Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Tytexo
Wys³any: 2012-08-30, 05:47   Co to za wada lakiernicza? Nie mogê tego obej¶æ :/
0
UP DOWN

Sk±d: Dzia³oszyn
Witam panowie. Sprawa dotyczy lakieru bezbarwnego, przechodzê ju¿ do rzecz. Po na³o¿eniu bazy k³adê klar i co... i robi± mi siê takie jakby mini kraterki, potem zalewam to kolejnymi warstwami bezbarwnego ¿eby by³o z czego spolerowaæ. Dodam i¿ to chyba dzieje siê przy pierwszej warstwie równo bo widzê ¿e ten lakier siê dobrze nie rozlewa i jest taki oddzielony. Przypomina mi to te¿ takie lekkie gazowanie, ni¿ej do³±czam zdjêcie. Dodam i¿ wcze¶niej nie robi³o mi siê tak. U¿ywam bezbarwnego taniego tj. z firmy Exlak i rozciêczam go te¿ t± firm±. Wcze¶niej jak mi siê tak robi³o podejrzewa³em ¿e w bazie per³a staje i by³o to lekko widac jak ziarenka staj±. Teraz zmniejszy³em ci¶nienie na bazie i jadê j± bardziej na mokro. Wychodzi dobrze. Te¿ mi siê kojarzy ¿e wcze¶niej pomiêdzy k³adzeniem kolejnych warstw bazy robi³em wiêksze przerwy teraz s± one bardzo ma³e 1-3 min i mo¿e dlatego rozpuszczalnik z bazy nie zd±¿y wyparowaæ i tak siê na tym klarze dzieje. Spróbujê mo¿e jeszcze rzadsz± bazê lac to wtedy siê rozleje i nie bêdzie tych kraterków które po zalaniu wygl±daja jak ma³e ¶mieci a po spolerowaniu zostaj± po nich mini kraterki. Dodam ¿e do bazy u¿ywam tego samego rozciêczacza co do klaru. Dzi¶ kupiê dro¿szy klar i inny rozciêczalnik i zobaczê jak bêdzie. Co do ci¶nienia ustawiam tak na oko nie pytajcie jakie ale wcze¶niej na takim samym robi³em i by³o lux. Aha dodam ¿e tam gdzie s± z³amania np. na jakiej¶ owiewce tych kraterków i tej wady prawie nie ma, tak jakby tak by³ bardziej rozlany ten klar.

Dodam i¿ na tym zdjêciu to na pewno nie jest skórka pomarañczowa tylko te kraterki lub bomble które wygl±daja jak ¶mieci a po spolerowaniu s± mini dziury. A przecie¿ wcze¶niej tego nie mia³em... :/

Dziêkuje za uwagê i przeczytanie moich wypocin. Proszê o pomoc... :)

IMAG0215aaa.JPG
Plik ¶ci±gniêto 1014 raz(y) 49.48 KB

Tytexo
Wys³any: 2012-08-30, 05:54   
0
UP DOWN

Dodam ¿e mam pistolet Sico z dysz± 1.3 lub 1.4. Próbowa³em z ró¿nymi ci¶nieniami wydaje mi siê ¿e jest to bardziej problem z rozbiciem klaru ¿eby siê rozla³.

mafiemek
Wys³any: 2012-08-30, 06:46   
0
UP DOWN

tytexo, to napewno jest gazowanie. 2-3minut odstepu miedzy warstwami bazy to zdecydowanie za malo. 10 minut to minimum.

ja tez mialem problem z tanimi klarami typu economy.... nie polecam. dobry lakier bezbazwny wcale nie jest az taki drogi, robilem juz profix-em ale HS, byl dobry. potem kupilem jakis Dupont Duxone DX1044(HS) - idealny. lejesz bez rozpuszczalnika 1,5warstwy i jest bajka, nie trzeba 3 warstw jak z rozpuszczalnikiem a i tak pieknie sie rozlewa. przy HS lepiej sie kleji i nie robi zaciekow. :spoko:

takze kup dobry klar, napewno ci cie poleprzy jakosc lakierowania a i frajda z pracy bedzie leprza!

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-08-30, 07:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolejne warstwy bazy kolego nak³ada siê jak ju¿ ta "na³o¿ona" jest sucha "na dotyk" :tak: tj. 10-15 min. dla tzw. "pewno¶ci" ;)
Co do lakieru to proponuje zrobiæ próbê z innym bezbarwnym :tak: i zobaczyæ czy to by³a winna lakieru czy mo¿e to jednak ty co¶ "zmajstrowa³e¶" ¿e masz "takie cuda" na jego powierzchni :tak:
Pozdrawiam! :spoko:

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-30, 22:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Polecam Ci lakierki z E-lakiery.pl :)

RObi³em ostatnio bezbarnwym 444 HS to jak dla mnie baja :)

A jaki mily w dotyku heheh :D

A tak dla pewnosci to dodaj dodatek antysylikonowy :)

Tytexo
Wys³any: 2012-08-31, 03:13   
0
UP DOWN

Czy ten dodatek antysylikonowy mogê równie¿ dodawaæ do lakieru akrylowego bo wysz³o mi trochê oczek po lakierowaniu maski i jak ten ¶rodek dzia³a i kiedy siê go u¿ywa?

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 09:17   
0
UP DOWN

TYTEXO ---> Mozesz sobie go lac do bazy, do klaru do akrylu nawet i s³ysza³em ze daja do podk³adu :D

NIe wiem jakie tam ilosci rozrabiasz ale potrzeba 3-5 gram tego specyfiku na litr :) Ja to la³em na oko :D i nic mi sie nie dzialo :)

A jak by Ci jeszcze oczka sie pojawia³y gdzieniegdzie np na bezbarnwym czy akrylu to sobie wez na patyczek do uszu bez tego bia³ego i dolej odrazu po malowaniu w dziurki ;) Pozniej szlifunek 2000 na mokro na kostce i git :D

A uzywa sie go jak robia sie takie rybie oczka, a ja go juz leje za wczasu :D mniej roboty a to pare PLN wyjdzie na auto :) Koles z lakierni mowi³ ze kazdy dodatek os³abia lakier no ale tak g³eboko sie nie znam zeby sie o tym rozpisywac :)

POLYKAR.PL
[Usuniêty]
Wys³any: 2012-08-31, 09:32   

YAMAHER napisa³/a:
Polecam Ci lakierki z E-lakiery.pl

Yamaher , jeste¶ pewien , ¿e te produkty nadaj± siê do prac lakierniczych przy samochodach ? :D

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 10:03   
0
UP DOWN

:) a robi³es nimi czy tylko tak ze tanie to badziewie ;D ?

Bra³em podk³ady od nich i bezbarwny i wszystko jak w najlepszym porzadku :)

POLYKAR.PL
[Usuniêty]
Wys³any: 2012-08-31, 12:46   

YAMAHER napisa³/a:

:) a robi³es nimi czy tylko tak ze tanie to badziewie ;D ?

Bra³em podk³ady od nich i bezbarwny i wszystko jak w najlepszym porzadku :)

Yamaher , nic z tych rzeczy ... Ja tylko wpisa³em do przegl±darki podany przez Ciebie adres www.e-lakiery.pl . No i mam powa¿ne w±tpliwo¶ci , czy materia³y oferowane przez ten sklep to najlepsze , co mo¿e zastosowaæ lakiernik samochodowy .... :rotfl:

PS. No chyba , ¿e jest kobiet± :spoko:

bratcukierka
Wys³any: 2012-08-31, 12:50   
0
UP DOWN

:D ^^

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 13:03   
0
UP DOWN

POLYKAr tob± pewnie i taka kobietka steruje. A naucz sie moze czytac a nie pisac docinki typu " no chyba ze jest kobieta".

Pewnie swoje produkty uwazasz za NAJ NAJ NAJ. hahah

I Nie twierdze ze sa najlepsze bo nigdzie nie napsia³em tak. Moze s³owa " w jak najlepszym porzadku " zle zinterpretowa³es.

berag1 
Wys³any: 2012-08-31, 13:11   
0
UP DOWN

YAMAHER napisa³/a:
Mozesz sobie go lac do bazy

A do szpachli te¿ mo¿na? :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-08-31, 13:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Z tego co czyta³em to 444 nikt siê nie zachwyca³, ale ju¿ 4444 ma bardzo dobr± opiniê.

POLYKAR.PL
[Usuniêty]
Wys³any: 2012-08-31, 13:23   

Yamaher , nie napinaj siê tak ;) ... wiêcej luzu ... :tak:
Po prostu wpisz adres , który poda³e¶ na forum do przegl±darki i zobacz co siê pojawi :sciana:

bratcukierka
Wys³any: 2012-08-31, 13:25   
0
UP DOWN

YAMAHER kolega chcia³ trochê rozlu¼niæ atmosferê :P

te¿ wszed³em na t± stronê www.e-lakiery.pl a tam lakiery do paznokci i inne kosmetyki :D

Te¿ trochê siê po¶mia³em :P Bez napinki panowie :D

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 13:30   
0
UP DOWN

POLYKAR --> a no sorry :)

wiec :D www.elakiery.pl ;)

BERAG1 --> zle cos napisa³em ??????

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 13:32   
0
UP DOWN

no rozumiem :) moj blad ;D hehehe :spoko:

ale moze do zaprawek to by by³o jak znalaz³ :D

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 13:34   
0
UP DOWN

Nawet maj± podk³ady jak my :D Cienie prawie jak cieniowanie :D Pilniki polerka :D
Full opcja hahah :D

POLYKAR.PL
[Usuniêty]
Wys³any: 2012-08-31, 13:36   

YAMAHER napisa³/a:
POLYKAR --> a no sorry :)
YAMAHER napisa³/a:
no rozumiem :) moj blad ;D hehehe :spoko:

YAMAHER napisa³/a:
ale moze do zaprawek to by by³o jak znalaz³ :D

Ufff , ul¿y³o mi ... a ju¿ by³em lekko z b³otem mieszany ... :D
Wybaczam Yamaher ...
I na przysz³o¶æ .... wiêcej luzu i czytania z przymru¿onym okiem ;)
Pozdr

Tytexo
Wys³any: 2012-08-31, 13:43   
0
UP DOWN

Panowie wracajcie do tematu, jak to jest z tym dodatkiem antysylikonowym? Mozna go dodawaæ do akryli czy do baz te¿?

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 13:46   
0
UP DOWN

Spoko :) Moze to wiesz wina jakis rozpuchow hehe :D i sa skutki uboczne ;D hehe

A co do dodatku antysilikonowego to dogrzeba³em sie do starego postu i PROJEKTER pisa³ zeby lepiej go nie uzywac i zeby do bazy nie lac.

W mieszalni lakierów s³ysza³em ze mozna lac do bazy i bezbarwnego

a niedanwno czyta³em na forum ze ktos la³ do wszystkiego :D

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 13:47   
0
UP DOWN

TYTEXo -----> http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2441

poczytaj to :) moze cos bedzie ;D

berag1 
Wys³any: 2012-08-31, 13:52   
0
UP DOWN

Cytat:
BERAG1 --> zle cos napisa³em ??????

https://buyat.ppg.com/Refinish_SSA/Common/ShowPdf.aspx?AppId=2&BrandId=1&LanguageId=pl-PL&IntDialCode=48&PdfId=13587&ProductCode=%27P273-1086%27

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 13:56   
0
UP DOWN

Czyli tylko do klaru i akrylu :D

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 13:57   
0
UP DOWN

a jak ja la³em do bazy ostatnio to moze sie cos z tym dziac :) ??

