkach to nazwy w³asne i niestety nie uda³o mi siê ustaliÌ kto jest ich faktycznym producentem. Nie zmienia to faktu, ¿e dwa z piêciu oferowanych przez LARE pistoletów, oraz podstawowy model TIGER pod ka¿dym wzglêdem przebijaj¹ AirGunsa. Kiedyœ napisze o tym szerzej bo na dziœ nie wszytko uda³o siê sprawdziÌ w praktyce. Wstêpne porownanie pokazuje ju¿ ¿e mo¿e dojœÌ do podzia³u pistoletów na te gówniane z Chin i te ciut lepsze z Taiwanu .
W temacie ... co do samej przeróbki dyszy i g³owicy AIRGUNSA to nie wiem co ci @Jarbia doradziÌ. Ka¿da ingerencja w te otwory zmieni sposób jego pracy. Pocz¹tkowo mo¿e okazaÌ siê ¿e zmian jak¹ wykona³eœ to dobry kierunek, ale jak weŸmiesz do testów inny produkt, lub kolor bazy to czar pewnie pryœnie. W niektórych przypadkach tanich chiùskich pistoletów du¿¹ poprawê dawa³o samo wyg³adzenie krawêdzi otworów w dyszy powietrznej i przelotu w dyszy materia³owej, oraz otworów korekcyjnych dyszy materia³owej na pierœcieniu. Te mo¿na by nawet lekko powiêkszyÌ. Zdarza³o siê ¿e ig³a zamontowana w tokarce okazywa³a siê nierównomierna. W jednym miejscu grubsza w innym cieùsza. Na kszta³t strumienia aparatu natryskowego wp³yw ma sam sto¿ek dyszy wchodz¹cy do dyszy materia³owej, ale ig³a go dogniata i inaczej formuje gdy jest nierówna. Jak siê j¹ obróci to od razu widaÌ zmianê. Pewnie warto by wyg³adziÌ otwór dyszy i koùcówkê ig³y jak masz tak precyzyjny sprzêt. Nie s¹dzê jednak ¿eby ci siê uda³o zwiêkszyÌ radykalnie szerokoœÌ strumienia. Do tego potrzebna jest wiêksza iloœÌ materia³u. W SATA rozwi¹zane jest to tak ¿e 1,3 to nie 1,3 mm co zapewne ju¿ wiesz. W IWATA WBX i HD 1,3 zwiêkszona jest prêdkoœÌ przelotowa przez dysze materia³ow¹ i w efekcie przez ma³y otwór wylatuje wiêksza iloœÌ materia³u ... ale to ju¿ rozwi¹zano w korpusie przy nasadzie dyszy materia³owej.
WiĂŞcej nie mogĂŞ napisaĂŚ bo zaraz siĂŞ zacznie na szkolnych warsztatach przerabianie chinoli na SATA ... po za tym Nic wiĂŞcej nie wiem wiec nie bĂŞdĂŞ siĂŞ mÂądrowaÂł.
DziaÂłaj i opisuj przez foto co ci z tego wyszÂło. MoÂże opatentujesz COÂŚ na miarĂŞ pro atomizacji w IWATA. Tam teÂż ktoÂś kiedyÂś wpadÂł na taki pomysÂł, a potem go dopracowaÂł i mam dziÂś przeÂłom w budowie aparatĂłw natryskowych. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-06-27, 11:48
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
PROJEKTER napisał/a: | Nie sÂądzĂŞ jednak Âżeby ci siĂŞ udaÂło zwiĂŞkszyĂŚ radykalnie szerokoœÌ strumienia. |
Ja zdaje sobie sprawĂŞ ,Âże szerokoÂści strumienia jakoÂś radykalnie nie zmieniĂŞ (mam nadziejĂŞ ,Âże tak ) ,ale moÂże chociaÂż jakaÂś niewielkÂą poprawĂŞ uzyskam a tej dyszy i tak nie bĂŞdĂŞ uÂżywaÂł i nawet jak jÂą popsuje ,to straty wielkiej nie bĂŞdzie .
MoÂże jakoÂś wspĂłlnymi siÂłami dojdziemy z tym pistoletem do Âładu .
MyÂślĂŞ,Âże trzeba siĂŞ tu w takÂą HelgĂŞ ( wiecie o czym mĂłwiĂŞ ) jak w Sacie pobawiĂŚ ,bo fabrycznie ten gun jest jakby surowy ,moÂże jest w nim jakiÂś potencjaÂł.JeÂśli jest, to ja jakem upier.dliwy amator go wydobĂŞdĂŞ . |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorĂŞ wielkiemu, dziwi przeciĂŞtnego, nadyma maÂłego.
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-06-27, 15:45
|
0
|
|
|
|
Mi 24 centymetry natrysku modelu AZ3 HTE, po prostu pasuj¹. Mo¿e na duu¿e elementy mog³y by byÌ to 30 cm jak w przypadku dyszy o wydatku cieczy 250ml, czy 28cm dyszy 1.3 modelu AZ3 HTE HVLP. Rozumiem ¿e jak ktoœ du¿o lakieruje, to du¿a œrednica natrysku jest pomocna. Tak¿e jak ktoœ chce to mo¿e kupiÌ Air Gunsê AZ3 HTE2 z dysz¹ o œrednicy natrysku 30cm i wydatku cieczy 250ml, a nie z ma³¹ dysz¹ 1.3 I po problemie Po za tym, innym du¿ym plusem tego pistoletu jest wyj¹tkowo ma³e zapotrzebowanie na powietrze. Zarówno z ma³¹ dysz¹ 1.3 jak i optymaln¹ 1.8 (wersja AZ3 HTE HVLP ma znacznie wiêksze œrednice natrysku, ale potrzebuje tak¿e wiêcej powietrza - jak to HVLP). Z dysz¹ 1.3 pistolet AZ3 HTE2 potrzebuje zaledwie 200 litrów powierza. W przypadku dyszy o œrednicy natrysku 30cm, pistolet AZ3 HTE2 potrzebuje ledwo 205 litrów powietrza. I co wa¿ne jest to wartoœÌ realna. Dziêki czemu mo¿na lakierowaÌ nawet z nêdzn¹ 24 litrow¹ sprê¿ark¹. Co mi, nie chwal¹c siê, uda³o (choÌ tych 24 litrowych sprê¿arek bynajmniej nie polecam). Nie kwestionujê tego ¿e inne pistolety s¹ lepsze. Jednak nie oszukujmy siê. Japoùska technologia, europejska produkcja, za jedyne 450z³. Chyba wszystkie inne pistolety w tym przedziale cenowym to chiùczyki lub produkty z Tajwanu.
W sumie to problemem jest tylko oznaczenie dysz. Air Gunsa mogÂła by oznaczyĂŚ dyszĂŞ modelu AZ3 HTE 2 z wydatkiem cieczy 250ml (aÂż 30cm Âśr. natrysku) jako 1.3 i kaÂżdy byÂł by zadowolony
Có¿ tylko produkty. Niech ich spece od marketingu siê mêcz¹ z tym zagadnieniem
jarbia nie mo¿esz po prostu zakupiÌ wiêkszej dyszy daj¹cej du¿¹ œrednicê natrysku |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-06-27, 18:49
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Sw.Piotrek napisał/a: | jarbia nie moÂżesz po prostu zakupiĂŚ wiĂŞkszej dyszy dajÂącej du¿¹ ÂśrednicĂŞ natrysku |
Mam dyszĂŞ 1,8 do tego pistoletu i do podkÂładu akrylowego siĂŞ dla mnie nadaje .
Ale mam te¿ Iwatê supernov¹ z dysz¹ 1,3 hd (o œrednicy ok 1,35mm ,dok³adnie nie pamiêtam ) ,która ma szerokoœÌ strumienia 35 cm,wiêc jaka musi byÌ ró¿nica w tzw. atomizacji ?!
Dysza 1,8 w airgunsie do bazy siĂŞ nie nadaje .a z dyszÂą 1,3 trzeba siĂŞ mocno postaraĂŚ aby nie byÂło chmur.
Tu nie chodzi tylko o wydatek materiaÂłu przy aplikacji ,bo dysze 2,0 teÂż sÂą ,ale o zrĂłwnowaÂżenie kilku parametrĂłw : iloÂści aplikowanego materiaÂłu , atomizacji i szerokoÂści strumienia .
Piszesz ,¿e masz szerokoœÌ strumienia 24 cm ale tzw. rdzenia bêdzie ok 20 cm.a to dla mnie trochê ma³o.
pozdr. |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-06-27, 21:49
|
0
|
|
|
|
Pytam z ciekawoÂści, przy jakim ciÂśnieniu uÂżywasz dyszy 1.3 i 1.8 |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-06-27, 23:25
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Sw.Piotrek napisał/a: | przy jakim ciÂśnieniu uÂżywasz dyszy 1.3 i 1.8 |
Dyszy 1,3 od kiedy mam saty ,uÂżywam tylko do podkÂładu epoksydowego i ciÂśnienie ustawiam ok 3,0 bara bo zalecane 2,0 w instrukcji mnie nie pasowaÂło.
Dyszy 1,8 tylko do podkÂładu akrylowego i ciÂśnienie ustawiam od 2,5 do 3,5 bara.
W kartach technicznych materia³ów s¹ inne parametry aplikacji ni¿ w instrukcjach pistoletów,tak ¿e sam nie wiem, jak to ma byÌ wiêc ustawiam j.w.
pozdr |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
stek
|
Wysłany: 2012-06-28, 12:34
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | Dyszy 1,3 od kiedy mam saty ,uÂżywam tylko do podkÂładu epoksydowego i ciÂśnienie ustawiam ok 3,0 bara |
Witam, ja do bazy ustawiaÂłem ciÂśnienie ok 2,2, natomiast do bezbarwnego gdzies 2.5. wtedy byÂło dobrze, powiem tak gun super dla poczÂątkujÂącego, zakupiÂłem sacine 4 th oraz minijeta SR i gunse sprzedaÂłem, nie Âże zÂły, tylko za wolny i maÂła miotÂła jak dla mnie . Pozdr. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-06-28, 13:16
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
stek napisał/a: | oraz minijeta SR |
Tak z ciekawoœci zapytam ,bo te¿ siê za nim rozgl¹dam, z jak¹ dysz¹ ta mini SR i jaka szerokoœÌ strumienia ?
stek napisał/a: | nie Âże zÂły, tylko za wolny i maÂła miotÂła jak dla mnie |
To sÂą na razie najwiĂŞksze jej niedomagania i stÂąd ten temat.
pozdr. |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
stek
|
Wysłany: 2012-06-28, 21:38
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | Tak z ciekawoÂści zapytam ,bo teÂż siĂŞ za nim rozglÂądam, z jakÂą dyszÂą ta mini SR i jaka szerokoœÌ strumienia ? | dysza 1.0, uÂżywam do zaprawek, polecam tego mini, miotÂła koÂło 15cm. Pozdr. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-06-29, 00:00
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
jarbia napisał/a: | dysza 1.0, uÂżywam do zaprawek, polecam tego mini, miotÂła koÂło 15cm. |
Ja polujĂŞ na 1,2 sr, ciekawe jakie to ma parametry ? |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
misiek
|
Wysłany: 2012-06-30, 15:15
|
0
|
|
|
|
ja mam z dysz¹ 1,2 sr i miot³a przy 2 barach na bazie jest jakieœ 18 w rdzeniu i 24 wypylone wokó³rdzenia. Fajny gun,ale kiepsko siê go myje (dyszê) w porównaniu do air gunsy bo takze go posiadam z dysz¹1,3. Dodam jeszcze,ze minijet to hvlp i sporo wolniejszy jest od air gunsy wiec lakierujac element ,to zuzycie powietrza na ten element w obu wyglada podobnie |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-07-01, 00:15
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Cytat: | Fajny gun,ale kiepsko siĂŞ go myje (dyszĂŞ) |
Poniewa¿ przywi¹zujê du¿¹ wagê do mycia ,powiedz jakiego rodzaju problem z myciem tej dyszy ? |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
misiek
|
Wysłany: 2012-07-01, 12:48
|
0
|
|
|
|
problem polega na tym,ze to wersja mini i dysza jest ma³a. Ja zazwyczaj j¹ wykrêcam bo tez dbam o czystoœÌ swoich zabawek. W gunsê myjê zatykaj¹c dysze palcem i piêknie siê domywa,a w mini to raczej nie wystarcza. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-07-02, 01:03
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
misiek napisał/a: | W gunsĂŞ myjĂŞ zatykajÂąc dysze palcem i piĂŞknie siĂŞ domywa,a w mini to raczej nie wystarcza |
JuÂż myÂślaÂłem ,Âże coÂś gorszego.
Ja do tego u¿ywam twardego pêdzla i ró¿nych rozmiarów wyciorków, czy jak je tam zwa³.
pozdr. |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|