Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mariann
Wys³any: 2012-07-21, 14:48   Ustawienia saty potrzebna pomoc
0
UP DOWN

Witam do chwili obecnej pracowa³em na novolu 580 i lakierowa³em zwyk³ym pistoletem RP
Efekty mo¿na by³o powiedzieæ ¿e by³y zadowalaj±ce.
Teraz przesiad³em siê na Satê 3000 Rp i o dziwo lakieruje siê lepiej przyjemniej ale wychodzi mi du¿a morka. Tym tanim pistoletem lakierowa³em na lustro a sat± jako¶ nie mogê tego osi±gn±æ. My¶lê dlaczego, przecie¿ pistoletu saty nie ma co porównywaæ do chiñczyka,
a wychodzi morka któr± trzeba potem polerowaæ pare godzin.
Pistolet ustawiam zgodnie z zaleceniami ci¶nienie lepko¶æ materia³u wszystko ok.
Mo¿e zmieniæ lakier z tego novola na co¶ innego albo novola 580 na novola 590 macie jakie¶ sugestie w tym temacie
Nie chcia³ bym sprzedawaæ saty i wracaæ do chiñczyka ale jak bêdê robi³ tak± morkê to sie zamêczê. Mo¿e to kwestia przezwyczajenia trzeba siê po prostu nauczyæ albo wyczuæ t± satê
Doradzcie co¶ ch³opaki jak tym lakierowaæ i jakim lakierem najlepiej
diêki pozdro.

gugun 
Wys³any: 2012-07-21, 14:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
jaka dysza przedewszystkim?? jaka szeroko¶æ strumienia, ilo¶æ materia³u...???

mariann
Wys³any: 2012-07-21, 14:54   
0
UP DOWN

dysza 1.3 materia³ na max, miot³a na max ,ci¶nienie 2.5 bara, mo¿e trochê materia³ przykrêciæ tak z 1/3 i spróbowaæ sybciej machaæ

gugun 
Wys³any: 2012-07-21, 15:19   
0
UP DOWN

mariann napisa³/a:
materia³ na max
tu robisz b³±d
mniej materia³u a ewentualnie wolniej majtaj. ci¶nienie tez zmniejsz max 2,2

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-07-21, 16:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
mariann napisa³/a:
Nie chcia³ bym sprzedawaæ saty i wracaæ do chiñczyka ale jak bêdê robi³ tak± morkê to sie zamêczê. Mo¿e to kwestia przezwyczajenia trzeba siê po prostu nauczyæ albo wyczuæ t± satê
Doradzcie co¶ ch³opaki jak tym lakierowaæ i jakim lakierem najlepiej
diêki pozdro.

Sata zapewne nie jest z digi?
Zapewne nie posiadasz manometru pod pistoletem?
Zapewne ustawiasz na ¶cianie przy bloku filtracyjnym odpowiednie ci¶nienie?
Jak to mia³e¶ w zwyczaju robiæ z chiñczykiem.
Niestety.
Instalacja niewydolna.
Przep³yw starcza³ dla chinola a dla saty jest za ma³o.
Pewnie masz s³abe 1.5 atm na sacie i to Twój problem.
Pozdrawiam.
Sata z normalnym przep³ywem i ci¶nieniem nigdy nie zrobi morki z któr± trzeba siê mêczyæ.

mariann
Wys³any: 2012-07-21, 21:41   
0
UP DOWN

wiêc tak kompresor mam wydajny tak ¿e powietrza mi nie brakuje mogê dwoma satami lakierowaæ jednocze¶nie, powietrza jest du¿o i jest czyste.
Pod pistoletem mam manometr ale bez reduktora a ci¶nienie ustawiam reduktorem na sprê¿arce mo¿e i to b³±d lepiej by by³o ustawiæ wiêksze ci¶nienie na sprê¿arce a zainwestowaæ sobie w reduktor z manometrem pod pistolet wtedy by nie by³o takich spadków ci¶nienia bo w±¿ mam d³ugi ok 8 metrów.
Je¿eli chodzi o odleg³o¶æ to lakierowa³em trochê za blisko tak z przezwyczajenia sat± trzeba zgodnie z zaleceniami utrzymaæ odleg³o¶æ 20cm.
Pokombinujê jeszcze z tym materia³em zmniejszê o po³owê i kupiê reduktor pod pistolet
ustawiê te 2.2 bara i zobaczê.
W³a¶nie jak malowa³em baz± ustawi³em na 2 bary i wysz³a piêknie potem wla³em klaru i podkrêci³em do 2.5 bara bo my¶la³em ¿e klar lepiej wiêkszym ci¶nieniem lakierowaæ
hmm zobaczê mo¿e by³o zostawiæ te 2 bary do klaru i nie krêciæ.
Trzeba siê pozbyæ przezwyczajeñ z chinola

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-07-21, 22:05   
0
UP DOWN

mariann napisa³/a:
Teraz przesiad³em siê na Satê 3000 Rp

gugun napisa³/a:
ci¶nienie tez zmniejsz max 2,2

Hehe.
Nie czytasz dok³adnie, kolega ma 3000 rp, wiêc max to 2.5 atm.
mariann napisa³/a:
ustawiê te 2.2 bara

Ci±g dalszy pomy³ki damianka.
Ale poprawmy.
Chcesz na lustro - bardzo dobra atomizacja - czyli 2.5 atm.
Chcesz morkê - dobra atomizacja, d³u¿sze czasy odparowania i 2.0 atm.

Chcesz to s³uchaj gugusia.
Na moje sprawd¼ dok³adniej co jest z tym powietrzem u Ciebie, bo wybitnie widaæ ¿e tu tkwi problem.

PS
damian ogólnie radzi bardzo dobrze i jest wybitnym fachowcem w tym co robi.
Ale czasem w poradach idzie trochê na skróty i nie trafia z odpowiedzi±.

gugun 
Wys³any: 2012-07-21, 22:16   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
damian ogólnie radzi bardzo dobrze i jest wybitnym fachowcem w tym co robi.
Ale czasem w poradach idzie trochê na skróty i nie trafia z odpowiedzi±.

1 m±dre zdanie jakie od wczoraj napisa³e¶....wiesz ze nie idzie na pa³e trafiæ dlaczego komus wychodzi tak a nie inaczej a sie czepiasz... trudno jest trafic w sedno,ale jezeli kazdy doda cos od siebie i pogdybamy to moze w ten sposob pomo¿emy..??

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-07-21, 22:17   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
nie s³uchajta guguna

A ja napisa³em co innego i nie kumam czemu twierdzisz ze to nie prawda.
Jestes fachowcem.
Czasem w poradach poprostu na skróty idziesz nie doczytuj±c posta, ,, ja czasem tez.
Jeste¶ dobry w tym co robisz i ja tego nie kwestionuje.

B³±d czasem wytkne, tak jak ty mi.
Od g³upków peda³ów i innych debili nie wyzywam, bo kultura mi nie pozwala.

mariann
Wys³any: 2012-07-21, 22:20   
0
UP DOWN

czyli co mam dokladnie sprawdzic
jak najlepiej sprawdzic czy mam na pistolecie napewno te 2,5 bara.
To co ten manometr pod pistoletem klamie jak pokazuje 2,5
Jak ktos nie ma saty digital to juz w zaden sposob nie ustawi dobrego cisnienia
pitolenie tam takie.

gugun 
Wys³any: 2012-07-21, 22:26   
0
UP DOWN

mariann, ja nie mam saty digital, ani jednej ani drugiej... sam nie wiem dlaczego...chyba nie z oszczedno¶ci a dlatego ze ja pistolet ustawiam pod wzgledem koloru gestosci lakieru itp... zazwyczaj w zalecanej granicy,ale nie zawsze, jesli dany kolor tego wymaga.

mariann
Wys³any: 2012-07-21, 22:34   
0
UP DOWN

tak ale inaczej jest z wami zawodowcami a inaczej znami amatorami
Tak lakierowalem z materialem na max i sam sie dziwie czemu mi nie poplynelo
moze za wolno machalem w stosunku do ilosci materialu i dlatego ta mora

gugun 
Wys³any: 2012-07-21, 22:45   
0
UP DOWN

i dlatego pisze juz 10 raz ze masz zmniejszyc material i cisnienie,bedziesz malowal wolniej na poczatek a dokladniej,a z czasem coraz szybciej... nikt nie jest geniuszem ze z chinola co wali jakby mia³ sie osra c przesiadzie sie na sate i ustawi wszystko max i cenzura caly samochod bez batow mory itp.... wyczuj sacine stopniowo...

mariann
Wys³any: 2012-07-21, 22:59   
0
UP DOWN

dobra dzieki pokombinuje z tymi ustawieniami.
Napisz mi jeszcze czy ten reduktor pod pistolet zalozyc czy wystarczy regulowac przy sprezarce

gugun 
Wys³any: 2012-07-21, 23:25   
0
UP DOWN

jak masz to zak³adaj pod pistolet, i pamietaj ze cisnienie regulujesz przy wcisnietym spuscie bo moze o tym zapomniale¶??

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-07-21, 23:49   
0
UP DOWN

mariann napisa³/a:
czy wystarczy regulowac przy sprezarce

Wystarczy przy sprêzarce, ale uwzglêdniaj±c spadek cisnienia na d³ugo¶ci wê¿a i na wszystkich po drodze przeszkodach np, szybkoz³±czki, filtry , reduktory.
Dlatego na ¶cianie musi byæ wiêksze cisnienie ni¿ oczekiwane na pistolecie.
Dl
gugun napisa³/a:
pamietaj ze cisnienie regulujesz przy wcisnietym spuscie bo moze o tym zapomniale¶??
aczego masz 2.5 na pistolecie?
Noooo, jak z tym jest?

Jak masz 2.5 przy wcisniêtym spu¶cie to nie mam pytañ.

W takim przypadku masz wszystko ok, ale dlaczego baran?????

Ja bardziej mogê mieæ problem z prawie lustrem :tak: ni¿ ze zrobieniem morki.

mariann
Wys³any: 2012-08-02, 22:32   
0
UP DOWN

witam znowu , dzisiaj polakierowa³em dwa zderzaki sat± i ci±g dalszy walki z mork±
Najbardziej moje podejrzenia padaj± na ci¶nienie
Lakierowa³em w po³udnie i na wieczór kiedy ch³odniej i nie ma ró¿nicy morka jest.
Robi³em rzadszy klar gêsciejszy wiêcej materia³u na pistolu mniej i nic ca³y czas morka.
Lakierowa³em chiñczykiem nie by³o takiego problemu
Z tego co obserwuje na filmach to wygl±da jakby u mnie by³o za ma³o powietrza tylko jak z tym sobie poradziæ?
Kompresor mam wydajny na wyjsciu kompresora mam odwadniacz1/2 cala -reduktor 1/2 cala-kolejny odwadniacz 1/2 cala i potem w±¿ 10m i reduktor 1/4 cala przy pasku z manometrem i pistolet. Mo¿e za du¿o tego wszystkiego co tu zrobiæ ¿eby by³o lepiej
Reduktorem przy sprê¿arce ustawiam 5 atm. nastêpnie przy pasku skrêcam do 2.5atm. przy wci¶niêtym spu¶cie i niby to 2.5 bara ten zegar pokazuje ale wra¿enie mam jakby powietrza by³o ma³o mimo tych 2.5 na zegarze.
Mo¿e wyj¶æ bezpo¶rednio ze sprê¿arki na odwadniacz i od razu daæ w±¿ bez reduktora wtedy bêdzie w wê¿u 6- 8 bar a nastêpnie daæ reduktor pod pistolet.
Mo¿e za du¿o szybko z³±czek jedna przy sprê¿arce druga przy pasku trzecia pod pistoletem
sam ju¿ nie wiem co o tym s±dziæ.
Ale jedno wiem jak tak dalej pójdzie to bedê musia³ sprzedaæ t± satê i wróciæ do chinola choæ nie chcia³ bym tego robiæ i jako¶ opanowaæ ten temat morki

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-08-02, 22:37   
0
UP DOWN

Dalej problem z cisnieniem.
Daj na pw to podam ci nr tel i jutro pogadamy.

mariann
Wys³any: 2012-08-02, 22:43   
0
UP DOWN

o co chodzi z tym pw

mariann
Wys³any: 2012-08-02, 22:53   
0
UP DOWN

s³uchaj podam ci adres na majla wy¶lij mi nr tela to zadzwonie do ciebie
jendrys1000@wp.pl dziêki za pomoc pozdro.

mariann
Wys³any: 2012-08-03, 20:52   
0
UP DOWN

macie kto¶ jakie¶ podpowiedzi co zrobiæ ¿eby ci¶nienie ze sprê¿ary do pistola by³o dobre co wyrzuciæ co pomin±æ

936
Wys³any: 2012-08-03, 22:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
marian
Podobnie jak Ty zaobserwowa³em tak± sytuacje u siebie na Sata 300 HVLP I Sata 3000 RP.
ze sprê¿arki 8 bar. przewodem Fi 10 mm 15 m. do filtrów.
Zredukowa³em na filtach do 5 bar. i Fi 10 mm - 10 m. do pistoletu.
Nie zgadniesz co pokaza³ wy¶wietlacz na r±czce ?
Maxymalnie rozkrêcony przep³yw powietrza na pistolecie i wy¶wietla³o HVLP 1.50 - spada³o przy wci¶niêtym spu¶cie !
RP 2.00 bar.