grzeeggorz
Wys³any: 2013-02-23, 20:03   
0
UP DOWN

Witam. Nie chcia³em otwieraæ nowego tematu bo problem podobny wiêc postanowi³em od¶wie¿yæ ten temat. Problem dotyczy jednak bazy konwencjonalnej a nie lakieru czy akrylu. Otó¿ znajomy lakieruje ciê¿arówki i czasem co¶ dziwnego dzieje mu siê z baz±..

http://imageshack.us/g/1/10030242/

to link do fotek choæ zdajê sobie sprawê,¿e ze zdjêæ mo¿e nie wiele da siê wywnioskowaæ wiêc postaram sie w miarê dok³adnie opisaæ sytuacjê - otó¿ zdjêcia to wczorajsze lakierowanie, po kolei dwa razy kremowa g³adka baza, do¶æ grubo wylana (nie wiem jakiej firmy) z rozpuszczalnikiem chyba exlack czy co¶ takiego (do tego momentu wszystko w porz±dku), nastêpnie bodaj¿e 3 razy cieniutko "wyprószona" sama bia³a per³a zrobiona w proporcji 2:1 z tym samym rozpuszczalnikiem (i zaczynaj± siê problemy). Po przykryciu tego lakierem (a w zasadzie ju¿ przed) powstaje na bazie co¶ w rodzaju ziarenek piasku, baza staje siê bardzo szorstka i nie da siê tego nijak pokryæ lakierem. Dodam jeszcze,¿e lakierowanie nie odbywa siê w komorze ale w ok 3 lata temu nowo wybudowanym gara¿u wiêc nie jest to stodo³a ale te¿ sterylnie nie jest, do tego pistolet air gunsa az3 hte2 1.3 wiêc te¿ nic specjalnego ale du¿o lepszy jak chiñczyki no i kompresor bardzo dobry bo ¶rubówka airpress z osuszaczami itp.
No i wreszcie pytanie..kto¶ mo¿e ma jaki¶ pomys³ w czym mo¿e byæ problem? Ja fachowcem nie jestem ale jedyne co przychodzi mi do g³owy to to,¿e ostatnie warstwy bazy (na innych bazach te¿ siê to zdarza³o), s± malowane zbyt sucho i baza siê jak by to powiedzieæ "stawia" tym bardziej,¿e nie dzieje siê to na ca³ej lakierowanej powierzchni. Ale mo¿e kto¶ spotka³ siê z podobnym problemem i go rozwi±za³? Zdajê sobie te¿ sprawê, ¿e przyczyn mo¿e byæ wiele..np py³ki w powietrzu bo brama gara¿u zazwyczaj jest uchylona, s³abej jako¶ci rozpuszczalnik, mo¿e zbyt szybkie nak³adanie kolejnych warstw bazy choæ mi najbardziej chodzi po g³owie z³a technika nak³adania bazy ale jak mówiê fachowcem nie jestem...A je¶li to z³a technika lakierowania to jak sobie z tym poradziæ?

piwo76
Wys³any: 2013-02-23, 20:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
a w jakiej temperaturze pryskasz baz±.Bo jak za wysoka to je¿ siê robi.
A co do dodatku anty to jak za du¿o siê doda to jeszcze gorzej wyjdzie.

grzeeggorz
Wys³any: 2013-02-23, 21:23   
0
UP DOWN

Temperatura nie jest mierzona ale jak tam by³em to by³o ciep³o ale nie za ciep³o jak na moje oko, na pewno nie wiêcej jak ko³o 18 stopni. Sorki, zapomnia³em o dodatku antysilikonowym..kumpel tego nie dolewa bo z oczkami raczej nie ma tam problemu a tak szczerze to tutaj pierwszy raz wyczyta³em, ¿e tego kto¶ dolewa do bazy ;) My¶lê,¿e to mo¿e byæ zbli¿one do tego "je¿yka" tyle,¿e tam gor±co nie jest..a mo¿e taka sama reakcja byæ w normalnej temperaturze ale z szybkim rozpuszczalnikiem? Choæ ten którego kumpel u¿y³ nie jest opisany jako szybki ale to raczej niezbyt dobry towar wiêc wszystkiego mo¿na siê spodziewaæ :/

piwo76
Wys³any: 2013-02-23, 21:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
co do je¿a to jak jest za gor±co i sucha baza ju¿ pada na element.Je¶li masz 18 to powinno byæ ok.Szybki rozcieñczalnik jest do ni¿szych temperatur.A co do dodatku raz nala³em za du¿o i wysz³o jeszcze gorzej i przesta³em go u¿ywaæ.
A mo¿e ty tam auto plakowa³e¶ w pobli¿u

grzechoo2008 
Wys³any: 2013-02-23, 22:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
O ile mnie oczy nie myl± to jest raczej gazowanie lakieru tzn rozcieñczalniki gdzie¶ spod spodu nie zd±¿y³y odparowaæ a problem le¿y chyba tu
grzeeggorz napisa³/a:
dwa razy kremowa g³adka baza, do¶æ grubo wylana (nie wiem jakiej firmy) z rozpuszczalnikiem chyba exlack czy co¶ takiego

Proponujê u¿ywaæ rozcieñczalników dedykowanych przez producenta bazy we w³a¶ciwych proporcjach oraz nanosiæ cieñsze warstwy i stosowaæ d³u¿sze przerwy miêdzy kolejnymi warstwami. Dotyczy to równie¿ lakieru bezbarwnego.
Pozdro!

grzeeggorz
Wys³any: 2013-02-24, 01:22   
0
UP DOWN

piwo76 napisa³/a:

A mo¿e ty tam auto plakowa³e¶ w pobli¿u

Nie to na pewno nie jest problem tzw oczek które czêsto powoduje plak. A wracaj±c jeszcze do je¿a to czy mo¿e powstaæ co¶ podobnego je¶li bazê siê tylko delikatnie pyli czyli w sumie i tak spadaj±ca na dany element baza jest ju¿ sucha tak jak w wysokiej temperaturze otoczenia? My¶la³em te¿,¿e mo¿e to byæ baza opadaj±ca z powietrza bo mimo,¿e pomieszczenie jest naprawdê du¿e i wysokie ale wentylacji praktycznie nie ma i sporo tego unosi siê w powietrzu..ale to chyba ma³o realne ¿eby ten osiadaj±cy py³ robi³ a¿ takie szkody :/

grzeeggorz
Wys³any: 2013-02-24, 01:37   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisa³/a:
O ile mnie oczy nie myl± to jest raczej gazowanie lakieru

Te¿ tak my¶la³em ale przeczyta³em tu sporo o gazowaniu lakieru i jako¶ mi to nie do koñca tu pasuje bo tak jak pisa³em ta struktura "ziarenek piasku" pojawia siê ju¿ przed po³o¿eniem pierwszej warstwy lakieru a gazowanie chyba ma miejsce dopiero jak siê na nie wyschniêt± bazê po³o¿y lakier :?:

grzechoo2008 napisa³/a:
Proponujê u¿ywaæ rozcieñczalników dedykowanych przez producenta bazy we w³a¶ciwych proporcjach oraz nanosiæ cieñsze warstwy i stosowaæ d³u¿sze przerwy miêdzy kolejnymi warstwami. Dotyczy to równie¿ lakieru bezbarwnego.

Te¿ tak kumplowi mówi³em ale ciekawostk± jest te¿ to,¿e on do¶æ czêsto lakieruje osobówki tymi samymi materia³ami i takiego problemu nie ma..mo¿e dla tego,¿e mniejsze powierzchnie ³atwiej siê lakieruje..?
Zastanawia mnie to zjawisko bo choæ nie jestem prawdziwym fachowcem tzn nie mam kierunkowego wykszta³cenia lakierniczego to sporo w ¿yciu polakierowa³em, poczynaj±c od motorów przez osobówki, autobusy a na przemys³owym lakierowaniu koñcz±c to nie przypominam sobie ¿eby takie co¶ mi siê pojawia³o na bazie choæ osobi¶cie zawsze stara³em siê u¿ywaæ materia³ów przynajmniej z tzw ¶redniej pó³ki a bazy zawsze Standox i Spies Hecker z oryginalnymi rozcieñczalnikami...

No-limit
Wys³any: 2013-02-26, 12:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
grzeeggorz napisa³/a:
nastêpnie bodaj¿e 3 razy cieniutko "wyprószona" sama bia³a per³a zrobiona w proporcji 2:1 z tym samym rozpuszczalnikiem

Sam pigment z rozp. nie baza? :blee:

grzeeggorz
Wys³any: 2013-02-26, 20:10   
0
UP DOWN

Tak, to by³a sama per³a z rozpuszczalnikiem (kumpel wcze¶niej ju¿ tak robi³ bo fajnie to wygl±da zrobione na g³adk± bazê). Wydaje mi siê,¿e przyczyn± by³ zbyt szybki rozpuszczalnik a tak du¿ych powierzchni nie da siê malowaæ jak osobówki wiêc w niektórych miejscach tworzy³ siê ten wspomniany wcze¶niej "je¿". Dzi¶ malowa³em z razem z kumplem na dwa pistolety ¿eby by³o szybciej, u¿yli¶my wolnego rozpuszczalnika i ju¿ nie by³o takiego problemu aczkolwiek nawet z szybkim rozpuszczalnikiem trzeba siê spieszyæ ¿eby dobrze pomalowaæ tak du¿± powierzchniê. Mo¿e kto¶ z forumowiczów zajmuje siê lakierowaniem ciê¿arówek (ale chodzi o metalik bo kumpel praktycznie wszystkie robi w metaliku - klient sobie tak ¿yczy) i móg³by udzieliæ kilku porad wynikaj±cych z do¶wiadczenia jak unikn±æ problemów przy takim lakierowaniu?

No-limit
Wys³any: 2013-02-27, 10:04   
0
UP DOWN

Dodaæ pigment do klaru lub zrobiæ per³ê w bazie ;)
Je¶li per³a w klarze to lepszy MS rozcieñczony 15-20% 2-3 cienkie warstwy i ewentualnie wierzchnia czystego klaru.

grzeeggorz
Wys³any: 2013-02-27, 22:39   
0
UP DOWN

Ciekawy pomys³ i na pewno warty wypróbowania. Ale te "cuda" o których pisa³em to dzia³y siê ju¿ na g³adkiej bazie (wcze¶niej chyba trochê inaczej napisa³em ale po rozmowach z kumplem okaza³o siê jednak, ¿e to dzia³o siê praktycznie od pocz±tku nak³adania bazy) i znaczna poprawa jest przy u¿yciu wolnego rozpucha wiêc to nie by³ problem samej per³y.

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-02-27, 23:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
grzeeggorz,
Rozpuch reaguje z baz±.
Zmieñ bazê lub rozpuch.
Baza przeterminowana?
Przemro¿ona?

W sitku co zostaje?

Przecie¿ nie ma opcji aby w normalnych proporcjach z rozcieñczalnikiem baza sie tak w grudki ³±czy³a.

grzeeggorz
Wys³any: 2013-02-28, 02:04   
0
UP DOWN

Z baz± chyba wszystko jest ok, generalnie nie jest stara ani przemro¿ona i w sitku nie zostaje nic specjalnego, w pojemniku po zmieszaniu z rozpuszczalnikiem jest ok, dopiero w trakcie malowania pojawia³y siê problemy ale jak mówiê - po zmianie rozpuszczalnika na wolny jest du¿o lepiej. Te grudki powstawa³y w miejscach gdzie wychodzi³a "zak³adka" (nie wiem jak to opisaæ - chodzi o to,¿e malujê tyle ile siêgnê, przechodzê dalej i zaczynam malowaæ nastêpn± czê¶æ i w miejscu gdzie baza ³±czy siê z t± przed chwil± po³o¿on± robi± siê takie grudki co jak s±dzê wynika³o z tego,¿e baza po³o¿ona chwilê wcze¶niej zd±¿y³a wyschn±æ i to co by³o nak³adane dalej nie ³±czy³o siê, nie zlewa³o z na³o¿on± ju¿ baz±). Przy osobówce mo¿na pomalowaæ bok praktycznie od koñca do koñca bez "zak³adek" a z ciê¿arówk± jest problem bo trzeba zej¶æ z drabiny czy platformy, przestawiæ, wej¶æ a to zajmuje trochê czasu. My¶lê,¿e generalnie te¿ ten rozpuszczalnik nie by³ odpowiedni do tej bazy i dlatego tak jako¶ dziwnie szybko to zasycha³o i robi± siê takie cuda.

No-limit
Wys³any: 2013-02-28, 11:41   
0
UP DOWN

grzeeggorz napisa³/a:
Te grudki powstawa³y w miejscach gdzie wychodzi³a "zak³adka" (nie wiem jak to opisaæ - chodzi o to,¿e malujê tyle ile siêgnê, przechodzê dalej i zaczynam malowaæ nastêpn± czê¶æ i w miejscu gdzie baza ³±czy siê z t± przed chwil± po³o¿on± robi± siê takie grudki co jak s±dzê wynika³o z tego,¿e baza po³o¿ona chwilê wcze¶niej zd±¿y³a wyschn±æ i to co by³o nak³adane dalej nie ³±czy³o siê, nie zlewa³o z na³o¿on± ju¿ baz±)

K³adziesz cienk± warstwê bazy na "zak³adce" osuszasz powietrzem z pistoletu do matu i po tym normalne warstwy ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-02-28, 11:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
grzeeggorz napisa³/a:
Te grudki powstawa³y w miejscach gdzie wychodzi³a "zak³adka"

No to za daleko pistolet, z³y (ostry ) k±t aplikacji, za ma³o materia³u, za du¿e cisnienie w stosunku do materia³u.
Za du¿e rozcieñczenie materia³u.

Tak sobie gdybam, bo przeciez jest zima, wiêc nie powinno nastepowaæ zjawisko schniêcia bazy ju¿ w locie.

grzeeggorz
Wys³any: 2013-03-01, 02:08   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
grzeeggorz napisa³/a:
Te grudki powstawa³y w miejscach gdzie wychodzi³a "zak³adka"

No to za daleko pistolet, z³y (ostry ) k±t aplikacji, za ma³o materia³u, za du¿e cisnienie w stosunku do materia³u.
Za du¿e rozcieñczenie materia³u.

Tak sobie gdybam, bo przeciez jest zima, wiêc nie powinno nastepowaæ zjawisko schniêcia bazy ju¿ w locie.

Gdybanie gdybaniem ale to naprawdê cenne uwagi...zima jest ale tak jak pisa³em, mimo,¿e lakierowanie nie odbywa siê w komorze to warunki s± naprawdê dobre bo budynek nowy i dobrze ogrzewany. Z³e rozcieñczenie i ci¶nienie raczej bym wykluczy³ bo kumpel nie leje wiêcej rozpucha jak 2:1 a ci¶nienie na pistolecie to zazwyczaj 2 do max 3 atmosfery wiêc chyba optymalne (bo on te¿ u¿ywa air gunsy a to ci¶nienie robocze tego pistoletu), ale nad kontem i odleg³o¶ci± pistoletu od powierzchni na pewno trzeba pomy¶leæ bo nie wiem jak dok³adnie kumpel lakieruje a jak nastêpnym razem poprosi mnie o pomoc w lakierowaniu ciê¿arówy to sam zwrócê na to wiêksz± uwagê.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: