Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Bolek
Wys³any: 2012-07-09, 23:39   Nak³adanie lakieru na stary pomatowany
0
UP DOWN

Witam serdecznie :) Dzi¶ jak w temacie na³o¿y³em nowy lakier Novol 570 tak jak napisano w instrukcji na stary lakier .Stary lakier wczesniej zmatowa³em wodnym papierem gradacji 1000 na mokro i teraz napiszê co sie stalo. A sta³o sie to ze w jednym z miejsc jakby pomarszczy³o mi bazê Pana Henka , mo¿na to porównaæ do terenu górskiego ( Alpy lub Himalaje ) ta deformacja jest na obszarze 15cm^2. Nie wiem co sie w tym miejscu sta³o bo po matowaniu odt³uszcza³em kilka razy zmywaczem silikonowym . Mam zamiar to zdzierac ale bez rozpoznania przyczyny problemu moge znowu pope³niæ blad. Wczesniej auto ju¿ by³o u Pana Henka i nie wiem co on z nim zrobi³ , czym malowa³ bo jescze nie by³em jego w³ascicielem . Jeszcze dodam co ja zrobi³em przed lakierowaniem ale to jest obok tej plamy co sie zdeformowala . Zdar³em rdzê do go³ej blachy . Nalozy³em epoksyd 360 , troche szpachli bo widac by³o ze klepane , potem raz jeszcze epoksyd 360 i na to baze . W tym miejscu gdzie by³a na³ozona baza przez ze mnie nic sie nie sta³o podczas lakierowania ale w miejscu Pana henka cos sie pomarszczy³o , tylko ze nie na ca³ej powierzchni matowanej Pana Henka , i tu jest problem . kolor bazowy to PS4 ( metalik ). Troche namiesza³em pisz±c ale moze ktos zrozumie :)

Bolek
Wys³any: 2012-07-10, 12:47   
0
UP DOWN

YAMAHER
Wys³any: 2012-07-12, 23:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Troszke zawile :D ale z tego co spece tegp forum pisali :) to na epoxydzik nie k³adzie sie bazy tylko podk³ad akrylowy i dop szpachle lub baze :)

a jak mieszanke masz dobra to sprawdz myjac na koniec jeszcze woda z myde³kiem element i dobrze wytrzyj :) moze w tym byc problem :D

Jak na moj gust to bym zdar³ to Da³ podk³adzik akrylowy :) poniej baze klar i pollerischen :D

kalbi 
Wys³any: 2012-07-13, 10:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
a jaki bezbarwny zosta³ po³o¿ony i czy dobre proporcje utw + rozp ?

Bolek
Wys³any: 2012-07-15, 09:44   
0
UP DOWN

Nala³em epoksydu Novol 360 z utwardzaczem H5950 w proporcjach 1:1 . W danych technicznych napisano ze na to mozna k³a¶æ bazê , tak zrobi³em bo taniej ;) . Po 25 min na bazê Nala³em lakier Novol 570 z utwardzaczem H5120 w proporcji 2:1 z dodatkiem rozcienczalnika THIN 850 ( 20% w przeliczeniu na sam lakier ) wszystko ja w danych technicznych lakieru . Co¶ nie wypali³o . Do tej pory auto stoi tak pomalowane , moze jutro znajde na nie trochê czasu. Przyznaje sie ze wczesniej nie malowa³em i chcia³em by mi za pierwszym razem wysz³o :roll:

Bolek
Wys³any: 2012-07-15, 10:43   
0
UP DOWN

A jak dokupiê podk³ad akrylowy wype³niaj±cy Protect 330 to bêdzie dobrze ?

YAMAHER
Wys³any: 2012-07-17, 21:53   
0
UP DOWN

Na epoxyd bym dal akrylowy. Przeslifowa³ a poniej baze i bezb ale wszystko rob na poczatku taka mgie³k± :) nie rob wylewnej warstwy :) i zobacz czy sie nic nie bedzie wazy³o :D i jak myjesz jakims zmywaczem sylikonowym to pozniej przemyj Woda z myde³kiem w spryskiwaczu :) i bedzie malYYYna :D

Pomysl czy do bazy da³es dobry rozp :) dedykowany.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-07-17, 22:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
YAMAHER napisa³/a:
i jak myjesz jakims zmywaczem sylikonowym to pozniej przemyj Woda z myde³kiem w spryskiwaczu i bedzie malYYYna

Jasne. :sciana:
Sk±d sie biora takie pomys³y ?????????
Po zmywaczu nic juz nie poprawiasz.
Mo¿na szmatk± antystatyczn± zebraæ zanieczyszczenia z lakieru i to koniec.
Odmuchaæ i lakierowaæ.

YAMAHER
Wys³any: 2012-07-19, 15:31   
0
UP DOWN

LACDOCTOR ---> nie wiem jakiego Ty uzywasz zmywacza sylikonowego ale jak ja przemywa³em zmywaczem to jeszcze takie bia³e smugi sie robi³y i zostawa³y.

gugun 
Wys³any: 2012-07-19, 16:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
bo najpierw musisz ³adnie odmuchaæ,potem dopiero wycieraæ DWOMA reczniczkami czy czym tam wycierasz. jednym rozmazujesz drugim wycierasz co czysta/sucha i smugi nie zostaj±. jak sie pobrudzi to wymieniasz czy¶ciwko. a jak co¶ ci zostanie to szmatka antystatyczna z checia to zmiecie

YAMAHER
Wys³any: 2012-07-22, 01:10   
0
UP DOWN

No racja :) tak sie powinno robic :D ale czasem :D jak leñ jest za duzy hahah :D

Ale wiem ze tak nie mozna :D Wiec spoko :)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: