Przesunięty przez: Tech 2009-04-22, 15:59 |
Autor |
Wiadomość |
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-03-03, 17:10 ZawĂłr upustowy w kompresorze
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
Witam. Ma ktoœ mo¿e (w wiêkszych kompresorach) taki zawór, dziêki któremu ³atwiejszy jest rozruch kompresora Dziêki niemu powietrze które jest w rurce od sprê¿arki, do butli (zaworu zwrotnego) jest upuszczane przed za³¹czeniem kompresora dopóki ten nie "wejdzie" na wysokie obroty, dopiero siê zamyka i pompuje do butli normalnie.
Na elektroda.pl ktoÂś o tym pisaÂł, ale nie wiem czy to prawda i jak siĂŞ to montuje (koszty tego itp) Ma ktoÂś coÂś takiego przy duÂżych kompresorach dla uÂłatwienia rozruchu i wydÂłuÂżenia ÂżywotnoÂści silnika |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-03-03, 19:07
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
to jest tzw. dekompresator, szukaj pod tym zagadnieniem moje kompresory nie majÂą problemu z rozruchem, bo styczniki w nich dziaÂłajÂą tak, Âże na rozruch dostajÂą 3 fazy na raz czy jakos tak.
rozwiÂązanie najÂłatwiejsze wyglÂąda tak:
w rurkĂŞ, ktĂłra idzie od sprĂŞzarki do zbiornika(w ktĂłrej koniecznie musi byc zawĂłr zwrotny!!) montujesz zawĂłr bezpieczeĂąstwa- przed zaworem zwrotnym, taki za 20zÂł, mechaniczny. jak nie wiesz ocb to ci poszukam linka/foto. bĂŞdzie dziaÂłaÂł jak dekompresator |
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-03-03, 19:48
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
Hmm, ten goœciu z elektrody mia³ jakiœ elektromagnetyczny czy coœ, zawsze sam siê za³¹cza³ przed silnikiem, a póŸniej po oko³o 3-4s siê wy³¹cza³, umo¿liwiaj¹c bicie ciœnienia do butli.
Poza tym to taki moÂże byĂŚ:
http://www.allegro.pl/ite...x_8_0_bara.html
Bêdzie upuszcza³ nadmiar po tym jak butle napompuje Tak ¿eby silnik mia³ si³ê zakrêciÌ Czy o inny Ci chodzi
Gdybym mia³ si³ê w gara¿u nie mia³bym problemu, a tak to lipa :( |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-03-03, 20:09
|
0
|
|
|
|
Nawet w seryjnych kompresorkach za 300z³ z marketu s¹, a nawet musz¹ byÌ montowane zawory bezpieczeùstwa. Kiedy ja nabijam komp. na full to nabija ciut powyrzej 8bar i jak sie wy³¹czy to chwile potem( na jakieœ 0,5 sek) s³ychaÌ upuszczone powietrze- cisnienie wyrównuje do 8 bar. Jak go kupywa³em w markecie i koleœ sprawdza³ czy nie jest uszkodzony to po nabiciu do 8 bar komp. sie wy³¹czy³ i kolo ca³e powietrze spusci³ za pomoc¹ tego zaworku- poci¹gna dzyndzelek który jest do niego przyczepiony- ca³e powietrze automatycznie zesz³o.
Mo¿e chodzi ci o inne u¿¹dzenie, ale nie wiem czy jest np. u mnie takie coœ zamontowane(ten dekompresator) te¿ o nim s³ysza³em ¿e jest potrzebny, lecz nie zawsze
PozdRaWiAm
Ps. OprĂłcz lakierowaniem, teÂż interesujĂŞ siĂŞ elektronikÂą i wiĂŞkszÂą wiedzĂŞ na ten temat zawdziĂŞczam elektrodzie. |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-03-03, 20:43
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
Wiem o co Ci chodzi Bisuside14, te¿ to mam, ale akurat to nie to. To ma spuszczaÌ powietrze automatycznie do 0 w tej rurce doprowadzaj¹cej powietrze do baniaka, tak ¿eby rozruch by³ ³atwiejszy. Tylko nie wiem jak to zrobiÌ :( Czy daÌ taki bezpieczeùstwa na 1,5bara na tym dolocie, czy coœ, sam nie wiem czy to by dzia³a³o bo wiadomo ¿e jakoœ musi dobiÌ powietrza do butli, a póŸniej upuœciÌ (w butli zawór na 10bar) |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-03-03, 20:49
|
0
|
|
|
|
Nie wiem co chcesz kombinowac z tym zaworem bez. najprawdopodobniej jest fabrycznie ustawiony/zrobiony na wypuszczanie pow. powyÂżej 8 bar do 8 bar.( tak jest u mnie) wiĂŞc chyba nic z nim nie zrobisz.
JuÂż sobie przypomniaÂłem co to jest ten dekompresator. |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-03-03, 21:32
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
Po prostu chcĂŞ Âżeby mĂłj kompresor po przerĂłbkach jakoÂś "ruszaÂł" przy dobijaniu z 6,5atm do 8atm. A dziĂŞki temu zaworowi (czy jakoÂś tak, waÂżne Âżeby speÂłniaÂł zadanie) powietrze byÂłoby upuszczane z rurki prowadzÂącej od sprĂŞÂżarki do butli (zaworu zwrotnego) i uÂłatwiaÂłoby to silnikowi zaskoczenie na obroty i nabijanie |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-03-03, 21:51
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
no wlasnie, przeczytajcie to co teraz napisze, to moze zrozumiecie. nie wiem, cyz napisze to zrozumiale
przyklad, taki kompresorek za 250zÂł z marketu. ma zawĂłr bezpieczenstwa. ma za zadanie chronic butle przed rozerwaniem (juz to sobie wytÂłumaczyliscie).
jednak pos³uchajcie jak taki zawór zachowuje siê przy ca³kowicie pustej butli gdy w³¹czymy kompresor na bustej butli, s³ychaÌ, ¿e powietrze nie jest nabijane od razu do butli, tylko ucieka przez ten zawór, przez kilka sekund. dopiero potem nabija butle i tu ma w³aœciwe zadanie do spe³nienia (chronienie butli przed rozerwaniem).
jendak taki zawĂłr z tym wÂłaÂśnie cyplem (prostota w budowie, nawet nie trza tÂłumaczyĂŚ) mozna wykorzystaĂŚ jako dekompresator. wstawiajÂąc go w rurkĂŞ miĂŞdzy sprĂŞÂżarkÂą a zaworem zwrotnym w butli uzyskujemy taki efekt, jak przy pustej butli w takim marketowym kompresorku. Kapujecie ? |
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-03-03, 21:56
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
To mo¿e inaczej, musze kupiÌ wy³¹cznik ciœnieniowy nowy, mo¿na dostaÌ taki razem z t¹ funkcj¹ u³atwiania rozruchu Bo te od hydroforu chyba tego nie maj¹ :( |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-03-03, 23:28
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Bodzio napisał/a: | To moÂże inaczej, musze kupiĂŚ wy³¹cznik ciÂśnieniowy nowy, moÂżna dostaĂŚ taki razem z tÂą funkcjÂą uÂłatwiania rozruchu Bo te od hydroforu chyba tego nie majÂą :( |
nie wy³¹cznik, a zwyk³y, mechanicnzy zawór bezp poszukaj na allegro. ma to byÌ tradycyjny pneumatyczny!! zaden hydroforowy
ale dlaczego, aÂż tak siĂŞ tym przejmujesz? jaki masz kompresor, silnik? ja bym najpierw poskÂładaÂł kompresor, potem siĂŞ martwiÂł jego rozruchem |
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2008-03-04, 09:56
|
0
|
|
|
|
Witam jestem nowy na tym forum. Tez mialem ten problem. Zwyk³y zawór bezpieczenstwa nie moze tam byc zastosowany, poniewa¿ taki zawór ma za zadanie upuszczac powietrze z butli do takiej wartosci na jaka jest ustawiony fabrycznie i jeœli go tam zamontujesz to zawór ten bedzie upuszcza³ powietrze zanim ono dostanie sie do zbiornika. Jedyne rozwi¹zanie to kupic nowy, wyposa¿ony w to w³aœnie u¿¹dzenie wy³¹cznik ciœnieniowy albo troszke mocniejszy silnik. Wiem bo to samo przechodzi³em. ja w swoim komp. mam silnik 1,5 KW si³owy i radzi sobie w miare nabic do 8atm ale w planach mam wymiane na 2,2kw poniewa¿ silnik po³¹czy³em z agregatem bezpoœredzio przez sprzêg³o k³owe i musi byÌ troszke mocniejszy bo przy 8 juz go troszke s³ychaÌ.
ZawĂłr bezpieczenstwa ustawiony jest fabrycznie przewaÂżnie na 8-10 natm, taki zawĂłr upuÂści z tej rurki powietzre do 8 atm i co dalej??? zamknie sie a musi byc tam zwĂłr ktĂłry spuÂści to powietrze do ZERA a 8 atm to jeszcze zbyt duÂżo zeby swobodnie ruszyÂł silnik mniejszy niz 2,2kw. Sory rozpisaÂłem sie ale chciaÂłem wytÂłumaczyc.
[ Dodano: 2008-03-04, 10:17 ]
Wiemwiecej na ten temat ale niestety nie bardzo wiem jak wyt³umaczyc. Pewne jest ze zaden zawór bezpieczenstwa tam dzia³al jak trzeba nie bedzie, z doswiadczenia wiem ze pomoze tylko wiekrzy silnik lub oryginalny wy³¹cznik z funkcj¹ upuszczania ciœnienia z kompresora.
[ Dodano: 2008-03-04, 10:19 ]
Wiemwiecej na ten temat ale niestety nie bardzo wiem jak wyt³umaczyc. Pewne jest ze zaden zawór bezpieczenstwa tam dzia³al jak trzeba nie bedzie, z doswiadczenia wiem ze pomoze tylko wiekrzy silnik lub oryginalny wy³¹cznik z funkcj¹ upuszczania ciœnienia z kompresora.
[ Dodano: 2008-03-04, 10:28 ]
http://www.allegro.pl/ite...t_400v_20a.html
Np taki bedzie idealny |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-03-04, 13:35
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
domagalka, wÂłaÂśnie o to mi chodziÂło Mam 230V tylko, wiĂŞc nada siĂŞ taki
http://www.allegro.pl/ite..._kompresor.html
Co to silnika, to mam ten z kompletu, czyli 2,5kw (niby) z zespolon¹ sprê¿ark¹. Zamiast wiatraka z ty³u da³em ko³o pasowe i pod³¹czy³em jeszcze 2 t³okowy kompresor (ten co pokaza³em w innym temacie) Niby na "sucho", bez pod³¹czenia pod butlê wszystko dzia³a, ale w³aœnie bojê siê ¿e nie bêdzie dzia³aÌ przy dobijaniu. |
|
|
|
 |
piotrusiek
|
Wysłany: 2008-03-04, 14:29
|
0
|
|
|
|
ja mam u siebie taki elektromagnetyczny zawór rozruchowy , ale ja mam kompresor na 380 v blitzz na 7,5 kw jest on pod³¹czony na gwiazda-trójk¹t , zawór jest miêdzy sprê¿ark¹ a zaworem zwrotnym w butli i jest on ca³y czas otwarty , dopiero gdy silnik prze³¹czy sie na tryb praca (czyli trójk¹t) zamyka on obwód na zewn¹trz. a otwiera do butli , w momencie wy³¹czenia silnika zawór sie otwiera i wypuszcza reszte powietrza ze sprê¿arki , a zawór zwrotny zatrzymuje powietrze w butli .wad¹ jest to ¿e przy wy³aczaniu potrafi nieŸle ssykn¹Ì z tego zaworu ,a przy wl¹czeniu ponownym sprê¿arka najpierw pompuje luŸno na zewn¹trz ,a dopiero po chwili (po przejœciu na prace ) do butli.
nie wiem jak to przy 220 voltach pod³¹czyÌ ale myœle ¿e mo¿naby jak¹œ czasówke pod³¹czyÌ . |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2008-03-04, 14:52
|
0
|
|
|
|
S¹ te¿ takie wy³¹czniki do pod³¹czenia na 230V wiêÌ nie ma problemu i sa sporo taùsze. Mysle ze to bedzie najleprze rozwi¹zanie bo wszystko orygina³ a nie przeróbka po swojemy a wiêc bezpieczniejsze. |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-03-04, 16:03
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2008-03-04, 16:38
|
0
|
|
|
|
najlepszy byÂłby ten pierwszy bo firma lepsza i cena droÂższa ale ja bym ten ostatni zaÂłoÂżyÂł. a http://www.allegro.pl/ite...a_fakt_vat.html ten nie ma tej mozliwosci upuszczania powietrza. To jest zwykÂły jak do hydoforu. Ten ktĂłry podales na koĂącu jest uniwersalny przy kompresorach i jest Âłatwy do ustawienia. On bĂŞdzie OK. |
|
|
|
|