Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-16, 09:53
Autor Wiadomość
Tomek77
Wysłany: 2008-02-22, 12:01   Lakiery Debeer!
0
UP DOWN

koledzy chciaÂłem zapytaĂŚ co sÂądzicie o firmie DEBEER grupa VALSPAR
ByÂł u mnie dziÂś przedstawiciel i oferuje mi te lakiery w dpbrych cenach wiem Âże sÂą to Holenderskie lakiery czy ktoÂś z was juÂż siĂŞ z tym spotkaÂł ,prosze o opinie!

danielpainter 
Wysłany: 2008-02-22, 18:11   
0
UP DOWN
AIRBRUSH:D:D:D:D

Witam, mam ich wode, konwencja tez malowalem, nie jest to rewelacja ale da sie tym malowac, mysle ze jakbys nauczyl sie tym malowac to nie narzekal bys, ceny maja dobre, tylko ceny xralicu troche za duze ale da sie przezyc, no i podkÂładu ja szukaÂłem troche lepszego bo debeera jest lipa jak dla mnie, jak masz jeszcze jaies pytania to pytaj
Pozdrawiam

ÂŁukasz79 
Wysłany: 2008-02-22, 22:05   
0
UP DOWN

Ja rĂłwnieÂż pracuje na DeBeerze, wczeÂśniej na systemie rozp. teraz wodorozcieĂączalnym. Jak do kaÂżdego lakieru tzeba siĂŞ troszkĂŞ przyzwyczaiĂŚ i go wyczuĂŚ, ale nie jest Âżle. A co siĂŞ tyczy podkÂładu to trochĂŞ jak na firmĂŞ z poza I ligi to troche kosztuje ( Ja kupuje za 78 zÂł za komplet ),ale wg mnie jest naprawde ok. W przyszÂłym tygodniu bĂŞdĂŞ testowaÂł nowy klar HS 420 , zobaczĂŞ ile jest wart za tak wysokÂą cenĂŞ.

mogwai
Wysłany: 2008-02-22, 22:46   
0
UP DOWN

witam, dobrÂą majÂą jednowarstwowy lakier z efektem metalicznym (idealny do malowania felg), to na plus, a na minus niektĂłre kolory majÂą trzywarstwowe( grunt, baza,lakier) gdzie w innych mieszalniach sÂą w dwuwarstwie.

Tomek77
Wysłany: 2008-02-25, 20:40   
0
UP DOWN

dzieki za odpowiec . jeszcze chcialem zapytac o bazy czy sie je dobrze kladzie a co powiecie o ich bezbarwnych i akrylach i do jakiej firmy mozna je prownac pozdrawiam

lw
Wysłany: 2008-02-25, 22:49   
0
UP DOWN

troche malowaÂłem bazami rozp i porĂłwnaÂłbym je do lesonala, akryle sÂą ok

ÂŁukasz79 
Wysłany: 2008-02-26, 07:13   
0
UP DOWN

lw napisał/a:
troche malowaÂłem bazami rozp i porĂłwnaÂłbym je do lesonala

Ja uwaÂżam, oczywiÂście z praktyki, Âże DeBeer rozp. kryje zdecydowanie gorzej od Lesonala chociaÂż iloÂści przetryskanej farby czĂŞsto byÂły podobne z racji innych proporcji rozcieĂączania obu baz. DeBeer zazwyczaj potrzebowaÂł jednej warstwy wiĂŞcej dla peÂłnegi przykrycia. Ale to tylko taka moje skromne zdanie.

Tomek77
Wysłany: 2008-02-29, 22:17   
0
UP DOWN

koledzy lakierowalem dzisiaj peugota 307 srebngo tym debereem powiem wam ze calkiem fajnie to siada i bezbrwny
super morka ok zobaczymy na innyh autach pozdrawiam dzieki

ÂŁukasz79 
Wysłany: 2008-02-29, 23:09   
0
UP DOWN

A ja natomiast jestem po pierwszych lakierowaniach klarem 8-420. Dla mnie super, doœÌ szybko podsycha, œlicznie siê rozlewa no i jego wydajnoœÌ jak dla mnie du¿ym zaskoczeniem. Dla przyk³adu podam, ¿e na maskê oba przednie b³otniki i jeden tylny przy Passacie B5 posz³o mi 2 setki samego klaru + utw.+rozp. w proporcji 2:1:15% , czyli ³¹cznie ok. 0,345 litra.

baqo 
Wysłany: 2008-03-01, 08:48   
0
UP DOWN

ÂŁukasz79 napisał/a:
na maskĂŞ oba przednie bÂłotniki i jeden tylny przy Passacie B5 poszÂło mi 2 setki samego klaru
no to brawooo! mi to by na ranty tyle poszÂło :lol:

rbfm 
Wysłany: 2008-03-01, 11:57   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
ÂŁukasz79 napisał/a:
na maskĂŞ oba przednie bÂłotniki i jeden tylny przy Passacie B5 poszÂło mi 2 setki samego klaru
no to brawooo! mi to by na ranty tyle poszÂło :lol:

lukaszowi sie chyba pomylilo albo pisze jakies bajki :)

kalbi 
Wysłany: 2008-03-01, 14:11   
0
UP DOWN

ÂŁukasz79 napisał/a:
A ja natomiast jestem po pierwszych lakierowaniach klarem 8-420. Dla mnie super, doœÌ szybko podsycha, œlicznie siê rozlewa no i jego wydajnoœÌ jak dla mnie du¿ym zaskoczeniem. Dla przyk³adu podam, ¿e na maskê oba przednie b³otniki i jeden tylny przy Passacie B5 posz³o mi 2 setki samego klaru + utw.+rozp. w proporcji 2:1:15% , czyli ³¹cznie ok. 0,345 litra.

4 elementy... to chyba kasza zostaÂła he he... ja uÂżywam APP HS Special i mi by wyszÂło na tyle elementĂłw 0,7- 1l... dziwne rzeczy prawisz...

rbfm 
Wysłany: 2008-03-01, 14:38   
0
UP DOWN

jednym slowem poszlu mu na 4 elementy(prawie 5 bo maska to tak jak 2 mniejsze) tyle, ile mi idzie na 1.......

baqo 
Wysłany: 2008-03-01, 15:22   
0
UP DOWN

takÂą iloÂściÂą to te dwa bÂłotniczki bym obskoczyÂł,vhs-em oczywiÂście.no i moÂże wir juÂż by byÂło sÂłychaĂŚ w kubku :razz:

ÂŁukasz79 
Wysłany: 2008-03-01, 18:50   
0
UP DOWN

Panowie. Nie myœlicie chyba,¿e prawie jakieœ dyrdyma³y. Wykluczone. Ja te¿ by³em zaskoczony tak ma³¹ iloœci¹ u¿ytego materia³u. Mo¿ecie mi nie wierzyÌ , mnie to rybka. Kalbi to nie by³a kasza tylko polakierowane poprawnie elementy. A poza tym ka¿dy z nas inaczej lakieruje i zu¿ywa inn¹ iloœÌ materia³u.

baqo 
Wysłany: 2008-03-01, 19:48   
0
UP DOWN

lakieru powinno byĂŚ 50-60 micron. myÂślisz Âże te dwie setki speÂłniÂły ten warunek?

cudak2004 
Wysłany: 2008-03-01, 19:55   
0
UP DOWN

baqo, aty myslisz ze kazdego jest stac na miernik do mierzenia grubosci lakieru wiekszosc ludzi patrzy na to zeby sie klar blyszczal i zeby nie bylo wtraceni na nimÂŁukasz79, powiem ci ze ja ci wierze ze tak moglo ci wyjsc, gdyz mamy ten klar na sklepie na probe i stwierdzam ze jest cholernie wydajny zajebiscie sie rozlewa i faktycznie jest na 1,5 warstwy

staszek
Wysłany: 2008-03-01, 20:00   
0
UP DOWN

moim zdaniem to raczej nie realne :roll:

rbfm 
Wysłany: 2008-03-01, 21:14   
0
UP DOWN

ja tez uwazam ze nie jest to mozliwe. no chyba ze warstwa miala 20u, chociaz nawet na taka grubosc bylo go za malo. przeciez on polakierowal prawie pol auta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ÂŁukasz79 
Wysłany: 2008-03-01, 21:23   
0
UP DOWN

cudak2004 napisał/a:
baqo, aty myslisz ze kazdego jest stac na miernik do mierzenia grubosci lakieru wiekszosc ludzi patrzy na to zeby sie klar blyszczal i zeby nie bylo wtraceni na nimÂŁukasz79, powiem ci ze ja ci wierze ze tak moglo ci wyjsc, gdyz mamy ten klar na sklepie na probe i stwierdzam ze jest cholernie wydajny zajebiscie sie rozlewa i faktycznie jest na 1,5 warstwy

No wÂłaÂśnie. Nikt chyba nie kÂładzie lakieru pod miernik gruboÂści, tylko w przypadku klaru na 1,5 (2), tĂŞ drugÂą kÂładziemy peÂłnÂą mokrÂą. Ile kto wyleje i pod jakim ciÂśnieniem to bardziej indywidualna sprawa. Chyba kaÂżdy z nas wie o co chodzi. Cudak2004 w jakiej cenie jest u ciebie ten lakier w komplecie ?NO i dziĂŞkuje za sÂłowa poparcia, ale przecieÂż nikt tutaj nie chce robiĂŚ reklamy DeBeerowi :grin:

kpopis
Wysłany: 2008-03-01, 21:25   
0
UP DOWN

Ja tez uwazam to za malo prawdopodobne. Czy wziales pod uwage fakt ze byc moze ktos bedzie probowal to kiedys polerowac?

Moze byc gorzej, koles zadowolony z twojej roboty przerysuje cos i podjedzie do ciebie. Tak sie zlozy ze bedziesz musial cieniowac na jednym z tych elementow na ktorych klaru jest tyle ze lepiej nie dotykac papierkiem.

ÂŁukasz79 
Wysłany: 2008-03-01, 21:39   
0
UP DOWN

Spokojna g³owa Kpopis :mrgreen: .Uwa¿asz to za ma³o prawdopodobne ? OK. Twoja broszka. Dla mnie mo¿esz lakierowaÌ nawet MS-em i laÌ 5 warstw a potem mierzyÌ gruboœÌ lakieru miernikiem. A jak nie bêdzie 50-60 um to bierz papier i szlifuj do tej zalecanej. Drodzy koledzy lakiernicy, uwa¿am ¿e forum jest do wyra¿ania opini i wymiany doœwiadczeù etc. Nie ka¿dy z nas lakierowa³ wszystkim i nie wszystkie produkty dostêpne na naszym rynku pozna³. Zakupcie sobie ze 2 setki tego klaru i sprawdzcie sami jego wydajnoœÌ i nie róbcie wielkiegi Halo. :lol:

kpopis
Wysłany: 2008-03-01, 21:55   
0
UP DOWN

Ok, sprawdze ten klar na jakims elemencie niepotrzebnym. Ostatnio dostalem od mieszalni gratis VHS'a z novola i wylalem go na 1,5 warstwy. Potem go zamatowilem 2000 i przejechalem polerka. W jednym miejscu (musialem tam mniej trysn¹Ì) zrobila sie plama 5cmx5cm - przepolerowalem sie do bazy. Pozniej zrobilem podobny test, tym razem dalem grubsza drug¹ warstwe i wszystko bylo ok z jednym wyjatkiem - polerka z latwosci¹ wymiot³a lakier z krawedzi. Potem cierpliwie podjalem sie trzeciej proby. Dalem na 2,5 warstwy i wyszlo ok a i przy polerce moglem sobie pozwolic na mala chwile nieuwagi przy jechaniu krawedzi.

Wiem ze ile lakiernikow tyle technik itd. ale ten test przekonal mnie do tego ze z vhs'ami do konca kolorowo nie jest. 200ml na taka wielka powierzchnie, no coz, wybacz ale ciezko mi w to uwierzyc chodz nie bede sie dalej spieral - wyprobuje to pogadamy.

[ Dodano: 2008-03-01, 21:58 ]
A co do tej sytuacji z cieniowaniem to musze sie przyznac ze mnie sie podobna przytrafila :razz: Bede musial poprawic polerke tylnego szerokiego blotnika w trans sport'ie na ktory wylalem chyba 200ml MS'a (z utwardzaczem 300ml) i az boje sie tego dotykac...

marikk 
Wysłany: 2008-03-01, 22:02   
0
UP DOWN

kpopis napisał/a:
A co do tej sytuacji z cieniowaniem to musze sie przyznac ze mnie sie podobna przytrafila Bede musial poprawic polerke tylnego szerokiego blotnika w trans sport'ie na ktory wylalem chyba 200ml MS'a (z utwardzaczem 300ml) i az boje sie tego dotykac...
teÂż bym siĂŞ baÂł czasem wystarczy zrobiĂŚ jeden krĂłtki lekki ruch papierkiem i baza albo podkÂładzik

ÂŁukasz79 
Wysłany: 2008-03-01, 22:04   
0
UP DOWN

Spoko. Ale ja pisaÂłem, Âże 2setki klaru + utw. i rozc, moÂże to trochĂŞ wprowadziÂło zamĂŞtu. A propos, masz racjĂŞ co do tych vhs-Ăłw, ale w moim przypadku bez stresu wszystko przeleciaÂłem 2000 i polerkÂą objechaÂłem bez najmniejszej przecierki. A nieraz zdarzyÂło mi siĂŞ polakierowaĂŚ jakimÂś MS i przecierki siĂŞ trafiaÂły. Pozdr. :grin:

rbfm 
Wysłany: 2008-03-01, 22:42   
0
UP DOWN

ÂŁukasz79 napisał/a:
A nieraz zdarzyÂło mi siĂŞ polakierowaĂŚ jakimÂś MS i przecierki siĂŞ trafiaÂły.

ms z novolu na blotnik typowej wielosci zawsze rozrabiam pelny kubek (wychodzi 335ml). nie ma opcji zeby sie przetrzec gdzies.

cudak2004 
Wysłany: 2008-03-01, 23:30   
0
UP DOWN

ÂŁukasz79, powiem ci ze jeszcze nie wiem ile wychodzi komplet bo narazie mamy na probe a jak bede wiedzial to dam ci znac a jezli masz mozliwosc sprawdzenia to zobcz sobie klar Spies Hecker 8035 Hs maluje sie go na 1,5 i np moj przyjaciel malowal nim dzisiaj-- urobil 3 setki a malowal maske przedni blotnik tylni blotnik i slupek od seata leona i wyla do smieci 1 setke a naprawde tego klaru zostaje duzo na elemencie, wiec jak mozliwosc zobacz sobie ten klar na inne sie nie wypowiadam bo nie znam :wink: Pozdrowiam

lw
Wysłany: 2008-03-02, 20:44   
0
UP DOWN

kiedyÂś pomalowaÂłem audi 80 caÂłe ze zderzakami oprĂłcz dachu i wyszÂło mi 1.3 l klaru.
dodam Âże lakier to dupont 3050s w proporcji 3:1 bez rozp. i malowaÂłem pist. niskociÂśnieniowym na dwie w peÂłni wylane warstwy. tego lakieru to juÂż nie ma i nie bĂŞdzie :sad:

uwaÂżam Âże jest to moÂżliwe jak nie leciaÂł po rantach(przetryski) i malowaÂł na bardzo niskim ciÂśnieniu Âżadkim lakierem :wink:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu