Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mariann
Wys³any: 2012-08-15, 16:57   clar ma³e pytanie
0
UP DOWN

Witam jakim clarem najczê¶ciej lakierujecie posiadaj±c pistolet sata 3000 RP z dysz± 1.3

Ja do tej pory lakierowa³em novolem 580 i wychodzi mi du¿a morka czytaj±c kartê charakterystyki tego lakieru to zalecana dysza 1.3 do 1.4 a ci¶nienie 3 - 4 atm. wiêc do saty jakby nie za bardzo pasuje bo sata pracuje na 2.5 atm. mo¿e dlatego baran.
Wczoraj poczyta³em o clarze novol spectral 505 i tam charakterystyka by bardziej pasowa³a pod moj± satê co s±dzicie o tym lakierze.
Lakierujê w gara¿u wiêc wszystko biorê pod uwagê chcia³ bym sprubowaæ innego claru jaki polecacie dziêki.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-08-15, 18:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
mariann napisa³/a:
posiadaj±c pistolet sata 3000 RP z dysz± 1.3
mariann napisa³/a:
i wychodzi mi du¿a morka

Nie pamiêtam czy ju¿ ten temat nie by³ poruszany, ale masz zapewne problemy z ci¶nieniem a dok³adnie z dostarczeniem odpowiedniej ilo¶ci powietrza.
Masz ¼le zrobion± instalacjê pneumatyczn±, popraw a morka bêdzie idealna.

mariann
Wys³any: 2012-08-17, 21:19   
0
UP DOWN

Ci¶nienie zgodnie z tym co pokazuje elektroniczny miernik przy wci¶niêtym spu¶cie jest ok. czyli 2.5 atm.
Jak puszczê spust pokazuje 3,4 atm.

Ale ju¿ doszed³em sam o co chodzi
Lakierujê novolem 580 i w karcie zalecaj± lakierowaæ bez rozciêcznia lub mo¿na dodaæ 10 % rozpuszczalnika. I tego siê trzyma³em robi±c barana na kolejnych elementach.
Ale my¶lê tak, pistolet prawie nówka wiêc to odpada, ci¶nienie jak najbardziej ok. ustawienia pistola standartowe, to co pozostaje
Zaczo³em rozciêczaæ klar, da³em wiêcej rozciêczalnika ni¿ zalecane mianowicie 30%
I przy tym rozciêczeniu dopiero sata zaczê³a pracowaæ. Najpierw warstwa kontaktowa potem wylewam i lakierek po prostu bajka lustro ¿e mo¿na siê goliæ.
Dopiero teraz doceni³em ten pistolet, tak czu³em ¿e mo¿e byæ to materia³ ale na forum koledzy pisali ¿e to na pewno ci¶nienie wiêc tego sie trzyma³em.
No nic,cz³owiek sie uczy na w³asnych b³êdach, dobrze ¿e wszystkie elementy da³y siê wypolerowaæ tylko straci³em 2 dni.
Pytanie ; tylko czemu sata sobie nie radzi z gê¶ciejszym klarem a rzadszym lakieruje piêknie, chiñczykiem lakierowa³em bez rozpuszczalnika i dawa³ radê tyle ¿e chiñczykiem lakierowa³em na 4 atm.
Czy takie wiêksze rozciêczanie klaru mo¿e mieæ jakis wp³yw na jego utwardzanie

pistol.JPG
Plik ¶ci±gniêto 152 raz(y) 85.82 KB

pawel1108 
Wys³any: 2012-08-18, 08:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
mariann napisa³/a:
Ci¶nienie zgodnie z tym co pokazuje elektroniczny miernik przy wci¶niêtym spu¶cie jest ok. czyli 2.5 atm.
Jak puszczê spust pokazuje 3,4 atm.

a w jakiej sytuacji pokazuje 3,4 atm? chodzi o to czy po nabiciu sprê¿arki,czy w trakcie jej pracy?
mariann napisa³/a:
czemu sata sobie nie radzi z gê¶ciejszym klarem

no to w³a¶nie jest dziwne w Twoim przypadku,bo wiêkszo¶æ u¿ytkowników SATA te pistolety docenia w³a¶nie za bardzo dobr± atomizacjê,czyli rozbicie nawet b.gêstych lakierów.
Ja u¿ywam lakieru DiamondclearCP ,który konsystencj± przed rozcieñczeniem przypomina gêsto¶æ miodu i np.Novol 580 to w porównaniu z nim to woda.
Kolego napisz kilka s³ów o swojej sprê¿arce,jaka wydajno¶æ?
Lackdoctor napisa³/a:
masz zapewne problemy z ci¶nieniem a dok³adnie z dostarczeniem odpowiedniej ilo¶ci powietrza.

bardziej tego bym siê trzyma³ ni¿ szuka³ wady w pistolecie.
Pozdro

mariann
Wys³any: 2012-08-18, 10:57   
0
UP DOWN

sprê¿arkê mam ok 150 litrów zbiornik a wydajno¶æ ok 500L/min
Sprê¿arka nabija 8 atm i siê wy³±cza, jak ci¶nienie spadnie do 6 atm. To siê za³±cza i dobija.
Przy sprê¿arce mam odwadniacz i reduktor 0,5 cala.
W±¿ o d³ugo¶ci 10m. Sprê¿arka czy pracuje czy nie to ci¶nienie nie spada poni¿ej 6 atm. wiêc sata pokazuje 3.4 jak puszczê spust a jak nacisnê 2,5
3,4 wynika pewnie ze spadku ci¶nienia w wê¿u uwzglêdniaj±c jego d³ugo¶æ

mariann
Wys³any: 2012-08-18, 12:53   
0
UP DOWN

Ja jestem z ³odzi, chêtnie bym siê spotka³ z jakim¶ lakiernikiem co lakieruje sat± ¿eby na to spojrza³ albo ¿eby prysn±³ moim pistolem. Mój majl jendrys1000@wp.pl
Jak co¶ to napisz to popatrzymy.

karlos2 
Wys³any: 2012-08-18, 15:43   
0
UP DOWN
Ride To Live

Pomóg³: 1 raz
Fakt,¿e od niedawna pracujê sat±,.lecz ¶miem twierdziæ,¿e twoje problemy wynikaj± tak jak pisali wy¿ej inni z braku wiatru, fakt ¿e mój kompresor ma 200l pojemno¶ci, a sprê¿arka bije 420l/mim, jednak ci¶nienie na reduktorze pod pistolem mam 5,5 bara na puszczonym spu¶cie, na wci¶niêtym oczywi¶cie 2,5 sta³ego wiatru dla klaru, i sata mi pracuje tak jak ja chce, tzn,jak chce lustro to wylewam na lustro, jak chcê morke to robiê morkê.
Wydaje mi siê, ¿e gdzie¶ na uk³adzie od zbiornika do gana masz stratê ci¶nienia i to du¿±, bo z twojego opisu wynika,¿e twoja sprê¿arka powinna bez problemu daæ radê.
pzdr.

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-08-18, 19:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Ja jestem z £odzi tak¿e jak chcesz to mogê do Ciebie podjechaæ i zobaczyæ "jak to wygl±da" z bliska ;) Pozdrawiam! :spoko:

mariann
Wys³any: 2012-08-19, 11:05   
0
UP DOWN

robert³odz09 to daj jakie¶ namiary na pocztê to siê strykniemy

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-19, 15:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
:) no i grono sie powieksza haha :D
Bo ja tez z £DZ :)

Marian i Robert z jakiej dzielnicy jestescie :) ??

sakke@poczta.onet.pl

mariann
Wys³any: 2012-08-19, 16:11   
0
UP DOWN

ja jestem dokladnie z okolic lodzi. miedzy rzgowem a pabianicami

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-19, 17:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Mariann :) zobacz skrzynke :D napisa³em na PW

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-08-20, 06:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
YAMAHER napisa³/a:
z jakiej dzielnicy jestescie

Ja mieszkam w £odzi na Widzewie ko³o stacji £ód¿-Widzew ;)
Pozdrawiam £odziaków i ..... resztê lakierników :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-08-20, 20:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
mariann napisa³/a:
Pytanie ; tylko czemu sata sobie nie radzi z gê¶ciejszym klarem

Wywal z uk³adu wszystkie tego typu szybkoz³±czki.
http://screenshooter.net/1751766/lfbbirs

A ta co zaznaczy³em to na milion %%%%% powoduje Twoje mega problemy.

Dodam ¿e po jej wymianie róznica ci¶nieñ miêdzy wci¶niêtym spustem a puszczonym bêdzie jeszcze wieksza.
Dodam ¿e nawet do tego stopnia ¿e nie dasz rady wyregulowaæ saty na 2.5 atm bo zabraknie ci wiatru.
Bo gdzie¶ wcze¶niej masz jeszcze miejsce (szybkoz³±czka, wej¶cie-wyj¶cie filtrów, wyj¶cie ze sprê¿arki) gdzie przep³yw jest blokowany.

To wszystko.
Bardzo to proste do naprawienia.
Wtedy sata bêdzie Ci piêknie ¶miga³a.
Pozdro.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum