Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Dawdoo
Wys³any: 2012-08-31, 21:52   bia³y mat
0
UP DOWN

Witam
Jestem nowy, mam na imiê Dawid i mam kilka pytañ.

Mam przygotowane pomieszczenie kompresor pistolet itd wszystko wy³o¿one foli±, strój, farelkê itd.
Ale nie o to chodzi.

Chce pomalowaæ motocykl. Konkretnie wszystkie plastiki na bia³y MAT a potem kilka czê¶ci obkleiæ czarnym carbonem (b³otnik zadupek itd). I teraz pytania:

1. Czy jak pomaluje w tej kolejno¶ci PODK£AD -> AKRYL -> LAKIER MAT - czy dobrze to bedzie ?? Bêdzie dobrze dobry ten mat czy lipa jaka¶ ?

2. Czy nie lepiej jest malowaæ akrylem + mat pasta ??
S³ysza³em co¶ o tym ale nie wiem o co chodzi z t± past±, wiem tyle ¿e dolewa siê jej do puchy z farb±, tyle ile napisane na opakowaniu, je¶li jest np: 1:2 to wtedy jest full mat, i trzeba pistoletem zamieszaæ czasami bo ta mat pasta opada na dó³.

3. A mo¿e wgl gadam jakie¶ g³upoty i chcia³em odwaliæ kaszane ? :D

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 22:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Jak jakis nowszy sprzecik to bedzie baja :) ale fele zrób na czarny po³ysk :D z czerwon± obwódk± :D

Co do carbonu polecam Ci 3M :) Ja okleja³em ca³e autko w czarnym macie z ORACLA :) No oczywiscie kup sobie wylewn± folie ;)

Na www.elakiery.pl masz chyba za 80 pln za litr czarny bia³y mat :)

mozna chyba zrobic tak ze bia³a baza i wtedy do bezbarwnego dodac spec srpdel co zrobi ci po³mat po³po³ysk mat itd :)

A ta pasta to pewnie z 3M-ki jest. Co mocno poleruje :D

A no i jak bys lakierowa³ akrylowym matem to zrob na jakims odpadku zaciek :D i powiedz mi czy da rade go usun±c tak zeby nie by³o widac haha :D bo pyta³em na forum ale nikt mi nie udzieli³ info :D

juny 
Wys³any: 2012-08-31, 22:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Witaj
Co do kolejno¶ci:
Ostatnio malowa³em plastiki od rieju mrx i robi³em tak:
Podk³ad do plastiku (jak kto woli dodatek zwiekszajacy przyczepnosc)-->podk³ad akrylowy-->farba nawierzchniowa w twoim wypadku bia³y mat-->i móg³by¶ daæ lakier bezbarwny ale matowy a i oczywi¶cie dodajesz do wszystkiego ok. 5% dodatku zwiekszajacego elastycznosc zeby ci nie pekal.

Mam nadzieje ze pomog³em jak cos to pisz.

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 22:05   
0
UP DOWN

JUNY --> a wrzuci³bys jakies foty :) ?

juny 
Wys³any: 2012-08-31, 22:07   
0
UP DOWN

Niestety nie mam ja tylko przygotowa³em pod baze bo jecha³y razem z samochode do lakiernika na ten sam kolorek
To by³o cos takiego http://imageshack.us/phot.../dsc01716x.jpg/ i jeszcze przedni b³otnik ufo :D
Ale mo¿e jutro wstawie fotki bmx-a :D

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-31, 22:11   
0
UP DOWN

szkoda :) no ale Bmxa tez z checia obczaje :D az mnie swierzbi zeby cos prysnac teraz hehe :D

A co jest jak na bezbarwnym matowym sie zaciek zrobi :) ? Trzeba wtedy po papierku past± jechac taka matujaca czy jak :D ??

juny 
Wys³any: 2012-08-31, 22:13   
0
UP DOWN

Tego nie wiem trzeba ³adnie psikn±æ :D
Koledze malowa³em kask matem i posz³o ³adnie bez zacieków :D

juny 
Wys³any: 2012-08-31, 22:19   
0
UP DOWN

A ty YAMAHER, co masz jaki¶ warsztacik czy cos czy jako hobby ??

diablo74 
Wys³any: 2012-08-31, 22:41   
0
UP DOWN

jak zetniesz zaciek na macie i go wypolerujesz no to zgadnij co bêdzie........ ? no zgadza siê bêdzie po³ysk , tak ¿e malunki w macie musz± byæ na gotowo. Pozdrawiam :D

Dawdoo
Wys³any: 2012-09-01, 10:13   
0
UP DOWN

o polerowaniu matu to wiem co bedzie :D
placki ¶wiec±ce sie i tyle.

Co do polerowania to ogarniam bo robi³em polerki w skuterze na lustro, filcami z pastami itd..
Co do foli carbon to wiem 3M najlepsza, obkleja³em te¿ w skuterze i nie wiem w³a¶nie czy malowaæ te plastiki czy obkleiæ.
Tutaj foto moto w fotoszopie, troche amatorska przeróbka tego carbonu :D

YAMAHER
Wys³any: 2012-09-01, 18:24   
0
UP DOWN

Diablo74 --> no wiem ze bedzie polysk :D czy po³ po³ysk hehe ale chcia³em info od osoby co to robi³a ;)

JUNY ----> sprawdz pocztê :D

Dawdoo
Wys³any: 2012-09-01, 22:37   
0
UP DOWN

mam pytanie :D

matuje wszystkie plastiki 320 (te które maj± seryjny lakier to nie muszê ich podk³adowaæ tylko mogê zmatowiæ oryginaln± farbe i ona pos³u¿y jako podk³ad ?????)
podk³ad bia³y mat (oprucz plastików z oryginaln± farb±)
papier 400, potem 600 na mokro
potem akryl bia³y mat http://allegro.pl/t4w-lak...2577214241.html

czy wszystko bêdzie ok ?? za³ó¿my ¿e utwardzaæ i rozpuszczalnik pomieszam dobrze.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: