Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
cyga
Wys³any: 2012-08-21, 23:48   Szorstki plastik - wyg³adziæ przed malowaniem?
0
UP DOWN

Witam, chcê w swoim 9-letnim samochodzie pomalowac plastiki w kolor nadwozia. Plastiki jednak s± szorstkie (a raczej maj± chropowat± strukturê), a chcia³bym uzyskaæ oczywi¶cie 100% g³adko¶æ powierzchni.

Problemem mog± te¿ byæ wszelkie kosmetyki, które by³y wcierane w plastik aby poprawiæ jego wygl±d. Aczkolwiek w tej kwestii postaram siê go jako¶ wygrzaæ i potraktowaæ zmywaczem do plastików czy te¿ ludwikiem czy jeszcze jakim¶ innym sposobem, który ew znajde na forum.

Jednak nie w tym rzecz... Dzi¶ lakiernik, u którego bêdê malowa³ plastiki, powiedzia³ mi ¿e ¿adnym papierem mam ich nie traktowaæ, bo tylko pogorsze sytuacje i ju¿ wtedy siê ich na równo nie zrobi.

W dalszym ci±gu jednak nasza umowa jest taka, ¿e to ja wyjmuje plastiki z auta, ja je przygotowuje ew pod podk³ad, a on ju¿ martwi siê malowaniem. Czyli teoretycznie mam woln± rêkê.

Czy g³adko¶æ plastiku mam uzyskaæ mechaniczn± prac± wokó³ niego, tj w³óknina (która?), b±d¼ papier (jaka gradacja - 800?) czy te¿ dopiero grubsz± warstw± którego¶ z podk³adów?

PS: Lakiernik twierdzi, ¿e nie uda mi siê wyci±gn±æ wszelkich syfów, które siedz± w strukturze plastiku i ¿e jego zdaniem z tego powodu lakier mo¿e do¶æ szybko daæ w ko¶æ i sobie gdzie¶ odprysn±æ (niezale¿nie od stosowanych podk³adów). Jakie jest Wasze zdanie?

PS2: Zale¿y mi na efekcie na lata, a nie zaoszczêdzeniu i otrzymaniu wyniku, który utrzyma mi siê dwa sezony :!:

PS3: Zmywacz silikonowy czy dedykowany zmywacz do tworzyw? Cena pierwszego - 15z³/litr, cena drugiego - 45z³/litr :blee:

hematol 
Wys³any: 2012-08-21, 23:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
raczej zaufaj lakiernikowi i zleæ mu kompletn± robotê,tj. wraz z przygotowaniem,my¶lê,¿e on to zrobi lepiej ni¿ ty.---bez obrazy :D

cyga
Wys³any: 2012-08-22, 00:03   
0
UP DOWN

Kiedy on uwa¿a, ¿eby NIC, poza odt³uszczeniem, z plastikami nie robiæ (..?!..). ¯e g³adko¶æ uzyska dwoma czy trzema warstwami podk³adu. Dalej ufaæ?

gugun 
Wys³any: 2012-08-22, 06:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ka¿dy robi inaczej... ja tam odrazu biore maszynke,p240 i jade do gladkiego moment i nie bawie sie w kilka warstw podkladu, inni biora wlooknine namoczona zmywaczem,jeszcze inni wygrzewaja, jeszcze inni...

hematol 
Wys³any: 2012-08-22, 08:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
cyga napisa³/a:
Kiedy on uwa¿a, ¿eby NIC, poza odt³uszczeniem, z plastikami nie robiæ (..?!..). ¯e g³adko¶æ uzyska dwoma czy trzema warstwami podk³adu. Dalej ufaæ?

Tak! :tak:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: