|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
ulik87
|
Wys³any: 2012-09-10, 09:27 skórka pomarañczy. wyeliminowanie problemu.
|
-1
|
|
|
|
Cze¶æ Panowie,
z pewno¶ci± bêdziecie w stanie podpowiedzieæ mi, co spartoli³em.
Otó¿ postanowi³em trochê zamaskowaæ na zimê od³a¿±cy klar na b³otniku.
Kupi³em klar T4W (wraz z szybkim rozcieñczalnikiem), zmatowi³em lekko papierem 800 na mokro bazê, która by³a na wierzchu i okoliczny klar i wzi±³em siê za malowanie.
pistolet mam jaki¶ auarita 1.4
kompresor 240l, 500l/min na wydechu. do tego w±¿ 10mm, odwadniacz na wyj¶ciu z kompresora, odwadniacz na ¶cianie z reduktorem ustawiony na 6.5atm, i odwadniacz na pistolecie za reduktorkiem. Cisnienie na pistolecie ustawi³em na 3 bary.
zmiesza³em klar 2:1 z utardzaczem i doda³em (chyba niepotrzebnie) dos³ownie mililitr szybkiego rozcieñczalnika (temp. w gara¿u jakie¶ 20st.). Zmiesza³em dos³ownie 100ml tego klaru, bo niewiele by³o tam lakierowania. Ale mimo wszystko, ten lakier wydawa³ mi siê lekko gêsty. Tak czy inaczej, pomalowa³em ze 3 warstwy w odstêpach 10 minutowych. Wysz³a skórka pomarañczy.
Co prawda uda³oby mi siê to ³adnie zamaskowaæ, gdybym g³upi nie zeszlifowa³ tego po wyschniêciu, zaczynaj±c od papieru 600 na mokro, bo narobi³em zbyt g³êbokich rys. uda³o siê co prawda zlikwidowaæ zupe³nie skórkê i ³adnie zeszlifowaæ przej¶cie, ale zosta³o kilka g³êbszych rys, których ju¿ nie usunê, bo zedrê zupe³nie klar. mniejsza o to.
chcia³bym poprosiæ o kilka rad i sugestii.
co mog³o byæ przyczyn± powstania skórki? za gêsty klar? niepotrzebnie dodany szybki rozcieñczalnik? zbyt asekuracyjne rozpylanie (nie la³em du¿o w jednym miejscu, raczej do¶æ zdecydowane, jednostajne przej¶cia)?
do tego pytanie, czym mogê rozcieñczyæ klar? rozcieñczalnikiem akrylowym, uniwersalnym?
dziêkujê z góry za pomoc!
[edit]
dobra, znalaz³em kartê techniczn± i w niej zalecany rozcieñczalnik (taki, jak my¶la³em, maks 10%), ale równie¿ zalecenie do co ci¶nienia rozpylania - 2 bary. czy¿bym zasotsowa³ za du¿e ci¶nienie, czy przy 3 barach jeszcze obleci? |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-09-10, 12:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Jakie odstêpy miêdzy warstwami s± zalecane do tego bezbarwnego?
Lakierowa³em w wy¿szej temperaturze szybkim lakierem Duxone i nie mia³em takiego problemu.
Masz kiepski pistolet, i wielce prawdopodobne ¿e to jest twój problem. |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
ulik87
|
Wys³any: 2012-09-10, 15:31
|
0
|
|
|
|
zalecany czas miêdzy warstwami to 5-7 minut.
a czy to, ¿e za ma³o "wyla³em" mo¿e powodowaæ skórkê?
bo lecia³em bardzo oszczêdnie (szybko przesuwa³em pistolet), boj±c siê zacieków...
pierwszy raz trzyma³em pistolet w rêku, wiêc by³em lekko niepewny
do tej pory tylko sprayami malowa³em. |
|
|
|
|
andrzej244
|
Wys³any: 2012-09-10, 19:45
|
0
|
|
|
|
Trzeba czytaæ najpierw karty techniczne lakierów i postêpowaæ zgodnie z tym ci tam pisze.
Moim zdaniem za cienko dawa³e¶ klaru i wysz³a skórka pomarañczy.
Chodzi o to ¿eby nauczyæ siê "rozlewaæ" klar, tak ¿eby nie wysz³a skórka pomarañczy(za ma³o klaru) albo zacieki(za du¿o klaru). Mo¿na lakierowaæ z rozcieñczalnikiem czy bez i tak wyjdzie lustro.
Ja na pocz±tku ustawia³em pistolet lakieruj±c kawa³ek blachy, a pó¼niej lakierowa³em element i wychodzi³o. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
ulik87
|
Wys³any: 2012-09-10, 19:51
|
0
|
|
|
|
Szczerze mówi±c, da³em cia³a ju¿ na samym pocz±tku, bo nie zada³em sobie "trudu" znalezienia karty mojego lakieru. Jak ju¿ znalaz³em, jestem sporo m±drzejszy. A mia³em w³a¶nie w planie poæwiczyæ sobie na jakiej¶ blasze albo starym b³otniku. Tak te¿ zrobiê.
Mia³em jednak podejrzenia co do gêsto¶ci klaru. Z drugiej strony, podejrzewam, ¿e zbyt rzadki du¿o ³atwiej by zacieka³.
Dziêki! |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2012-09-11, 22:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
ulik87 ---> a jaki to by³ nr tego klaru ? ostatnio malowalem 444 i nie by³ gesty |
|
|
|
|
ulik87
|
Wys³any: 2012-09-12, 17:25
|
0
|
|
|
|
Yamaher, to by³ T4W 444 HS 59019.
Nie wiem czy by³ gêsty. Nigdy nie widzia³em klaru na oczy, nie miesza³em. Ale wyda³ mi siê po prostu za gêsty. je¶li dobrze pamiêtam, to co¶ w rodzaju syropu na kaszel albo takiego do rozrabiania z wod± na napój no ale my¶la³em, ¿e lakier powinien mieæ konsystencjê raczej mocno zmarzniêtej wódki |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|