Ps. Te saty maj± zapotzebowanie na powietrze du¿e wiêc...
Przerobi³em instalacje na 3/4 inch. ze sprê¿arki do filtrów koñcowego oczyszczania
I jest dobrze.
Mo¿e jako¶ nakieruje Ciebie na w³a¶ciw± droge.
Pozdrawiam

JAROGTS
Wys³any: 2012-08-03, 22:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Bia³ystok
MIa³em podobny problem :D ustawiajac na scianie 6 atm. na sacie 3000 hvlp mialem 0,7 na max miotle ..okaza³o siê ze problem tkwil w osprzecie sprezarki , mia³em taki jakby kranik od zamykania powietrza w którym przelot mial max 3 mm!! , wy... to i teraz jak ustawie na scianie ( 10 m przewodu do saty) 4bar to na wcisnietym spuscie mam akurat 1.8-1.9:)
ps. na klucz pneumatyczny te¿ psioczy³em , ¿e chinski i nie da rady kola odkrecic , a jak wywalilem kranik to odkrêca jak szalony:D

mariann
Wys³any: 2012-08-05, 09:31   
0
UP DOWN

witam zmieni³em jeszcze szybkoz³±czki na rectusa
Pod³±czy³em zamiast zegara manometr elektroniczny (made in japan) który pokazuje do setnej czê¶ci atmosfery i przy puszczonym spu¶cie mam 3,4 bara a po naci¶niêciu mam 2,5 bara dok³adnie. I spust mo¿e byæ naci¶niêty nawet godzinê i nie ma zadnego wachniêcia tak ¿ê powietrze odpada
ja jeszcze podejrzewam ¿e mo¿e co¶ z lakierem mia³em 3/4 puszki by³a otwarta z pó³ roku mo¿e zasz³y jakie¶ zmiany w lakierze albo w utwardzaczu i dlatego mo¿e siê dobrze nie rozlewa kurde sam nie wiem.
A mo¿e byæ jaka¶ wina saty psuj± siê te pistolety? mo¿e nie ma dobrego przep³ywu gdzie¶ czy raczej to niemo¿liwe jakby ustawi³ 2.5 bara potem podpio³ drug± satê i zobaczy³ czy te¿ pokazuje 2.5 to by³ by pewien
Ja jeszcze stawiam na clar zobaczê po niedzieli bo kupi³em now± puszkê novola 580 jak to nie pomo¿e to nie wiem

mariann
Wys³any: 2012-09-28, 08:44   
0
UP DOWN

Witam chcia³ zakoñczyæ temat mojej saty
Dziêki ch³opakom z forum ( robert³ódz ,lacdoktor ) doszed³em o co kaman.
Mia³em za ma³o wiatru, za d³ugi w±¿, nie czyszczone 4 lata filtry na sprê¿arce, za du¿o szybko z³±czek i przej¶ciówek na wê¿u to wszystko powodowa³o moje problemy i morkê.
Dla chiñczyka starczy³o ale sata ma wiêksze wymagania na powietrze.
Zrobi³em wêzyk 10m wyczy¶ci³em filtry mam tylko jedn± szybko z³±czkê rectusa pod pistoletem i efekt powalaj±cy. Teraz w³a¶nie doceni³em co potrafi sata.
Nie bêdê siê rozpisywa³ bo ka¿dy kto ma satê lub inny markowy pistol to wie o co chodzi.
Napisze tylko ¿e sata nie tylko ³adnie lakieruje ale jest bardzo prosta konstrukcyjnie mo¿na j± roz³o¿yæ i z³o¿yæ w nieca³e 10 min. Sam testowa³em, rozebra³em przesmarowa³em wszystkie czê¶ci specjalnym smarem i z³o¿y³em nic nie skrzypi nic nie trzeszczy.
Pistolet ten to naj³adniejszy przedmiot w moim gara¿u zawsze czysty i l¶ni±cy :) :)
Pozdrowionka

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-10-01, 08:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
mariann napisa³/a:
Teraz w³a¶nie doceni³em co potrafi sata.

I o takie stwierdzenie na temat tych pistoletów chodzi³o :spoko:
Pozdrawiam!

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: