Autor |
Wiadomo¶æ |
|
modelarz
|
Wys³any: 2012-07-15, 17:21 Odnowienie plastikowych listew i zderzaków
|
0
|
|
|
|
Witam, mam takie pytanko chcem odnowiæ plastikowe listwy i zderzaki w swoim aucie. I teraz pytanie zmatowaæ listwy na to podk³ad na plastik i lakier ? czy jeszcze co¶ dawaæ ?? Czekam na wasze rady. A zapomnia³em dodaæ ¿e listwy i zderzaki s± takie chropowate. Chcem ¿eby znów by³y czarne bo teraz zrobi³y sie szare (tak wyblak³y). Pozdrawiam i z góry dziêki za pomoc modelarz |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-07-15, 18:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
|
|
|
|
modelarz
|
Wys³any: 2012-07-15, 19:16
|
0
|
|
|
|
Jest to mo¿e skuteczny sposób ale nie wiem czy trwa³y, ale niê bêde go wiêcej stosowa³, poniewa¿ ma chropowate nak³adki i zderzaki i podczas opalania plastik siê rozpuszcza (próbowa³em tym sposobem i tylko zniszczy³em kawa³ek nak³adki na próg). Kolega stosowa³ jakie¶ czarnid³a ale to efekt na kilka dni. Wiêc chcem ja polakierowaæ. Mo¿e kto¶ ju¿ lakierowa³ takie elementy ?? S± to plastiki z Golfa 3 GTD. Jakie materia³y zastosowaæ ?? Pozdrawiam i z góry dziêki za pomoc |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-07-15, 21:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 397 Sk±d: LKR
|
modelarz napisa³/a: | Mo¿e kto¶ ju¿ lakierowa³ takie elementy ?? S± to plastiki z Golfa 3 GTD. Jakie materia³y zastosowaæ ?? Pozdrawiam i z góry dziêki za pomoc |
ja kiedy¶ robi³em takie rzeczy i wszystko zmatowi³em papierem 240, potem PZP do plastików, nastepnie podk³ad akrylowy, szlif p800 i bia³y matowy akryl, reszta auta by³a w czarnym macie, takze efekt by³ pierwszorzêdny Ty jakby¶ zrobi³ czarnym matem to by by³ kozak pozdrawiam i powodzenia. |
|
|
|
|
modelarz
|
Wys³any: 2012-07-16, 19:33
|
0
|
|
|
|
Witam, i nie by³o problemów ?? lakier siê nie ³uszczy³, odpada³ ? Ok te¿ tak my¶la³em ale zawsze lapiej siê upewniæ od bardziej do¶wiadczonych kolegów. Ale to wtedy plastiki wyjd± g³adkie (bo teraz mam chropowate) alo to mi nie bêdzie przeszkadzaæ. To dziêki za pomoc i pozdrawiam modelarz |
|
|
|
|
Fragles
|
Wys³any: 2012-07-16, 22:55
|
0
|
|
|
|
odt³u¶ciæ zmywaczem dok³adnie bez ¿a³owania, matowanie w³óknin±, zmywacz, lakier strukturalny. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-07-20, 13:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
Fragles napisa³/a: | odt³u¶ciæ zmywaczem dok³adnie bez ¿a³owania, matowanie w³óknin±, zmywacz, lakier strukturalny. | dok³adnie, a tak na szybko wez w³óknine namocz zmywaczem obskosz i daj strukture dostepna w ka¿dej mieszalni. najlepiej na pistolet i mocno rozcienczona cienka warstwe zeby zlapa³o kolor i gitaka.
opcja z opalarka jest ok tylko trzeba grzaæ powoli |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-07-20, 15:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Na szybko... to kup sobie pastê dla lakierników do mycia r±k. Odt³u¶æ zmywaczem i umyj t± past± z odrobin± wody mocno j± wcieraj±c. potem sam± past± bez wody i normalnie umyj. Uwa¿a na lakier ! Plastik wygl±da jak nowy i mat jest taki jak na oryginale. Niestety efekt w zale¿no¶ci od rodzaju pasty trzyma siê max kilka miesiêcy. Jak to przygotowanie do sprzeda¿y to najlepszy, najtañszy i najprostszy sposób. Wyczernia nawet gów niane plastiki na Oplach szczególnie te na b³otnikach Corsy B i Citroenach SAXO ( chyba, ¿e orygonalnie s± lekko szare ) Suszarko opalarka - bardzo dobry sposób ... mo¿na sobie u³atwiæ zadanie polewaj±c delikatnie plastiki gor±ca wod± z czajnika np. elektrycznego
Kur...a co Ja plote .... jak jaki¶ handlarz starym badziewiem ....
WE¯ SOBIE KUP NOWE LISTWY NAK£ADKI I ZDERZAKI ! |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
hummel
|
Wys³any: 2012-07-20, 19:39
|
0
|
|
|
|
modelarz napisa³/a: | Jest to mo¿e skuteczny sposób ale nie wiem czy trwa³y, ale niê bêde go wiêcej stosowa³, poniewa¿ ma chropowate nak³adki i zderzaki i podczas opalania plastik siê rozpuszcza |
Znaczy sie ze robisz to zle Plastiku nie podgrzewa sie do temp topnienia... podgrzewaj wolniej, nizsza temp. i bardziej 'systematycznie'. Metoda jest trwala, trzeba miec tylko troche wprawy i cierpliwosci. |
|
|
|